Slovenija

Dopisovanje med Radanom in njegovimi sodelavci razkriva strašljive podrobnosti

Ljubljana, 20. 05. 2015 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
700

Redakciji oddaje 24UR ZVEČER je uspelo pridobiti dopisovanje med zdravnikom Ivanom Radanom in nekaterimi sodelavci, tudi nadrejenimi na kliniki, ter še nekatere druge dokumente. Navedbe so strašljive.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Srhljivo dogajanje na oddelku v UKC
    05:42
    Iz 24UR ZVEČER: Srhljivo dogajanje na oddelku v UKC
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj razkrivajo dokumenti in elektronska pošta?
    02:17
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj razkrivajo dokumenti in elektronska pošta?
Evtanazija
Evtanazija FOTO: Thinkstock

Novinarji redakcije 24UR ZVEČER so pridobili dopisovanje med zdravnikom Ivanom Radanom in nekaterimi njegovimi sodelavci na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Zdravnik Radan je v dopisovanju potožil, da je bilo na oddelku najhuje s pacienti, ki so umirali. Ena od zdravnic je običajno mirno odklopila aparat za dihanje in pustila, da se bolnik duši. To naj bi delali še dve kolegici.

Ponoči si medicinske sestre niso upale klicati zdravnikov v dežurno sobo, saj so jih sicer nadrli, sestre niso vedele, katere stvari so pomembne in katere ne. Dežurni zdravniki so navodila dajali preko telefona, pacienta so prišli pogledat le redko. Tako so sestre delale na svojo odgovornost.

Dobili so ustno navodilo, da se morajo zlagati, da so polni in ne sprejemajo bolnikov. To so opravičevali s tem, da se tudi drugi intenzivni oddelki lažejo in ne sprejemajo nevroloških bolnikov. To se je zgodilo večkrat. Znova je torej bolnik na zadnjem mestu.

Imena vseh omenjenih zdravnikov hranijo v uredništvu oddaje.

Zdravnik Ivan Radan, ki je osumljen uboja sedmih pacientov, bo v priporu mesec dni, je odločila ljubljanska preiskovalna sodnica. Zdravnik naj bi se sicer poškodoval, tako da so ga morali odpeljati na zdravljenje v UKC.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (700)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ziva216
26. 05. 2015 09.33
+1
alenka8, se strinjam s teboj. Mediji so spet našli kost za glodanje, raje pa je zagrabila...Očitno še nihče od vas, ki imate tako negativne komentarje ni prestopil praga intenzivnega oddelka na nevrološki kliniki. To je intenzivni oddelek, tja sprejmejo najtežje paciente in verjemem, da se za vsakega posebej borijo. Normalno, da veliko pacientov tudi umre, saj to ni klinika za lepotno kirurgijo. Da povem še našo izkušnjo. Mama je imela obsežno možgansko krvavitev, na urgentnem oddelku so jo takoj sprejeli, poslali na slikanje in postavili diagnozo. V roku nekaj ur so jo namestili na intenzivni oddelek in še isti dan opravili operacijo s katero so ji ustavili krvavitev. Skoraj en mesec je ležala tam, v umetni komi, večkrat življenjsko resno ogrožena. Zdravniki in sestre so ravnali strokovno, hitro so odreagirali na vsako situacijo. Redno so nas tudi seznanjali z njenim stanjem. Rešili so ji življenje, za kar jim bomo večno hvaležni. Če so imeli res težave z odnosi znotraj oddelka, mi tega nismo nikoli čutili.
asgml
23. 05. 2015 21.56
+1
ljudi se na drug svet pošilja v domu usmiljenk v mengšu, zavodu svete katarine.tudi če je urgentno stanje, nuna ne bo poklicala zdravnika.ker je njeno mnenje: ja kaj pa lahko dr pomaga? npr pri zelo hudem astmatičnem napadu zdravnik resnično ne more pomagati?! ko so imeli nadzorno komisijo, pa je potekala takole: predsednica komisije je pred vrati sporočila, da ji je umrl svojec in da bo opravila zelo na hitro.in tudi je, kar na vhodnih vratih."saj imate vse uredu, ane?" "Ja, imamo." Nune so rekle, da bodo dale za mašo za svojca in ...to je bilo to....Komisija ni mogla izvedeti resnice.da ljudje umirajo zaradi izredne malomarnosti.da za nego NE uporabljajo rokavic.z golimi rokami previjajo starčke.tisti, ki jih previja, gre čez 5 minut rezat kruh za oskrbovance...roke si samo obrišejo v krilo....komisija ni izvedela, da se v popoldanskem turnusu ne sme klicati zdravnika, če je nujno.ker tega glavna nuna pač ne dovoli?! kliče se ga lahko samo med vikendom, ker je takrat ni v domu....Komisija ni izvedela, da se ne držijo ukrepov pri mrsi, niti tega, da če je oskrbovanec v hudih ranah, ga ne prevezujejo po navodilih zdravnika, ker je to za njih pač strošek in presega 1100 eurov mesečne oskrbe, da se umirajočemu oskrbovancu pač reče: nimamo nobene gaze...
asgml
23. 05. 2015 21.57
je pa vodstvo doma dalo za mašo, ker so "tako dobro prestali komisijo"
alenka8
23. 05. 2015 20.57
+7
Od vsega začetka spremljam vse to kar se dogaja z zdravnikom Radanom in se sprašujem kje jaz to živim.Ko to berem ali gledam na televiziji dobim občutek, da je dr. Ivan Radan najhujši zločinec vseh časov.Mi pa vse kar nam mediji povejo vzamemo za čisto zlato in seveda obsojamo.Vsi začnejo s stavkom "primer Radan", pa se vsi te zavedajo, da je ta" primer Radan " človek ne pa stvar, da ima čustva,da je celo življenje posvetil najbolj plemenitemu poklicu.Je eden najboljših zdravnikov svoje generacije, vesten, delaven. Žal je bil zaposlen, kjer ljudje umirajo.Že pred leti je eden od zdravnikov javno povedal, da ga je sram, da dela na nevrološki kliniki, saj so razmere nečloveške, da jih pesti kronično pomanjkanje kadra.To se je enostavno moralo zgoditi, vse skupaj je bilo samo vprašanje časa, žal je to pokazatelj našega stanja v zdravstvu in to na vseh nivojih in naše družbe v celot.Politika se zelo mačehovsko obnaša do svojih volilcev,celo prepričujejo nas, da v zdravstvu lahko dobiš več storitev za manj denarja. Ta afera jim je prišla kot naročena, da stisnejo zdravstvene delavce še bolj v kot.Nihče od njegovih kolegov mu ni stopil v bran, on je za njih" eksces".Vsak ščiti samo sebe. Še najhujšim zločincem se da možnost da se branijo oziroma, da ga jih pregleda psihiater.Sodišče je pa tudi pod vplivom medijev in kako naj bo nepristransko.Vse skupaj me nekako spominja na gladiatorstvo, samo na malo bolj sodoben način.Ponavlja se primer ravnatelja mariborske gimnazije, ki je storil samomor.Cilj je uničiti človeka,ki je v očeh javnosti seveda kriv in mu sledi najhujša možna kazen, če ga pa slučajno oprostijo ga bo ta madež spremljal celo življenje.Vse to počne naša družba v imenu demokracije.Politika govori o spravi in povojnih pobojih, naj se zavzamejo za živega človeka. Pa še nekaj me čudi,pri tem primeru naša država kaže skrb za umirujoče, jih hoče zaščitit, po drugi strani pa noče zagotovit finančnih sredstev za ustanovo Hospic. Zavarovalnice pa kujejo pa dobičke z denarjem ki jim ga mi dajemo. Kakšno je to sprenevedanje. S tem pismom bi rada samo povedala,da ne smemo živeti drug mimo drugega.Mi vsi smo del te družbe in če smo tiho ,to tudi dopuščamo.Vsak samo zamahne z roko,češ saj ni to moja stvar.
Timy15
22. 05. 2015 08.26
+9
Bilo bi pošteno,da odgovarjajo prav vsi vpleteni na kakršenkoli škodljivi način,to pa kakor se kaže, nikakor ni samo Radan!
galop
22. 05. 2015 00.08
+4
Bravo novinarji Spet ste našli novega ravnatelja,da ga lahko linčate.
Sianne
21. 05. 2015 23.49
+29
Namesto, da bi bila to prilika, ko se začnemo resno pogovarjat o evtanaziji, po POPtv in kanalu A blebetajo o nekakšnih angelih smrti in serijskih morilcih. Lepo vas prosim... Ko in če pride čas, ko bo moje življenje samo še agonija, lahko samo upam, da naletim na takega zdravnika, ki si mi bo upal muke na human način skrajšat, bebavim zakonom navkljub... Moj pes ima pravico do mirne in dostojanstvene smrti, jaz pa ne.
BMWmunja
21. 05. 2015 21.12
+3
Tudi približno mi sploh ni jasno, zakaj nihče od novinarjev prav ničesar ne vpraša tistih, ki tu najbolj trpijo. Je tako težko vzeti s seboj manjšo kamero ali magnetofon in z žilico raziskovalnega novinarstva iti na UKC in pointervjuvati par trpečih? Ne pade mi namreč na pamet, kateri neki bi bil tisti zakon, ki bi novinarskemu zagnancu kaj takega prepovedoval. Če pa bi kdo res hotel preprečiti novinarski kontakt s trpečimi pa bi nemara že kar tako dal odgovor, ki ga iščemo.
Poisonivy
21. 05. 2015 21.23
+4
na nevrologiji so vglavnem taki, ki ti ne morejo nič povedat... na intenzivni pa itak ne vejo zase.. pa tud ne smeš tja, če nisi svojc...
BMWmunja
21. 05. 2015 21.56
+4
Katja Jernejšek
21. 05. 2015 20.36
+4
Na UKC-ju so menda najboljši strokovnjaki v Sloveniji. Kaže, da za to, da te čimprej pošljejo na oni svet. Sem pa v zadnjem mesecu bil dvakrat urgentno na kirurgiji v Celju. Sina so res vrhunsko oskrbeli, tudi odnos in vsi postopki so bili zelo na visokem nivoju. Res pohvalno, da ne bom samo kritiziral...
tatanka44
21. 05. 2015 20.55
+1
Če ti je bilo v Celju ok, kaj potem porečeš šele na Slovenj Gradec kjer je pa res vse korektno in profesionalno.
Katja Jernejšek
21. 05. 2015 21.01
-1
Ne vem, nimam izkušenj, so pa baje res vrhunski.
pingosok
21. 05. 2015 17.41
+11
Pri nas je vse-ama-vse gnilo-do kot ti "nese" oko.Tud umret ne moreš dostojno-sramota !
k_komet
21. 05. 2015 16.45
+39
Men sam nekaj ni jasno. Radanu so zasegli računalnik in pregledali vso korespodenco. Tako so vrjetno naleteli tudi na to, o čemer se poroča. Zakaj torej ovadba samo zoper Radana, ne pa tudi zoper vse ostale, ki se pravtako niso ravno izkazali kot vestni zdravniki?
Poisonivy
21. 05. 2015 21.24
+5
Andrejka Caharijaz
22. 05. 2015 07.16
+1
ja zakaj niso priprli tiste zdravnice ali sestre... dajmo jim mislit, naj jih oblegajo in raziskujejo naprej, Če je g. radan opozarjal ni zastonj !!
aviktora
21. 05. 2015 16.38
+30
Veliko zdravnikov specialistov predvsem ortopedov dela v bolnišnici, imajo v večih zdraviliščih popoldanske plačljive ambulante, hodijo drugam operirati za denar, predavajo na medicinski fakulteti. Sestre imajo v sobah za počitek tv kjer gledajo nadaljevanke, če pokliče pacient pridejo z jezo v sobo. Zdravila za noč delijo okoli 22 ure, da se prej med seboj pomenijo o privatnih stvareh.Po hodnikih bolnišnice se sestre sprehajajo v parih ali celo v triu in čebljajo privat zadeve. Veliko bi lahko še o tem napisali. Smo država brez reda na celi fronti.
mahoslo
22. 05. 2015 16.06
+1
asgml
23. 05. 2015 21.43
+3
res je to! vsi se grebejo za popoldanske in za vikende.ker ni nobene kontrole, ker ni šefov! zdravstveni tehniki jejo hrano, ki je ostala od tistih, ki ne morejo jesti, gledajo mehiške nadaljevanke, po sobah pa delajo preko ŠS polpismeni in neizobražei dijaki, dohtarji gledajo filme oz spijo.mnogo novopečenih očkov zdravnikov se javi za dežurstva, da se naspijo.ob strokovnih napakah se ne govori, "se je pač zgodilo" in dan se nadaljuje kot da se ni nič zgodilo.kdor opozarja na strokovne napake in nepravilnosti, je žrtev mobinga! kar se je zgodilo tudi meni,če sem dopoldne še nekako nadzirala podrejene, se je vedelo, da bodo popoldne in ponoči delali po svoje! ali je je glavna sestra podpirala? NITI POD RAZNO! vrgli so me ven,.ker bi morala biti kot večina.še sanja se vam ne, koliko bolnikov umre zaradi malomarnisti in nestrokovnosti ni samo nevrologija klinika, kjer dežurni dohtarji ordinirajo samo po telefonu! to je neko "pravilo" za cel ukclj.še na ipp-ju delajo sestre čisto same ponoči.če je res nujno, lahko prosijo za pomoč specializanta, da bi pa zbudili nadzornega dr-ja, je pa nedopustno! so mi povedale kolegice.....V naši državi je to narobe, da se ne ceni strokovnosti, poštenosti! ceni se samo masovnost.če v službi gledaš skupaj z ostalimi nadaljevanke, če gre cela ekipa za celo popoldne se sončit in kadit na balkon, si njihov, sicer pa so proti tebi
Wurz
21. 05. 2015 16.38
+14
UKC je zadnja leta v totalnem .... Razmere v slovenskem zdravstvu pa so enake tretjemu svetu
kompozicija
21. 05. 2015 16.37
+4
mi se ukvarjamo z Radanom, država pa je prodala Telekom dvomljivemu kupcu pod nedoppustnimi pogoji.
kompozicija
21. 05. 2015 16.37
-3
janijankov
21. 05. 2015 19.19
+3
_alpe_
22. 05. 2015 11.21
+1
Tako kot so v luft dali družinski zakonik, v času prodaje A banke in jo prodali za 500k € manj kot je vredna.
xanalist
21. 05. 2015 14.00
+22
A VESTE KAKA JE RAZLIKA MED BOGOM IN ZDRAVNIKOM....BOG NE MISLI DA JE ZDRAVNIK
Ajmomali
21. 05. 2015 14.30
+4
Katja Jernejšek
21. 05. 2015 20.38
+4
Jah, samo jaz bi šel vseeno raje še h kakemu zdravniku, ne pa direkt h bogu.
tatanka44
21. 05. 2015 20.57
+0
Boga ni, če bi bil, bi blo na svetu še večje sranje.
marty.party.zan
22. 05. 2015 00.01
silberblack
21. 05. 2015 13.04
+25
Mojega očeta so zaprli v svojo sobo in mu dali morfij, ko smo ga pripeljali z dihalno stisko. Tako so ga pustili, da se je zadušil. Itak je imel pljučnega raka, a ne!? So mi pa povedali, da je mirno zaspal. Bi kdo verjel. Jaz sem videl, kako se je dušil z izsušenim sapnikom usti, ...nihče mu ni pomagal. Uboj iz usmiljenja?? A brez njegovega soglasja.
mahoslo
21. 05. 2015 13.18
+12
Jaz ne bom trdil , ampak lahko povem kako je bilo Očeta sem pripeljal z rakom na požiravniku in želodcu .Star je bil 82 let in zdravnik je rekel da ni sposoben preživeti kemoterapije . Ker je bila sestra ko sva prišla nesramna sem ji povedal par krepkih in oče je moral ostati v bolnici ( itak so že dve leti ugotavljali kaj mu je preden so ugotovili ) . Naslednji dan sem bil pri njem in je bil še čist OK , se pogovarjal , rekel , da naj ga obrijem itd , čez dva dni pa me sploh ni več spoznal . Sostanovalec v sobi mi je povedal , da je prejšni dan splezal iz ograjene postelje in so ga sestre ponoči tlačile nazaj na posteljo pa se ni vdal . Potem je tri dni dihal in se dušil ... vmes tudi po 30 sekund ni bilo dihanja in v treh dneh je umrl .
mahoslo
21. 05. 2015 13.21
+8
Aja , pa , ker se mu je stanje tako hitro poslabšalo , sem zdravnika vprašal , če ima kakšno novo , posebno terapijo , in mi je odvrnil ... Ne , to so pač bolniki z rakom . Ko se jim stanje poslabša , gre na hitro samo navzdol .
tatanka44
21. 05. 2015 20.59
+1
Malo se vprašajte zakaj ni na SVETU zdravnika ki bi se zdravil z kemoterapijo.............KEMOTERAPIJA ljudje??????????????
Sianne
21. 05. 2015 23.46
+2
Tatanka44, ne blebetaj neumnosti, cel kup zdravnikov je, ki tudi sebe in bližnje zdravijo s kemoterapijo.
PIERREBRICE
21. 05. 2015 11.51
+44
Da ne pozabim, čez teden dni pa zdravniki stavkajo. Zakaj že?
pingosok
21. 05. 2015 17.44
+18
sam zaradi DENARJA in nič drugega.Duš že dooolgo¨nimajo več !
Katja Jernejšek
21. 05. 2015 21.03
+6
PIERREBRICE
21. 05. 2015 11.44
+45
Upam, da mi ne bo treba umirati v bolnici. Najboljša rešitev bi bil infarkt doma in zadeva rešena. Sem bil preveč grob in nazoren? Kaj menite ostali?
expost
21. 05. 2015 11.48
+24
Osebno bi rad imel možnost izbire, če že nekoč pridem v stanje, ko bom moral za vekomaj obležati v postelji in biti povsem odvisen od pomoči drugih. Pravica do dostojanstva je osnovna človekova pravica. Zakaj torej te pravice ne bi smel ohraniti v brezizhodnih situacijah in primerih, ko obstaja samo še telo, človekov duh pa je že daleč proč?
FoglTunek
21. 05. 2015 11.53
+12
Čuj Bayern...jas bom fkleti ob moji šmarnici... Tak kot živim, želim umreti...majke mi...
PIERREBRICE
21. 05. 2015 12.10
+6
DonDonDan
21. 05. 2015 12.19
+5
Vsak bi podpisal za tako svojo smrt, kot si jo ti želiš, Bayo. Sam, ko bo prišla tvoja ura, se spomni, kaj si si želel in kaj je realnost. Tudi moja mama, viš.med.sestra je rekla, da v sedanjih časih pa človeku pač ni več treba trpeti, preden umre, ker je na voljo toliko seditivov in tega. Umrla je v mukah v bolnici z zadušitvijo, ker ji z respiratorjem niso mogli več izpumpati tistega.
Katja Jernejšek
21. 05. 2015 20.44
+1
Bayern, čisto dobro si napisal. Najbolje na hitro, kot pa da se mučim leta in leta, v breme svojcem in okolici. Lani je umrla soseda, ki se je 9 let mučila po možganski kapi, vseskozi na postelji, hči je skrbela zanjo 24/7. Uf, mučno.
expost
21. 05. 2015 11.41
+25
Zdravstvo (kot organizacija in sistem) že DOLGO(!) ni več v službi pacienta, ampak korporativnega upravljanja, ki ga usmerjajo nekateri posamezniki in farmacevtska industrija. Redki so zdravniki, ki se zavedajo svojega primarnega poslanstva in pacienta obravnavajo resno in predano, medtem ko številni iščejo le priložnosti, pa naj bodo to finančne ali pa čisto navaden prestiž.
GR.GO.
21. 05. 2015 11.38
+12
Zagovorniki javnega zdravtsva lahko lapajo o tem, da je Slovensko zdravstvo glede na statistike eno najboljših na svetu. Ampak statistike ne vidijo tistega kar skrivajo in ne prijavljajo.
k_komet
21. 05. 2015 18.02
+3
A misliš da zasebnem zdravstvu pa nič ne pometejo pod preprogo?
xanalist
21. 05. 2015 11.23
+32
hipokratova prisega je že zdavnaj mrtva v slovenskem zdravstvu...zdaj prisegajo samo nase in WALL STREET (KEŠ)
santamaura
21. 05. 2015 11.31
+9
Za slovenske dr.prim.prof je bil Hipokrat itak nor..
santamaura
21. 05. 2015 11.36
+7
Prisegajo mu samo zato, ker je bil bogat in ugleden
User1063544
21. 05. 2015 11.42
+10
To kar se dogaja v zdravstvu , gospodarstvu in politiki, ni nič drugega kot odraz družbene psihe. Apatija, neracionalna toleranca, zavist, pohlep, itd... Če hočete, da se kaj spremeni, se boste mogli spremeniti sami in zadeve vzeti v svoje roke... PRO-AKTIVNO udejstvovanje v odločitve za skupno dobro. Ne čakajte odrešitelja da vas bo nahranil, zaposlil in naredil zdrave, KER GA NI!!!!