Slovenija

'Dolgo smo čakali na ta dan'

Ljubljana, 24. 06. 2006 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Na osrednji državni slovesnosti ob dnevu državnosti je premier Janša poudaril, da si danes lahko zastavimo velike cilje za prihodnost.

Danes si lahko bolj kot kadar koli prej zastavimo velike cilje za prihodnost, je poudaril predsednik vlade Janša
Danes si lahko bolj kot kadar koli prej zastavimo velike cilje za prihodnost, je poudaril predsednik vlade Janša FOTO: Dare Čekeliš
Že prej, še posebej pa v zadnjih 15 letih svobodnega ustvarjanja, smo zabeležili mnoge dosežke, ki se uvrščajo v svetovni vrh na vseh področjih. Danes pa si lahko bolj kot kadarkoli prej zastavimo velike cilje za prihodnost. Ne želimo biti nič manj kot ena najuspešnejših držav na svetu. Na poti k temu cilju bomo posegli po najboljšem, kar je v našem narodnem značaju Janez Janša

Na predvečer dneva državnosti je na ljubljanskem Trgu republike potekala osrednja državna proslava, na kateri je kot slavnostni govornik natopil predsednik vlade Janez Janša. "Danes si lahko bolj kot kadar koli prej zastavimo velike cilje za prihodnost," je poudaril predsednik vlade. "Ne želimo biti nič manj kot ena najuspešnejših držav na svetu. Eden svetilnikov 21. stoletja," je napovedal premier in sodržavljane pozval, naj ne potiskajo stalno v ospredje travmatičnih obdobij svoje zgodovine, temveč tista, ki so narod resnično združila.

Na proslavi se je zbralo veliko politikov in drugih akterjev, ki so soustvarjali samostojno Slovenijo
Na proslavi se je zbralo veliko politikov in drugih akterjev, ki so soustvarjali samostojno Slovenijo FOTO: Dare Čekeliš
Drnovšek ob državnosti
Drnovšek ob državnosti FOTO: Dare Čekeliš

"Nekateri pravijo, da se bojimo sprememb. Pred 15 leti smo dokazali, da to ni res. Pred 15 leti namreč nismo premagali samo komunistične jugoslovanske armade, premagali smo naš strah pred spremembami. Ta pogum moramo obdržati. Danes ga prav tako potrebujemo. Vsak nov dan terja od nas nove odločitve. Smo v EU in NATO, izpolnili smo kriterije za prevzem evra. Dosegamo 80 odstotkov povprečne razvitosti EU. Smo že kdaj imeli boljše možnosti? Še nikoli. Ne mi ne naši predniki," ugotavlja Janša.

A po njegovem mnenju moramo spremeniti način, na katerega obravnavamo drug drugega kot sodržavljana. "Ne obstajajo samo pravice, obstaja tudi odgovornost. Naša odgovornost do drugih. Vsak mora imeti priložnosti, od vsakega pa moramo terjati tudi odgovornost. Tudi odgovornost, da pokaže spoštovanje in strpnost do drugega."

Osrednje slovesnosti so se med drugim udeležili predsednik države Janez Drnovšek, bivši predsednik države Milan Kučan, predsednik državnega zbora France Cukjati, nekdanji predsednik skupščine France Bučar in predsednik prve slovenske vlade Alojz Peterle.

Letala so preletela Trg republike
Letala so preletela Trg republike FOTO: Dare Čekeliš
Ustvarjalci kulturnega programa osrednje slovesnosti so Katja Pegan, Patrik Greblo in Samo Milavec, poleg Simfoničnega orkestra RTV Slovenija na proslavi sodeluje še 250 nastopajočih, med njimi pesnik Tone Kuntner in pevci Ditka Haberl, Nuša Derenda, Darja Švajger in Janez Bončina - Benč.

15 let slovenske države
Na proslavi je sodelovala tudi Slovenska vojska, ki je z enoto Garde SV sprožila salve z Ljubljanskega gradu ter pokazala svoje veščine. Sodelovala je tudi prva enota častne čete Slovenske vojske, ki je sodelovala leta 1991. Med igranjem slovenske himne se je sicer dvignila kopija prve slovenske zastave iz leta 1991.

Program proslave na Trgu republike, ki je potekala pod naslovom 15 let slovenske države, je bil sicer mešanica vseh umetnosti, od visoke do popularne kulture. Na Trgu republike so bili tudi praporščaki Slovenske vojske, Slovenske policije, Manevrske strukture narodne zaščite, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze združenj borcev NOB, Društva Tigr Primorske in Zveze slovenskih častnikov. Na slovesnosti pa so bili tudi otroci, rojeni 25. junija 1991.

Na proslavi je bila prisotna tudi Slovenska vojska
Na proslavi je bila prisotna tudi Slovenska vojska FOTO: Dare Čekeliš

Slovenska vojska je na osrednji državni proslavi sodelovala z enoto Garde Slovenske vojske, sprožila salve z Ljubljanskega gradu ter pokazala svoje veščine. Sodelovala je tudi prva enota častne čete slovenske vojske, ki je sodelovala leta 1991. Med igranjem slovenske himne se je sicer dvignila kopija prve slovenske zastave iz leta 1991.

Slavnostna seja državnega zbora

Državni zbor je s slavnostno sejo obeležil dan državnosti oziroma spomin na 25. junij 1991, ko je bila razglašena Republika Slovenija kot neodvisna in samostojna država. Kot slavnostna govornika sta navzoče nagovorila predsednik državnega zbora France Cukjati in predsednik nekdanje skupščine France Bučar. "Pred petnajstimi leti so bili tu, v tem prostoru, postavljeni pravni temelji naše države," je navzoče nagovoril Cukjati.

France Cukjati in France Bučar
France Cukjati in France Bučar FOTO: Dare Čekeliš
Slovenska osamosvojitev je velika epopeja, ki jo lahko s ponosom postavimo ob stran junaških zgodb drugih narodov, predvsem pa je to epopeja moči duha v boju za preživetje naroda, pa je v slavnostnem govoru povedal France Bučar. Poudaril je še, da smo Slovenci morali premagati mnenje, da naj bi bili kot narod premajhni, da bi bili sposobni za lastno državo: "Šele ko smo se duhovno osvobodili in osamosvojili, osvobodili strahu in blokad v lastni zavesti, smo bili sposobni za pot v lastno državnost," je še dejal Bučar.

Pred slavnostno sejo državnega zbora na predvečer dneva državnosti so v parlamentu potekale spominske seje vseh treh zborov nekdanje skupščine, ki se je oblikovala po prvih demokratičnih volitvah aprila 1990. Člane skupščine so nagovorili tedanji predsedniki zborov Ludvik Toplak, Ivan Bizjak in Jože Zupančič ter predsednik državnega zbora France Cukjati. Ta se je članom skupščine, ki je 25. junija 1991 uresničila plebiscitarno odločitev, zahvalil, da so se "odločili, kot so se".
Pred slavnostno sejo je v državnem zboru potekala seja vseh treh zborov tedanje skupščine
Pred slavnostno sejo je v državnem zboru potekala seja vseh treh zborov tedanje skupščine FOTO: POP TV
Predsednik Cukjati je nagovoril vse tri zbore tedanje skupščine, družbenopolitičnega zbora, zbora občin in zbora združenega dela, ki so se zbrali na ločenih spominskih sejah. "Če bi še enkrat glasovali, bi enako glasovali," je člane skupščine nagovoril Cukjati. Tisti časi so bili za Slovenijo usodni, prvič smo imeli svobodne demokratične volitve in pluralno skupščino. "Prvič se je preverjalo, ali smo sposobni razpravljati in najti skupno rešitev. In vi ste jo našli ter državo pripeljali do ustanovitve." Cukjati je nastanek države primerjal z rojstvom, ki je boleče in tvegano "in vi ste tvegali".

Cukjati je predsednikom vseh treh zborov izročil tudi spominsko listino, preostalim članom zborov pa so jo izročili predsedniki posameznega zbora. Leta 1991 je sicer družbenopolitični zbor vodil Ludvik Toplak, na čelu zbora občin je bil Ivan Bizjak, medtem ko je zboru združenega dela predsedoval Jože Zupančič.

Janša: 'Bistven napredek Slovenije'
Janez Janša pravi, da je Slovenija izkoristila veliko priložnosti in v 15 letih znatno napredovala
Janez Janša pravi, da je Slovenija izkoristila veliko priložnosti in v 15 letih znatno napredovala FOTO: POP TV

Predsednik vlade Janša je vesel, da se energija izpred 15 let ponovno osredotoča in da tisti, ki so takrat imeli pomembno vlogo in še vedno pripadajo aktivni generaciji, razmišljajo na podoben način kot takrat.

Čas slovenske osamosvojitve je bil čas velike enotnosti med ljudmi, čas, ki nas je najbolj združil. To je lahko velik vir moči in energije tudi za prihodnost, je v izjavi po slovesnosti pred Cankarjevim domom, kjer je v času vojne leta 1991 koordinacijska skupina slovenske obrambe zavarovala slovensko osamosvojitev, je ocenil premier Janez Janša. Sedaj, ko iščemo t.i. tretje soglasje o razvojnih korakih, ki jih je potrebno narediti za prihodnost, zavedanje, da lahko stopimo skupaj, ko gre zares, absolutno potrebujemo, je izpostavil.

Vsaj ob 15. obletnici bi lahko pozabili na fraze in pogledali dejstva, na kritike o nazadovanju. Slovenija je v 15 letih bistveno napredovala. Tisti, ki so pričakovali boljše življenje, so se jim pričakovanja večinoma izpolnila: za skoraj 60 odstotkov smo povečali naš BDP, povečale so se tudi realne plače, dostopnost materialnih dobrin in druga merila kvalitetnega življenja. Teh 15 let ne predstavlja izgubljene priložnosti, je poudaril Janša.

Spominsko ploščo je v čast koordinacijske skupine v slovenski osamosvojitvi na pročelju Cankarjevega doma v Ljubljani odkril Igor Bavčar
Spominsko ploščo je v čast koordinacijske skupine v slovenski osamosvojitvi na pročelju Cankarjevega doma v Ljubljani odkril Igor Bavčar FOTO: POP TV

Slovenska enotnost izpred 15 let, ko smo si postavili cilje in sprostili potenciale, naj bo popotnica za slovenski narod za naprej. Slovenska enotnost ni nikoli premalo poudarjena, ker v slovenski zgodovini prevečkrat podležemo medsebojnemu zdraharstvu. Zato je poudariti pomen enotnosti v tistih časih še bolj pomembno Igor Bavčar

»Bilo je sicer nekaj priložnosti, ki jih nismo izkoristili, in tega mora biti v prihodnje čim manj. A če kdaj, potem ob 15. obletnici slovenske samostojnosti ni nobenega razloga za pesimizem«, je še dodal.

Premier je med dosežke Slovenije še izpostavil soglasje EU za prevzem evra s 1. januarjem 2007. Kot pravi Janša, smo tako prvič v zgodovini dobili realno podlago, da se razvijemo hitreje kot kdaj koli prej. »Mednarodno okolje je prijazno kot še nikoli, dosegli smo neko stopnjo razvitosti, ki omogoča nadaljnje korake brez zategovanja pasu«, je še spomnil.

Obletnica osamosvojitve
Obletnica osamosvojitve FOTO: POP TV

Sedaj se končuje obdobje, ko se je zanemarjalo in tudi zlorabljalo osamosvojitveni kapital, je ocenil premier. Po njegovem mnenju ni slučaj, da je moralo miniti 15 let in da je moralo priti do vlade, ki jo spet pretežno sestavljajo tiste politične sile, ki so sodelovale v času osamosvajanja, da smo lahko odkrili spominsko ploščo na Cankarjevem domu. "V času vlad LDS ali prejšnjega predsednika republike to ni bilo možno, praktično se ni postavilo nobeno spominsko obeležje, skoraj ni bilo priložnosti, da bi akterji takratne osamosvojitve stali skupaj tako kot danes," je še dodal.

Drnovšek: Naša osamosvojitev ni bila korak v prazno

Pred 15 leti smo stopili skupaj in znali prebroditi številne težave, izzive in preizkušnje ter smo uspeli. Takrat je Slovenija res delovala skupno, z eno voljo, brez drugih misli, pred očmi nam je bila samo Slovenija. Vesel sem, da lahko po 15 letih ugotovim, da naša odločitev in naša osamosvojitev nista bili korak v prazno, je na sprejemu članov takratne in sedanje vlade ter članov predsedstva dejal predsednik države Janez Drnovšek.

Deklica na proslavi državnosti
Deklica na proslavi državnosti FOTO: Dare Čekeliš

Slovenija je v tem času postala ugledna in sorazmerno uspešna država. Če bi nam kdo takrat rekel, da bomo po 15 letih imeli vse, kar imamo, bi takoj zagrabili z obema rokama. Nevarnosti je bilo veliko, ne samo vojaških, ampak tudi gospodarskih: od izgube trgov v nekdanji Jugoslaviji, kjer številna podjetja čez noč niso mogla več prodajati svojih izdelkov in so morala zato v stečaj, do vzpostavljanja vseh novih državnih inštitucij, je dejal Drnovšek.

A čeprav včasih še nismo zadovoljni sami s sabo, je bilo objektivno gledano veliko narejenega, je še ocenil in ob tem kot primer navedel, da je Slovenija v tem času vzpostavila temelje države, ki deluje in bo delovala in ki je enakopravna in uspešna članica Evropske unije.

Za tem je Drnovšek sprejel še otroke, žene in starše pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve, civilnih žrtev in nosilcev medalje za ranjence ministrstva za obrambo in poškodovanih policistov med agresijo na Slovenijo, kasneje pa je na Novih žalah položil venec na spomenik padlim v vojni za Slovenijo 1991.

Proslave po vsej Sloveniji

Slovenija je 22. maja 1992 postala polnopravna članica Združenih narodov, 14. maja 1992 članica Sveta Evrope, 29. marca 2004 je postala članica zveze NATO, 1. maja 2004 pa članica Evropske unije.

Spomin na 25. junij 1991, ko je bila razglašena Republika Slovenija kot neodvisna in samostojna država, praznujejo državljanke in državljani Slovenije kot državni praznik - dan državnosti. Takratna slovenska skupščina je 25. junija 1991 sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in deklaracijo o neodvisnosti in s tem uresničila plebiscitarno odločitev za samostojno državo. S tem sta bili formalno potrjeni samostojnost in neodvisnost Slovenije, ki sta bili slovesno razglašeni 26. junija na trgu pred tedanjo skupščino. Že dan pozneje pa se je začela desetdnevna vojna za Slovenijo.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mihahribernik@hotmail.com
25. 06. 2006 00.47
Drnovsek se je sredi proslave onesvestil, in nesli so ga mimo mene...a se ze ve kaj vec?
caroll
24. 06. 2006 23.18
Zelo lepa proslava...Vse dobro Slovenija za tvoj 15 rojstni dan...in nam slovencem tut...
jaka37
24. 06. 2006 23.08
gadni.....naj te ne skrbi, vse je pod kontrolo.
gadni@email.si
24. 06. 2006 16.00
JJ govori o napredku slovenije, nič pa ne omeni zadolževanja o katerem so podatki grozljivi.
janezgorenc@email.si
24. 06. 2006 15.21
Ja, Hanžek in še nekateri iz vrst "naprednih", torej liberalnih sil, se bodo na to pritožili. Samo veste zakaj? Zato, ker hočejo POPOLNO prepoved pornografije in se jim zdi določba klerikalnih in nazadnjaških sil absolutno nesprejemljiva. Da so nasedli pornografskim lobijem, pravijo. Ups??? Pornografskim lobijem? Mar tudi to obstaja? In da so ravno oni zlezli pod kožo klerikalcem in nazadnjakom. Kaj takega!