Slovenija

Zadeva Farmacevtka: Janković pravi, da je popolnoma miren, ga pa postopki drago stanejo

Ljubljana, 27. 09. 2017 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š.K./N.K./STA/U.Z.
Komentarji
1591

Višje sodišče v Ljubljani je odločilo, da tožilstvo v nadaljnjem pregonu zoper Zorana Jankovića ne sme uporabiti dokazov, ki so jih pridobili s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Tožilka je po razlagi sodišča zamudila dveletni rok, kar na tožilstvu zavračajo in razmišljajo celo o vložitvi zahteve za varstvo zakonitosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Franc Kangler o dvojnih merilih za župane
    07:51
    Iz 24UR ZVEČER: Franc Kangler o dvojnih merilih za župane
  • Iz 24UR: Prisluhi Jankoviću nezakoniti, s tem padli glavni dokazi za zlorabo položaja
    03:56
    Iz 24UR: Prisluhi Jankoviću nezakoniti, s tem padli glavni dokazi za zlorabo položaja
  • Iz 24UR: Ali Zoran Janković po krivici velja za nedotakljivega?
    01:50
    Iz 24UR: Ali Zoran Janković po krivici velja za nedotakljivega?
  • Iz 24UR: Deseta odločitev v prid Jankoviću
    03:04
    Iz 24UR: Deseta odločitev v prid Jankoviću
  • Iz SVETA: Prisluhi v primeru Farmacevtka bodo uničeni
    03:19
    Iz SVETA: Prisluhi v primeru Farmacevtka bodo uničeni
  • Iz SVETA: Janković je precej govoril o ministru Klemenčiču
    01:49
    Iz SVETA: Janković je precej govoril o ministru Klemenčiču

Pregon ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi Farmacevtka se bo lahko nadaljeval, a tožilka specializiranega državnega tožilstva Blanka Žgajnar ne bo smela uporabiti gradiva, ki je bilo pridobljeno s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Tako je odločilo ljubljansko višje sodišče, tožilka pa proti sklepu sodišča ne more uporabiti nobenega pravnega sredstva več. O tem je sicer danes prvi poročal časnik Delo.

Da je ljubljansko višje sodišče zavrnilo pritožbo specializiranega državnega tožilstva na odločitev preiskovalne sodnice o izločitvi dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem Jankoviću, je potrdil tudi Jankovićev zagovornik Janez Koščak. Odvetnik tako pričakuje, da bo zahteva za preiskavo zavrnjena.

Koščak je za POP TV glede tega, ali bi zahteva za sodno preiskavo morala pasti, dejal: "Tožilstvo je predlagalo še izvedbo nekaterih personalnih dokazov, se pravi štirih prič. Po moji oceni do uvedbe preiskave ne bo prišlo. Tudi če bo prišlo, sem prepričan, da do obtožbe v tem primeru ne bo prišlo." 

Zoran Janković je dejal, da za obrambo odvetniški pisarni Čeferin plačuje polovico svojih plač.
Zoran Janković je dejal, da za obrambo odvetniški pisarni Čeferin plačuje polovico svojih plač. FOTO: Miro Majcen

Koščak je zaradi izjav ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ki je dejal, da bi se lahko zaradi tega primera spremenila sodna praksa, začuden. "Iz mojih izkušenj povem, da ne bo držalo. Ta rok je v zakonu zapisan že dolga leta, do zdaj se pa še ni zgodilo, da bi tožilstvo zamudilo ta rok," je dejal. 

Na vprašanje, kaj bi to pomenilo, če bodo spremenili sodno prakso, pa je dejal: "To bi pomenilo, da se zakon spreminja zaradi kazenske zadeve enega samega posameznika in jaz za kaj takega ne vidim nobene potrebe. Druga stvar pa je, notranja organizacija tožilstva, preobremenjenost posameznega tožilca. Zagotovo ne gre zaradi delovanja nekega državnega organa spreminjati zakona."

Janković: Popolnoma miren sem

Enim pravosodje, če jih že ne ščiti, vsaj omogoči kakšen direkten izhod, državljane drugega reda pa se toži in se jim za 200 evrov dolga proda hišo na dražbi. SDS

Po Jankovićevi oceni je Žgajnarjeva zlorabila svoj položaj in dela v primerih, ki se nanašajo nanj, ni opravila strokovno. Spomnil je, da prav na današnji dan mineva pet let od prve hišne preiskave v zvezi s postopki proti njemu, in opozoril na "nepotrebno trpljenje njegove družine in sodelavcev".

Še vedno pa verjame, da pravica na koncu vedno zmaga. "Čas, ki je za to potreben, je sicer dolg, predolg," je dejal, toda sam je, kot je poudaril, popolnoma miren. Žgajnarjeva po njegovih besedah namreč v vsem tem času ni vložila niti ene obtožnice. "Očitno je niti ne more," je dejal, saj da so ovadbe proti njemu "domišljijski spisi". Ob tem je navedel, da je odločitev višjega sodišča o izločitvi prisluhov v zadevi farmacevtka že deseta odločitev njemu v korist v različnih postopkih.

Na vprašanje, kakšen odnos je imel s farmacevtko, ki naj bi ji glede na očitke tožilstva v zameno za spolne usluge pomagal do službe v Lekarni Ljubljana, pa Janković ni jasno odgovoril: "Moramo razčistiti, kaj želite vedeti – ali je bilo storjeno kaznivo dejanje, ali želite kak drug pogled, skozi ključavnico." Na dodatno poizvedovanje je nato dodal, da pogosto dela tudi v večernih urah, med drugim ima dneve odprtih vrat vsak prvi torek v mesecu, ki trajajo od 14. do 21. ali celo do 22. ure. V ovadbi, ki jo je objavil portal Pod črto, je med drugim namreč zapisano, da je policija ugotovila, da se je Janković s farmacevtko želel dobiti v večernih urah in ne dopoldanskih, ko je v mestni hiši veliko zaposlenih.

Janković je povedal še, da bo na koncu na sodišču obračunal z vsemi vpletenimi. Za obrambo odvetniški pisarni Čeferin plačuje polovico svojih plač, je še dodal. Poudaril je tudi, da je odločitev ljubljanskega višjega sodišča glede izločitve in uničenja dokazov v zadevi farmacevtka pravnomočna.

Prisluhi ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviču bodo uničeni. Tako je odločilo višje sodišče, pritožbe na odločitev pa ni več.
Prisluhi ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviču bodo uničeni. Tako je odločilo višje sodišče, pritožbe na odločitev pa ni več. FOTO: Kanal A

Dokazi bodo v nekaj dneh izločeni in uničeni

Tožilka dokazov, ki so jih pridobili s prisluškovanjem, ne more več uporabiti, dokaze pa je iz kazenskega spisa izločila in določila za uničenje sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Mojca Kocjančič.

Tožilka bi morala v dveh letih po izvajanju prikritih ukrepov začeti kazenski pregon ali izjaviti, da pregona ne bo. Ker tožilka Žgajnerjeva ni storila ničesar v predvidenem času, je sodišče sklenilo, da je potrebno dokaze, ki so jih pridobili s prikritimi ukrepi, uničiti. 

Na tožilstvu so že po odločitvi preiskovalne sodnice opozorili, da bi sodna praksa, kot jo nakazuje ta primer, bistveno otežila njihovo delo, na ministrstvu za pravosodje pa so napovedali tudi razmislek o spremembi zakonodaje.

Rok je po presoji sodišča potekel 18. oktobra lani, tožilka pa je šele 10. aprila letos, torej skoraj sedem mesecev po prejemu ovadbe zoper Jankovića, ki jo je policija na specializirano tožilstvo posredovala 15. septembra lani, vložila zahtevo za preiskavo. Po mnenju sodišča je tožilka zamudila dveletni rok.

Tožilstvo razmišlja celo o vložitvi zahteve za varstvo zakonitosti

Postopek proti Jankoviću, ki ga tožilstvo preganja zaradi suma storitve kaznivega dejanja jemanja podkupnine v zadevi Farmacevtka, se lahko nadaljuje, a na podlagi drugih dokazov in podatkov, ki so jih zbrali v predkazenskem postopku.

Specializirano državno tožilstvo si sicer drugače razlaga, kdaj je potekel rok. Prepričano je, da zakon o kazenskem postopku ne določa, da mora tožilka v dveh letih po prenehanju izvajanja preiskovalnih ukrepov vložiti zahtevo za preiskavo, ampak tožilca zavezuje le k temu, da izjavi, da ne bo začel kazenskega pregona. Tega pa Žgajnerjeva ni izjavila.

Iz specializiranega državnega tožilstva so sporočili, da sicer delo tožilcev poteka nemoteno, da pa razmišljajo glede odločitve o pretečenem roku o vložitvi zahteve za varstvo zakonitosti. "Z odločitvijo višjega sodišča v Ljubljani se ne strinjamo, saj je po prepričanju državnega tožilstva rok iz 154. člena ZKP šteti za instrukcijski rok, ki nima pravnih posledic. Stališča navedena v odločitvi predstavljajo bistven odstop od dosedanje sodne prakse, zato bomo v zvezi s to odločitvijo podali na vrhovni državo tožilstvo pobudo za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti. Gre namreč za pravno vprašanje, ki je pomembno za zagotovitev pravne varnosti."

Šketa: Odločitev višjega sodišča spreminja sodno prakso

Generalni državni tožilec Drago Šketa je v odzivu novinarjem povedal, da odločitev višjega sodišča spreminja dosedanjo sodno prakso. Na tožilstvu po njegovih besedah upajo, da bo DZ pritrdil njihovemu stališču, da je dveletni rok za vložitev obtožnice ali predloga za sodno preiskavo po koncu izvajanja ukrepov, ki ga je po mnenju sodišča zamudila tožilka, instrukcijski in ne prekluzivni. V DZ je namreč predlog NSi za sprejetje avtentične razlage 153. in 154. člena zakona o kazenskem postopku, ki bi te določbe torej pojasnjevala na način, kot jih razume tudi tožilstvo.

Na tožilstvu vztrajajo, da tožilka v tem primeru ni naredila ničesar narobe. "V obravnavani zadevi je bilo iz aktivnosti tožilke, ki je potekala znotraj instrukcijskega roka, jasno, da namerava nadaljevati kazenski pregon, zato smo v konkretni zadevi prepričani, da se gradivo, pridobljeno z zakonitimi preiskovalnimi ukrepi, sme uporabljati v kazenskem postopku," je dejal.

Zavračamo namigovanja, da so stvari na Specializiranem državnem tožilstvu ušle izpod nadzora, saj delo tožilcev na tožilstvu poteka nemoteno. Specializirano državno tožilstvo

Tožilstvo poudarja tudi, da je postopek v tem primeru še odprt in da je v poznejših fazah še podana možnost uporabe različnih pravnih sredstev. "Ne le zaradi jasnih določb zakona o kazenskem postopku, ki omogočajo uporabo dokazov, pridobljenih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi tudi po izteku dveletnega instrukcijskega roka, ampak tudi zaradi ustavnega načela enakosti pred zakonom, takšna odločitev ne bi smela obveljati," je dejal v sicer vnaprej pripravljeni izjavi.

Vprašanja novinarjev niso bila dovoljena, ker da bo za to, kot so pojasnili, priložnost še v nadaljevanju postopka.

Ministrstvo: Odločitev sodišča bo močno vplivala na pregon zahtevnih oblik kriminalitete

Po oceni ministrstva za pravosodje bo odločitev višjega sodišča močno vplivala na kazenski pregon zahtevnih oblik kriminalitete. Ob tem, pravijo, podpirajo predlog za sprejetje avtentične razlage četrtega odstavka 153. člena in drugega odstavka 154. člena zakona o kazenskem postopku, ki ga je v parlamentarni postopek vložila opozicijska NSi in bo po mnenju ministrstva odpravil pravne nejasnosti na tem področju. Predlog je obravnavala in podprla tudi vlada, zato upajo, da jo bo državni zbor čim prej potrdil.

Kaj očitajo Jankoviću?

V zadevi Farmacevtka Jankovića bremenijo prejemanja podkupnin v povezavi s posli ljubljanskega komunalnega podjetja in pogojevanja službe farmacevtke v zameno za spolne usluge. Janković vztraja, da ni storil nobenega kaznivega dejanja.

Ljubljanskemu županu so kriminalisti prisluškovali od 18. aprila 2014 do 18. oktobra 2014. Zaradi sumov, da naj bi od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, so kriminalisti nato 17. decembra 2015 na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana izvedli hišni preiskavi.

Policija je zaradi suma kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje 15. septembra lani specializiranemu tožilstvu podala kazensko ovadbo, državna tožilka pa je zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine podala 21. marca letos.

Jankovićev zagovornik je nato 25. maja letos vložil predlog za izločitev dokazov, v katerem je zapisal, da se je rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon, iztekel oktobra 2016. Zahteva za preiskavo, ki je bila vložena aprila letos, je tako po navedbah zagovornika vložena več mesecev po poteku zakonskega roka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1591)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
28. 09. 2017 14.33
-1
Partnerji vseh ljubljanskih farmacevtk! Ne bodite takšni kot povprečni SMC -simpatizerji! Takoj na test očetovstva! Drugi bodo onegavili, plačali boste pa vi....
zulj001
28. 09. 2017 14.24
-1
To naj bi bilo pravosodje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
deathbite
28. 09. 2017 12.51
+3
Glede razvoja Ljubljane. Mislite da je npr.Plečnik zastonj delal po Ljubljani? Da je Hribar plačeval Plečnika iz svojega žepa? Da se druga mesta po svetu gradijo in razvijajo samo z gotovino? Loleki! O jankovićevem poštenju pa raje ne bi, ker stalno fura po robu legalnega. In očitno zelo uspešno. Ker, če ne bi, bi ga "tožilstvo Brezigar" že zdavnaj dalo pred sodišče. Le nekaj mi ni jasno, kako je lahko tožilka, ki je iz brezigarjeve linije (sektaške), lahko tako zamočila?! Očitno nasprotja levi-desni padejo, ko so pod vprašanjem moralne norme in tožilstvo-sodišče! Takrat so si enotni. Do ustavnega sodišča!
helter skelter
28. 09. 2017 11.41
+0
Povsem pravilna odločitev tožilke in sodnikov, ki si v tem primeru zaslužijo vso priznanje .... Pa kaj si mislijo svečkarji iz SDS, da bo nekdo tako zaslužen, kot je spoštovani gospod Jankovič, moral enako odgovarjati pred sodiščem, kot nek Franček iz Haloz???? Ja, še kaj .... Gospod Janković je prvorazredni državljan, on je naša svetla prihodnost, naša elita ..... In zdaj mu eni, še posebej tisti desničarji iz SDS, nekaj težijo ..... Zaslužni eliti, kamor spada g. Janković, je potrebno pomagati in jim stati ob strani .... Tudi če kaj ukradejo, naši so, hodijo na borčevske proslave, tudi nam dajo malo nazaj .... Za Zoranom v nove zmage naprej ..... Ne može nam niko ništa .....
Uporabnik113089
28. 09. 2017 11.44
-2
Kdo pravi da Zoki in Milanček nista v žlahti? Poglejte te nedolžne srbske modre okice...
vertex
28. 09. 2017 11.51
+2
najlepše so ivanove črne nedolžne albanske okice...tako radi ga imamo
Uporabnik113089
28. 09. 2017 12.00
-2
Srbi tako zelo sovražite Albance, pa se kljub temu na vsakem koraku derete: "Kosovo je srce Srbije!"!?
krtofl
28. 09. 2017 12.00
-1
vertex
28. 09. 2017 12.03
+0
nihče vas ne sovraži,samo pravim da so srbi tvoja nočna mora,kosovo in ivan sta tvoje srce
Uporabnik113089
28. 09. 2017 13.00
+0
Prav je da se Srbi tako zelo bojite Albancev. Spodili so vas iz vaše lastne države, kot vse kaže vas bodo spodili tudi iz Slovenije. Cerar jih je v svojem mandatu navozil že enih 35.000. vi pa o častnem doktoratu Janše....
vertex
28. 09. 2017 14.50
haha jankovic albancem gradi dzamijo,so povedali da si bodo zapomnili kdo jim je nasprotoval,se zna zgodit da boš ti prvi pakiral
Uporabnik113089
28. 09. 2017 15.20
vertex. Iz prebranega lahko sklepam da srbi in albanci kar lepo sodelujete. Kmalu boste srbi imeli mir le na Grenlandiji...
vertex
28. 09. 2017 15.55
kmalu ahaha,kaj čakaš,kmalu se boš podelal v hlače,imaš manjvrednostni kompleks pred srbi,tvoj problem
mallonge
28. 09. 2017 11.35
-1
Mafija vesdno skrbi za svoje člane.
ROMELS
28. 09. 2017 11.39
-2
deathbite
28. 09. 2017 12.44
+2
Včasih jim celo ustavno sodišče pomaga!
BETONSKI
28. 09. 2017 11.18
+2
Nekateri Slovenci na žalost ne vedo da so nategnjeni dokler ga v r.t ne fasajo,na žalost,Šele takrat se jim pa odpre,da so bili mogoče nategnjeni na suho,tako je že vrsto let in ja delavci sami smo si krivi ,da je Slovenija tu kjer je.
Uporabnik113089
28. 09. 2017 11.10
-3
Srbi in njihovi slovenski lizuni so iz nekoč perspektivne dežele, naredili gnojno jamo....
korintos23
28. 09. 2017 11.16
+4
Uporabnik113089
28. 09. 2017 11.25
-3
Sin srbskega žandarja in gostilniške pevke se spet huduje?
Sonja Rihter
28. 09. 2017 10.59
+2
Mislim, da je Kangler dobro povedal. Rekel je, da njemu ni bilo v Mariboru sojeno pravično, da pa je Ljubljana razsodila pravično. Vsakdo, ki ima opraviti s tožilstvom, lahko ugotovi, da tožilci med obravnavo igrajo igrice na telefonu in se s vsebino sploh ne soočajo. Takšnih primerov je zelo veliko in potem vstrajajo pri obtožbi. Ne vem, če je to počela tudi omenjena tožilka, sigurno se je pa igrala z nekom ali nečem, da je zadevo zamudila.
Timy15
28. 09. 2017 10.58
+6
Tu sploh ni problem kaj je Jankovič kriv oz.nekriv,velika težava je vseskozi v neodgovornem delu pri organih pregona.Namreč pred temi organi nismo vsi enako obravnavani,pa tudi odgovorni pri teh organih ne odgovarjajo za svojo malomarnost,oz.nedelo.
staridida
28. 09. 2017 10.28
+1
Nam ne preostane druzga, kot še enkrat osvobodit Slovenijo-JANŠA GREMO....
srebrnibreg
28. 09. 2017 10.29
+2
staridida
28. 09. 2017 10.21
+0
Banda-in še enkrat BANDA....
staridida
28. 09. 2017 10.25
+0
srbskasmetizLJ
28. 09. 2017 10.20
-7
Prav gotovo vsi komaj čakamo, da se bodo prisluhni pojavili na internetu in bo lahko vsak presodil sam, kako nedolžen je ta kriminalec v resnici.
nnanna
28. 09. 2017 09.44
+1
Pljuvajte po njemu kolikor hočete, a ženskar zagotovo ni. Marsikomu gre v nos, ker je po Hribarju, daleč najboljši župan Ljubljane!
korintos23
28. 09. 2017 09.47
+1
Uporabnik458403
28. 09. 2017 09.48
+1
Zakaj pa se pol toliko ljudi izseljuje iz ljubljane?
wolfterier
28. 09. 2017 09.55
-2
V Lublani so punce po 60E na uro. Dajte mu dodatek za rekreacijo,Lublanćani...
Krematorij666
28. 09. 2017 10.04
+1
Lahko je največ narediti za Ljubljano in svoj žep s pomočjo kreditov in neplačevanjem izvajalcev. V daljni prihodnosti ne bo nihče več toliko naredil in ne zato ker je nesposoben ampak zato, ker ne bo imel kje vzeti denarja...
Castrum
28. 09. 2017 10.10
+2
Kolikor je znano, smo stadion in dvorano plačali vsi Slovenci, a ne? Saj je šel vsa puf na slabo banko!
deathbite
28. 09. 2017 12.48
+2
Mislite da je npr.Plečnik zastonj delal po Ljubljani? Da je Hribar plačeval Plečnika iz svojega žepa? Da se druga mesta po svetu gradijo in razvijajo samo z gotovino? Loleki! O jankovićevem poštenju pa raje ne bi, ker stalno fura po robu legalnega. In očitno zelo uspešno. Ker, če ne bi, bi ga "tožilstvo Brezigar" že zdavnaj zaprlo. Le nekaj mi ni jasno, kako je lahko tožilka, ki je iz brezigarjeve linije (sektaške), lahko tako zamočila?"!
korintos23
28. 09. 2017 09.43
+1
Samo tota Žgajnerjeva je pa babnica in pol, prijateljuje s SDS, dementna oseba, joj joj joj, vse pozabi. Zoki ji je pa sedaj pokazal kako to gre.
Uporabnik458403
28. 09. 2017 09.49
-4
korintos23
28. 09. 2017 10.29
-1
Uporabnik458403
28. 09. 2017 11.09
+2
korintos23
28. 09. 2017 11.17
-2
Z dobro fračo na tisti cerkvi, turnu, goloba dol vržem!
Uporabnik458403
28. 09. 2017 11.53
Ja ja, ce bi bil tako blizik doma, nebi pisal tisti cerkvi....... Jaz te poznam in vem kdo si, taka ne nabijaj
proofreader
28. 09. 2017 09.38
-1
Zokijeve projekte lahko vsakodnevno uporabljamo. Janšini so zaenkrat samo na papirju.
Uporabnik458403
28. 09. 2017 09.54
+4
Castrum
28. 09. 2017 09.22
+5
A una Violeta je že kaj komentirala?
26277
28. 09. 2017 09.53
-1
wolfterier
28. 09. 2017 09.56
+1
veronqa
28. 09. 2017 09.19
+1
Dobro se izvija a prišel bo čas, ko bo tudi on dobil svoje, celo v slovenskem sodnem sistemu, ki je verjetno najbolj zanič v Evropi.
korintos23
28. 09. 2017 09.21
+6
lemur
28. 09. 2017 09.16
+3
Ce je res kar pravi Klemencic in je tozilka samo v tem primeru spremenila prakso, sedaj pa se cudi, potem je problem verjetno pri njej. Tu kakor pri zastaranjih primerov JJ ne moramo govoriti o krivdi nekoga. Je pa razlika, ce zamustra tozilka ali pa ce nekdo mesece dolgo ne uspe na posto.
opazovalec_
28. 09. 2017 09.15
+8
Pa kaj še kažete to lopovsko mafijo, itak vsi vemo, kaj se dogaja!! Novica bo, ko bodo za zapahi!!
26277
28. 09. 2017 09.46
+2
Potem, jih bo malo na oblasti...razen par delavcev iz juge, ki jih vsi izkoriščajo in žalijo.
proofreader
28. 09. 2017 09.11
+1
Katastrofalno sodstvo. Najprej Janšo oprostijo, sedaj se zapleta pri Zokiju.