Slovenija

'Dobro jutro, vladna koalicija'

Ljubljana, 11. 01. 2011 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razvojna klavzura, na kateri so koalicijski partnerji razpravljali o ukrepih v gospodarstvu, je v strankah naletela na različne odzive. Koalicija napoved ukrepov pozdravlja, opozicija pa ocenjuje, da predlogi ukrepov niso nič novega.

Največja opozicijska stranka SDS je glede včerajšnje razvojne klavzure koalicijskih strank ocenila, da ''koalicija ni imela razvojne, temveč zamudniško klavzuro". Ukrepe, ki jih je navajal minister za razvoj Mitja Gaspari, je SDS po njihovih navedbah v DZ vložil že leta 2009 in 2010, vendar jih je vladna večina zavračala. Tudi pobuda SDS za oblikovanje partnerstva za razvoj in izhod iz krize "je po dveh letih še vedno neodgovorjena".

"Dobro jutro torej, vladna koalicija. Namesto dolgih koalicijskih seans naredite nekaj, kar je pri roki takoj in izključno v vaši pristojnosti," pozivajo v SDS. Med drugim ocenjujejo, da bi vlada državljanom ter transportnemu sektorju hitro pomagala tudi s tolikšnim znižanjem trošarin na motorna goriva, da ta ne bi bila dražja kot v sosednjih državah.

Koalicijski partnerji
Koalicijski partnerji FOTO: POP TV

Predsednik DeSUS Karl Erjavec ocenjuje, da razvojna klavzura ni povsem dosegla svojega namena, če pa "drugega ne, so umirili žogico in si vzeli še en teden časa za razmislek". Pojasnil je, da se niso dotaknili političnih, temveč izključno gospodarskih tem. Zato Erjavec pričakuje, da bodo koalicijski partnerji na vnovičnem srečanju prihodnji ponedeljek odprli tudi politična vprašanja, med drugim o položaju DeSUS v koaliciji ter vprašanje pogodbe s Patrio.

Politična vprašanja v drugem načrtu

Medtem vodja poslanske SD Dušan Kumer pozdravlja napovedane ukrepe, ki jih je predstavil Gaspari. Ob tem upa, da bo vlada čim prej pripravila zakonske rešitve, da se stvari hitro regulira. Kot pozitivno Kumer ocenjuje tudi, da so se prisotni na klavzuri osredotočili na stanje v gospodarstvu ter politična vprašanja postavili v drug načrt.

Vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic je novinarjem pojasnil, da je bila klavzura stvar predsednikov koalicijskih strank. Poslanska skupina pa je seznanjena, da so koalicijski partnerji in nekateri ministri razpravljali o tistem, kar je za Slovenijo v tem trenutku najpomembnejše, to je učinkovit izhod iz gospodarske krize.

Vrh koalicije
Vrh koalicije FOTO: Damjan Žibert

Po besedah predsednika Zaresa Gregorja Golobiča je Gaspari predstavil ukrepe, ki predstavljajo kratkoročno intervencijo vlade na področje, "ki je precej kritično, to je plačilna nedisciplina in pasivnost bank". Dobra novica po Golobičevih besedah je, da se pojavljajo inovativne rešitve, ki obetajo, da se bodo stvari premaknile z mrtve točke.

Dokončno drugi teden

Koalicijski partnerji bodo v ponedeljek dokument dokončno oblikovali. Tedaj bodo priložnosti tudi za vprašanja glede političnih razmer. Golobič ob tem opozarja, da je Slovenija soočena z neko blokado, "z omejeno sposobnostjo politike za sprejemanje dolgoročnih in odgovornih odločitev" in v zvezi s tem bo treba po njegovem nekaj spremeniti.

Predsednik SLS Radovan Žerjav klavzuro ocenjuje z besedami: "tresla se je gora, rodila se je miš". Po njegovem se je zgodilo nekaj, kar se dogaja že dve leti: "Velika bombastična napovedovanja, sestanki in iz tega nobene konkretne rešitve." Zaskrbljen pa je, da po dveh letih iščemo sistemske odgovore v gospodarstvu.

Odgovore na te težave bi namreč bilo treba iskati takoj, ko se je kriza "razbohotila v največjem sijaju". "Po dveh letih bombastično napovedovati neke rešitve, ki bodo spremenile vse na bolje, je prepozno," ocenjuje Žerjav.

Poslanec SNS Bogdan Barovič je kritičen do samega izraza klavzura. Koalicija se je po njegovem sestala zato, da bi se dogovorila, kako bodo vzdržali skupaj še dve leti, nič pa niso govorili o vsebini. Vsi problemi, o katerih naj bi razpravljali, so po ocenah Baroviča že dolgo znani, "niti enega pa še niso uspeli rešiti". Najslabše pa je, dodaja, da se koalicijski predstavniki o razvojnih zadevah pogovarjajo le med seboj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buksl12
27. 01. 2011 17.49
Vsak teden si vzamejo en teden za razmislek BRAVO MISLECI VI NAS BOSTE IZSTRADALI DO SMRTI
deerar
18. 01. 2011 05.56
A se je Pahor in ostali priskledniki spomnili,da bi bilo dobro delat sedaj,ko se potapljajo????????????????
bdso1
15. 01. 2011 09.16
Makaki dobro jutro,ko vidim ,da so še vedno na vladi TI, TI ....nesposobneži in sprevrženci mi pokvarijo cel dan!! Njihova največja vrlina je,biti dober govorec ne glede na rezultate,se smejat in kazat po televiziji,čeprav jih komaj prenašamo in gledamo,in nam s svojo vladavino grenijo življenje !!! Manjka le še smejoči,slinavi neslovenski župan,ki se zažira v deželo Slovensko!!?? lp
Jože Zaplati?
15. 01. 2011 01.31
SPETZ SE BOSTE SESTAJALI SAJ ŽE VES MANDAT PAHORJA DRUGO NE DELATE KOT SE SESTAJATE MENJUJETE MINISTRE NASTAVLČJATE KATERE BSE VAM ZLJUBI KDAJ BO KDO ZAČEL KAJ DELAT ZA DOBROBIT LJUDSTVA
franci007
12. 01. 2011 09.35
Včasih imam občutek, da gre za 4 apokaliptične jezdece...
bonbat
12. 01. 2011 06.34
A nimamo nobenega drugega izraza kot klavzura?Vsaj novinarji bi morali skrbeti za slovenski jezik, če že politiki hočejo biti nekaj več.
standard
11. 01. 2011 23.30
Razvojna klavzura? Foto termin in BUČKE.
MYDAY
11. 01. 2011 23.01
ŠTIRJE ANARHISTI
M-teorija
11. 01. 2011 22.08
Trontelj pravi, da bodo kmalu zvončki in trobentice. Najbrž pa bo to bolj čas kislih kumaric za senčnike. Počasi jim bo zmanjkalo domišljije.
zek
11. 01. 2011 21.49
JA NA 24ur PA ŽE DOLGO NISO TAKO DOBRO ZADELI NASLOVA. -- JA DOBRO JUTRO PA GDO NAJ JIM POVE,DA SO BILI DVE LETI V GLOBOKEM SPANCU.
MiroF
11. 01. 2011 20.52
Ta slavna četverica mi je življenje zagrenila do smrti !!!
letalooo
11. 01. 2011 19.45
TV SLO ...RODILA SE JE MIŠ IN NIČ VEČ, KER NAŠA VLADA VEČ NI SPOSOBNA DATI ... RAZEN MANIPULACIJA IN ZADOŽITVE
loden
11. 01. 2011 19.44
Zakaj pa ni javnih vprašanj ministom in poslancem s strani državljanov? In odgovorov, seveda... Vsaj enkrat na 6 mesecev bi lahko imeli sejo v DZ, kjer bi izpostavili javna vprašanja ... in na njih odgovarjali...
Tonček Balonček
11. 01. 2011 19.42
Hočemo drugo republiko, Janša bo odpiral delovna mesta, verjeno bodos pet odprli kamniškos modnišnico, švasali tanke, sestavljali gasmaske, Pipistrel bo delal bombnike, Mura pa vojaške uniforme, dela bo za vse dovolj, kot bleta 35 v Nemčiji! Gradili bomo obrambne nasipe, otočje pred Izolo in par zabaviščnih parkov, da se bomo po delu pošteno in zasluženo spočili!
Tonček Balonček
11. 01. 2011 19.39
temačni, ti si mentalno res še v komunizmu, saj še vedno pričakuješ, da delovna mesta odpira ter zapira vlada ter njeno ministrstvo za delo. Verjetno v drugi republiki pričakiuješ, da bo vlada tudi pisala časopise, delala TV programe, zaposlovala, zdravila, odpuščala in sploh počela vse namesto državljanov!
vetrolov
11. 01. 2011 19.30
a o varnosti smučarjev pa nič ?
HLAPCI.HLAPCI
11. 01. 2011 19.16
Tonček Balonček11.01.2011, 17:53-10 Prej ali slej s ebo moral odločiti, ali bo Ivan ali pa Janša! Vse ostalo je brez pomena, na Dobu bo le kot Ivan, na janeza bomo pozabili vsi! Slovenija pač nima otoka, razen blejskega, ki je zdaj vatikanski, o titem pred izolo je pa Ivan Janez sanjal, nima možnosti, da bi čakal na kakšni sveti Heleni, le o Mavriciusu in st. vincentu mu blodijo misli, ene 2x letno gre tja "po opravkih", ampak "ni dokazov", običajno le zahteva izpiske in preveri limit! hehehe Tonček, ti si talent ; )
123_Zoke_vec_ni
11. 01. 2011 18.47
Sam tale levičarska logika je pa res fenomenalna. Najprej spravijo na zavod 60.000 ljudi, potem pa stokajo, kako težko je vladat s takšnim številom ljudi na zavodu...
ore4ore
11. 01. 2011 18.46
Koalicija pejte raje sadit krompir, ker bo več dobička kot z vašimi zasedanji. ??? Ma saj tud če hočeš imet lep krompir moraš kaj znat ...
Tonček Balonček
11. 01. 2011 18.36
Ta vlada je nesposobna!