Slovenija

Domači test očetovstva velja na sodišču

Ljubljana, 04. 02. 2010 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./Š.Z./M.R.
Komentarji
3

Zasebni inštitut za DNK analize, ki je doslej ponujal 'domači' test očetovstva, a rezultati niso bili veljavni na sodišču, si je zdaj izboril tudi to pravico. Vlasta Nussdorfer opozarja, da pri tovrstnih testih najbolj trpi otrok.

Dojenček
Dojenček FOTO: iStockphoto

Inštitut za DNK analize je prvi slovenski zasebni ponudnik DNK testov očetovstva za osebno uporabo, ki mu je uspelo pridobiti pravno veljavo na sodišču. "Test očetovstva je ena od najpopularnejših DNK analiz, saj skoraj s 100-odstotno zanesljivostjo ugotovi, ali ste biološki oče otroka, ki ga vzgajate. Kar v petini primerov, ki se testirajo, očetje ne vzgajajo svojega otroka. Zanimiv je tudi podatek, da smo od začetka poslovanja  od oktobra 2009 do danes prejeli 54 naročil za DNK teste očetovstva, od katerih je bilo 13 žensk,“ so ob tem zapisali na Inštitutu.

Omenjena storitev Slovencem omogoča, da s sodnim nalogom ali brez opravijo test očetovstva, ki bo veljaven tudi na sodišču. Za 645 evrov bodo z 99,99-odstotno verjetnostjo lahko ugotovili biološko razmerje med očetom in otrokom ter rezultate in strokovno mnenje uporabili v sodnih postopkih. Celoten postopek od odvzema vzorcev do izdelave strokovnega mnenja traja največ 20 delovnih dni.

Kot dokaz na sodišču v Sloveniji je doslej veljal le test Inštituta za sodno medicino, medtem ko so bili rezultati analiz zasebnega Inštituta za DNK analize le za domačo uporabo. Direktor sodnega inštituta Jože Balažic ni hotel komentirati nove pravice zasebnega inštituta, saj čaka glede tega še neka pojasnila z ministrstva. Ko jih bo dobil, pa bo pripravljen podati svoje mnenje.

Več ko bo dvomov, bolj bodo prizadeti otroci

Da prihaja tudi na tem področju do širjenja koncesij, ugotavlja predsednica Belega obroča Slovenije Vlasta Nussdorfer. Po njenem mnenju je pomembno, da je zadeva formalno pravno urejena, da je varovana zasebnost in prisotna nujno potrebna visoka strokovnost. "Seveda gre tu za širšo dostopnost po principu, če imaš denar, lahko plačaš tudi to. Potešena bo marsikatera radovednost, seveda pa bodo taki skrivaj opravljeni testi odprli vprašanje zaupanja v zvezah z otroki in skrhanje marsikaterega medosebnega odnosa. Če dvomiš, ali je otrok tvoj, narediš test in se pokaže, da je, si sicer kot oče pomirjen, mati morda tega niti ne izve, če pa, njuni odnosi nikoli več ne bodo to, kar so bili," še dodaja.

Odprtje vprašanja očetovstva po njenem mnenju največ travmatičnih posledic prinaša otroku. "Ker si staršev otrok sam ni izbral, je dovolj žalostno že to, da mora oče s testom pridobiti potrditev, da je to tudi v resnici." Zato je po besedah Nussdorferjeve najpomembneje, da so starši otroka med seboj odkriti, da ni sence dvoma, kdo je oče. "Nenazadnje je marsikateri moški, ki živi ob partnerici otroku lahko celo boljši skrbnik kot pravi oče. Pomembna je le resnica, kajti, kako prizadeti so otroci, ko nekega dne izvedbo, da so jim starši, morda eden izmed njih, resnico prikrivali," se sprašuje.

Vsem, ki imajo otroka, pa je zaželela odkritost o tem tako pomembnem vprašanju. Besede seveda še najbolj veljajo materam otrok. Zanje namreč ni dvoma in prav tako ga ne bi smelo biti glede očetovstva. Tožbe in vse analize, takšnih ali drugačnih inštitutov, javnih ali zasebnih, pomenijo, da nekdo v to dvomi. Vsaka senca dvoma pa bo posledično prizadela tudi otroka, še ugotavlja predsednica društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.