Slovenija

Dogovor s sindikati javnega sektorja za vladno stran na meji možnega

Ljubljana, 07. 11. 2015 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so našli skupne točke. Proračun ostaja stabilen, pa tudi sindikati javnega sektorja so dobili kar precejšnje povečanje plač oz. odmik od varčevalnih ukrepov, je povedal Koprivnikar.

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so včeraj zvečer parafirali dogovor o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju za leto 2016. Sredstva za ta namen se bodo tako v primerjavi z letos prihodnje leto povečala za okoli 148 milijonov evrov. Dogovor naj bi bil podpisan v torek, če bo dobil podporo tudi v sindikalnih centralah.

Kaj so se dogovorili?

Kot so se dogovorili vladni in sindikalni pogajalci, bodo javni uslužbenci prihodnje leto dobili višji, čeprav še vedno znižan regres, s septembrom pa se bo tudi sprostila znižana plačna lestvica. Prihodnje leto bodo izplačana tudi napredovanja, ki pa niso bila predmet pogajanj.

Premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja bodo ostale na enaki ravni kot letos. Redna delovna uspešnost se tudi v prihodnjem letu ne bo izplačevala, ostajajo tudi omejitve pri izplačevanju delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela.

Katere ukrepe pa bodo podaljšali?

Za eno leto se podaljšujejo še nekateri ukrepi iz zakona za uravnoteženje javnih financ, in sicer prenehanje pogodbe o zaposlitvi za javne uslužbence z izpolnjenimi pogoji do starostne pokojnine, omejitev letnega dopusta na 35 dni in nekatere omejitve pri sklepanju avtorskih in podjemnih pogodb.

O postopnem sproščanju preostalih ukrepov in okviru za rast mase stroškov dela v javnem sektorju v obdobju 2017-2019 se bosta vladna in sindikalna stran pogajali v začetku prihodnjega leta, dogovor naj bi bil sklenjen najkasneje do konca aprila 2016.

Minister: Dogovor za vladno stran na meji možnega

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v izjavi za medije pojasnil, da je dogovor za vladno stran na meji možnega, vendar ne bo podrl proračuna, kot je načrtovan za leto 2016.

Štrukelj
Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je kot pomembno dejstvo ocenil, da se od podaljševanja varčevanja premikajo k postopnemu izboljševanju pogojev. Pomembno pa je po njegovem mnenju tudi, da dogovor velja za eno leto, kar pomeni, da so stvari za naprej odprte. "Verjamemo, da bo vlada konstruktivna v teh pogovorih in bomo prišli do rešitve," je dejal.

Vodja druge pogajalske skupine javnega sektorja Drago Ščernjavič pa je spomnil, da so vladi podali več konstruktivnih predlogov, kje in kaj bi lahko naredili na prihodkovni strani proračuna, in sicer brez povečevanja davkov, da se ne bi posegalo v maso za plače. Vladna stran se je po njegovih ocenah premalo potrudila.

Po ministrovih besedah se lahko sicer še zalomi pri verifikaciji dogovora znotraj sindikatov in tudi na vladi, ki bo morala potrditi dogovor, ki presega pogajalska izhodišča. "Vendar sem prepričan, da bomo v luči tega dogovora in trdih pogajanj, ki so bila izvedena, ta soglasja dosegli," je dejal Koprivnikar. Tudi iz obeh sindikalnih central imajo po njegovih besedah informacijo, da je naklonjenost k podpisu dogovora velika, zato pričakujejo, da tudi s kvorumom ne bo težav.

Štrukelj je bil pri odgovoru na vprašanje, ali bo podpisov dovolj, zadržan. Pri današnjem parafiranju po njegovih besedah te nevarnosti ni bilo. Vendar pa je po njegovih besedah od tega, da so se pogajalci posameznih sindikatov strinjali z vsebino, do glasovanja znotraj sindikatov velika razlika. Zato je zelo možno, da se bo število podpisov nekoliko zmanjšalo, meni Štrukelj.

Sindikati bodo s potrjevanjem dogovora na svojih organih predvidoma zaključili v torek. Prav tako se bo do takrat do dogovora opredelila vlada, je pojasnil Koprivnikar. Za torek je sklicana tudi seja parlamentarnega odbora, na katerem morajo predstaviti zakonske predloge, ki izhajajo iz dogovora. Koprivnikar predvideva, da bo odbor z obravnavo te točke končal v sredo.

Na dnevnem redu torkove seje parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je namreč predlog zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2016 in drugih ukrepih v javnem sektorju, v katerega bodo predvidoma vključili dopolnila, ki sledijo iz parafiranega dogovora.

Minister: Pogajanja med pametnimi ljudmi se zaključijo s kompromisom

Pogajanja med pametnimi ljudmi se zaključijo s kompromisom in tudi dogovor med vlado in javnim sektorjem je razumen kompromis, je prepričan minister za javno upravo Koprivnikar. Kot je poudaril, se že v naslednjem tednu začenjajo tudi pogovori s sindikatom policistov, vendar pa je po njegovi oceni rezerv zelo malo.

Proračun ostaja stabilen, pa tudi sindikati javnega sektorja so po besedah ministra dobili kar precejšnje povečanje plač oz. odmik od varčevalnih ukrepov. Tako bo financiranje javnega sektorja v letu 2016 stabilno, je povedal Koprivnikar. So pa v dogovoru sprejeli tudi zavezo, da se v začetku prihodnjega leta začnejo pogovarjati za obdobje do leta 2019. "Skupaj se bomo dogovorili, kako se do konca tega finančnega obdobja umestiti v fiskalno pravilo in tako stabilizirati stroške dela v javnem sektorju," je dejal.

Vlada se sicer po njegovih besedah sooča s težavami, ker je zavezana nekaterim neuresničljivim dogovorom preteklih vlad. Takšne zaveze bodo skušali modificirati ali raztegniti na daljše časovno obdobje ter skleniti dogovor, ki ga bodo nato tudi izvajali.

Kako bo s policisti?

Notranja ministrica Vesna Györkos Žnidar se je danes odzvala na stavko policistov, ki je napovedana za 18. november. Ponovila je, da so zahteve sindikata policistov povsem legitimne in da je treba izpolniti nerealizirane zaveze. Na dan stavke ne pričakuje zapletov, prepričana je, da bo policija poskrbela za varnost ljudi.

Že prihodnji teden se bodo sicer začeli pogajati tudi s policisti, ki so za 18. novembra napovedali stavko. Tako je na petkovi izredni seji namreč sklenil svet Sindikata policistov Slovenije.

Kot je dejal Koprivnikar, je težko izvajati pogovore z enim področnim sindikatom, če krovni pogovori v javnem sektorju niso končani. Sedaj so in v naslednjem tednu se bodo začela tudi pogajanja s sindikatom policistov. Ta sicer vodi za to pristojno ministrstvo, ministrstvo za javno upravo pa bo sodelovalo zlasti v želji, da "ohranimo stabilnost in primerljivost celotnega javnega sektorja".

Prostora je sicer po besedah ministra zelo malo. Treba bo poiskati notranje rezerve oz. način, kako priti do višjih plač z bolj racionalno porabo javnih sredstev v celoti. "Potem bomo pa imeli tudi možnost za višje plače," je še povedal.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (334)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
09. 11. 2015 10.43
Zanimivo. Konfederacija javnega sektorja, je bila ustanovljena leta 2006, sodstvo se je pridružilo 2007. Čudno čudno. Vse anomalije v naši državi, so se rodile v letih prve janševe vlade.
enakostzavse
09. 11. 2015 10.28
+0
Zakaj so sploh združili vse v JS. Med. sestre, policijo , vojsko in pa tudi učitelje. Kdo je to naredil ????? Če bi bilo še vedno ločeno, bi se lahko višale plače tistim ko to zaslužijo in nižale tistim kateri si ,za 4 ure na dan dela, tega NE zaslužijo. In to je enostavna rešitev problemov z JS.
ONniON
08. 11. 2015 20.08
+1
v sloveniji je še vedno 14,5 % ljudi pod pragom revščine nič nam ne gre na boljše, boljše je takrat ko se znižuje revščina
sinhron
09. 11. 2015 09.33
+1
Boljše nam bo šlo , ko bodo tisti , ki izrabljajo revščino za pridobivanje glasov ( PRAV TI SO REVŠČINO POVZROČILI ! ) odšli iz političnega zemljevida Slovenije in šli v zgodovinski anale kot politikanti najslabše vrste , povezani s kriminalom in korupcijo !
DonDonDan
09. 11. 2015 09.36
-2
enakostzavse
09. 11. 2015 10.22
+1
In taki mahnjenci kot je alandelon, hlapec kriminalcu in to pove vse o njemu in njemu podobnim.
ooResnicA
08. 11. 2015 18.40
+1
....totem 200 miljonov...ko boste naslednič tankali 50% dražji bencin kot v AUT pa odeljali po luknjastih cestah se spomnite 6.11.2015...
br.0001s
08. 11. 2015 18.38
+1
slovenija je najboljša Švica. še boljša je tista ko se švicarji hvalijo in stremijo k temu da so in da bodo 2.Slovenija. slovenija je sinonim za uspešno gospodarsko velesilo kjer prevladujeta zdrav razum, mir, svoboda, zdravje in blaginja.
BULDOH
08. 11. 2015 10.37
+0
Cmerko bo opravdal zadolževanje zaradi beguncev-bo pa dvignu plače JU....
seljaaaaaaaak
08. 11. 2015 14.53
+2
teb pa tud tarifa pada...nis vec rosno mlada
prašek
08. 11. 2015 09.16
-6
Važno je samo to, da bosta imela moja otroka višje plače !!!!
prašek
08. 11. 2015 09.33
-3
Morda bi jima lahko plače malo bolj dvignili .....
noire
08. 11. 2015 09.37
+0
Nisem vedel, da imate v Polju tudi internet...
ROMELS
08. 11. 2015 09.55
+3
botjabotja
08. 11. 2015 12.48
+2
Lažnivi manipulator spet dokazuje. svojo plitkost
seljaaaaaaaak
08. 11. 2015 14.51
+2
ma prasek je od brata hlapec...hvali se z njegovimi traktorji
seljaaaaaaaak
08. 11. 2015 14.52
+2
ziva krona vse pozlampa kar mu zena ne skrije
NoviceResnice
08. 11. 2015 09.15
+2
Ta država in levaki na večni oblasti so še enkrat dokazal da jih briga za državo, dolgoročnost...zanima jih le trenutno prživetje in prerazdeljevanje .... od tistih ki ustvarjajo do priviligiranih, torej njih in vmes kraja korupcija, klientelizem...... Volivci pa otopeli zavedeni ali pa v JS podkupljeni...
sinhron
08. 11. 2015 17.27
+1
To , da jim ni mar za državo ampak samo zase je dokazala vladna koalicija SDS., NSI in SLS v letih 2004 d0 2008 , ko so potopili Slovenijo , med tem je lider te koalicije deloval koruptivno , pred tem pa kot minister podaril Hrvatom kar nekaj kilometrov Slovenskega ozemlja in jim prodajal orožje in od takrat naprej razdvaja Slovence in širi sovraštvo !
enakostzavse
09. 11. 2015 10.25
sinhron točno tako. Hudič je le to, da ima tale njihov firer pod sabo samo slabo umne ljudi, kateri tega ne razumejo.
sdvmafiija
08. 11. 2015 08.41
+2
Za parazite ja,za policijo ne :)
DonDonDan
08. 11. 2015 08.48
+0
Policaje, gasilce, medicinske sestre in ostale podobne skupine bojo še naprej stradali zato, da jih bojo imeli za pokazat, kako je javni sektor finančno podhranjen. In ko bojo znova izsilili na tak način denar, ga bojo znova dali svojim prešičem na vodilnih položajih v JU.
DonDonDan
08. 11. 2015 07.54
+1
Cmirko nas je naredil za hlapce neo-komunističnega birokratskega mafijskega režima.
DonDonDan
08. 11. 2015 07.55
+4
DonDonDan
08. 11. 2015 07.53
+0
Ta rd€či buržuji so nenasitni !!!
DonDonDan
08. 11. 2015 07.52
+1
Zlovenija, otok birokratskega fashizma sredi EU !!!!
DonDonDan
08. 11. 2015 07.48
+2
Ta rdeča neo-fashistična birokracija je zažrla to državo za 50 let vnaprej. Pa še nima zadosti!
DonDonDan
08. 11. 2015 07.39
+5
Vse kar gospodarstvo zasluži, bo Cerar takoj dal za požret svoji birokraciji.
DonDonDan
08. 11. 2015 07.39
+2
Če pa še to ne bo dovolj, se bo še fajn zapufal in zopet dal svoji birokraciji in privilegirancem.
bensonb
08. 11. 2015 06.55
+0
seveda boste na koncu dali učiteljem javnem sektorju kvazi sindikalistom pa jankoviču pa džamijo saj to so vaši volivci za slovenijo vas pa itak ne briga saj ste ostali potuhnjeni jugoslovani
tali?ni tom
07. 11. 2015 21.32
+0
ej , da komandirajo javni ki jih plačujemo ljudje kin si trgamo od plače neprostovoljno v gospodarstvu je , milo rečeno smešno in možno v ZLO veniji! ne glede na pomen 5 besede v komentarju! sam mam za delo vse dni v mesecu minimalno , model ki gliha par ur na teden pa moje dve,tri ali celo 4 plače , nekaj tudi več in izsiljuje je noro!
mzz66
07. 11. 2015 20.26
+0
Naj cmerar meni, ki plačujem davke za to mafijo, najprej ukine krizni davek na finančne storitve, s katerim mi pobira mesečno plačo gledano na leto, potem pa naj začne popuščat tem zajedalcem, ki so se namnožili v Sloveniji kot zajci. A je kaj naredil, ko se je ugotovilo koliko služijo profesorčki ob rednem delu? NIČ. Še naprej veselo harajo in pobirajo denar. Šol imamo že toliko, da že vsaka vas ima neko večerno šolo, kjer si ti zajedalci nabirajo evre. Pa samo papir je v Sloveniji nekaj vreden. Dr. in magistri in dipl. ingi hobi faksov pa čakajo na službe, ki jim jih mora dati država, ker so tako izobraženi. Pa saj se vsem že trga v glavah.
LLLEPI
07. 11. 2015 20.35
+0
So samo dve resitve ali se prikljucis tej mafiji;Ali pa zacnes cenit svoje delo kot ga ceni ta mafija in izdas ustrezne racune mafiji za svoje delo.
proofreader
07. 11. 2015 20.08
+2
Štrukelj naj raje izboljša učinkovitost javnega sektorja. Da bodo odločbe izdane v roku, čakalne vrste krajše, skratka, da bodo davkoplačevalci dobili tisto, kar drago plačujejo.
vdolinitihi
08. 11. 2015 09.16
kure bedne
07. 11. 2015 19.39
+5
Takoj ukiniti sindikate in agencije vseh vrst.
puspan
07. 11. 2015 19.49
+1
....učitelja, ki še nikoli v življenju ni prestopil učilnice pa v hosto na pospravilo uničenega lesa delat poslat.
Kapitol
07. 11. 2015 19.34
+0
Volilci levih se sprašujejo, kdaj bodo lahko spet hiše gradil, ki jih odplača inflacija in hkrati hodili na dolge dopuste na Jadran. Niso jih menda zastonj obkrožval na zadnjih volitvah....
fljfo
07. 11. 2015 19.39
+1
Volivci levih se sprašujejo, kdaj bodo spet združeni s svojimi jugo brati, Hrvati, Srbi, Albanci....
Kapitol
07. 11. 2015 19.41
+3
Saj levaki bi, pa jih oni nočejo, ne marajo več komunistov...
srebrnibreg
07. 11. 2015 19.43
-2
Mi kateri nismo nacionalisti nas ne moti, če smo s temi narodi ali pa s kom drugim.
srebrnibreg
07. 11. 2015 19.43
-2
fljfo
07. 11. 2015 19.49
+1
Kaj potem omenjate neke Knine in albanska porekla!? Narobe svet....
srebrnibreg
07. 11. 2015 19.51
-2
V Kninu se ne gre za nacionalnost nekoga ampak pripadnost nekomu. Za Albansko poreklo vas pa samo opominjamo, ko pljuvate po drugih narodih. Nas ne moti, če je od tam in ne bomo vam govorili , če vas ne bo motila nacionalnost drugih. Najprej pri sebi počistite n potem pljuvajte po drugih.