Slovenija

Intervencijske zaloge hrane polnijo skladišča

Ljubljana, 08. 04. 2009 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prva živila iz intervencijskih zalog, ki jih financira EU, so že v skladiščih Karitasa in Rdečega križa. EU je za hrano za Slovenijo namenila 2,3 milijona evrov.

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik
Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik FOTO: Dare Čekeliš

Slovenija bo letos že četrtič razdeljevala živila iz evropskega ukrepa pomoči v hrani za najbolj ogrožene v EU, je danes povedal minister za kmetijstvo Milan Pogačnik. Prva živila iz intervencijskih zalog so po navedbah ministrstva že v skladiščih Rdečega križa in Karitas. Za Slovenijo je v okviru omenjenega evropskega ukrepa, za katerega je Evropska komisija predvidela 500 milijonov evrov, namenjenih skoraj 2,3 milijona evrov.

Po Pogačnikovih besedah je bil razpis, objavljen v januarju, uspešen za mleko, sladkor in riž, ki jih bodo podjetja dostavila v prvi polovici tega meseca in v oktobru. Razpis za pšenično moko in testenine pa je bilo treba ponoviti, zato bo prvi del dobave za ta živila junija in konec septembra ter v začetku oktobra.

Pride pomoč v prave roke?

Generalni sekretar Rdečega križa Slovenije Janez Pezelj in generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic sta zagotovila, da v obeh humanitarnih organizacijah pazijo na preglednost in na to, da tovrstna pomoč pride v prave roke. Minister Svetlik pa je dejal, da na ministrstvu za delo pripravljajo poseben zakon, ki bo uredil področje upravičenosti do javnih sredstev. V tem sklopu načrtujejo tudi uvedbo socialne kartice, tako da bodo ustrezne podatke lahko posredovali tudi humanitarnim organizacijam.

Paket hrane Rdečega križa
Paket hrane Rdečega križa FOTO: Kanal A

Jerenko pa je na novinarsko vprašanje glede morebitnih zlorab pomoči dejal, da je agencija zabeležila primer v Kopru, ko je bila hrana uporabljena za komercialno dejavnost in so bili že sproženi postopki finančne izterjave, poleg tega pa še nekaj sumov zlorabe.

EU ukrep izvaja od leta 1987

V Sloveniji se je projekt pomoči v hrani iz intervencijskih zalog za ogrožene začel izvajati v letu 2006, ko ji je Evropska komisija dodelila 1,3 milijona evrov. V letu 2007 je bilo dodeljenih 1,9 milijona, v letu 2008 pa približno 1,5 milijona evrov. Pomoč je vsako leto prejelo med 150.000 in 180.000 ljudi, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Evropski ukrep pomoči v hrani se v EU izvaja že od leta 1987, ko so se prvič odločili, da se presežne zaloge kmetijskih proizvodov v intervencijskih skladiščih namenijo za humanitarne namene. Vsako leto ga izvajajo države članice EU, ki se zanj prijavijo. Po Pogačnikovih besedah je 17 držav članic koristnic te pomoči, Slovenija pa se je že prijavila tudi za leto 2010.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
08. 04. 2009 20.21
Še sreča, da smo po dvajsetih letih zloma komunizma vsaj v Evropi, tako da pomaga vsaj ona, pa Pečečnik, mogoče bosta kaj primaknila še Šrot in Bavčar, Jelenič je pa itak dobil dve položnici RK-ja in še eno od Karitasa! Skupaj bomo zmogli in ni ga vraga, še najmanj pa komunističnega, da uničimo to rdečozalego, skupaj nam bo uspelo! V skrajni sili lahko na poti v blagostanje uvedemo še živilske nakaznice! Še vedno se spominjamo časov brez kave in praškov, banan... sramote in blamaže socializma! Pogrešam predloge podmladka MSi-ja, pardon, NSi-ja!
Milan Koleznik
08. 04. 2009 18.04
Pravi siromašni delavci ne pridejo,pridejo pa brezdelneži in se ve še kdo.Pomoč je a največ v mestih,v manjših naseljih je ni,ali saj ne vemo zanjo,kdo jo v manjših krajih dobi,tisi ki je ne rabi,a je voluhar od države,ubogi delavci z manjšimi plačami,ubogi upokojenci,in drugi brez dohodka.Govorimo o manjših krajih in naseljih.
manco-capac
08. 04. 2009 15.32
In kaj bo rekla Evropska komisija, ko bo izvedela v Pomurki stran meso mečejo, država pa fehta po Evropi!?