Slovenija

'Dogovor kaže zrelost socialnega dialoga'

Ljubljana, 22. 10. 2009 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je pozdravila dogovor s sindikati javnega sektorja. Ministrica Pavlinič Krebsova je sklenjeni dogovor označila kot izjemno pomemben.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je danes potrdila predlog aneksa h kolektivni pogodbi in predlog dogovora o ukrepih za odpravo pomanjkljivosti plačnega sistema. Pooblastila je ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs in ministra za finance Francija Križaniča, da prihodnjo sredo podpišeta oba dokumenta.

Pavlinič Krebsova je sklenjeni dogovor označila kot izjemno pomemben. "Zato upamo, da bo v sredo aneks in dogovor podpisalo 15 reprezentativnih sindikatov štirih različnih dejavnosti, kar bi zadoščalo za veljavnost dokumenta. V tem primeru bi vlada že v četrtek določila dopolnila interventnega zakona in jih vložila v parlamentarno proceduro," je napovedala Pavlinič Krebsova.

Vlada po njenih navedbah ocenjuje, da je dogovor izjemno pomemben in "kaže na zrelost socialnega dialoga, ki je v kriznih časih zelo potreben. Vlada dogovor ocenjuje kot razumen, ne poslabšuje bistveno položaja javnih uslužbencev, zagotavlja pa vzdržnost", je še dodala ministrica. Ob tem je izpostavila, da je Umar ocenil, da se bo rast plač v letu 2010 znižala z 10 na 3,1 odstotek.

Katere spremembe se obetajo?

Prihodnje leto bo regres znašal 692 evrov.
Prihodnje leto bo regres znašal 692 evrov. FOTO:
Dogovor je komentiral tudi premier Borut Pahor. Če bo dogovor s sindikati sklenjen, potem bo to po njegovem velik dosežek socialnega dialoga. Upa tudi, da bo dogovor utrdil prepričanje socialnih partnerjev, da se splača investirati v dogovore in v pametne rešitve. Povedal je še, da bodo z dogovorom v letih 2010 in 2011 privarčevali 57 milijonov evrov, kar se mu zdi ključnega pomena za to, da bo primanjkljaj ostal na ravni, na kateri je predviden.

Ministrica je danes izpostavila bistvene poudarke aneksa in dogovora. Tako aneks med drugim predvideva, da se, v kolikor bi bila inflacija višja od napovedane, nadomesti polovico nastale razlike. Spremenjena je tudi dinamika, s katero se bodo odpravljala plačna nesorazmerja, tako bo tretja četrtina uskladitve opravljena 1. oktobra 2010, četrta pa s 1. oktobrom 2011.

Izpostavila je še dogovor o višini regresa za prihodnje leto, ki bo 692 evrov. Poleg tega so sindikati pristali, da se od decembra 2009 do novembra 2011 sredstva redne delovne uspešnosti v višini dveh odstotkov ne izplačujejo, za isto obdobje pa so pristali tudi na omejitev izplačil za povečanje obsega dela na največ 30 odstotkov.

Dogovorili so se tudi o načinu odprave nepravilnosti, dogovorili pa so se tudi, da bodo s sindikati javnega sektorja usklajevali strukturne spremembe ter da bodo na ekonomsko socialni svet predložili predlog zakona o kolektivnih pogodbah. Izpostavila je še dogovor glede zmanjševanja števila zaposlenih v javni upravi - vlada se je zavezala, da to ne bo več kot enoodstotno letno oz. ne več kot 1600 zaposlenih letno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
22. 10. 2009 18.09
NO,O SLABOUMNOSTI DEJMO MOLČAT,NE
Buena Vita
22. 10. 2009 18.09
JASMIN KAJ NEVEŠ DA SO VSI TILE MINISTRI SLEPI IN GLUHI
Leandra
22. 10. 2009 16.45
Sindikat nima legitimne pravice zastopati zaposlene..? Rezultati so ob nenapovedani stavki..brez sindikata in zbornice vidni takoj..? Usrala se država i ostali...?
8JASMIN
22. 10. 2009 16.38
kakšna vlada, to je koalicija, ki je 20% glasov slovenije, ti si mislijo, da kar delajo, delajo za celo slovenijo, ne ti so sedaj še samo-sebivšečni. legitimnosti in v njih zaupanja pa ni več. tako krebsovka še lahko kričiš, zmanjšaj tvoj aparat, ali nisi slišala sinoči omizja, ki so dejali, da je za 30% preveč javnih uslužbencev, prav vi ropate slovenijo !!!!!!!!!!!!!!