Slovenija

Dodaten davek na vozila, plovila in protikrizni davek na nepremičnine

Ljubljana, 12. 04. 2012 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je v zakon o uravnoteženju javnih financ na prihodkovni strani vključila obdavčitev izjemnih dobičkov zaradi spremembe namembnosti zemljišč, posebni krizni davek na nepremičnine in dvig stopnje davka od dohodkov iz kapitala.

Vlada je v danes sprejeti zakon o uravnoteženju javnih financ vključila pet ukrepov na prihodkovni strani proračuna. Z zakonom se tako uvaja dajatev na dobiček, ki nastaja zaradi spremembe namembnosti zemljišč. Skozi obdavčitev se želi posebej zajeti dobičke, ki so rezultat špekulativnih nakupov kmetijskih zemljišč ob uporabi notranjih informacij o načrtovanih spremembah občinskih prostorskih načrtov, so poudarili v uradu vlade za komuniciranje.

Davek se odmeri ob prodaji zemljišča, davčna osnova je razlika med vrednostjo zemljišča ob prodaji in vrednostjo zemljišča ob nakupu. Davčne stopnje so določene v odvisnosti od časa, ki je minil med spremembo namembnosti zemljišča in prodajo zemljišča ter se postopno znižujejo.

Davek na nepremično premoženje bo letna obveznost.
Davek na nepremično premoženje bo letna obveznost. FOTO: Thinkstock

Protikrizni davek na nepremičnine

Zakon o uravnoteženju javnih financ, ki posega v celo vrsto zakonov, predvideva tudi posebni protikrizni davek na nepremično premoženje. Tega bi plačevale pravne in fizične osebe, ki imajo v Sloveniji v lasti nepremično premoženje v skupni vrednosti nad enim milijonom evrov.

Davek bo letna obveznost in se bo plačeval po stopnji 0,1 odstotka od vrednosti premoženja po ocenah iz množičnega vrednotenja nepremičnin. Stopnja davka se bo dvignila, če lastnik nepremičnin ne uporablja sam oziroma za opravljanje dejavnosti, niti jih ne oddaja v najem.

S tem naj bi se spodbudilo lastnike nepremičnin, da svojo lastnino ekonomsko izkoriščajo in da prijavijo najemna razmerja v pristojni register v skladu z veljavno zakonodajo. Plačilo davka bo urejeno enako, kot to velja za letno nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč.

Dvig stopnje obdavčitve dohodkov od kapitala

S predlaganimi spremembami zakona o dohodnini, ki določajo stopnje obdavčitve dohodkov od kapitala, pa se predlaga dvig stopnje za pet odstotnih točk na 25 odstotkov. Predlagane spremembe ne vplivajo na oprostitev plačila davka za obresti do višine 1000 evrov niti ne vplivajo na veljavno postopno zniževanje davčne obveznosti v odvisnosti od obdobja lastništva vrednostnih papirjev ali drugih oblik kapitalskega premoženja.

Ker morajo biti rešitve v zakonu o dohodnini usklajene z rešitvami v zakonu o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, se identična sprememba predlaga tudi v tem zakonu.

Dodaten davek na vodna plovila bo prihodek državnega proračuna.
Dodaten davek na vodna plovila bo prihodek državnega proračuna. FOTO: Dare Čekeliš

Dodaten davek na vodna plovila

Zakon o uravnoteženju javnih financ predvideva še uvedbo dodatnega davka na vodna plovila. Ta se odmeri na enak način in od enakih osnov, kot so že določene z zakonom o davku na vodna plovila, vendar pa ne bo prihodek občin, temveč državnega proračuna. Zaradi ekonomičnosti postopka je predvideno, da se bo ta dodatni davek odmeril hkrati z davkom na vodna plovila.

in na motorna vozila

Uvaja pa se še dodatna davčna obveznost iz naslova davka na motorna vozila, in sicer v obliki pribitka k davku za osebna motorna vozila s prostornino motorja nad 2500 kubičnih centimetrov. Višina dodatne davčne obveznosti je odvisna od prostornine motorja motornega vozila in je določena progresivno.

Dodatna obremenitev se bo obračunavala za vozila, ki bodo prvič registrirana v Sloveniji po uveljavitvi zakona. Pribitek se bo obračunaval od enake davčne osnove kot običajni davek na motorna vozila, zanj bodo veljale enake davčne oprostitve in možnosti vračila kot za običajni davek na motorna vozila. Pribitek bo prihodek državnega proračuna.

Vlada naj bi strožje ukrepala proti tistim, ki ne plačujejo davkov.
Vlada naj bi strožje ukrepala proti tistim, ki ne plačujejo davkov. FOTO: PU Koper

V igri še druge spremembe

Teh pet ukrepov je le del od 14 napovedanih ukrepov, s katerimi je vlada odgovorila na zahteve sindikatov, da mora uravnoteženje javnih financ vsebovati tudi ukrepe na prihodkovni strani proračuna.

Vlada je ob sprejemu predloga rebalansa minuli teden med drugim omenjala še uvedbo obdavčitve nezazidanih stavbnih zemljišč in davek na finančne transakcije.

Dohodninsko lestvico naj bi poleg tega dopolnili s četrtim davčnim razredom, v katerega bi se uvrstili tisti z več kot 70.000 evrov letnih prihodkov, stopnja davka pa bi se gibala med 45 in 50 odstotki. Te spremembe še niso pripravljene in bodo predlog usklajevanja v Ekonomsko-socialnem svetu. Veljati naj bi začele šele prihodnje leto.

Vlada naj bi poleg tega strožje ukrepala proti tistim, ki ne plačujejo davkov, medtem ko je dvig osnovne stopnje davka na dodano vrednost še vedno predviden le kot skrajni ukrep.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RMM
13. 04. 2012 14.53
+1
Hudiča imam 20 let starga terenca,ki presega 2500ccm-a šeto mi bodo obdavčl,k zanga nedobim niti jurja???
HooplaToopla
13. 04. 2012 10.39
+4
Kar so pokradli, je že davno v tujini in se na da obdavčiti. Problem je v tem, da ni nobenega političnega interesa, da bi odgovorne polovili in jih z visokimi (10-30 let) kaznimi prepričali, da denar vrnejo.
bab?ek
13. 04. 2012 11.50
+3
najprej bi morali v celoti pobrati premoženje tajkunom, kateri so se v bankah zadolžili za silne milijone, ne pa da so se spravili na bogi slovenski narod
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
13. 04. 2012 10.15
+2
10+100 10 cvetk takoj, ostale pridejo pa po 100 dneh vladanja. Še veste ne, kaj vse nas čaka!!! Janez4ever
Ivan janez
13. 04. 2012 13.49
+4
42 let imam delovne dobe med tem časom sem si ustvaril kolikor toliko dostojno življenje sedaj me bodo pa obdavčili za tisto kar sem si prigaral in lahko rečem pristradal--poznam pa nekoga -- ne bi ga imenoval ni nikoli delal po gostilnah še tisto zapil kar je imel -- sedaj se mi pa smeje in pravi vidiš mene pa ne bodo nič obdavčili ker nimam nič in še na stara leta me bodo živeli v domu na stroške občine jaz pa če bi šel v dom si bom moral čisto vse plačat takoj mi bodo zaplenili vse imetje ---sedaj v razmislek -kaj je bolje bit priden ali LENUH
nikajana
13. 04. 2012 09.31
+15
10 let sem varčevala, da sem si lahko kupila čoln. Denar sem si prislužila z svojim delom, pošteno in sedaj bom državi plčaevala visoke davke, ker oni ne znajo gospodarit, postavljajo zakone v prid tajkunov, mi dokapitaliziramo banke, ki niso sposobne izterjat kreditov.........................
Prassek
13. 04. 2012 09.52
-2
nikajana A ni to zanimivo? Nihče noče nič dati. Vse naj dajo drugi. P.S. To ni letelo direktno ali samo na tebe. Tudi jaz enako pomislim. Pa vendar tudi to ni prav.
roadracer
13. 04. 2012 10.17
+4
nikajana: jaz sem jadrnico naredil sam v domači delavnici (4 leta trdega dela in odrekanja vsem nepotrebnim dobrinam). Na koncu sem dobil čestitke z davkom na domači naslov... če bi pa 4 leta pil po gostilnah in taval brez službe bi dobil pa socialno podporo....
bab?ek
13. 04. 2012 11.51
+1
kawboy
13. 04. 2012 14.05
+1
Denar vam je šel za svoje lastne potrebe in užitke, želje, delavci ostali, ki so kakorkoli poslovno sodelovali z vami so pa ostali brez plačila in služb. In na koncu brez vsega.
idragunov
13. 04. 2012 09.11
+3
Ljudje registrirajte si plovila v panami in stvar rešena :-). ne vem zakaj bi plačeval Janšine neumnosti, bavčarja in hildo,... ne dam državi niti centa več. za 1250 USD/letno imaš inc. ali corp. podjetje v Panami , je lastnik plovila. :-) Te države služijo na količini in ne na višini davka, naši bodo pa še to razterali kar je ostalo. Kr tako naprej :-)
spinjel
13. 04. 2012 08.57
+13
Vsi zakoni, ki naj bi obdavcili bogate, so tako spisani, da se jim le ti lahko izognejo, medtem ko se jim mali ljudlje ne moremo. Pesek v oci in nic drugega!
Mr.JanHara
10. 06. 2012 23.01
+1
Mali človek z jahto in patrijo nad 2500 m3. Temu je treba dati socialno podporo in regres!
misholin
13. 04. 2012 08.55
+12
Žal je to vse skupaj le metanje peska v oči -vsi našteti kriteriji so daleč previsoki. Realno bi bilo dodatno obdavčiti vse avtomobile nad vrednostjo 20.000 eurov (ne pa po kubaturi -10 let star Audi ali BMW se dobi že za par jurjev), nepremičnine nad 300.000 eurov, tiste z letnimi dohodki nad 35.000 eurov itd. Tako pa bodo spet lupili le siromake, ker tile ekstremi, ki bi jih zajel njihov sedanji predlog se bodo že drugače znašli,pa še ni jih ravno veliko.
cirenij
13. 04. 2012 08.49
+14
Kaj pa naložbe in kapital v tujini? A nismo EU, svetovno priznana ? Naj se prevetrijo davčne oaze vseh. Tudi desnih in levih. Tudi naših sojenih in nesojenih vodij ter njihovih sorodnikov.
Urša Zupan 1
13. 04. 2012 08.43
+11
počasi ljudje ne bodo ničesar več prodali, da bi se izognili davkom, najbolje da se Slovenci prekvalificiramo v kmetovalce in poljedelce, da bomo živeli od sadov lastnega dela, kmalu se bomo spet vozili le še s kolesi in kočijami,... Jupi, predindustrijska družba se vrača :S in to vse zaradi nesmislov peščice, ki je ni nihče hotel na oblasti...
Vid Dobroželj
13. 04. 2012 08.39
+0
urokiuroki@yahoo.com , pomagajte si z uroki, belo magijo do službe, denarja, uspeha... najmočnejši ruski uroki, pišite, da najdemo rešitev
zibertmi
13. 04. 2012 08.35
+17
žalostno je ,da nam vladajo ljudje ,ki jih sploh volili nismo in do tega so prišli preko trupelj državljanov.erjavec ima pa verjetno tako zadnji mandat s svojim desusom,pokopal je tudi upokojence,ki jih ima taklo rad
Ivan janez
13. 04. 2012 14.20
Erjavec je takšen kakor piha veter- tja se pa nagne upokojenci ga ne maramo več preveč nam je obljubljal do danes nam še ni nič dobrega naredil on boljše da gre v cirkus za komika.
cmid
13. 04. 2012 08.35
+13
Kaj pa davek na sranje in lulanje,preveliko telesno težo,hojo po javnih površinah.kupovanju v trgovskih centrih,posedovanju domačih živali,pa še in še bi se kaj našlo.
pomladna4
13. 04. 2012 09.03
+4
...a nebi še obdavčili zraka, ki ga vdihnemo?????
bab?ek
13. 04. 2012 11.52
dule100
13. 04. 2012 08.33
-9
Ne vem kaj cvilite !? To je šele začetek ! Kar je sposobna Pahorjeva vlada v treh letih spržila, bo treba sedaj plačati !
Sibosk
13. 04. 2012 08.43
+12
Če bi današnja vlada tako delovala , ko je bila opozicija bi bilo veliko lažje. Saj je že Pahorjeva vlada pripravila nekaj podobnega, pa jih ni nihče podprl - TOREJ?!?
batom@pinkponk.com
13. 04. 2012 08.47
+0
OPUSDEI
13. 04. 2012 08.21
+9
jst bi predlagal osnovno obdaučitev na plače višje od 2000 eurov....
pomladna4
13. 04. 2012 09.03
+4
lopovscina
13. 04. 2012 09.06
+4
Miki777-
13. 04. 2012 08.15
+21
davek na življenje oz. za dihanje naj še pobirajo, pa bodo zmagali...premala država, premalo prebivalcev, premali trg, večji davki in nesposobni ljudje, ki bi se zoperstavili korupciji, bankam, stricom iz ozadja... Kratkomalo takšna država postane parazitska do samih državljanov. TO JE PRAVA GRČIJA. Grki nimajo pojma v kakšnem raju živijo... s tistimi 1600 evri pokojnine na mesec...
Novorazodetje
13. 04. 2012 08.13
+37
Kaj pa cerkve? tistih 20 odstotkov zmanjšanja je premalo. RKC ima v Sloveniji po slovenskih merilih ogromno premoženje. Zakaj so priviligirani in ne plačujejo davka od svojega premoženja? Po zakonu EU moramo biti po zakonu enaki. Torej je Slovenija v prekršku, ker ne zahteva davka od cerkve. Italijani so že pripravili obdavčitev cerkve na zahtevo EU.
weinheim
13. 04. 2012 07.58
+11
Fizičnih oseb, ki imajo v lasti več kot za milijon evrov nepremičnin, je pri nas kar 2.000
pomladna4
13. 04. 2012 09.04
+4
weinheim
13. 04. 2012 07.54
+36
Potem pa slišimo,izjavo za javnost bogataša Joca Pečečnika,da bodo pač plačevali davke v tujini,če jih bodo v SLO obdavčili.Kakšen paradoks,na eni strani se dela velik domoljub in mu ni vseeno za domovino,po drugi strani pa bi takoj naredil vse,da njegovo premoženje ne bi bilo prizadeto zaradi varčevalnih ukrepov.Potem je pa čisto logično,da protestirajo tudi tisti,ki že sedaj nimajo dobrega standarda,če bogataši nočejo prispevati svojega dela k reševanju krize.
RR1
13. 04. 2012 08.48
-5
In kaj je tukaj povedal narobe? A ti pa tega nebi naredil, samo ker te daje slovenska foušija neki pljuvaš brez da bi poznal stvari. Lolek
tomass88
13. 04. 2012 09.39
qwertzuio9
13. 04. 2012 09.41
+2
davek na prigarano premoženje, ki se mimogrede ne da jesti-hiša, za katero bom plačeval vse večji davek, da se lahko bohoti sociala raznih priseljencev, ki jih veselo brez dela živi slovenija.
orangensaft
13. 04. 2012 07.46
+8
''Skozi obdavčitev se želi posebej zajeti dobičke, ki so rezultat špekulativnih nakupov kmetijskih zemljišč ob uporabi notranjih informacij o načrtovanih spremembah občinskih prostorskih načrtov, so poudarili v uradu vlade za komuniciranje.'' Mene pa zanima, ali se bo sprožil tudi postopek zaradi prodajanja notranjih informacij zoper ''kupca'' in ''prodajalca'' informacij? Če ne, potem bo davek plačal vsak, ki bo dobil odobreno spremembo v stavbno zemljišče. In včasih ga zaradi butastih pravil dobi kdo, ki ga v resnici noče. Ker je pač ravno na mestu, kjer bi lahko prišlo do ''lepe'' zaokrožitve naselja.
imnesi
13. 04. 2012 07.45
+10
Skrajni čas, da se obdavči luksuz. V tujini je tako, da se z mercedesi vozijo premožni, velike hiše imajo premožni... Pri nas ima pa že vsak mercedesa pripeljanega iz nemčije in hišo katero ne more vzdrževati. Kmalu bo tudi pri nas tako, da ne bo problem samo kupiti ampak bo bolj vprašanje vzdrževati in plačevati davek.
OPUSDEI
13. 04. 2012 08.16
+0
nikajana
13. 04. 2012 09.35
+2
in kaj je zate luksuz. Doma imamo podjetje, ki posluje dobro, redno plačujemo zaposlene, redno plačuje prispevke , davke in to z denarjem, ki ga sami zaslužimo, sami smo si speljali posel. Dražava nam ni dala niti centa........................imamo pa hišo, mercedesa, prikolico na morju, čoln....................s,o premožni...........in sedaj bomo zaradi naše uspešnosti, pridnosti plačevali vedno višje davke........
kokon12
13. 04. 2012 11.00
+0
nikajana,kaj bi rada plačevala manjše zaradi uspešnosti??