Slovenija

Dogovora ni, protest gasilcev v četrtek bo

Ljubljana, 03. 10. 2017 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Le par dni pred napovedanim protestom so predstavniki sindikata poklicnih gasilcev pričakovali nov predlog glede dviga plačnih razredov. A pričakovanja se niso uresničila. Tako gasilci in vlad vztrajajo vsak na svojem bregu. Se bo to spremenilo po protestu?

Gasilci zahtevajo višje plače, vlada jim jih noče dati.
Gasilci zahtevajo višje plače, vlada jim jih noče dati. FOTO: iStock

Predstavniki sindikata poklicnih gasilcev in ministrstva za javno upravo na današnjem srečanju pred napovedanim četrtkovim protestom gasilcev niso uspeli zbližati stališč o zahtevah gasilcev glede dviga plačnih razredov. Napovedani protest gasilcev pred vlado v četrtek torej bo, je povedal sekretar sindikata David Švarc.

Ko so po besedah Švarca dva dni pred protestnim shodom dobili namig o sestankovanju, si niso mogli misliti drugega, kot da bodo na mizo dobili nov predlog, a do tega na njihove presenečenje ni prišlo. Od ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in ministrice za obrambo Andreje Katič so tako ponovno dobili pojasnila o zaključku pogajanj o njihovih zahtev, ki po mnenju vladne strani niso razumljive. "Jasno so nam povedali, da pričakujejo, da razumemo njihova stališča, da so pogajanja zaključena in našim zahtevam ne more biti ugodeno," je dejal Švarc.

V sindikatu poklicnih gasilcev namreč zahtevajo dvig za dva plačna razreda za vse gasilce in dvig za tri plačne razrede za dve delovni mesti v petem in šestem tarifnem razredu, ki sta anomaliji v sedanjem plačnem sistemu. Na to vladna stran ne želi pristati, zaradi česar gasilci poleti tudi niso podpisali aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva. Švarc je danes ponovil, da na ponudbo ne morejo pristati in podpisati aneksa.

Vladni strani so predstavniki sindikata danes ponovno pojasnili, da njihovi predlogi v ničemer ne posegajo v rušenje razmerij z njim primerljivimi poklici, niti ne presegajo omejitev, ki so bile decembra dogovorjene med sindikati javnega sektorja in vlado. Njihove zahteve so po besedah Švarca minimalne, da se poklicnim gasilcem odpravijo anomalije v plačnih razredih in postavijo poštene osnovne plače in vrednotenje delovnega mesta poklicnega gasilca.

Kaj ponuja vlada?

Minister Koprivnikar pa se, kot je dejal, trudi, da bi gasilcem omogočili boljše plačilo. Po njegovih pojasnilih vladna ponudba, ki je na mizi in pripravljena za podpis, za gasilce pomeni, da jih 72 odstotkov napreduje za dva plačna razreda in skoraj vsi ostali vsaj za enega. Vladno stran skrbi tudi, da se z nepodpisom aneksa h kolektivni pogodbi med gasilci ustvarja anomalije. Del gasilcev bo namreč napredoval po kolektivni pogodbi, tisti, ki pa se vežejo samo na kolektivno pogodbo za dejavnost poklicnega gasilstva, pa ne.

Temeljni zaplet pa je tudi pri vodstvenih delovnih mestih, kjer zaradi primerljivostjo z drugimi poklici vladna stran ne more pristati na višje uvrstitve, je še spomnil Koprivnikar. Ministrica Katičeva pa je že ponudila popravek uredbe, s katero bi za vodstvena delovna mesta vodje dobile dodatek od pet do 12 odstotkov. "Sindikatu poskušamo dopovedati, da po zaključku pogajanj teh ne moremo ponovno odpirati, ker bi to pomenilo, da ga odpiramo s celotnim javnim sektorjem," je še poudaril minister.

Protest poklicnih gasilcev solidarnostno podpira tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije. Kot so sporočili, podpirajo legitimno prizadevanje za izboljšanje plač poklicnih gasilcev. Prepričani so, da si "poklicni gasilci za svoje zahtevno in odgovorno delo zaslužijo dostojno plačilo, ki bo primerljivo s plačilom na podobnih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja", so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
03. 10. 2017 21.29
+1
Očitno za koritarje niso toliko pomembni , da bi jim zvišali plače.
1airbus
03. 10. 2017 19.04
-1
dr,ti vedno kršiš vsa pravila,na vseh portalih,dobro bi bilo,da bi te za vedno izbrisali.
dr.dare
03. 10. 2017 19.31
-3
katero pravilo pa sem te kršil? pa jaz sem samo na tem portalu nikjer drugje
dr.dare
03. 10. 2017 18.56
+2
katero pravilo komentiranja krši moj komentar da bi bil najboljši protest z gnojnico v cisternah?
mastaflash
03. 10. 2017 18.44
+1
pravilno, dovolj poziranja d...
Rolesx
03. 10. 2017 18.28
+6
vsak teden drugi na cesti. Čestitke Pahorju in Cerarju in ostalim v mafiji
Toshiba2010
03. 10. 2017 18.16
Dogovor ni, protestni gasilcev v četrtek bo Burek ni sploh, šev šraufff.... Sramota...
dr.dare
03. 10. 2017 18.08
+3
i denarja, je treba magni 28 miljončkov nakazat
1airbus
03. 10. 2017 19.00
-2
odkimasin
03. 10. 2017 18.03
-14
Da greš za gasilca res ne moreš bit preveč brihten! Tam ceu dan visiš in komaj čakaš da je kakšna akcija. če je pa ni, pa sami poskrbijo da je!
Darko Logar 1
03. 10. 2017 18.02
+5
imajo prav, naj protestirajo...samo, zakaj se pa nikoli ne spomnijo na največjo njihovo pomoč, prostovoljne gasilce?brez teh bi bili poklicni gasilci velikokrat neuspešni! prostovoljni gasilci ne potrebujejo plačila, saj so prostovoljni, bi bili pa zelo veseli kakšnih olajšav ali pa takih delovnih pogojev v službi, da bi lahko večkrat priskočili na pomoč ljudem
dr.dare
03. 10. 2017 18.08
-3
1airbus
03. 10. 2017 19.02
-2
Dr,prihajajo,Janez in SDS,žgalo te bo,mi pa smejali