Slovenija

'Dokumentacija se nanaša tudi na predmet mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško'

Ljubljana, 03. 04. 2014 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za zunanje zadeve je na pogovor povabilo hrvaško veleposlanico Vesno Terzić. Povod je prvi hrvaški prvi javni razpis za raziskovanje in pridobivanje ogljikovodikov v Jadranskem morju, zaradi katerega je slovensko veleposlaništvo v Zagrebu že objavilo ugovor.

Povod za pogovor je bil hrvaški prvi javni razpis za raziskovanje in pridobivanje ogljikovodikov v Jadranskem morju, zaradi katerega je slovensko veleposlaništvo v Zagrebu že v sredo objavilo ugovor.
Povod za pogovor je bil hrvaški prvi javni razpis za raziskovanje in pridobivanje ogljikovodikov v Jadranskem morju, zaradi katerega je slovensko veleposlaništvo v Zagrebu že v sredo objavilo ugovor. FOTO: Thinkstock

Generalni direktor za bilateralo in evropske zadeve na zunanjem ministrstvu Tadej Rupel je danes povabil na pogovor hrvaško veleposlanico Vesno Terzić.

Kot so sporočili z MZZ, je Rupel opozoril, da se predstavljena dokumentacija nanaša tudi na območje Severnega Jadrana, ki je predmet mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je Hrvaško spomnila na obveznost ravnanja v dobri veri in na spoštovanje 10. člena arbitražnega sporazuma, ki določa, da se pogodbenici vzdržita vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko spor še zaostrile ali ogrozile delo arbitražnega sodišča.

Slovenija od Hrvaške zahteva, da iz razpisa nemudoma umakne polje podeljevanja koncesije SJ-01, ki se nanaša tudi na območje severno od vzporednika 45 stopinj in 10 minut, kjer se nahajata slovensko teritorialno morje in epikontinentalni pas. To območje je predmet spora pred arbitražnim sodiščem. Slovenija zahteva tudi, da Hrvaška v razpisni dokumentaciji, vključno na priloženih kartah, jasno navede, da je omenjeno območje predmet arbitražnega postopka.

Ob tem je Slovenija ponovno predlagala Hrvaški, da preuči možnosti za bolj transparentno ustno obravnavo pred arbitražnim sodiščem, so še sporočili z ministrstva. Slednje se verjetno nanaša na slovensko pobudo za javno ustno obravnavo na arbitražnem sodišču, ki so jo v Zagrebu zavrnili.

Hrvaško ministrstvo za gospodarstvo je v sredo objavilo razpis za raziskave in izkoriščanje nafte in plina v hrvaškem delu Jadranskega morja. Ponujajo možnost raziskav na 29 raziskovalnih območjih, med katerimi jih je osem v severnem hrvaškem Jadranu. V razpisu so zapisali, da je spor glede meje trenutno predmet arbitražnega sodišča, a so objavili tudi zemljevide, na katerih je možno videti, da mejna črta izhaja iz Piranskega zaliva, čeprav meja na morju med Slovenijo in Hrvaško ni določena.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TurboBart
03. 04. 2014 20.41
+1
Lahko pa vam Jelinčič da kako svojo karto,staro 500 let.....aja niso že dolgo veljavne.Koga pa zdaj blokirat?Se sprašujejo volilci,ki so šli celo na referendum.Pazi ti to,celo referendum je bil o vstopu Hrvaške v EU.In zdaj tema,bilo i prošlo.Ni koga več blokirat...he he he he.To je bilo edino obdobje v slovenski zgodovini,ko ste lahko nekoga izsiljevali....in nikoli več,hvala bogu!