Slovenija

Dogovor dosežen, stavke medicinskih sester očitno ne bo

Ljubljana, 07. 10. 2015 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predstavniki sindikatov v zdravstveni negi so se končno dogovorili glede standardov in normativov za zdravstveno nego in izplačevanja nadur. To pa pomeni, da stavke medicinskih sester očitno ne bo.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predstavniki sindikatov v zdravstveni negi so na današnjem sestanku sprejeli več sklepov, med drugim tudi glede standardov in normativov za zdravstveno nego in izplačevanja nadur. Po besedah predsednice sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelke Mlakar se tako verjetno ne bodo odločili za stavko.

Ministrica bo ponovno pozvala vodstva zdravstvenih zavodov in njihove svete, naj zaposlenim v zdravstveni negi izplačajo nadure.
Ministrica bo ponovno pozvala vodstva zdravstvenih zavodov in njihove svete, naj zaposlenim v zdravstveni negi izplačajo nadure. FOTO: POP TV, Milojka Kolar Celarc
Po besedah Mlakarjeve so se na sestanku dogovorili, da se bodo standardi in normativi, ki so jih v zdravstveni in babiški negi pripravili skozi leta in so zbrani v modri knjižici, priznali za strokovna izhodišča in merila za pripravo kadrovskih načrtov za prihodnje leto.

Delavci v zdravstveni negi so za jesen napovedovali stavko.
Delavci v zdravstveni negi so za jesen napovedovali stavko. FOTO: POP TV
Poleg tega bodo skupaj z ministrstvom novembra začeli pilotni projekt uveljavljanja standardov in normativov na osnovi kategorizacije bolnikov, ki jo je sprejel zdravstveni svet. Pilotni projekt se bo izvajal na intenzivnih oddelkih po vseh zdravstvenih zavodih po državi, pa je po sestanku pojasnila Kolar Celarčeva.

Kot pravi Kolar Celarčeva, je poleg pripravljenih standardov in normativov treba upoštevati tudi povprečno zasedenost postelj. Zato so sprememb lotili postopoma in s pilotnim projektom, saj je zdravstveni sistem izjemno občutljiv.

Hkrati se bodo tudi lotili priprave optimalne mreže intenzivnih terapij v državi, na podlagi česar bodo lahko začeli tudi dolgoročno načrtovati vse zdravstvene profile za prihodnjih 10 ali 15 let.

Prve ugotovitve s pilotnega projekta bodo po besedah Kolar Celarčeve znane pozno spomladi prihodnje leto, saj želijo do konca julija projekt tudi zaključiti. Koliko novih ljudi bodo prihodnje leto zaposlili v zdravstveni negi, ministrica ne želi napovedovati. Poudarja pa, da mora vsako vodstvo zelo odgovorno in premišljeno načrtovati in kadrovati, da bo zaposlenih dovolj ljudi.

Ministrica bo tudi ponovno pozvala vodstva zdravstvenih zavodov in njihove svete, naj zaposlenim v zdravstveni negi izplačajo nadure.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije bo po besedah Mlakarjeve v četrtek vseeno izvedel sejo republiškega odbora, a glede na danes dogovorjeno očitno ne bo stavke, ki so jo napovedovali.

Mlakarjeva je dodala, da so sklenili tudi, da se bodo redno srečevali na vsaka dva meseca. Tako jim ne bo več treba preko medijev terjati sestanke na ministrstvu.

Poleg tega so se na današnjem sestanku dogovorili, da bodo ustanovili delovno skupino, ki bo reševala problem kompetenc srednjih medicinskih sester. Te sestre namreč glede na izobrazbo ne zadovoljujejo pogojev za opravljanje poklica medicinskih sester po evropski direktivi.

Sicer pa po ministričinih besedah že rešujejo ta problem skupaj z ministrstvom za izobraževanje in centrom za poklicno izobraževanje, s katerima pripravljajo nove izobraževalne programe za poklic medicinskih sester. Izobraževanje bo prenovljeno v prihodnjem šolskem letu.

Ministrica se bo na temo standardov in normativov prihodnjo sredo sestala še s predstavniki zdravniškega sindikata Fides, kjer prav tako grozijo s stavko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
08. 10. 2015 12.34
ZA MEDICINSKE SESTRE, KI SKRBIJO ZA ZDRAVJE BOLNIKOV, NI DENARJA.ZA ONADVA ŠVEDA, KI NA SLABI BANKI PRIPRAVLJATA TEREN ZA KRIMINAL, KI GA BODO, V BLIŽNIJI PRIHODNOSTI IZVAJALI SLOVENSKI VELJAKI PA GA JE VEDNO DOVOLJ.TA VLADA NI NIČ BOLJŠA, KAKOR JE BILA JANŠEVA.TUDI TI OBLASTNIKI, SE SAMO BORIJO ZATO DA BI NAPOLNILI SVOJE ŽEPE.DRAGI DRŽAVLJANI ZADNJI ČAS JE ,DA SE ZGANEMO,DRUGAČE NAM GROZI PROPAD!!!!!
NoviceResnice
07. 10. 2015 23.18
+2
Kva je kolarjeva sestre nategnla.....ahahaha...govorila bo....€ pa od nikoder...
DržavniSekretar
07. 10. 2015 20.48
+2
Sindikati so pa milo rečeno zelo naivni, ona poziva vodstva že 1 leto in se nič ne zgodi, jo noben ne šmirgla, sestre ne nasedajte, edino stavka bo prisilila vodstva k izplačilu.
rde?kar
07. 10. 2015 19.18
+1
Farsa Kolarke nikar ji ne verjemite
Mil?007
07. 10. 2015 15.17
+4
Kje bo pa gospa ministrica dobila denar za izplačilo nadur ali zaposlitev dodatnega osebja. Najbrž si misli da z prerazporeditvijo denarja, se pravi vzet zdravnikom ali pacijentom in dat sestram, tega z zdravniki najbrž ne bomo videli ostane le še vzet pacijentom. Tako pač jaz razumem pojem - kategorizacija bolnikov.
rezervni
07. 10. 2015 15.17
+1
itak da ne... je že pri nas kdaj bla kaka stavka??? :))
FC Chelsea2
07. 10. 2015 14.43
+0
to so samo obljubedanes ampak zares pa ne bodo storili in dejansko če bi hotele da to dobite kar vam dejansko pripada bi morale stavkati je pa seveda tukaj nekaj zelo pomembnega in to je da je na oblasti leva politična elita in iz teh vrst so tudi sindikati in če bi bila na oblasti npr janša bi bilo že 10 stavk povsod ne samo v zdravstvu tud v javnem sektorju in podobno tk pa se bo tudi štrukelj na koncu odločil da ne bo stavke tako kot je bilo lani če bi bil zopet janša na oblasti pa normalno niti pogajanj ne bi bilo takoj stavka tako kot je bilo 2012