Slovenija

VIDEO: 'Če je bila obljuba, da se dvignejo plače, je potrebno zagotoviti tudi denar za to'

Ljubljana, 18. 10. 2017 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
46

Ker zdravstvena blagajna ne zagotovi dovolj denarja za zdravstvene storitve v domovih za starejše, so se ti odločili, da bodo tožili ZZZS. Po odpravi anomalij do 26. plačnega razreda so se namreč plače zdravstvenega kadra v domovih dvignile, ZZZS pa ni prilagodil cen storitev, kar pomeni, da breme sedaj nosijo oskrbovanci in njihovi svojci.

Več videovsebin
  • Matjeta Skok o tem, da ni prav, da breme nosijo oskrbovanci in njihovi svojci
    00:48
    Matjeta Skok o tem, da ni prav, da breme nosijo oskrbovanci in njihovi svojci
  • Iz 24UR: Domovi kolektivno tožijo ZZZS
    02:20
    Iz 24UR: Domovi kolektivno tožijo ZZZS

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je na današnji skupščini sprejela sklep, da bodo domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi novembra kolektivno tožili Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Razlog za tožbo je v prenizkih cenah zdravstvenih storitev, ki jih domovi zagotavljajo svojim stanovalcem.

Domovi za starejše zaradi ignorance države vedno bolj postajajo negovalne bolnišnice.
Domovi za starejše zaradi ignorance države vedno bolj postajajo negovalne bolnišnice. FOTO: Thinkstock

Že dlje časa opozarjajo na težave, a so preslišani

Ob nespremenjeni ceni bodo domovi v letu 2018 zabeležili že 2,21 evra izgube na dan zdravstvene nege, kar na ravni države pomeni 15.554.782 evrov izgube. Dobrih osem milijonov bo domovom zmanjkalo za plače predpisanega kadra.

Populacija se stara. Ostarelih, ki odhajajo v domove za starejše, je vedno več. Po nekaterih podatkih naj bi na posteljo v domovih čakalo več kot 6000 ljudi. A pomanjkanje prostora še zdaleč ni najhujši problem, ki pesti dejavnost oskrbe starejših. Najbolj akuten problem predstavlja nižanje cen zdravstvene nege.

Plačila ZZZS namreč že dolgo ne zadostujejo več za stroške zdravstvene nege, saj ne pokrijejo niti stroškov dela kadra, opozarjajo v skupnosti. Domovi že dlje časa delajo z izgubo. Ta je bila leta 2015 1,1 evra na dan zdravstvene nege, leta 2016 1,5 evra, letos pa je ta izguba že dva evra na dan ali celo več, pravi Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "V letu 2018 bo ob nespremenjeni ceni to pomenilo 2,21 evra izgube na dan zdravstvene nege, na ravni države to pomeni 15.554.782 evrov izgube. Dobrih osem milijonov nam bo zmanjkalo za plače predpisanega kadra," opozarja Bizjak.

Zavodi tonejo vse globlje v rdeče številke.
Zavodi tonejo vse globlje v rdeče številke. FOTO: 24ur.com

Po njihovih projekcijah bodo odhodki, ki so nastali z izvajanjem zdravstvene nege v slovenskih domovih za starejše, letos znašali 122,6 milijona evrov, medtem ko bo plačilo ZZZS znašalo le 104,08 milijona evrov. Razlika je kar dobrih 18 milijonov evrov. Od ZZZS tako domovi dobijo čedalje manj denarja, nemočnih oskrbovancev pa je čedalje več.

Letos jim bo zmanjkalo tri milijone evrov, drugo leto že osem

Vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja so konec junija sklenili dogovor k odpravi anomalij do 26. plačnega razreda, s čimer se bodo precej povišali stroški dela, in sicer za 6 do 9 odstotkov, ocenjujejo. V letu 2017 bodo domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi samo za plače v splošnem dogovoru predpisanega kadra namenili kar 107 milijonov evrov, s čimer jim bo za plače zmanjkalo skoraj tri milijone evrov. Drugo leto bo ta problem še akutnejši, saj jim bo za plače zmanjkalo že osem milijonov evrov, pri čemer sploh še ni upoštevan morebiten dvig plač nad 26. razredom, o čemer se s sindikati dogovarja vlada.

Letos bo zavodom za plače zmanjkalo skoraj tri milijone evrov.
Letos bo zavodom za plače zmanjkalo skoraj tri milijone evrov. FOTO: 24ur.com

Ignoranca zakonodaje

Kdo bo nosil breme pomanjkanja denarja?
Vedno bolj ga bodo nosili oskrbovanci oziroma njihovi svojci. Novinarka 24UR se je pogovarjala z Marjeto Skok, ki skupaj z bratom doplačuje za mamino oskrbo v domu starejših občanov. Skokova je hvaležna osebju, ki 24 ur na dan skrbi za njeno dementno mamo. Delo je res zahtevno, zato si zaslužijo vsak evro, je prepričana. "Jaz ga vidim kot zelo težkega. Jaz ga ne bi mogla opravljati. Tudi za veliko večjo plačo ga ne bi delala. Tako, da sem prepričana, da je prav, da je bolje plačano. Samo, če je bila obljuba, da se dvignejo plače, je potrebno zagotoviti tudi denar za to. Ne da gre to na pleča oskrbovancev oziroma svojcev."

Zato so se odločili, da tožijo zdravstveno blagajno za manko, ki jim je nastal in za katerega je po njihovem mnenju v celoti odgovorna vlada. Kot opozarja Bizjak, tožbo vlagajo zaradi neupoštevanja 66. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki določa, da se v izračunih cen zdravstvenih storitev samodejno upoštevajo spremembe, ki jih vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja sprejmejo kot aneks h kolektivni pogodbi. Prav tako splošni dogovor, ki ga sprejme vlada in s katerim so določene cene zdravstvenih storitev, v 4. odstavku 9. člena določa, da se cene samodejno popravijo v primeru sprememb kolektivnih pogodb, ki vplivajo na stroške dela. Na vprašanje, ali bodo ukrepali tudi zoper pristojna ministrstva, Bizjak odgovarja: "Izvajalci sklenejo pogodbe z ZZZS, zato je to edino pravno sredstvo. Splošni dogovor določa, da se plače kot kalkulativni element avtomatsko uskladijo s spremembami zakonodaje in kolektivnih pogodb, ampak se to ne upošteva."

Dvignili plače, a pozabili zagotoviti sredstva zanje

V skupnosti so sicer pristojna ministrstva opozorili, da ZZZS ni ustrezno prilagodil cen zdravstvenih storitev, a se na njihov poziv nihče ni odzval. Še več. Vlada je v splošnem dogovoru za letošnje leto cene zdravstvenih storitev linearno znižala na raven 91,74 odstotka cene pred 1. aprilom 2009. In to kljub povečanim stroškom.

Večini domov tako ni preostalo drugega, kot da oktobra dvignejo cene oskrbe, s čimer so breme višjih plač preložili na oskrbovance oziroma njihove svojce. Podražitev oskrbnine v domovih v povprečju znaša od dva do tri odstotke oziroma od 20 do 30 evrov na mesec, opozarjajo v skupnosti.

Odziv ZZZS: Napovedane tožbe so neutemeljene

Ministrstvo za zdravje je ocenilo, da bi bile napovedane tožbe domov za starejše in posebnih zavodov neupravičene. Kot so navedli, ne drži, da so se cene zdravstvene nege v domovih za starejše znižale.

Napovedane tožbe Skupnosti socialnih zavodov Slovenije proti ZZZS so po oceni slednjega neutemeljene in nepotrebne ter, kot so zapisali v odzivu, ne morejo rešiti vsebinskih težav zaradi pomanjkanja finančnih sredstev v ZZZS. Za rešitev teh so potrebni predvsem sistemski ukrepi na ravni države, menijo.

Zavod je napovedano tožbo v odzivu ocenil kot pravno neutemeljeno, "saj se skladno z zakonom partnerji v zdravstvu v okviru splošnega dogovora dogovarjajo o kalkulativnih elementih cene zdravstvenih storitev, kar pomeni, da se v cenah upoštevajo dogovorjeni plačni razredi delavcev v zdravstvu in ne konkretni plačni razredi vsakega zdravstvenega delavca posebej skladno s kolektivnimi pogodbami za javni sektor".

ZZZS tako med drugim izpostavlja, da kolektivnih pogodb ni moč neposredno uporabiti za oblikovanje cen zdravstvenih storitev. Opredeljujejo namreč plačni razred za posamezno delovno mesto in ne za posamezno vrsto zdravstvene nege iz splošnega dogovora.

Poleg tega mora ZZZS uresničevati z ustavo predpisano fiskalno pravilo, kar pomeni, da se ne sme zadolževati, če nima ustvarjenih presežkov iz preteklih let, so pojasnili.

Po njihovih navedbah omejena finančna sredstva ZZZS v letošnjem letu ne omogočajo, da bi zagotovil dvig cen zdravstvene nege zaradi dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. Učinek napredovanj in povišanja plačne lestvice je ocenjen na približno 80 milijonov evrov za vse izvajalce zdravstvenih storitev na letni ravni. Sredstva ZZZS pa so prednostno namenjena nujnim širitvam zdravstvenih programov zlasti s ciljem skrajševanja nedopustno dolgih čakalnih dob, za kar bo ZZZS v letu 2017 - prav zaradi omejenih sredstev - prejel transfer iz državnega proračuna v višini približno 23 milijonov evrov.

Vedno več varovancev, ki potrebujejo zahtevno nego, denarja pa manj

Domovi za starejše vedno bolj postajajo negovalne bolnišnice. Kar tri četrtine stanovalcev so namreč razvrščene v skupino za zahtevno nego, pri čemer gre najpogosteje za nepokretne bolnike, ki so povsem odvisni od pomoči zdravstvenih delavcev. Večinoma je razlog v tem, da bolnišnice, ki se prav tako utapljajo v rdečih številkah, vedno hitreje starejše ljudi pošljejo domov oziroma jih premestijo v domove za starejše. Stanovalcev, ki potrebujejo zahtevno zdravstveno nego, je vedno več, hkrati pa se je plačilo ZZZS glede na prejšnja leta zmanjšalo in zdaj znaša kar 3,6 odstotka manj kot v drugi polovici leta 2016, še opozarja Bizjak.

V letu 2017 bo delež prihodkov ZZZS pod 30 odstotkov, kljub temu, da so stanovalci vedno bolj zahtevni iz zdravstvenega vidika, opozarja Bizjak.
V letu 2017 bo delež prihodkov ZZZS pod 30 odstotkov, kljub temu, da so stanovalci vedno bolj zahtevni iz zdravstvenega vidika, opozarja Bizjak. FOTO: Skupnosti socialnih zavodov Slovenije

Razmere so kritične

Ministrica za zdravje je pred časom priznala, da je sistem za izračun cene v domovih zastarel in hkrati obljubila spremembe, ki naj bi v veljavo stopile že s prihodnjim letom. A Bizjak opozarja, da njene obljube niso uresničene. "Komisija se je prvič sestala včeraj, izvedeli smo pa predvsem to, da je vreča prazna," razočarano pojasnjuje.

Direktor Doma starejših občanov Šiška Simon Strgar, ki vodi javni zavod brez koncesije, je pojasnil, da imajo pri njih 230 postelj. Dom je polno zaseden, na posteljo pri njih pa čaka kar 1460 oseb s čakalno dobo med dvema in tremi leti. Polovica vseh njihovih oskrbovancev potrebuje najzahtevnejšo nego, njihov delež pa bo še naraščal. Tudi pri njih podpirajo tožbo zoper ZZZS, saj so prepričani, da je kršen 4. odstavek 9. člena dogovora, ki določa cene zdravstvenih storitev in po katerem bi morala država v primeru spremembe kolektivnih pogodb samodejno popraviti cene.

Denar namesto za investicije za plače

Kot pravi Strgar, pri njih oktobra niso dvignili oskrbnin, saj so že na začetku leta ocenili, da bi se lahko povečali stroški dela zaradi spremembe kolektivne pogodbe, zato so temu prilagodili finančni načrt za 2017. "V naslednjem rednem dvigovanju pa jo bomo žal morali dvigniti, in sicer maksimalno, kot se bo dalo," pravi Strgar, ki ocenjuje, da bodo po dvigu pri njih oskrbnine višje za tri odstotke. "Vsako leto zdravstvena blagajna namenja domovom manj," opozarja, zato so ti prisiljeni manko pokriti iz višjih oskrbnin ter iz sredstev, ki bi jih morali namenjati za investicije. Sem spadajo sredstva za nujno prenovo domov v skladu z zahtevanimi pravilniki, saj je večina domov še vedno zastarela in neustrezna, opozarja Strgar. Posredno so oskrbovanci na slabšem. "Vsakič opozarjam, da oskrbovanci dvakratno plačujejo za zdravstveno zavarovanje. Ko plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje, hkrati pa plačujejo še ta posredna doplačila, torej višje oskrbnine, ki so posledica tega, da mora dom pokrivati stroške zdravstvene dejavnosti, kar bi moral pokriti ZZZS," pojasnjuje Strgar.

Zakon tudi določa dve vrsti domov, tiste v javni mreži in samoplačniške. Tukaj se bodo ustvarile nove čakalne vrste, ki bodo mnogo ljudi prisilile, da si pomoč najdejo bodisi s pomočjo svojcev, v nereguliranih domovih in na črno, kar je pogosta realnost v jugozahodni Evropi. Ustvarili bomo dve skupini državljanov - tiste, ki imajo denar, in tiste, ki ga nimajo. Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije

Zaradi višjih plač računajo, da bodo prihodnje leto na letni ravni potrebovali za pet odstotkov več sredstev. A to so zgolj višje plače. Težave pa so tudi drugje, opozarja Strgar. "Ker smo javni zavodi, moramo večino stvari oskrbovancem kupiti sami," opozarja direktor doma in dodaja, da si pomagajo tudi s tržno dejavnostjo, ki obsega okoli 12 odstotkov vseh realiziranih prihodkov. "Ti prihodki bi morali nazaj v dejavnost, ne pa za plače," opozarja Strgar.

Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi breme prenaša na svojce 

Strgar še dodaja, da zaradi vedno bolj zahtevne nege varovancev domovi postajajo negovalne bolnišnice, le da zanje država namenja bistveno manj denarja. Na vprašanje, ali bo zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga čakamo že neverjetnih 16 let, to področje končno uredil, pa Strgar ostaja skeptičen. Kot pravi, prvega osnutka zakona sam še ni preučil, je pa mnenje drugih kolegov, ki so seznanjeni z njim, da ne gre popolnoma v pravo smer. "Breme se prenaša na svojce, pri čemer mislim na promocijo oskrbe v domačem okolju. To je sicer zelo dobra stvar, a če bi bile tudi vse stvari sistemsko urejene. Po drugi strani pa sam zakon z vstopnim pragom, ki določa, kdaj lahko nekdo pridobi sredstva za oskrbo, predvideva, da bodo do povrnitve stroškov za nego v domu upravičeni le najzahtevnejši oskrbovanci, kar pomeni, da bodo domovi za starejše dejansko postali negovalne bolnišnice," opozarja Strgar in dodaja, da s tem država išče poceni negovalne bolnišnice. Slednje sicer za bolnika, ki ga negujejo, dobijo od države kar štiri do petkrat več denarja kot za oskrbovanca z enako nego dobijo v domovih za starejše.

'To je korak nazaj k hiralnicam'

Bizjak se z mnenjem Strgarja strinja. "Dejstvo je, da država daje zelo malo iz javnih virov za dolgotrajno oskrbo - 0,8 odstotka BDP, EU povprečje pa je 1,3 odstotka. Ta zakon hoče, da se to obdrži na isti ravni. Poleg tega je sistem zasnovan tako, da bodo v domovih samo še stanovalci, ki pridejo na nosilih, saj bodo za druge predragi oziroma ne bodo dobili nič iz javnih sredstev. To je korak nazaj proti hiralnicam. To so v zahodni Evropi počeli pred 20 leti in se ni obneslo," opozarja Bizjak.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
18. 10. 2017 22.11
+3
Vse politike odstavit.Kdor je ze bil.v politiki, NIMA VEC PRILIKE! Vse dat stran V politiko izkljucno nove obraze, ki bodo delali za 1500 bruto max.
akmt
18. 10. 2017 22.08
+3
Place politikom na pol in bo kesa se prevec
SKRIPT
18. 10. 2017 18.29
+2
Zzzs ima denar za placevanje operacij krcnih zil pri tistem mazacu v trstu,za domove pa nima,placajo naj svojci,to je Pahorjeva Slovenija
SKRIPT
18. 10. 2017 18.27
+1
Zato,da ljudje slabo zivijo je kriv Borut Pahor
ROMELS
18. 10. 2017 18.11
+7
Srbi so rekli: Izvest čemo protiv birokratsku revoluciju. Se pravi; vojno neuporabni birokraciji.
yss
18. 10. 2017 18.06
+1
Bolje biti pian . nego star...:)
yss
18. 10. 2017 18.06
+1
Verbena
18. 10. 2017 17.50
+7
Brez trohice slabe vesti lahko rečem , Miro Cerar sedanji PM , je en velik lažnivec !!! ...zakaj ? ... februarja 2017 je v DZ na vprašanje poslanke , kako kaže z zakonom o celostni oskrbi starostnikov , odgovoril , da vlada se zaveda tega problema in da bo gradivo za ta zakon poleti na poslanskih klopeh ...sedaj je že oktober , o gradivu pa nobenega sluha !! ..zato , še 1x , Cerar je en navaden lažnivec , toliko bolj je to zaskrbljujoče , ker se laže v hramu demokracije !!! ...sram ga naj bo , starejši , ki potrebujejo domsko oskrbo in njihovi svojci pa so že povsem izmučeni ...
dr.dare
18. 10. 2017 18.03
-2
Verbena
18. 10. 2017 18.12
+1
...izrecno ni poudaril , vendar se pričakuje , da bi to bilo v dotičnem letu , ko je dobil vprašanje , tega je pa dobil , ker je bila tudi ureditev statusa starostnikov ena izmed prednostnih nalog , ki si jo je ta vlada zadala v tem mandatu ..ta pa kot veš , traja 4 leta ...a kot tudi veš , tudi ni nič z zdravstveno reformo , ki je bila tudi obljubljena za ta mandat ....o ostalem pa ne bom ...skratka , zame je lažnivec !!!
dr.dare
18. 10. 2017 18.45
-2
se mi je zdelo da si narobe razumel datum ja
Morana7
18. 10. 2017 18.55
+2
Ja to vse enkrat bo...samo nas ne bo več.
Verbena
18. 10. 2017 19.04
..tebi se marsikaj zdi dare !!! ..povsem logično je za vsakega navadnega človeka , da če nekdo postavi februarja leta 2017 vprašanje in ti PM odgovori , da gradivo bo do poletja na mizah DZ ..da bo to še isto leto , torej 2017 !!! ....njihov mandat bo trajal še nekaj mesecev ... potem pa vzemi to ...kar so obljubili pred prevzemom mandata ....da se bodo tej problematiki posvetili in uredili v mandatu !!! ...
Verbena
18. 10. 2017 19.05
..vendar nič ne kaže na to , da bo stvar speljana do naslednji državnozborskih volitev ...
Morana7
18. 10. 2017 19.08
+1
Ela ja ker se jim pač nikamor ne mudi, ker kakšni ukrepi jih pa čakajo? Česa se bojijo? Ničesar in nikogar in zato pač nakladajo dalje.
batom@pinkponk.com
18. 10. 2017 17.20
+7
Za 16 let trajajoce sprejemanje zakona bi bilo treba dat drzavo ne evropsko sodisce za clovekove pravice, ker to je nenormalno. Nismo vec socialna drzava. Vse dosedanje vlade so (bile) popolnoma nesposobne, niso znale prilagajate zakonodaje, financ in druzbe novim ekonomskim in socialnim situacijam. Ostali smo zadaj, zapravili ogromno denarja za fiktivne in koruptivne namene, ljudem gre pa vse slabse. Namesto da bi drzava iskala nove vire financiranja, prelaga veliko bremen na ze tako izcrpane ljudi. Samo ce jih res damo na ESCP, je konc s Slovenijo, bo bankrotirala zarad odskodnin. Nasposobnezi!!!!!!!!!!!!
Skunk Works
18. 10. 2017 17.09
-4
Kar jugoslovani volijo, to jugoslovani imajo.....Vprašajte avstrijce, če ne verjamete......
batom@pinkponk.com
18. 10. 2017 17.21
+4
Eh, vsi so isti. Saj tvoj ivan ni nic uredil. Prej obratno.
Kollerik
18. 10. 2017 18.35
+3
saj roza to ve...vendar mora pisat po nareku..drugače ni cvenka... :))
dr.dare
18. 10. 2017 16.49
+0
Saj vi niste normalni... Domovi se borijo da bi varovanci plačali manj pa vam niti to ne paše več! zgleda v tej sloveniji res ni več nikogar normalnega...
batom@pinkponk.com
18. 10. 2017 16.59
ROMELS
18. 10. 2017 14.17
+2
Ti ljudje na oblasti delajo popolnoma narobe. Plače bi morali znižati. joj kakšni bedaki. Ljudstvo pa samo jamra in jamra in jamra in se ne zaveda, da oblastniki živijo na račun ljudskega jamranja. Bolj ko ljudstvo jamra ,bolj jih oblastniki ožemajo.
cirenij
18. 10. 2017 16.44
+3
Ja, oblastniki in cela serija ostalih, je premalo prostora, da bi jih omenjal. Glede na ostali folk, 100% precenjeni. Pa jih je kot listja in trave. Ni čudno, da za ostalo zmanjka. In zdaj naj bi dobili nekateri upokojenci za 40 let garanja 500 EU penzije.Katastrofa naše države. Kdo bo njim in tistim s še manj in tudi več, doplačeval dom za ostarele, ko pride do tega?
santamaura
18. 10. 2017 13.02
+20
Debele riti se tožijo med sabo, katera bo bolj debela na račun ostarelih , ki životarijo v teh taboriščih smrti kjer moraš na kolenih prositi za kozarec soka iz pomaranče. Ni denarja pa čeprav si celo življenje plačeval prispevke za starost. Ne, ni denarja pa čeprav plačuješ več kot 1000 evrov na mesec za ta hotel : Ena zvezdica Pri Podganah - All inclusive
Skunk Works
18. 10. 2017 11.36
-11
In tako je tudi prav...pri nas bodo ljudje raje jedli travo, kot pa da bi bili desni na oblasti, ali pa da bi imeli desne vlade kot v Avstriji......pa uživajte....lep dan je.....
Samo.Jst
18. 10. 2017 12.14
+32
desni, levi... isti šmoren. Oboje smo že imeli na oblasti, spremembe pa nobene. Naj pride spet JJ gor al pa kdo drug iz njegovih krogov, pa bomo ponovno poslušali kako se nič ne da ker so "komunajzarji" toliko zaj, da je enostavno nemogoče. Zbudi se, ne potrebujemo desnih, potrebujemo sposobne!
Skunk Works
18. 10. 2017 12.42
-7
A da ste oboje imeli na oblasti? In to isto časa, z istim vplivom na državne podsisteme, banke in tajne službe, šolstvo, sodstvo, zdravstvo, ter medije, in vse odstalo? A res? Potem pa izgleda, da ne govorimo o isti državi....Veste kaj, vedno bolj v zadoščenje mi je, ko gledam kako trpite, kako jih dobivate po glavi, kot recimo ob zgoraj napisanem, in še na tisoč drugih načinov, zaradi vaše lastne neumnosti, nerazgledanosti, neinteligence, primitivnosti in indoktriniranosti,...kar tako naprej...v vsakem slabem je tudi nekaj dobrega....
Principat
18. 10. 2017 13.02
+3
desni so udarili najbolj po revnih ,, Roseann , sedaj si dokazala ,da se ne spoznaš na dogodke in krivice ter politiko, ki so jih za 20 let najmanj naprej naredili desnjaki , kvečjemu jezik ulice ,, od tega se ne živi ,, janezek je naredil skropucalo v zujfu in pokojninski reformi , sedaj meče polena ampak 270.000 slovencev zaradi njega že trpi in bo še 20 let ,, da ne govorim o vsaki noveli , ki nekaj buta stega treba da popravlja, to pa rabi čas in potem mahanje v parlamentu in dokazovanje , kako imajo prav ,, če so tako vsemogočni in pametni ter sposobni bi bili na oblasti ,,
Skunk Works
18. 10. 2017 13.22
-4
Zgleda , da je JJ res svetlobna leta daleč najbolj sposoben politik v SLO.....Kar koli naredi, levaki za njim leta in leta ne morete spremeniti, oz "popraviti", kljub temu da imate že nekaj let ustavno večino, v rokah sodstvo, medije, banke in vse ostalo že 70 let....Pa kaj rabite morda 300% večino in sedeže v parlamentu? S tako veliko večino bi zmogli? Sam vprašam.....
Skunk Works
18. 10. 2017 13.29
-3
Udaril je po revnih? Vidim, da spet ne govorimo o isti državi....vem pa da je oni čarovnici, ljubiteljici totalitarnih simbolov, ki piše otroške knjige in ne mara otrok, odškrnil državno šenkano penzijo s 1800 na 1500 eur ali nekaj takega.....pa mislim, da ona ne spada med najrevnejše....
lemur
18. 10. 2017 13.34
+1
ROSEANN, Principat je dejansko nastel napake vlade JJ, kar berem od tebe pa je na kratko, levi zanic, desni orgazem bla bla.., Kako dobite njegovi prvrzenci navdih da dejansko ljubite njega in grajate nepravicnost sodstva, ko pa ga on konstantno izigrava. Ali pa je morda uspel na posto?
Morana7
18. 10. 2017 13.42
+5
Rozi JJ se mimogrede izogiba kazni, ne ve od kje mu denar in trenutno toži državo oz nas državljane, ki jo financiramo s tem, da je že desetletja privezan na državne jasli ....a to je rešitev? Tip obvlada hvatanje krivin...to mu je treba priznat...to je pa tudi to...Si upam trdit, da je od države in s tem nas izposloval bistveno več kot Makarovička, ki jo omenjaš in je tudi on je napisal knjigo, ko je že ravno imel čas v čuzi, kjer je vsemu navkljub še vedno opravljal svojo službo v parlamentu, kar je paradoks neke pravne družbe....ena čistilka za delo v šoli ne sme biti kaznovana zato, da čisti smeti iz košev ter spuca tla...nekdo, ki so-vodi državo pa to lahko počne iz zapora....jap to je ta rešitelj Janša...rešuje predvsem svojo rit.
masej
18. 10. 2017 11.28
+25
Tudi jaz doplačujem za oskrbo mame ki je v domu pa me nihče ne vpraša od kje mi denar da doplačujem 700 eu .J...em pa taka država.
dr.dare
18. 10. 2017 16.50
-1
dr.dare
18. 10. 2017 16.59
+1
če bi ga bi videl da zahtevajo da zzzs plača več in ti manj... tebi pa to očitno ne paše.. razumi kdo bi mogel...
GAYPROPAGANDA
18. 10. 2017 11.27
+33
Domovi za ostarele bi morali biti podaljšana roka bolnišnic in financirana iz pokojnin oskrbovancev in iz proračuna! "Pokojnina zadošča" bi mogel biti sistem, Ne glede koliko imaš pokojnine, bo zadostovalo! Ostalo krijemo državljani skupaj! Ne pa da obremenjujejo starejše in njihove sorodnike. Večina nas bo nekoč v teh zavodih in poskrbimo že sedaj da nam boznosno na starost!
dr.dare
18. 10. 2017 16.51
-6
hahahhaah mi naj za tvoje starše plačujemo da boš ti lahko dedoval po nijih? hahahahaha
yeast
18. 10. 2017 18.15
+1
dr.dare
18. 10. 2017 18.46
-2
ker nočem njegovim staršem doma plačevat medtem ko bo on užival v dediščini?
sonas
18. 10. 2017 11.12
+18
ob tem jamranju naj domi ostarelih objavijo tudi kake dobičke so imeli v zadnjih letih... gre za sistematično izkoriščanje delavcev in skubljenje oskrbovancev (ali bolje rečeno njihovih svojcev)
SKRIPT
18. 10. 2017 11.29
+2
Ko bos v plenicah in nebogljen od dobre volje negovalke bos videl,kdo je tu sef
Explainator
18. 10. 2017 11.08
+12
danes se ne splača biti star, upam da se temu izognem
pop greznica
18. 10. 2017 11.16
+4
bababu
18. 10. 2017 11.48
+17
Zadnjic sem poslusal oddajo na to temo. Zanimivo je bilo poslusati, kako domovi za ostarele v privatni lasti jamrajo da ni dobolj za oskrbo, ker mora direktor iz prihodkov placevati kredite in nalozbe v nepremicnino. Dobicek, nekaj mio eur bo potrosil za kredite za nepremicnine, ki bodo ob eventuelnj spremembi namembnosti ( iz doma za ostarele v npr.hotel) OSTALE V NJEGOVI PRIVATNI LASTI! Iz zepov ostarelih in svojcev torej ustvarja dobicek da bogati sebe. Domovi bi morali biti vvdrzavni lasti in "ta isti dobicek" oz z njim pokrivat kredite zato, da bodo ti domovi cez 40 let se vedno neko javno dobro...ne da bo npr. Otrok lastnika privatnih domov vse razprodal, vrgel ljudi na cesto z unimi tremi plenicami za dnevno rabo.....
Kollerik
18. 10. 2017 18.39
Explanator...zalaufaj svojga youtubiča in si zavrti videospot Natural Blues od Mobya....priporočam... nekoč bomo vsi tam...prej ali slej...