Slovenija

Donacije pravnih oseb političnim strankam prepovedane

Ljubljana, 01. 01. 2014 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V veljavo je stopila novela zakona o političnih strankah, ki prinaša novosti pri financiranju političnih strank, med drugim popolno prepoved donacij pravnih oseb. Na MOL pa razmišljajo o plačilu za udeležbo na seji.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

Z letom 2014 se začenja uporabljati novela zakona o političnih strankah, ki prinaša novosti pri financiranju političnih strank, med drugim popolno prepoved donacij pravnih oseb. Spremenjen je tudi kriterij za delitev sredstev, ki strankam pripadajo iz državnega proračuna.

Po novem se bo namreč v enakih deležih med stranke, ki so na volitvah dosegle najmanj odstotek podpore, razdelilo 25 odstotkov proračunskih sredstev, 75 odstotkov pa sorazmerno s številom glasov volivcev, ki so jih stranke dobile v vseh volilnih enotah. Doslej se je linearno delilo deset odstotkov sredstev, glede na volilne izide pa 90 odstotkov.

Poleg tega novela parlamentarnim strankam omogoča pridobivanje do polovice sredstev iz državnega proračuna, ki so namenjena izobraževanju poslancev, administrativni in strokovni pomoči pri delu poslanskih skupin in organizaciji poslanskih pisarn. Določa pa tudi, da so stranke prispevke, ki bi jih pridobile v nasprotju z zakonom, dolžne najpozneje v 30 dneh od dneva prejema nakazati v humanitarne namene. Novela zakona prinaša tudi druge novosti. Za nadzorstvo nad financiranjem strank pooblašča računsko sodišče, ki ima tudi pristojnost za opravljanje revizije poslovanja strank.

Plačilo svetnikom za udeležbo na seji

Ljubljanski mestni svetniki bodo na januarski seji obravnavali tudi spremembe pravilnika o zagotavljanju sredstev za delo svetniških klubov ter pravilnika o plačah in plačilih za opravljanje funkcije funkcionarjev na Mestni občini Ljubljana (MOL). Med drugim naj bi svetniki dobili po novem plačilo za udeležbo na seji in vsaj polovici glasovanj.

Na MOL so predvsem v zadnjem času opazili, da se 60. člen poslovnika mestnega sveta zlorablja tako, da se mestna svetnica ali svetnik pred začetkom seje le podpiše na listo navzočnosti, nato pa ni navzoč na celotni seji niti pri razpravi oz. glasovanju. Kot piše v gradivu za sejo, navedeno ravnanje ni v skladu s samim smislom izplačevanja sejnin, saj naj bi bil do sejnine upravičen le tisti, ki se seje aktivno udeleži. Predlog sprememb pravilnika tako med drugim predvideva, da se članu mestnega sveta mesečno obračuna sejnina za posamezni mesec glede na udeležbo na sejah mestnega sveta in njegovih delovnih teles.

Poleg tega s spremembami predlagajo nov 8.a člen, s katerim bi določili, da morajo svetniški klubi oziroma samostojni svetniki iz lastnih sredstev, ki jih dobijo za svoje delovanje, nabaviti prenosne ali tablične računalnike.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
03. 01. 2014 07.32
Najbolj da se ukinejo vse stranke ,državo že tako vodijo iz Bruslja.
iGURT
02. 01. 2014 00.17
+5
......zakaj bi javnost, torej državljani, financirali politične stranke ? ODPADE! .....razen, če kdo osebno hoče to storit, naj stori.
HooplaToopla
01. 01. 2014 22.21
+3
"Donacije pravnih oseb političnim strankam prepovedane" ---> Ojoj!! Še sama sreča! Najprej sem na hitro pogledal naslov in sem se že ustrašil, da tudi mi tanavadni občani ne bomo več mogli prispevati. Ker jaz namreč že 8 let šparam in dajem pri vsaki socialni na stran po 10%, da bom ob 25. jubileju Slovenske pomladi lahko doniral vsaki parlamentarni stranki po 1000 evrov. Super bo. Mogoče bom še po televiziji. Brez nadaljnjega sem pa prepričan, da bom vsaj pohvaljen. Že komaj čakam.
štrekeljc
01. 01. 2014 20.10
+5
Ko sem prebral podnaslov sem najprej pomislil, da bodo morali svetniki sami plačevati za udeležbo ne sejah. Pa sem se žal zmotil...
DarthRevan
01. 01. 2014 17.53
+18
Meni se to zdi dobra ideja, vendar ne gre dovolj daleč - ja, PRAV je da se prepove donatorstvo pravnih oseb, saj vsi vemo da to niso "donacije" ampak so podkupnine, "ti meni jaz tebi". Ampak to ni vse, prav tako naj se ukine financiranje strank iz proračuna. Financirajo naj se iz članarine in to je to. Pika, konec.
belaovca
01. 01. 2014 16.06
+4
Srečno 2014...
strel?ek
01. 01. 2014 13.56
+12
pa tudi kredite pri bankah,a ne...
Vrnil sem se ?iw ?iw ...
01. 01. 2014 13.42
+11
Javni denar od državljanov ne sme romat v politične stranke !!! ... čiw čiw ...
mackon08
01. 01. 2014 12.53
+33
Strankam bi morali popolnoma ukiniti sredstva iz proraćuna, naj jih financirajo podporniki strank, tako se potem ne bodo razmetavali z našim denarjem.
kuhanozelje
01. 01. 2014 12.55
+1