Slovenija

Začenja se zbiranje podpisov za referendum, javni uslužbenci bodo očitno le dobili letošnji regres

Ljubljana, 24. 05. 2012 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Medtem ko je vlada predlogu sporazuma s policisti že rekla da, se v obeh policijskih sindikatih o podpori še niso uspeli dogovoriti in bodo pogovore še nadaljevali. Zaradi neuspelega dogovora se začenja tudi zbiranje podpisov za referendum.

Zoran Petrovič in Radivoj Uroševič
Zoran Petrovič in Radivoj Uroševič FOTO: Miro Majcen

Organi obeh policijskih sindikatov so razpravljali o predlogu sporazuma, ki so ga v sredo zvečer dorekli v pogajanjih z vlado, a končne odločitve še ni.

Kot nam je povedal sindikalist Radivoj Uroševič, čigar policijski sindikat šteje okoli 5000 članov, se osebno zavzema za sprejetje predloga. "Kar smo iztržili, je bolje kot nič," pravi in dodaja, da je to lahko dober korak k nadaljevanju reševanja težav policistov. Se pa njegov sindikat o podpori predlogu danes ni izrekel, saj se svet sindikata ni mogel poenotiti o podpori, zato bo lahko zdaj svoje povedalo članstvo. Pogovore bodo začeli že jutri.

Prav tako odločitve še ni niti v Sindikatu policistov Slovenije, kjer pa naj bi bilo zaradi predloga sporazuma, ki so ga z vlado dosegli sindikalisti več hude krvi. 

Večina od 3000 članov po poročanju 24UR POPOLDNE sporazuma namreč nikakor ne podpira in zahteva referendum. Želijo zamrznitev plač, takojšnje izplačilo regresa, izvzem iz javnega sektorja in posebno pogodbo samo za policiste. Tega pa v sporazumu ni in časa za novega ni več.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je tako jutrišnji dan razglasil za začetek zbiranja referendumskih podpisov.

Kaj pomeni začetek referendumskega postopka?

S tem je dokončno jasno, da varčevalni zakon ne bo stopil v veljavo še vsaj 35 dni – toliko časa imajo namreč na voljo policisti, da zberejo potrebnih 40 tisoč podpisov za referendum.

S tem se bo uveljavitev varčevalnih ukrepov v vsakem primeru odložilo. Če policistom podpisov ne bo uspelo zbrati, bi lahko varčevalni ukrepi začeli veljati konec junija, a bodo še pred tem izplačane junijske plače javnih uslužbencev skupaj z regresom vred.

Če bo podpisov dovolj, pa bo referendum izveden šele jeseni, in čeprav večina volivcev ne bi glasovala proti varčevanju, vlada z uvedbo varčevalnega paketa konec leta ne bi dosegla načrtovanega prihranka. Vse to pa pomeni, da bo morala vlada slovenske finance medtem reševati z interventnimi zakoni, s katerimi pa naj bi bil prihranek vseeno precej manjši od načrtovanega.

Referenduma naj sicer kljub zadnjim zapletom ne bi bilo, saj bo sindikalist Petrovič v naslednjih dneh policiste poskušal prepričati, naj sporazum sprejmejo, saj pomeni prvi korak k začetku urejanja njihovega statusa. Če do dogovora le pride, lahko pobudnik referendumsko pobudo kadar koli umakne. 

Vlada je sicer danes predlog sporazuma potrdila, minister za finance Janez Šušteršič pa je na novinarski konferenci po seji vlade izrazil pričakovanje, da bo sporazum podpisan in da bosta sindikata umaknila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Če do tega vseeno ne bo prišlo, pa je koalicija že napovedala, da bo na ustavno sodišče vložila zahtevo za ustavno presojo referendumske pobude.

Policisti nezadovoljni z izkupičkom pogajanj

V uredništvo pa smo prejeli sporazum med policijskima sindikatoma in vlado. Pri dokumentu je pošiljatelj še pripisal, da so policisti zaradi doseženega ogorčeni ter da upajo, da sindikat sporazuma ne podpiše. Sporno se jim zdi predvsem to, da je sindikat zatrjeval, da ne bo odstopil od regresa in nižanja povračila za stroške dela. Poleg tega vse odlagajo v neko prihodnost, do konca leta 2013. Pošiljatelj je še pripisal, da so jih z obljubami prevarali že 100-krat in kaže, da jih bodo spet. Preberite sporazum, ki je na dnu članka. 

Kaj piše v sporazumu?

Po predlogu sporazuma bi vlada med drugim omogočila izplačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela zaposlenim v policijskih enotah na lokalnem nivoju, ki imajo kadrovsko zasedenost na dan podpisa sporazuma pod 85 odstotki. Delovna uspešnost se bo začela izplačevati z junijsko plačo.

Policisti zbirajo podpise za referendum - 16
Policisti zbirajo podpise za referendum - 16 FOTO: Blaž Garbajs
V njem je zapisano tudi, da bo vlada omogočila izplačilo odrejenih in opravljenih ur nadurnega dela ter pripravljenosti v vseh enotah v Policiji in MNZ brez omejitev, ki ne izhajajo iz zakona. Za te namene se omogoči porabo za 25 odstotkov več sredstev, kot je bilo izplačanih za te namene v aprilu letos, preračunano na letno raven.

Do konca leta bo vlada začela s postopkom ugotavljanja in odprave sistemskih nepravilnosti plačnega sistema in anomalij v vrednotenju delovnih mest in nazivov v javnem sektorju, vključno s tistimi v policiji in MNZ. Ugotovljene anomalije se odpravijo leto za tem, ko bo rast bruto domačega proizvoda presegla 2,2 odstotka, predvideva predlog sporazuma.

Vlada bo dala soglasje na akt o sistemizaciji delovnih mest v policiji, v katerem bo presistemiziranih dodatnih 330 delovnih mest specialistov. MNZ bo akt v postopek sprejemanja posredoval v roku enega meseca po podpisu sporazuma. V roku treh mesecev po podpisu bo dodatno presistemiziranih 200 delovnih mest, na katerih se prejema dodatek za dvojezičnost za policiste.

Prav tako bo vlada v policiji predlagala sistemiziranje dodatnih petih odstotkov operativnih delovnih mest v enem nazivu in dodatnih petih odstotkov v dveh nazivih nad omejitvijo iz uredbe. Sistemizacija mora biti uveljavljena najpozneje do konca tega leta, predvideva sporazum.

V skladu z njim naj bi vlada zagotovila tudi dodatna sredstva v masi sredstev za plače MNZ oziroma policije, ki izhajajo iz tega sporazuma, če bo to potrebno.

Vlada oziroma MNZ sicer soglašata, da se do konca septembra sklene normativni del kolektivne pogodbe za policiste, ki bo med drugim urejal podrobnejšo opredelitev dela v posebnih delovnih pogojih, podrobnejšo opredelitev pravice do počitka in pogoje za delo sindikata.

Obligacijski del te kolektivne pogodbe naj bi vlada in sindikati sklenili ob podpisu tega sporazuma, pogodba pa naj ne bi posegala v plačni sistem in enotne višine povračil stroškov ter drugih prejemkov v zvezi z delom zaposlenih v javnem sektorju. V sklopu z zakonom in s kolektivnimi pogodbami bo urejala specifičnosti dela policistov.

Sporazum predvideva še, da bo policija dan po podpisu preklicala odpoved pogodb o ureditvi medsebojnih razmerij med policijo in sindikatoma. Sindikata pa bosta nato storila vse, kar lahko, za ustavitev vseh sodnih postopkov v zvezi z odpovedjo pogodb. Pogoji dela sindikata se bodo uredili v normativnem delu kolektivne pogodbe za policiste.

Vlada in sindikata sta se dogovorila tudi o plačevanju potnih stroškov policistov. Če bo policist na podlagi volje delodajalca zaposlen v oddaljenem kraju, omejitev maksimalne višine mesečnega zneska povračila potnih stroškov ne bo veljala, kot to predvideva zakon za uravnoteženje javnih financ.

Po predlogu sporazuma naj bi ministrstvo za delo v roku pol leta pripravilo tudi novelo pravilnika o seznamu poklicnih bolezni, MNZ pa naj bi predlagala ustrezno ureditev za zavarovanje uslužbencev policije za primer nesreče pri delu. V primeru sprejetja nove pokojninske zakonodaje bo vlada policiste obravnavala upoštevajoč posebne pogoje za upokojitev.

Kot je povedal finančni minister Janez Šušteršič, sporazum med vlado in policisti za državno blagajno pomeni strošek  med enim in dvema milijonoma. "V tem smislu nima veliko posledic, ima pa zelo veliko koristi v smislu, da se zakon uveljavi," je dejal.

Drago Ščernjavič pričakuje poročilo o vladnem popuščanju policistom.
Drago Ščernjavič pričakuje poročilo o vladnem popuščanju policistom. FOTO: POP TV

Kaj so zahtevali policisti?

Policisti so v stavki, ki traja približno mesec dni, zahtevali izplačilo regresa za letni dopust za leto 2012 v višini 692 evrov bruto. Nasprotovali so enostranskim posegom vlade v plače, znižanju plač ter prejemkov zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve ter posegom v potne stroške. Vlada pa ni želela popuščati pri ukrepih, ki veljajo za ves javni sektor in so zapisani tudi v zakonu za uravnoteženje javnih financ, na katerem temelji rebalans proračuna.

Se je s sporazumom s policisti odprla Pandorina skrinjica?

Po objavi sporazuma, ki ga je vlada predlagala policistom in iz katerega je očitno, da jim je delno popustila, pa so se oglasili tudi drugi sindikati javnega sektorja, ki so na varčevanje že pristali.

Drago Ščernjavič iz Sindikata državnih organov je za jutrišnjo sejo sindikata tako že napovedal razpravo o sporazumu med vlado in policisti. Od vladne strani zahtevajo, da jih seznani, v katerih točkah predlog dogovora presega okvire glede na podpisan Dogovor s sindikati javnega sektorja. Na podlagi tega naj bi se odločili, kako bodo ravnali in delovali naprej v socialnem dialogu.

Da predlog sporazuma med vlado in policijskima sindikatoma ni razlog za nezadovoljstvo drugih sindikatov javnega sektorja pa meni sindikalist Branimir Štrukelj.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj zato upa, da bo do dogovora vendarle prišlo. "Vlada na tej točki nosi izjemno veliko odgovornost, bistveno večjo kot oba sindikata," je poudaril. Po njegovem mnenju je namreč vlada tudi sama odgovorna, da je sploh prišlo do vložitve postopka za referendum, saj je "predolgo ignorirala zahteve obeh sindikatov, ki so bile neizpolnjene še iz prejšnjih dogovorov".

Javnosti poznana različica tega predloga dogovora po njegovih besedah sicer kaže, da so se v veliki meri vsaj na ravni pogajalskih skupin dogovorili o teh starih problemih. "To pomeni, da zgolj z nekim pritiskom lahko v tej državi nekaj dosežeš," je še opozoril Štrukelj in spomnil na stavko javnega sektorja 18. aprila.

Ocenil je še, da sicer še nesprejeti predlog sporazuma med vlado in policijskima sindikatoma ne bi smel povzročati težav drugim javnim uslužbencem. Kot je pojasnil, sporazum bistveno ne posega niti v sistem plač niti v interese drugih uslužbencev javnega sektorja, pač pa pretežno razrešuje specifična vprašanja policistov.

Sporazum med policisti in vlado
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1572)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brko1952
29. 05. 2012 10.02
+2
Izgleda,da bodo dobili vsi regres-javni uslužbenci ,vlada,samo upokojenci NE! Hvala vladi - Desusu in še posebej Erjavcu. Resnično potrebujemo referendum predčasni.SRAMOTA !!!!
zmago56
25. 05. 2012 10.06
+1
Sezona lova ( ropanja države ) se je začela xxxxx in še traja. Ta lov je treba čimprej prekiniti namesto, da se prepirajo o tem kdo je odprl sezono lova, ne glede na to, da so neki že uplenil kapitalca drugi pa še niso prišli do plena, vse uplenjeno kar še diha pa vrniti nazaj v naravo ( državi ).
alterego
25. 05. 2012 09.02
+11
referendum bo skupaj s predčasnimi volitvami?
Pošten Zvezdaš
25. 05. 2012 11.17
+2
To bi pa bilo zelo lepo in pametno.Saj drugega ne preostaje več v Sloveniji.
I G N O R A N T
25. 05. 2012 07.55
+6
Mariborska nadskofija 2. Teh dolgov ta drzava ne bo sposobna odplacati
HAJDUK-1911
25. 05. 2012 07.21
-8
Če hočejo referendum, ga pa naj imajo. Bomo že tako uredili, da bo padel, tako kot referendum o DZ. AVE IVAN JANEZ JANŠA
batom@pinkponk.com
25. 05. 2012 08.28
+11
daj ne spamaj s tem sranjem. Saj zdaj že vemo, da si ritoliznik in pri tem naj ostane.
ebik
26. 05. 2012 19.35
+0
HAJDUK - na tvojem mestu ne bi preveč javno opeval tvojega ''Janezka'', saj je narodu že skoraj prekipelo in je vprašanje časa, kdaj bo letel s prestola - skupaj z vsemi njegovimi barabami... Me zanima, če si upaš npr. v kakšnem kafiču na glas kaj lepega povedat o Janezku...ne vem, kako bi se zate končalo, saj so Slovenčki že na koncu s potrpežljivostjo... ;)
Dzugasvili
25. 05. 2012 06.26
+2
Gotovo je gotovo....!
Smackyx
25. 05. 2012 07.21
+9
littleSister
25. 05. 2012 06.22
+23
tako je. Če bi se vlada spravila na bogataše/lopove/podkupljivce/cerkev/pazi ... skorupirane politike/tajkune itd - in NE NA mlade družine, socialno šibke, upokojence, študente, nosečnice itd - bi jim ploskal ... tako pa BUM!!!
subisubiw
25. 05. 2012 05.55
+28
naj bo referendum ! skupaj PROTI tem igram vlade s podporo v ozadju s strani bankirjev, lobijev in ostalih kapitalističnih gol.azni ! ta vlada bo doživela hladen tuš z strani vseh, ki ste jih skušali potisnit še bolj v bedo ...in sicer od : -upokojencev -dijakov -študentov -JS -nosečnic -mater -delavcev skupaj PROTI "varčevalnim" ukrepom...ali bolje rečeno bančnim roparskim pohodom po evropi
brko1952
29. 05. 2012 10.26
+1
Čeprav zelo npodpiram policiste ,referenduma ne bo , ker bodo policisti prej pokleknili. ŠKODA!
zajfa
25. 05. 2012 03.21
+18
Pahor je še edini, ki je od teh posvečenih egotripov levice v zadnjih letih očitno aktivno delal na sebi (oziroma so ga negativne izkušnje nekaj naučile) in zna postaviti tisto kar je dobro za državo pred frizuro, egom, razpravam o tem ali je mesija ali ni.. Ljudem ki skrenejo s poti je treba dati odgovorne naloge da se vrnejo nazaj na pravo pot..In Pahor se vrača na velika vrata..Razni Lukšiči pa gredo lahko nazaj na univerzo in bankomat pogledat če je že kaj novega nakazano..Vsi so zdaj generali po bitki, kje je bil leta 2008, 2009 itd.. Da sploh ne omenjamo ostalih fosilov ki si upajo odločati o naši usodi, pa se obnašajo kot da so prišli iz srednjega veka, vse lahko samo Janše ne..To pa je IQ na višku.. Prava levica je umrla leta 1980.
Mohandas
25. 05. 2012 03.34
+16
Evo, ostalega niti ne bom komentiral, zadnji stavek pa podpišem. Vesel dan mladosti želim.
lnterReflections
25. 05. 2012 02.19
+15
Sem gledal oddajo Pogledi Slovenije. Povzetek: Pahorja bodo v SD-ju skenslali in poslali k DL-ju, saj fiskalno pravilo in varčevalni ukrepi vodijo v neoliberalizem. Levica ima drugačne vrednote kot desnica in ne prenesejo, da bi bil vodja levice nekdo, ki je v kazenskem postopku, kar pomeni, da bodo Stanovnik, Kučan in Turk odžagali Jankovića. Od vseh Janšo najbolj kritizira Lukšič, ki je izjavil, da bi najraje videl, da Majerjeva vlada čim prej odstopi. Navezava je taka. Levica = Obama = Hollande, desnica = Pahor = Sarkozy = Merklova. Desnici se v Evropi obeta hud poraz, saj je celo OECD, ki deluje kot neka liberalna organizacija začela podpirati Hollande-ja, ker meni, da zgolj varčevalni ukrepi za rešitev iz krize niso dovolj. Vlada JJ bo padla še pred koncem leta, saj vlada nima rešitev, s katerimi bi rešila krizo. Ima stare rešitve, novih nima, saj ji primanjkuje intelektualcev in medijske podpore in pa podpora veliko civilnih organizacij. Edino podporo ima desnica od nekaterih medijev, Merklove in Cerkve, kar za preživetje desnice ni dovolj. Držimo pesti, da ta vlada čim prej pade in pride na oblast levica brez Pahorja in Jankovića!!!
zajfa
25. 05. 2012 03.13
+3
Mohandas
25. 05. 2012 03.24
+5
Itaq, da podpirajo Hollandeja, če je pa kukavica. Tako kot Obama. To je navidezna levica.
littleSister
25. 05. 2012 06.24
+11
kje je zdaj tistih 101 ukrepov al kaj že? Samo po sociali tolčejo nič drugega !!
ummagumma
30. 05. 2012 12.33
KAJ PA BI NAREDILI LEVI? Kregali bi se v državnem zboru storili pa NIČESAR. Ta vlada vsaj poskuša rešiti. Samo poglejte opozicijo in vam bo jasno da se noter najdeta morda 2 sposobna človeka, vsi drugi samo blebetajo.15 let so nam vladali levičarji pa smo prišli na trenutno destinacijo. Po eni strani bi vam privoščil še večjo krizo pod vplivom levih.
leila123
25. 05. 2012 01.25
+18
Kje lahko dam podpis???
lnterReflections
25. 05. 2012 02.19
+11
leila123
25. 05. 2012 02.33
+7
pedritsegonita
25. 05. 2012 00.56
-6
Dvojna merila ja. Ko si v državni službi si zaščiten kot medved, ko pa delaš v zasebnem sektorju te pa vsi posiljujejo v zadnjico. Policaji se pa naj je.bejo. Jaz jih ne rabim.
I_LL_BE_BACK
25. 05. 2012 01.01
-7
enako Oni rabijo nas, da nam jemljejo težko prigaran denar za banalne prekrške !
I_LL_BE_BACK
25. 05. 2012 01.05
+6
Jest mam srednjo izobrazbo in veliko življenskih izkušenj. Tisti ki mislijo da bi za svoje brezdelje morali basati v svoj žep vsaj 2000eur mesećno , pa imajo najvećkrat ponarejeno sprićevalo ali pa FDV - oddelek Kumrovec
Marko Ku?iš
25. 05. 2012 01.11
+6
Za banalne prekrske ti jemlje denar drzava k.....j Vsak pa ima nadrejenega nad seboj,tako priavt ali javnem sektorju....sedaj pa mi do koga potem prides....
I_LL_BE_BACK
25. 05. 2012 01.13
-5
littleSister
25. 05. 2012 06.26
+6
zadnjič sem vidu oglas (sem brez službe), da rabijo prodajalca pohištva z 7 UNI stopnjo :) ... ok ... 500 prostih mest za 115K iskalcev .. JOKE.
Marko Ku?iš
25. 05. 2012 00.46
+28
Naj drzava vzame nazaj kar so pokradli Tvsakova,Bavcar,Zidar.........Zakoaj imamo-moramo imeti to prokleto vojsko.koliko denarja gre za vojsko.......ja kdo nas bo te napadel....haaaloo,zakaj toliko obcin.....politike placat po ucinku...... pa sploh nebo financne krize
I_LL_BE_BACK
25. 05. 2012 00.55
+12
Pozabljaš Ćrnignoja, Kordeža, Šrota in nenazadnje Zorangutana
Marko Ku?iš
25. 05. 2012 01.12
+6
littleSister
25. 05. 2012 06.27
+4
upam da kdo dela "črno listo" ... če ne jo ima pa SVET na kanalu A ;)=
FolkloraS
25. 05. 2012 00.46
+14
podpiram in bom dal podpise na UE skupaj z 20 mojimi kolegi, potem gremo na pir, in mal popljuvamo JJ in Gorenaka, ki je vse skupaj zakuhal.
Janez..JaIen.
25. 05. 2012 00.48
-4
ja, milicajci imate kolege. prijateljev pa NE!
gordo
25. 05. 2012 00.35
-1
zg hail janša
Mali medo
25. 05. 2012 00.37
+2
xeroox999
25. 05. 2012 00.35
+6
@European_left, hahah od kdaj pa je Obama levičar? Zdaj pa si me res nasmejal...
I_LL_BE_BACK
25. 05. 2012 00.36
+8
xeroox999
25. 05. 2012 01.00
+4
gordo
25. 05. 2012 00.34
+4
admin še enkrat hvala za vse izbrisane komentarje
Mali medo
25. 05. 2012 00.35
+8
voyosx
25. 05. 2012 00.36
+4
TiMe25
25. 05. 2012 00.19
+0
Vsi na referendum in dati eno brco v rit policajem ..... Dragi sodržavljani ali se sploh zavedate da je naša usoda in življenje v letu 2013 v rokah policajev .... ljudi s srednješolsko izobrazbo ki so jim dali pendreke in pištole da majo večji ego ...
madaja
25. 05. 2012 00.25
+2
res bi razumela če bi to naredili reveži ampak policaji
Mali medo
25. 05. 2012 00.33
+7
Marko Ku?iš
25. 05. 2012 00.37
+6
Kdo pa vaju je prvi branil leta 1991,ko se je zacela Slovenija osamosvajat??? Da slisim zdaj...... Nasa drzavani v rokah policajev....ampak jje v rokah janse in pahorcka.....toliko pa da bosta vedela in ostali...... Asploh veste koliko javnih usluzbencev si je regres izplacalo ze v januarju,februarju,marcu.....do sedej???? Malo pobrskajte za podatki......ce velja za ene naj potem za vse.!!!!!
mocnik505
25. 05. 2012 00.39
-1
Bravo Maziku, uni trije so itak omejeni. Sploh pa Neli. Ta je sigurno s hribov doma.
concord
25. 05. 2012 00.58
-2
maziku ... a ti sploh veš koliko delavcev v gospodarstvu letos NE BO dobilo regresa? A ti sploh veš koliko jih je ostalo brez služb? ČE VELJA ZA ENE NAJ POTEM VELJA ZA VSE, TUDI ZA JAVNE USLUŽBENCE!
sebof
25. 05. 2012 06.41
+3
tako ja concord. če velja za ene, naj potem velja za vse! no, razn za bankirje pa politike---podjetja pripeljejo do propada, pokasirajo denar, nonstop molzejo državo, ampak oni si zaslužijo, ne?? ko se pa en policaj bori za svoje plače, je pa vse narobe!!! ja ti ti policaj!! a ne veš, koliko jih je zgubilo službe v gospodarstvu?
Smackyx
25. 05. 2012 07.14
+7
Concord, a so javni uslužbenci krivi, da imajo delavci v gospodarstvu lopovske direktorje in podkupljive nadzornike??
wizeman
25. 05. 2012 09.00
+5
Sploh se ne gre za njihove regrese, ampak za varčevalne ukrepe na splošno. Ti bodo udarili po vseh, še najbolj pa po mladih družinah.
Janez Kranjski 1
25. 05. 2012 09.01
+1
concord Regresa ne bodo dobili, ker ga itak ne rabijo, saj imajo dost velike plače.
fb_100003338020456
25. 05. 2012 12.35
To glede srednješolske izobrazbe, je pa huda. V policiji ima 47 % ljudi visošolsko izobrazbo, je pa res, da jih večina dela na delovnih mestih za katero se zahteva srednješolska izobrazba. Glede na vsebino komentarja pa vidim, da ga je pisal otrok ali pa človek, ki niti osnovne šole nima.
madaja
25. 05. 2012 00.16
+13
moja soseda je bila policajka s 45 leti je šla v pokoj.Vso delovno dobo je delala v pisarni.Kaj se vam zdi to pošteno ?
I_LL_BE_BACK
25. 05. 2012 00.18
+16
A se je invalidsko upokojila zaradi ožuljene riti ?
hanoveranec
25. 05. 2012 00.19
+9
madaja
25. 05. 2012 00.22
+6
še kako je bila zdrava.To pa je to če imaš beneficirano
mocnik505
25. 05. 2012 00.40
+1
Tvoja soseda sigurno ni bila celo kariero v pisarni. Mogoče je bila čistilka, policistka pa sigurno ne, zato se prepričaj kaj klobasaš, ker nimaš pojma.
Konrad Ajster
25. 05. 2012 00.05
-2
hanoveranec kar prav imaš! Sam sem imel zaradi njega grde izkušnje gladu ne samo v vojski 2 leti, že pred tem ko sem se šolal v internatu, ko smo dobili dnevno le 4koščke kruha in do roba SMB juhe, ko je zelček le plaval, a drugo pa le topla vodica in nič ni pomagalo, ker hrane ni bilo več, ker je lepi pameten Tito zaprl meje s Sovjetsko zvezo, kjer je bilo dovolj hrane, a pri nas pa je bilo vse razbito polja neobdelana, ker je Tito vse stare nevarne komuniste zaprl na Goli, a druge Buržuje ki so znali delati in gospodariti pa je vse dal pobiti, če niso uspeli pobegniti, da bi mu ostala le nevedna mladina, zato je rekel, da Jugo svet na mladih stoji, ker mladi še niso bili nevarni!
Mali medo
25. 05. 2012 00.17
+4
hanoveranec
25. 05. 2012 00.22
-4
podpis Konrad....... Tito je naredil ljudi reveže
Mali medo
25. 05. 2012 00.48
+7
če si ti v letu 2012 še skoz tito prikazuje zate ni pomoči
Mali medo
25. 05. 2012 00.49
+1
z malo sem ga napisala v znak spoštovanja
firewall
25. 05. 2012 08.49
+3
Če TITO ne bi zaprl meje s Sovjetsko zvezo, bi pa pocrkali od lakote. TITO je bil car za vse tele naše skorumpirane malomeščanske politike, ki se samo uklanjajo drugim in nas delajo hlapce. Bil je svetovni voditelj. Če bi bil res tak kot ga danes nekateri označujejo se na njegovem pogrebu v njegov spomin ne bi zbrali vsi svetovni voditelji.