Slovenija

Dolenjci morajo paziti na vsako kapljico!

Novo mesto, 13. 08. 2012 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na novomeškem območju se je kljub več pozivom k varčevanju poraba pitne vode v juliju povečala za desetino, hkrati pa je bilo na Dolenjskem od lanskega julija za približno dve petini manj padavin. Pristojni opozarjajo, da je lahko Novo mesto ob okvari vodovoda ob sedanjih zalogah že v eni uri brez vode.

Na Komunali Novo mesto, ki s pitno vodo oskrbuje 33.000 prebivalcev osmih dolenjskih občin, so danes poudarili, da izdatnost njihovih vodnih virov upada, raven podtalnice se niža, padavin pa je na omenjenem območju v zadnjih letih za 40 odstotkov manj. Brez teh in manjše porabe pitne vode bo te zmanjkalo za vse njihove uporabnike, so opozorili.

Pitna voda je dobrina, katere ranljivosti se premalokrat zavemo! Vedno bolj velja, da je imeti pitno vodo na voljo luksuz.
Pitna voda je dobrina, katere ranljivosti se premalokrat zavemo! Vedno bolj velja, da je imeti pitno vodo na voljo luksuz. FOTO: Thinkstock

Kot je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu povedal direktor novomeške Komunale Rafko Križman, se je kljub več pozivom k varčevanju poraba pitne vode na njihovem območju v juliju povečala za desetino, hkrati pa je bilo po podatkih Agencije RS za okolje na Dolenjskem od lanskega julija za približno dve petini manj padavin. Če se bodo podobne suše nadaljevale, se bodo težave pri vodooskrbi še povečale, je napovedal.

Po besedah vodje vodooskrbe pri Komunali Novo mesto Istoka Zorka pa njihov vodovodni sistem napajajo iz osemnajstih vodnih virov. Polovico vode zajemajo na črpališču Jezero v občini Šmarješke Toplice, četrtino pa iz vodnih virov pod Gorjanci.

Zmanjšala se je izdatnost ravno teh in vodnega vira Jezero, ki je pred desetletjem obratoval z izdatnostjo 220 litrov vode na sekundo, sedaj pa je njegova največja zmogljivost za polovico manjša in ne pokriva porabe med dnevnim največjim odvzemom, je nadaljeval.

Rešitev le v varčevanju!

Rešitev je za sedaj le v varčevanju, v primeru dodatnega usihanja vodnih virov pa si ne bi mogli pomagati niti z redukcijami. Zapiranje posameznih odsekov vodovoda bi namreč povzročilo izpraznitev sistema, pri vnovičnem polnjenju vodovoda pa bi nastale še večje okvare, je dodal.

Ker so izgube na ravni slabe četrtine že sedaj sorazmerno nizke, so po njegovem mnenju rešitve v izgradnji večjih vodohranov, v katerih bi vodo shranjevali ponoči, in izgradnji novih oskrbovalnih cevovodov. Hkrati je opozoril, da je pri tem problematika Novega mesta, ki je ob okvari vodovoda ob sedanjih zalogah lahko že v eni uri brez vode, največja.

Z novimi vodohrani s prostornino vsaj 4000 kubičnih metrov na območju vodohrana Kij in izgradnjo dveh vodarn na črpališčih Jezero in Stopiče pa bi tudi v primeru večjih padavin in kalni vodi zagotovili stalno in kakovostno vodooskrbo, je še povedal Zorko.

Po podatkih Komunale Novo mesto na območju osmih dolenjskih občin – Novega mesta, Šmarjeških Toplic, Straže, Šentjerneja, Mirne Peči, Dolenjskih Toplic, Škocjana in Žužemberka – upravljajo približno 900 kilometrov vodovodnega omrežja, 18.300 vodovodnih priključkov in 18 vodnih virov. Njihove vodne izgube v povprečju ne presegajo 23 odstotkov, poraba vode pa se je v zadnjih dvanajstih letih ob tem, da so jo tudi manj načrpali, nekoliko zmanjšala.

Na Obali oskrba z vodo nemotena

Ne glede na porabljene količine vode to ni ogrozilo ostalih obalnih pip, kjer je voda nemoteno tekla.
Ne glede na porabljene količine vode to ni ogrozilo ostalih obalnih pip, kjer je voda nemoteno tekla. FOTO: Thinkstock

Kljub temu, da je bilo za gašenje požara na kraškem robu minuli konec tedna potrebnih okoli 800.000 litrov vode, to ni ogrozilo nemotene distribucije vode v Slovenski Istri, poudarjajo v Rižanskem vodovodu. Glede na trenutno stanje na vodnih virih in vodno bilanco ocenjujejo, da bodo tudi ta teden uspeli zagotoviti nemoteno oskrbo z vodo.

V Rižanskem vodovodu vse odjemalce sicer še naprej pozivajo k skrajno varčni rabi vode. Delno prepoved uporabe vode so v Slovenski Istri uvedli že konec julija, kljub dolgotrajni suši pa delnih odklopov oskrbe s pitno vodo še ni bilo.

Pretežni del vode, ki jo dobavljajo iz Kraškega vodovoda, so v Rižanskem vodovodu namenili za potrebe gašenja obsežnega požara, ki je izbruhnil v petek. Da so gasilci lahko ukrotili požar, je bilo potrebnih okoli 800.000 litrov vode, ki so jih jemali na hidrantih v Črnem Kalu, v Črnotičah, na cesti za Podgorje in v Petrinjah. Na prizadetem območju je tudi nekaj manjših vodnih zbiralnikov Rižanskega vodovoda, ki so na srečo utrpeli le minimalno škodo, saj so jih gasilci dobro varovali.

Primanjkljaj vode iz kraške smeri so nadomestili z nekoliko povečanim črpanjem rižanske podtalnice, kjer pa se nivoji v vodnjakih počasi, a vztrajno nižajo. Vse te preusmeritve odjemov vode omogoča tehnično dovršen vodovodni sistem ter njegovo daljinsko nadziranje in upravljanje, pojasnjujejo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BMWmunja
14. 08. 2012 11.17
-2
To pa mora biti za dolenjce težak udarec, da morajo varčevati celo z vodo. Ta še za čevlje ni dobra...
Alojz Železnik 1
14. 08. 2012 11.59
To sploh ni tak problem, saj imamo cviček. Problem je, ker pitja cvička ne priznajo za krepost!!!
JanezekS
14. 08. 2012 10.14
+4
No v Posavju... Točno na meji med občinama Krško-Brežice, ki ju meji potok Močnik, ki je zaradi neracionalne in neupravičene rabe vodnih virov popolnoma presahnil v spodnem delu vodotoka. Na radio Krka so takole zapisali: "Nevestni posamezniki, ki iz potoka Močnik odjemajo vodo za namakanje kmetijskih površin, so potok zajezili oziroma so izvajali tako velik odjem vode, da je potok presahnil. 8.8.2012 je bil o tem obveščen center za obveščanje, ki je obvestil inšpektorat. Podana je bila tudi anonoimna prijava kaznivega dejanja obremenjevanje in uničenje okolja in prostora po 333. čl. KZ. Žal pa so pristojni organi potrebovali skoraj tri dni, da so to nezakonito zajezitev odkrili in sprostili vodni tok. Posledice za vodne živali so katastrofalne. Poginilo je veliko rib. Preživele so le manjše ribe na nekaj mestih, kjer so manjše globeli. V vodi je bilo videti kako hlastajo za kisikom, medtem ko so večje nemo opominjale na nečloveško ravnanje z okoljem. " Me pa res zanima zakaj ne povedo kdo in kako bo odgovarjal. ( Ali je spet tako kot prejšnja leta, ko ne bo najdenih "odgovornih" ...
carlo38
14. 08. 2012 08.56
Rešitev za vodovodno oskrbo v NM je vrtina za vodo in ne črpališča, ko površinski vir usahne ti ne pomagajo večji vodohrami, saj nima kaj priteči v njih.
Teekanne
14. 08. 2012 08.31
+1
Zdej če bom kej nucov kšne podatke ne bom gledov wikipedije....bom prebrav par komentarjov na 24 ur pa bom use vedu....eni so res pametni...kr mal preveč.... Čus
Alojz Železnik 1
14. 08. 2012 12.00
-1
To! Pij cvičk pa bo vse v redu!!! Poleg tega, da hrani vodo, še polepša žene!
Googlebot
14. 08. 2012 08.04
+1
Ja še malo pa bomo začeli vodo nabirat iz bazenov naših veljašev!
VolkBrenin
14. 08. 2012 01.10
+15
nekaj je opisal že waco...po bom še jaz dodal kostak krško in okolico....večina vode tam okoli je neuporabne/ neužitne....sporne, kakor komu drago...Zanimivo pri tem je...da so okoliške prebivalce, ki so v 60.in 70.ih letih prejšnjega stoletja sami naredili lokalne vodovode...PRIKLOPILI na njihov vod...Ti ljudje so imeli zelo kvalitetno vodo iz raznih potokov...cena - letno se je plačevalo, je bila mizerna...Ko so jih priklopili na skupni-kostakov vod...se je cena vode tem ljudem zvišala tudi za 30 x.....In sedaj naj varčujejo ??? Z vodo....Ko so bili priklopljeni na svoje lokalne "potoke" ali izvire....NI NIKOLI primanjkovalo vode...nikoli ni bilo nobenih omejitev...Kaj je bil torej cilj, spraviti vse pod eno streho in krepko zaračunavati..??? Isto je v novomeškem območju...cene v nebo, sedaj pa jamrajo, da lahko ob okvari , vode zmanjka v eni uri...Vlagali niso pa nič....oja, so ...sebi na račun...Je sploh kaj , kar se v tej državi ne krade ?? Eu je dal denar za kanalizacijo, nekaj km /okolica krškega so jo naredili....denar izpuhtel...itd.itd...banda, sama barabe lopovske...Še malo pa bodo rekli, ja, sedaj jo bomo pa uvažali...vodo.
ellenna
14. 08. 2012 11.27
+8
comprende,boljše ne bi mogel napisati. Čista resnice! Velik plus!!!!
vicki
14. 08. 2012 11.50
-2
Sicer ne poznam točne situacije na tem področju. Ne verjamem pa, da zasebnim vodovodom ni nikoli zmanjkovalo vode. Lastniki zasebnih zajetij morajo še kako paziti na nivo vode in pravočasno reagirati - čistiti zajetje, si po potrebi dobiti dodatni vodni vir,... V sušnih obdobjih, kot je letos, pa je vedno problem z vodo in ta očitno postaja vedno večji.
VolkBrenin
14. 08. 2012 14.03
+5
vicki..."bivši" lastniki malih zajetij , so najprej izmerili pretok in kvaliteto vode...in na podlagi tega naredili rezervoarje...ljudje so po teh vaseh sami skopali grabne, zabetonirali rez., pumpa , ki žene vodo v zbiralnik na hribu, deluje desetletja z zelo majhno porabo elek. ...v večini primerov, so gledali, da je zajetje na primerni lokaciji, da ne pride do onasnaževanja...in posledično NE prihaja do potreb po dodatnih virih...Težave so imeli samo tam, kjer so naknadno priklopili veliko število - nepredvidenih vikendov/hiš, zidanic, itd....toda tudi to se reši z dodatnim "virom"..priključiš še en izvir na obstoječi vod.
Mr.JanHara
13. 08. 2012 22.00
-12
Če nimajo vode, naj pijejo cviček !
nobody21
13. 08. 2012 21.16
-1
cjeee res čudno da je blo v juliju več porabljene vode, saj pa te je bla taka pasja vročina. normalno da jo ljudje več potrebujemo :D
Mr.JanHara
13. 08. 2012 22.06
+2
vicki
14. 08. 2012 11.51
+1
tali?ni tom
13. 08. 2012 20.15
+18
in zakaj bi šparal vodo ki teče skozi števec ????? a pol tut bencin šparam pa elektriko pa internet ! komunala vsaj v novem mestu je podjetje z vrečo brez dna ! vsak delavec ki je par let pr fimi ma svoj službeni džip suzuki , oni mal bolj gobčni mazde pick ap zadnje modele , njihova palača je da dol padeš , kanalizacijske priključke za katere je dala denar evropska skupnost oni še enkrat računajo povprečno po dva tisoč evrov in do bajte od ceste vlečeš sam , na položnioci je vsak mesec nova rubrika , sedaj je že ene deset fint kako obrat človeka in hecno , država ne pusti da maš vodo iz potoka,reke,svojga studenca ker je to bojda od države ! čez čas verjetno bojo colal tut kisik ti "eksperti" ! in potem od nas zahtevajo da varčujejo medtem ko sama firma ne vlaga skoraj nič v komunalno infrastrukturo od denarja ki ga pobira v mnogih primerih nepošteno od ljudi ampak si delijo nenormalne plače kar vem ker je par ljudi tam iz mojga kraja in so carji in seveda politika ter pripadnost stranki je glavni akter zaposlovanja medtem ko usposobljenost in znanje spoloh ne štejeta če gledamo recimo tipa ki odmerja in razporeja kontejnerje za smeti , kmetavz resnično ki ni sposoben za nič druzga kot pometat pa je en kos direktorja al šefa tam ! neverjetno !
Jamallllll
13. 08. 2012 20.27
+10
tako je! In kako lahko zmanjka vode pod gorjanci, kjer je n potokov....Če lahko na primorskem zrihtajo, pol mi ni jasno kako ti lahko zmanjka vode tam k ti tako rekoč pod nogam teče.... se pa ve da majo radi gnar tam...
.VOY.
13. 08. 2012 15.39
+4
Dolenc pa voda..heeeeee..
supertrolla
13. 08. 2012 21.05
+3
No, no, saj vem kaj imaš v mislih....podobno, če ne celo isto kot jaz. ;)
goliinbosi
13. 08. 2012 15.23
+4
Težko je dolenjce prepričati naj pazijo na kapljico.
proofreader
13. 08. 2012 13.52
+14
Ni panike, se bomo pa v cvičku kopali.
V3PI7D3
13. 08. 2012 13.27
-4
a je cvička zmanjkalo?
modrix
13. 08. 2012 13.23
+2
cvičk nej pijejo , vodo naj pa za nas ostale pustijo
koly666
13. 08. 2012 13.23
+26
Dolenjci morajo paziti na vsako kapljico! Lahko bi dodali na koncu - vode . . . Da se bo pomote na dolenjskem :)
minister
13. 08. 2012 13.16
+12
bo treba privat vrtine delat, če je še kje kaj vode
koly666
13. 08. 2012 13.53
+5