Slovenija

FOTO in VIDEO: Srečko že na poti v Romunijo

Muta, 30. 06. 2011 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medvedek, ki so ga našli na območju Kočevske Reke, je skoraj zagotovo Srečko. Zdaj je že na poti v azil v Romuniji, kjer mu bodo pomagali, da si ne bo več želel stika s človekom. Na Muto so prišli tudi Logarjevi.

Dr. Zlatko Golob iz Azila za prostoživeče živali na Muti je potrdil, da bodo medvedka, ki so ga našli na območju Kočevske Reke, danes odpeljali v zatočišče za manjše medvede v Romuniji. Tam bo ostal tri leta, v tem času pa se bo odvajal od človeka. Golob je pojasnil, da so medveda našli že v soboto. Sledil naj bi gozdarjem in naj bi v igri enemu celo skočil na hrbet. Medved je bil preveč v stiku z ljudmi in je zaradi tega, ko so ga izpustili v okolje, začel iskati človeka. Zato je zdaj pomembno, da gre v azil, kjer bo imel tri leta časa, da spet postane svojski in se bo znal vesti kot medved. Gre za reguliran azil, ki ga nadzoruje nemška organizacija Štiri tačke (Vier Pfoten).

Medved je last države, je ustrezno označen s slovensko kodo in identifikacijsko številko, ki ga tudi spremlja na vseh transportnih dokumentih. Po rehabilitaciji bodo strokovnjaki ocenili, ali ga lahko izpustijo v naravo ali ne. Kot je dejal Golob, ga bodo izpustili na območju Slovenije in ne Romunije, da ne bi mešali genske populacije.

Patrick Boncourt, biolog in galavni koordinator projekta pri nemški organizaciji, je pojasnil, da je sicer medved fizično zdrav, a da ga bolj skrbi njegovo psihično stanje. Kot je dejal, je namreč pri rehabilitaciji izjemno pomembno, da so imeli medvedki čim manj stika z ljudmi. Medved je že na starostni meji in je imel veliko stikov z ljudmi. A vseeno ostaja upanje, pravi. Center v mestu Harghita v Romuniji se razteza na 10 hektarjih in je popolnoma izoliran. Deluje že enajst let, v njem pa je ves čas od 10 do 15 medvedov. Srečko naj bi tam dobil nadomestno mamo, v azilu pa so sicer 90-odstotno uspešni pri rehabilitacijah medvedov. Stroške nastanitve medveda za naslednja tri leta bo krila fundacija, je zaključil.

Medveda peljejo v Romunijo - 28
Medveda peljejo v Romunijo - 28 FOTO: Blaž Garbajs

Kot je še povedal Golob, naj bi šlo za izginulega Srečka. Po vedenju, velikosti in videzu gre za izginulega medvedka, je dejal. Ali se ujema tudi DNK, še ni znano.

Prišli tudi Logarjevi

Na Muto pa je z neznanimi razlogi prispela tudi družina Logar, za katero sumijo, da je pred dnevi odpeljala Srečka. Sami zagotavljajo, da o tem ne vedo ničesar, hkrati pa trdijo, da bi medvedek umrl, če ga ne bi hranili. S svojim prihodom so opravičili prisotnost treh kriminalistov in policije. Ta naj bi po neurandih podatkih karavano z medvedkom spremljala vse do meje.

Na predajo medveda Srečka so prišli tudi Logarjevi.
Na predajo medveda Srečka so prišli tudi Logarjevi. FOTO: Blaž Garbajs

Srečko naj bi se namreč zatekel k družini Logar, ki ga je vzela k sebi in z njim vzpostavila človeške odnose, ki pa za medvedka niso primerni. Inšpektorji so medvedka Logarjevim odvzeli in ga premestili v zavetišče na Muti, le dan preden bi ga prišli pogledat nemški strokovnjaki, pa ga je nekdo ukradel.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misli-si
01. 07. 2011 23.11
kako lahko kar tako vzamejo v naravi enega medveda pa ga nekam odpeljejo,če ne vedo a je pravi alli ne.Čisto možno je,da tega mladiča čaka v Kočevju mamica,ki ga že zelo pogreša.Poglejte si članek,pa boste videli,da je to samo zavajanje javnosti,pa ja nikjer ni bilo prej napisano ,da so ga spet vrnili v koroški azil,kot pa sedaj,ko so ga odpeljali v Romunijo. KJE JE SEDAJ DRUŠTVO PROTI MUČENJU ŽIVALI?Ni ga-smo že navajeni!!!!!
vidaw
01. 07. 2011 11.36
Upam,da še naprej ostane "Srečko" in da se ne preimenuje v "Nesrečka!" Mi pa nekaj ni jasno! Kako pa se je sam v divjini prehranjevalče pa naj bi bil pa že tako odvisen od človeka?
cansy
01. 07. 2011 10.14
ROMUNIJA - tam bo pa plesal na glasbo z žico skozi nos. samo mučite žival...od vrha do podna.
a91p
01. 07. 2011 08.14
ne štima neki.
Tonček Balonček
01. 07. 2011 07.26
A v enem tednu še niso primerjali DNK? Tu nekaj ne štima, kar ugrabijo enega medvedka in ga preko nekih nemških štirih tačk ekspresno deportirajo v Romunijo? Mimogrede, kdaj bodo ugotovili vzrok pogina tistih lipicancev? A analize še trajajo?
29350
01. 07. 2011 06.57
Ne vem zakaj dvomim o premestitvi Srecka v Romunijo. Jaz nasi veterinarski sluzbi ne verjamem nic. Ko spremljam vse dogodke okoli zivali imam obcutek, da smo na tem podrocju se zelo necivilizirani, ce nas primerjam z civiliziranim svetom.
Snapay
01. 07. 2011 00.09
Adijo srečko, v Romuniji te bodo pa dali v cirkus ;), pa zahvali se tistemu, ki te je ukradel. Čene bi lahko zdaj lepo proti nizozemski šibal ;)
Didlina_di
01. 07. 2011 00.01
Zgleda so bli naši Romuniji medveda dolžni...sigurno ma kdo kle fajn dost koristi... Greanpeasovci kje ste zdaj? Kje so kaki protesti?
nesrecko
30. 06. 2011 23.23
"Na Muto pa je z neznanimi razlogi prispela tudi družina Logar." Hvala lepa,kot kaže smo edini ki nam ni vseeno za SREČKA in hkrati upamo da se vsakomur dvojno povrne kar je storil za SREČKOTA tako dobro kot slabo!! (mislim da bo nekoga ubila električna napeljava)
alduri
30. 06. 2011 23.21
Prosil bi državo Slovenijo,da me namestijo v azil nekje v Švici...obljubim,da ne pridem več v slovensko džunglo nikoli več.....Srečko,vse najboljše ti želim...
jez_jezen
30. 06. 2011 23.18
To je sumljiva zgodba!!!!
Lekšan Marjan
30. 06. 2011 22.59
Srečko pa srečno!!
cucjetina
30. 06. 2011 22.18
to pa ni srečko jaz sem ga videl v belih vodah pri šoštanju
lukaspukase
30. 06. 2011 22.08
Pravi ,ali nepravi Srečko želim ti vsaj mirno življenje.
lukaspukase
30. 06. 2011 22.04
DodgeFan30.06.2011, 20:071 Brandi, narobe razmišljaš. Medveda nismo poslali na rehabilitiacijo zato, ker bi bilo narobe kaj s tem, da se divje živali udomači. Vendar nekaterih se preprosto zaradi svoje konstitucije ne da. Kot sem rekel, odrasel medved ti lahko v igri z enim zamahov odnese pol glave. Tale srečko je nekmu lovcu skočil na hrbet, ker je vajen ljudi in igre. Si predstavljaš to potezo čez 5 let, ko bi tehtal dve toni, njegova šapa pa bi bila v velikosti ponve za palačinke s krepljom dolgim 30 cm? Se ti v igri obesi na hrbet bi bilo enako kot da te povozi kombajn. Razmisli malo, preden kvasiš neumnosti o udomačitvi vsega, medveda pa ne... Česa se pa ti bojiš? Umiri se.
mlutherking
30. 06. 2011 22.04
Upam, da ne bo končal na koncu kot trofeja na steni kakega romunskega politika.
nevica
30. 06. 2011 21.29
Oh, ja...pa kako ima taka dežela kot je Romunija, s toliko revščine in z otroci, ki čakajo posvojitve in vem še čim lahko azil za živali, mi pa ne... Mi imamo pa tajkune, ki uspevajo tako odlično, ker jim čisto vsaka vlada zagotovi pogoje, ki jih ne bi mogli imeti nikjer drugje, edino morda še v Kolumbiji. Mi smo zavetišče za *, enega medvedka pa nimamo kam dati.
Matej Erjavec 1
30. 06. 2011 21.15
Ma kje so našlo Romunijo? Vožnja v mini kletki bo res prijetna ... Pa en Nemc bo tle pamet solil o medvedih, k ga po mojm v živo sploh še videl ni! Zanimivo, da so ga našli ravno v Kočevski Reki- kero nabijanje. So sploh preverili, če je to Srečko, al bodo odpeljali kr enga. Katastrofa. Prou sram me je, da delamo tako z živalmi v naši državi. Čez 3 leta itak nihče več ne bo vedel za enega Srečka. Pač s5 blatenje oči! Pa vrjetno so to naredili, da je čim dlje od Logarjev (tem pa tut ne vemm kaj ni jasno?).
Janša je naš
30. 06. 2011 21.14
bograč , bograč
pokus
30. 06. 2011 20.54
jo na nabolše možno mesto ste ga dali res slovenci ne znamo cenit naše domovine niti živiali. smo ena izmed edinih držav v evropski uniji ki še imamo zveri (medvede volke) tam smo dali francozom 2 medveda so ji spavli za gulaž al kaj so nardil vbistvu me niti ne zanima