Slovenija

Dogajanje v Muri terjalo velik davek pri zdravju delavcev: 'Ni vseeno, kako odpustiš človeka'

Murska Sobota, 17. 02. 2016 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Delavci, ki so bili izpostavljeni stečaju, pogosteje kot splošna populacija poročajo o boleznih, ki so posledice stresa: povišanemu krvnemu tlaku, povišanemu holesterolu v krvi, ranah na želodcu ali dvanajsterniku, sladkorni bolezni in depresiji. Vsak sedmi je že pomislil na samomor. Zdravstveno stanje je najslabše pri tistih, ki so izgubili zaposlitev.

Delavke
Delavke FOTO: Kanal A
Raziskavo o dogajanju v tekstilnem gigantu Mura so leta 2012 opravili na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa pri UKC Ljubljana in je prva takšna v Sloveniji. Kot ugotavlja, je dogajanje v tekstilnem gigantu Mura tik pred stečajem in po njem terjalo davek tudi pri zdravju delavcev, njihovem gmotnem položaju in družbenem življenju nasploh.

Vsak sedmi delavec že pomislil na samomor

Delavci, ki so bili izpostavljeni stečaju leta 2009, so v primerjavi s splošno populacijo slabšega zdravja: kar dve tretjini jih svoje zdravje ocenjuje kot slabo ali zadovoljivo, pogosteje kot splošna populacija poročajo o boleznih, ki se povezujejo s posledicami stresa: povišanem krvnem tlaku, povišanem holesterolu v krvi, ranah na želodcu ali dvanajsterniku, sladkorni bolezni in depresiji. S 25,8 odstotka zlati izstopa slednja, skrb zbujajoč pa je tudi podatek, da je vsak sedmi delavec že pomislil na samomor. Bolezni so se med prestrukturiranjem v podjetju pogosto poslabšale, med različnimi skupinami delavcev pa je zdravstveno stanje najslabše pri tistih, ki so izgubili zaposlitev.

'Ni vseeno, kako odpustiš človeka'

Predstojnica inštituta Metoda Dodič Fikfak je ob predstavitvi raziskave poudarila, da grobo prestrukturiranje organizacij, ki iz svojih aktivnosti izključi človeka, delavca, globoko poseže v njegovo zdravje in da ni vseeno, kako odpustiš človeka. Ta proces je po njenih besedah treba izpeljati tako, da človek ohrani dostojanstvo.

Vključene v raziskavo bodo spremljali vsaj še dve desetletji, ob tem pa upajo, da bodo dobili rezultate, ki bodo pomagali oblikovati kulturo obnašanja v organizacijah med prestrukturiranjem, ki je danes stalnica, pa naj gre za zapiranje obratov, ukinjanje delovnih mest, spremembo lokacije ali kaj podobnega. "Če prestrukturiranje ni izpeljano na družbeno odgovoren način, pušča velike posledice pri zdravju posameznikov," je še povedala Dodič Fikfakova.

Zdravo jedro Aha Mure na dražbi že petič

Sicer bo v četrtek zdravo jedro Aha Mure že petič na dražbi. Izklicna cena je 1,2 milijona evrov, vendar kupca ni pričakovati. Medtem pa močno odmeva raziskava Zdravje delavcev v procesih prestrukturiranja podjetij – primer poslovne skupine Mura, saj dokazuje, da je dogajanje v Muri pred stečajem in po njem terjalo velik davek pri zdravju delavcev.

Stečajni upravitelj Stevo Radovanović pred dražbo pravi, da resnejših interesentov tudi tokrat ni bilo, čeprav se nekaj morebitnih kupcev še vedno zanima za nakup bodisi zdravega jedra bodisi celote. Ali je med zainteresiranimi kupci tudi sedanji najemnik zdravega jedra in nekdanji Murin menedžer Dušan Gomboc, Radovanović ne ve, tega pa ni mogoče zvedeti niti od Gomboca, ki za medije ni dosegljiv.

Najemna pogodba z Gombočevim podjetjem Arum se bo iztekla konec avgusta oziroma ko bo zdravo jedro prodano, po besedah sindikalistke Jolanke Horvat pa zdaj dela v Arumu 286 delavcev.

Horvatova, ki je tudi prepričana, da kupca na dražbi ne bo, še pravi, da imajo dela dovolj in da plače dobivajo, vendar z zamikom oziroma v dveh obrokih, potem ko dobijo plačilo za prodane izdelke.

'Delavci niso tako neumni, da bi šli v odkup'

Je pa ogorčena nad govoricami nad morebitnim delavskim odkupom podjetja, češ da niso tako naivni in neumni, da bi šli v delavski odkup. "Leta 2009 smo bili naivni in so nas žejne prepeljali čez vodo, pa tudi po nekaj evrov so za nas že pobirali, pa ni bilo iz tega nič. Kje naj delavec vzame po 200 ali tristo evrov, ko pa komaj živimo, tovarna potrebuje partnerja," pravi Horvatova.

Aha Mura
Aha Mura FOTO: POP TV

Signal o morebitnem delavskem odkupu naj bi prišel z gospodarskega ministrstva, vendar pa Radovanović pojasnjuje, da je bila to le ideja o nekakšni potrošniški zadrugi, podobno kot je bilo to v primeru Tuša, ko bi država pomagala pri reševanju podjetja, vendar pa bi morali biti za to izpolnjeni določeni pogoji.

Na četrti dražbi zdravega jedra družbe, gre za poslovno celoto, ki jo sestavljajo industrijski objekt z zemljiščem, stroji in oprema ter blagovni znamki Mura in eMura, je bil septembra Radovanović pripravljen izklicno ceno, ki je bila 2,3 milijona evrov, spustiti na 1,55 milijona evrov, kar je le malo nad likvidacijsko ceno. Za nižjo ceno je moral dobiti soglasje sodišča in upniškega odbora.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deathbite
18. 02. 2016 13.03
+4
Medtem, ko preCednik "roštilja", delavci umirajo na obroke! Slednje ni pomembno za duševni mir politikov!
Franci Cilensek
18. 02. 2016 10.19
+3
res je hudo posebno če sta oba partnerja tu zaposlena
gost20
17. 02. 2016 21.13
+3
žalostno!! pis ljubav bok
srecnii
17. 02. 2016 20.31
+8
Žalostno je to, da iščeš kakršnokoli zaposlitev za pogodbo in te nikjer ne vzamejo, ker je povod kriza. Ponekod zahtevajo taka znanja, izkušnje, da je pa vseeno preveč. Dva tuja jezika, 5 let del.izkušenj, ..
Ka pa mislis
17. 02. 2016 20.20
+1
turbo kapitalizem je zdrav za delavce...
Tone 12345
17. 02. 2016 20.19
+5
kar se tiče mure in podobnih podjetij in delavcev odpustitve in raznih življenskih stresov in depresij-ne izpostavljat teh,ker smo v večini na istem tudi kateri iščemo delo za preživetje že dolgo časa in nismo bili kakor delavci teh podjetij v varnem okrilju kjer jim ni bilo potrebno iskat službe 30 let-tako ne gre!zdaj jo bodo pa morali z vsemi njihovimi depresijami-kjer je bil njihov vsakdan zgolj služba brez truda si pač poiskati novo delo
Mapadu
17. 02. 2016 19.55
+6
Ta gospa fikfak pa resnično ve kako je ljudem, ko ostanejo na cesti ne se hecat no. Skoraj vsak mesec že katero fabriko zaprejo delavce pa na cesto kot, da so kužni. A ni ravno to namen politike, da z ljudmi tako delajo? Vzemite si primer javna dela, leto dni te imajo potem pa hitro nazaj na borzo in denar dobi za tega lepo občina in zavod, temu delavcu pa dajo nek drobiž na mesec in na koncu po letu ga na nazaj na zavod zabrišejo. Kaj na to poreče gospa fikfak a tu ne gre tudi za zdravje ljudi?
mvlm1
17. 02. 2016 19.46
+3
Vseeno so bili delavci vsi enotni in so držali skupaj. Tudi jaz sem bila pred leti v firmi, ki je šla v stečaj. Ampak zaposleni smo skupaj držali in se s tem nekako podpirali. Vedel si, da nisi sam. Kar je huje, je mobing, ko se na enega spravi celotni kolektiv. To šele boli, ko nimaš zaledja, ko si sam. To sem izkusila tudi sama, dogajalo se je v odlično stoječem velikem podjetju.
rossi66
17. 02. 2016 19.02
Se strinjam, ni vseeno. Delodajalci naj pustijo vsaj tisto malega dostojanstva v cloveku, ki ga odpuscajo, ze tako je to hud sok. Sem ze dal to skozi in to v ameriskem privatnem sektorju in dejansko zgleda kot v pocukranih hollywoodskih filmih: zjutraj prides v sluzbo, poklicejo te v HR in popolnoma presenecenega te varnostnik pospremi iz stavbe. Cez nekaj dni posljejo osebne stvari za tabo in zadeva je opravljena. Ni prijetno...
selector
17. 02. 2016 17.48
+2
če menijo, da lahko preživijo brez državnih subvencij... to je bistveno vprašanje. ni vprašanje to ali naj jih država že 10000x "dokapitalizira" kar je pač drugo ime za krajo nekaterih, ki so na to družbo obešeni brez da se izvede transparenten stečaj družbe. ista kritika gre tu za nlb, ne glede na to kako pomemben je za državo. ne more zdaj potem, ko smo državljani dokapitalizirali njihovo izgubo v višini nekaj milijard, govoriti o nekem dobičku sto mio eur. to je enako nehigienično kot sedeti na umazanem sekretu in trditi da iz njega po kakanju ne smrdi..
Nikiiy
17. 02. 2016 17.17
+12
Kaj je nacionalni interes..To je Firme na Balkan Balkance k nam..??? ali Delvavke Mure.Alpine in PEKA na cesto Migrantom zastojn zdravstvo, socijalko... in delovno... mesto.....
Nikiiy
17. 02. 2016 17.15
+2
Kje je tisti VEBER ki seje drl kraja, RAZPRODAJA....mater je mel prov LEVI kradejo, da smrdi..
slovenskidelavec
17. 02. 2016 17.18
+2
laznivec
17. 02. 2016 17.11
-3
Tujci VEN iz Prekmurja!!!!! AUSLANDER RAUS AUS!!!!!!!!
laznivec
17. 02. 2016 17.11
+12
Nikiiy
17. 02. 2016 17.10
+5
A bo kej PEKO 5, MURA 3..in ALPINA 2 otroci vam bodo HVALEŽNI...
Nikiiy
17. 02. 2016 17.09
+8
a kje je zdej ZL gobec, rit in sapa pomoči tujcem in Migrantom tukaj bi lohka začeli..nadaljevali v PEKU in ALPINI...ubogi OTROCI pokradenih staršev..Kaj jim dela LEVICA......???
binmister
17. 02. 2016 17.06
+4
Tudi Pahor in njegovi so pripomogli k uničenju Mure
Nikiiy
17. 02. 2016 16.57
+1
Ja kje je zdej ZL gobec, rit in sapa pomoči tujcem in Migrantom tukaj bi lohka začeli..nadaljevali v PEKU in ALPINI...ubogi OTROCI pokradenih staršev..Kaj jim dela LEVICA......???
slovenskidelavec
17. 02. 2016 17.01
Tukaj nimajo koristi zato jih to ne zanima.
buksil
17. 02. 2016 16.45
+14
Potem pa pravijo da so škodljive cigarete in alkohol grabežlivci nam uničujejo zdravje ker nam kradejo pred nosom
taurus111
17. 02. 2016 16.18
+4
Tako družbo smo hoteli, tako imamo. Poti nazaj ni več. Potrebeno je gledat naprej in se borit! Tudi tako, da se preganja pohlepne lastnike in menežerje, ampak naša sodišča????, . Vseeno če kaj kapne je dobro, kdor ima dve roki bo za preživetje sigurno kaj zaslužil, govorim iz izkušenj , po stečaju. Najslabša je apatija, alkohol itd
slovenskidelavec
17. 02. 2016 16.26
+6
Se ne strinjam, saj sposobih niso spustili k koritu ampak samo grabežljive ujede, sve to je le stranska škoda pohlepa, favšije, lopovščine itd...
intel1
17. 02. 2016 16.13
+7
DOKLER SE BO TKO DELAL Z LJUDMI BO TUD SOVRAŽNI GOVOR A NE ŠTEKATE, NE VI BOTE UZAKONL DA BOSTE LJUDI UTIŠAL. BRAVO SLOVENIJA. PA SMO TAM KOT SMO BILI