Slovenija

Dokazov iz Finske in Avstrije zaenkrat ne bodo izločili

Ljubljana, 03. 10. 2011 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodnica Barbara Klajnšek je zavrnila predlog za izločitev dokazov v zadevi Patria, ki so jih pridobili v Avstriji in na Finskem. Zagožnov odvetnik je že napovedal pritožbo.

Zagožnov odvetnik je napovedal pritožbo.
Zagožnov odvetnik je napovedal pritožbo. FOTO: Miro Majcen

Sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani v zadevi Patria Barbara Klajnšek je zavrnila predlog obrambe za izločitev dokazov, pridobljenih v Avstriji in na Finskem, je potrdil Boris Marčič, odvetnik Jožeta Zagožna. Obenem je napovedal, da se bo na to odločbo pritožil in da podobno pričakuje tudi od drugih odvetnikov.

Marčič je tudi povedal, da je sklep dolg 32 strani, od tega je obrazložitev na 12 straneh. Vsebine odločbe sodnice Klajnškove odvetnik ni podrobneje razkrival, ker gre za odprt proces. Poudaril pa je, da gre za zahtevno pravno vprašanje, in napovedal, da se bo na njeno odločbo pritožil. Prav tako pričakuje, da se bodo pritožili nekateri drugi odvetniki obtoženih, med temi je omenil Francija Matoza, odvetnika Janeza Janše, in Dejana Markoviča, odvetnika Ivana Črnkoviča.

Matoz je sicer pred dnevi dejal, da gre pri finskih dokumentih za izredno pomembne dokaze v smislu zakonitosti pridobivanja teh dokazov. Na tokratni sklep sodnice Klajnškove se za zdaj še ni odzval, svoje stališče naj bi podrobneje predstavil v torek.

V sojenju peterici, ki je v zadevi Patria obtožena kaznivih dejanj korupcije ali pomoči pri korupciji, je obramba še pred začetkom glavne obravnave zahtevala izločitev nekaterih dokazov. Na Finskem in v Avstriji naj bi bili po njihovi oceni ti namreč pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Po navedbah obrambe na Finskem preiskovalci prič med zaslišanji namreč niso obveščali o pravici do molka, v Avstriji pa za poseg v komunikacijska sredstva niso pridobili sodne odredbe.

V znamenju dokazovanja domnevnih nezakonitosti pri pridobivanju dokazov je sicer minil tudi zadnji narok v sojenju v zadevi Patria 14. septembra. Tožilec Andrej Ferlinc pa je o navedenih argumentih povedal, da "trdovratnost" obrambe in količina dokazov, ki jih želi izločiti, po njegovem mnenju zgolj dokazujejo pomembnost teh dokazov. Po Ferlinčevi oceni kršitve temeljnih pravic niso podane, saj pravni red Avstrije in Finske gotovo "zagotavlja spoštovanje človekovih pravic".

Obramba je sicer ob izločitvi dokazov zahtevala tudi izločitev sodnice Klajnškove, saj naj bi se ta že pred začetkom glavne obravnave seznanila s temi dokazi. Ali se bo izločila, še ni znano, glede na to, da dokazov ni izločila, pa lahko sklepamo, da bo postopek vodila še naprej. Klajnškova je nadaljevanje sojenja sprva napovedala za danes, vendar pa je pred dnevi naslednji narok v sojenju razpisala za 17. oktober.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1943
20. 11. 2011 18.54
+2
Dokazi iz Finske in Avstrije niso v skladu naše zakonodaje in Ustave. Dragi odvetniki ,dvoličneži zakoni in kršitve človekovih pravic 100 tisočih delavcev kateri so se znašli na robu preživetja tudi niso v skladu naše zakonodaje in Ustave pa se še zganili niste . Sedaj pa vpijete kot da se ruši vsa Slovenija zaradi nekaterih ljudi ,ki bi naj bili nedotakljivi. Če so tako nedolžni ,čemu se toliko branite dokazov teh držav .Najbolj žalostno pri tem pa je da se človek ,ki se poteguje za mandatarja oprijema in se brani s takšnim odvetnikom . Če ga bi bilo kaj v hlačah tega ne bi dopustil ,ne pa da mu še obljublja da bo v njegovi vladi postal minister sodne veje. Uboga Slovenija ,koga boste izbrali.
Tonček Balonček
04. 10. 2011 16.41
+0
Levaki so obupani, molimo, da ti finci in Avstrijci nikoli ne bodo izročlili dokazov, na podlagi njih bi bil Janša lahko obsojen, mi ga pa krvavo potrebujejmo, da počisti s kriminalom, korupcijo in tajkuni, oboje pa en gre skupaj! če soa rhivi an Soci, sefi v SKB in depoji v Kočevski reki že aniranni in očiščeni teh gnusnih insinuacij, ne potzrebujemo nobenih novih "dokazov" iz tujine. Tu ej Slovenija, a smo se za to borili?
Benedikt Pancur
04. 10. 2011 14.34
uporabil sem besedo "Oce"..mislim da zato
prašek
04. 10. 2011 14.13
Benedikt Pancur 04.10.2011, 14:08 Ne izpiše se ti vedno !!! Zdajle se ti ni !! Pa veš zakaj ???
Benedikt Pancur
04. 10. 2011 14.08
Komentar vsebuje neprimerne besede. Prosimo, spremenite besedilo. Se mi vedno izpise spodaj... Oce nas,ki si v nebesih, daj nam SPREGLEDATI.
korintos1
04. 10. 2011 12.00
+2
Če bi Janša živel od dnevnic, katere dobi za udeležbo na sodiščih, bi se mu nabral kar lep kupček.
saintjozef
04. 10. 2011 11.32
+1
dule100 Levaki, vaša pričakovanja in želje so prevelike ! Nič, popolnoma nič se ne bo dokazalo ! --Koliko denarja je v igri JE ŽE DOKAZANO. Le še kje je ta denar in čemu je bil nakazan je treba pogruntat.
Tonček Balonček
04. 10. 2011 11.26
Nikoli jih ne smejo izročiti, mi JAnšo potrebujemo, da nas povede v pravično in razvojno usmerjeno družbo napredka ter blagostanja. Pa kdaj nam bo kdo razložil, kaj naj sploh izročijo, če je pa jasno, da je nedolžen! Kakšni dokazi? A je problem le v tem, da so dobljeni nezakonito? Do zdaj so nam stalno razzlagali, da jih sploh ni, saj Janša, po alstnih besedah, s tem pšoslom nima nič! V čem je sploh ta štos, če vemo, da je obtožnica strokovni zmazek, dokazov ni, on je nedolžen, gre az konstrukt. A kdo to razume? *
Staropramen
04. 10. 2011 11.19
+1
Zakaj se Janša&Co. tako otepajo finskih in avstrijskih dokazov. Če niso nič krivi, jim dokazi ne morejo škoditi.
prašek
04. 10. 2011 11.01
Ferdox 04.10.2011, 10:06 Nič ne vem o tem, da bi tožilci in sodnica kaj zavlačevali : Meni se tako dozdeva, da zavlačujeta tisti, ki pravi da ni dokazov in tisti, ki bi dokaze, katerih seveda ni,. rad izločil !!!
kameltrajbar
04. 10. 2011 10.14
..:))))...kvazi dokazi???...misliš da finci&avstrijci imajo kvazi dokaze..:??? ..briga fince za naše volitve...pr njih štejejo samo tehtni dokazi..:)
Ferdo Crni
04. 10. 2011 10.06
"zaenkrat" še ne bo sodišče ovrglo kvazi "dokazov". Do volitev bomo še mal zavlačevali mar ne?
Mr.JanHara
04. 10. 2011 10.03
Pa se izmislimo, da je oseba J.J. Jure Janković in primer bo za večno ad acta.
Status Quo
04. 10. 2011 10.00
Počakajte še malo pa bodo ''Twitterjevi'' odvetniki zahtevali izločitev lastnega ljudstva, da jih ne bo motilo. Takrat pa zna nastat mali problem. Hočejo izločit vse dokaze, ki jih baje tako ni, sodnike, tožilce, vratarje na sodišču, snažilke so tudi sumljive....... Za SDS je najboljše, da jim uredijo volilna mesta kar na sodiščih, saj se večino časa zadržujejo tam.
wsharky
04. 10. 2011 09.47
... oseba J. je nedolzna ... pa saj ne more slovensko sodisce obsodit bodocega premiera ... to bi bil skandal ...
jacfive
04. 10. 2011 09.24
janez.jalen9 03.10.2011, 23:20 kakšna je kazen za lažno ovadbo, krivo pričanje in uničevanje dobrega imena? nekdo bo kmalu izvedel. ---- A Janša? Ja saj pri vseh njegovih tožbah je gotovo kar nekaj lažnih ovadb.
korintos1
04. 10. 2011 09.15
dule100 A tam bodo tudi finske in avstrijske dokaze zavrgli? Desnjaki ga bodo popušili že v Sloveniji, Sv. Barbara je na oddihu.
dule100
04. 10. 2011 09.11
Levaki, vaša pričakovanja in želje so prevelike ! Nič, popolnoma nič se ne bo dokazalo ! Seveda se bo pa vleklo vsaj do volitev ! Nato pa pride na vrsto spet čez štiri leta. Seveda pa postopek ne bo miroval. Postopek bo tekel naprej in sicer pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Razlika bo samo v tem, da bodo izvozniki afere Patrija, zagovorniki obtoženih. Kraj pa ne bo Helsinki, ampak Strasbourg.
Vance
04. 10. 2011 08.56
Izgleda,kot da slovenski policiji ni dovoljeno raziskovati primer Patria,kakor tudi ne celotne orožarske afere.Preveč je bilo okoriščanj ljudi,ki so že leta v slovenskem političnem vrhu.To se že vidi pri založeni depeši avstrijske policije,pa urgencam,ki so sledile. Tako lahko tožilstvo črpa dokaze,pridobljene s strani finske in avstrijske policije in ta obsežni dokazni material moti obrambo,na vse možne načine ga hoče ovreči.Če bi bili ti gospodje tako čisti kot pravijo,bi svoje dokaze o nedolžnosti lahko zbirali na pošten način,ne pa z luknjami v zakonu,zavlačevanjem procesa,delanjem norca iz vseh nas.S polnimi žepi denarja si to lahko privoščijo.
Tonček Balonček
04. 10. 2011 08.42
Matoz in Jznša zdaj vsak večer vrtita nadaljevanko Raztresena Ally!