Slovenija

Dobrodelni Slovenci

Ljubljana, 22. 06. 2006 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske humanitarne organizacije so z dobrodelno akcijo Svet za Darfur zbrale več kot 200 milijonov tolarjev.


Akcija Svet za Darfur je bila zelo uspešna
Akcija Svet za Darfur je bila zelo uspešna FOTO: POP TV

Slovenske humanitarne organizacije so danes zaključile glavnino dobrodelne akcije Svet za Darfur, saj so zbrale načrtovano vsoto več kot 200 milijonov tolarjev za pomoč prizadetim družinam v begunskem centru Hamidija na zahodu te sudanske pokrajine. Predsednik Janez Drnovšek je ob tem na novinarski konferenci akcijo označil kot uspešno, saj so zbrali več, kot so načrtovali, poudaril pa, da bodo kljub temu z zbiranjem sredstev nadaljevali, saj ljudje na območju še vedno potrebujejo pomoč.

Drnovšek je na skupni novinarski konferenci s predstavniki slovenskih humanitarnih organizacij poudaril, da je slovenska pomoč za begunce v Darfurju, ki so jo zbrali v okviru akcije, prišla, ko je bila najbolj potrebna in ko so druge humanitarne organizacije že izgubljale sapo. Izrazil je prepričanje, da so z njo rešili nekaj življenj in da so lahko ponosni vsi, ki so v akciji sodelovali in prispevali.

Janez Drnovšek je z izkupičkom zelo zadovoljen
Janez Drnovšek je z izkupičkom zelo zadovoljen FOTO: POP TV

Kot je še izpostavil, je akcija - pobudo za katero je sicer dal sam - prispevala tudi k večjemu zavedanju Slovencev o svetu okoli njih, izrazil pa je prepričanje, da se bodo Slovenci tudi v prihodnje odzivali ter se vsem zahvalil za prispevek. Kot je spomnil, so se vključili tudi v politična prizadevanja za rešitev razmer v Darfurju, s tem pa vzpodbudili mednarodno skupnost k iskanju rešitve, ki pa jo bo treba še najti. Slovenija je po njegovi oceni storila vse, kar je bilo mogoče, v zavedanju, da gre za dobro stvar in za pomoč ljudem v stiski.

Kot je v imenu sodelujočih humanitarnih organizacij - Rdečega križa Slovenije, Unicefa Slovenija, Ustanove skupaj ter Slovenske Karitas - povedal predstavnik slednje, so v okviru akcije zbrali 209.477.151 tolarjev, so pa še naprej odprti za pobude in promocijske akcije za reševanje razmer v Darfurju.

V akciji, ki so jo začeli 1. februarja, so poleg mnogih posameznikov sodelovala tudi številna podjetja, organizacije in mediji z dogodki in dejanji. 161.980.724 tolarjev so z nakazili prispevali posamezniki in podjetja, 12.035.286 tolarjev so darovali prek SMS sporočil. Več kot pet milijonov tolarjev so zbrali otroci v 170 vrtcih in osnovnih šolah, slovenska vlada pa je prispevala okoli 30 milijonov tolarjev.


Več kot 155 milijonov tolarjev so že posredovali za pomoč več deset tisoč beguncem in razseljenim osebam v taborišču za razseljene osebe Hamidija, ostali denar pa bodo posredovali še do sredine julija. Skupno 14,2 milijona tolarjev bodo namenili za realizacijo programa psihosocialne pomoči, ki ga bo ob ustreznih varnostnih razmerah Ustanova Skupaj začela izvajati predvidoma septembra. Stroški akcije so znašali nekaj več kot 23 milijonov, in sicer za tisk in poštnino za položnice za darovanje, ki so jih poslali na skoraj 700.000 naslovov, je še povedal Štefan.



SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.