Slovenija

Dobili smo novi ministrici: VSS: 'Upamo, da je politična burleska zaključena'

Ljubljana, 13. 05. 2015 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Državni zbor je Majo Makovec Brenčič imenoval za ministrico za izobraževanje, znanost in šport, Andrejo Katič pa za obrambno ministrico. Visokošolski sindikat Slovenije od Makovec Brenčičeve pričakuje stališča, ki bodo veliko bolj izostrena od dosedanjih. Katičeva pa je že sklenila, da bo sprejela odstop direktorja Obveščevalno-varnostne službe.

Novi ministrici.
Novi ministrici. FOTO: SD/Aljoša Kravanja

Državni zbor je danes za novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport imenoval Majo Makovec Brenčič, za ministrico za obrambo pa Andrejo Katič. Podprlo ju je 47 poslancev, proti pa jih je bilo 22. Katičeva je že prevzela posle, medtem ko Makovec Brenčičeva posebne primopredaje ne bo imela, z delom pa bo začela v četrtek.

Makovec Brenčič: "Izzivov ne bo zmanjkalo"

"Relativno hitro nas čaka veliko nalog - na področju visokega šolstva zakonodajni izzivi, na področju srednjega šolstva pogled na mrežo šol, na osnovnošolskem pa pogled na eksterno preverjanje znanja," je del izzivov, ki jo čakajo, opisala nova ministrica.

Pri tem ocenjuje, da njen resor potrebuje predvsem razvojni pridih, "kar pomeni čim več korakov, usmerjenih v prihodnost, predvsem v smislu razvoja na celotni vertikali izobraževanja, kot tudi zagotavljanja kakovosti". Glede ožjih sodelavcev pa je dejala, da upa, da ji bo uspelo sestaviti dobro ekipo.

Konkretne časovnice izvedbe reforme visokega šolstva, za katero se je v dokumentih zavzela tudi vlada, Makovec Brenčičeva še ne želi napovedovati. "Se bomo pa vsi skupaj najprej lotili razmisleka o tem, kaj je treba najprej pospešiti," je dejala.

Maja Makovec Brenčič ocenjuje, da področje, ki ga pokriva njen resor, potrebuje predvsem razvojni pridih.
Maja Makovec Brenčič ocenjuje, da področje, ki ga pokriva njen resor, potrebuje predvsem razvojni pridih. FOTO: Aljoša Kravanja

Katičeva ne bo spreminjala ožje ekipe

V prvi izjavi za novinarje po imenovanju je Katičeva napovedala, da se bo na novem položaju najprej zavzela za zaustavitev trenda zmanjševanja sredstev obrambnemu sistemu. Lotiti se namerava tudi reševanja kadrovskih težav in priprave strateških dokumentov. Ožje ekipe ne bo spreminjala in bo obdržala tudi dosedanjega državnega sekretarja Miloša Bizjaka. Še vedno pa vztraja, da bo sprejela odstopno izjavo direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva Gorazda Rednaka.

Med strateškimi dokumenti, ki jih je treba pripraviti, je posebej izpostavila zakon o obrambi, nov srednjeročni obrambni program ter novo strategijo zaščite in reševanja.

Dobro uro po imenovanju v državnem zboru je Katičeva že prevzela posle od kmetijskega ministra in strankarskega kolega iz SD Dejana Židana, ki je resor vodil začasno. Katičeva je po primopredaji napovedala, da bo najprej pogledala, v kakšnem finančnem stanju je ministrstvo, o kadrovskih spremembah pa še ne razmišlja.

Zdaj jo čaka pregled finančnega stanja in tega, kaj je že realizirano in kaj še ne. Dela je precej, lotila se ga bo z vso svojo vnemo, je napovedala.

Židan je v izjavi dejal, da je v kratkem času vodenja ministrstva dodatno spoznal, kako zelo pomembna sta za državo vojaški sistem ter sistem zaščite in reševanja, saj zagotavljata tako usluge državljanom v mirnem času kot varnost, ko so časi lahko bolj turbolentni. Spoznal je tudi sodelavce ministrstva, ki se po njegovem zavedajo, kako pomembno delo opravljajo.

Zato je vesel, da imajo od danes ministrico, za katero verjame, "da bo naredila vse potrebno za občutek teh zaposlenih, da nekdo razmišlja o zaščiti, varnosti in oboroženih silah in se zaveda, kako pomembno nalogo v korist države opravljajo". Katičevi želi mirno ministrovanje ter posluh na vladi, ko se bo borila za sredstva za optimalno delo resorja.

Ministrstvo za obrambo je po dobrem mesecu dni torej spet dobilo svojega ministra, Židan je namreč vodenje resorja začasno prevzel po tistem, ko je državni zbor Janka Vebra razrešil zaradi afere Telekom.

Odziv VSS: Upamo, da je politična burleska zaključena

Marko Marinčič, predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS), je ob posredovanju izjave ob nastopu nove ministrice za izobraževanje, znanost in šport za javnost zapisal, da upa, "da vsaj nekaj mesecev ne bo treba komentirati novih kandidatur".

V izjavi so sicer poudarili, da je nova ministrica z nastopom funkcije prevzela največji del odgovornosti za uresničitev letos podpisanega socialnega sporazuma, ki v letu 2015 predvideva 28 eur dodatnih sredstev za temeljno dejavnost visokega šolstva. "Uskladitev visokošolskega proračuna z letom 2011 in postopen dvig na 2% BDP do leta 2020 sta zahtevi, pri katerih bomo najodločneje vztrajali," so zapisali.

Od nove ministrice pričakujejo tudi ukrepe, ki bodo ustavili trend komercializacije v visokem šolstvu, postavili jasno mejo med javnim in zasebnim interesom ter jasna pravila in preglednost pri prejemkih javnih uslužbencev v visokem šolstvu. "V tem pogledu od ministrice pričakujemo stališča, ki bodo veliko bolj izostrena od dosedanjih," so bili jasni.

Glede vprašanja novega zakona o visokem šolstvu sicer izražajo presenečenje, da se predlog koncepta, ki je bil oblikovan pod ministrico Stanko Setnikar Cankar vrača v javno razpravo. Sami pa med možnimi potmi omenjajo novelo, ki bi med drugim uredila financiranje in poenostavila postopek reakreditacij, ter novi zakon, ki bi ga vlada uskladila s sindikati in predstavniki študentov in bi med drugim zagotavljal brezplačen študij za vse.

Prepričani so, da mora država univerzam kot javnim zavodom finančno omogočiti njihovo delovanje v korist skupnosti. Na področju plač je zanje ena od prioritet odprava anomalij v najnižji plačni skupini ter dvig tistih plačnih skupin, za katere je orientacijsko delovno mesto asistent z doktoratom, in sicer za štiri plačne razrede. Srednjeročni cilj sindikata je samostojna kolektivna pogodba za dejavnost visokega šolstva.

"Trenutno smo priča situaciji, ko kolektivna pogodba delavcem v visokem šolstvu niti na papirju ne zagotavlja ustreznih pravic, obenem pa vodstva pogosto grobo kršijo tako kolektivno pogodbo kot zakonodajo. Zato od nove ministrice pričakujemo tudi, da se bo dejavno zavzela za zakonitost na področju delavskih pravic," so zapisali.

"Upamo, da je politična burleska, ki jo je predsednik vlade sprožil s svojimi dosedanjimi kadrovanji na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, z današnjim dnem zaključena. Od vlade odločno zahtevamo, da začne glede področja visokega šolstva uresničevati svojo lastno koalicijsko pogodbo in socialni sporazum, ki ga je podpisala," so sklenili izjavo.

Andreja Katič se bo zavzemala za za zaustavitev zniževanja sredstev obrambnemu sistemu.
Andreja Katič se bo zavzemala za za zaustavitev zniževanja sredstev obrambnemu sistemu. FOTO: Dz-rs.si

V vladi zdaj toliko žensk kot moških

Z novima ministricama je v vladi toliko žensk kot moških. V največji vladni stranki SMC so ob tem opozorili, da je vlada, ki jo vodi predsednik njihove stranke Miro Cerar, danes postala vlada z največ ministricami. "Odstotek žensk v nobeni vladi doslej ni presegel 28 odstotkov, sedaj je polovica ministric," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so poudarili, da je tudi v državnem zboru skoraj polovica, to je 16 od skupno 33, poslank iz vrst stranke SMC, kar stranko uvršča med evropske stranke z najboljšo zastopanostjo žensk v izvršni in zakonodajni oblasti.

Cerar utemeljil predloga za ministrici

Predloga za ministrici je na izredni seji DZ sicer utemeljil predsednik vlade Miro Cerar, ki je izpostavil predvsem izkušnje obeh kandidatk. Pri Katičevi je med drugim omenil njene izkušnje vodenja in organizacije, v dosedanjem delu Makovec Brenčičeve pa sodelovanje v številnih univerzitetnih organih.

Za Katičevo je ocenil, da je ministrovanje sprejela odgovorno ter da želi prispevati k utrjevanju položaja Slovenije. Poudaril je tudi, da si bo, če bo postala ministrica, aktivno prizadevala za stabilnost obrambnega sistema.

Makovec Brenčičevo pa je označil kot odlično poznavalko zagotavljanja kakovosti izobraževanja ter razvojnih trendov v izobraževanju in znanosti. Kandidatka po njegovih besedah sicer zagovarja vse tisto, kar potrebujemo ta hip za razvoj šolstva, znanosti in visokošolskega izobraževanja.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so podporo kandidatkama napovedali v strankah koalicije. V ZL in NSi so že vnaprej napovedali, da bodo glasovali proti predlogu za imenovanje. V SDS se o podpori niso izrekli, v ZaAB pa so napovedali, da se bodo glasovanja vzdržali.

V splošni razpravi so poslanci koalicije izpostavljali predvsem po njihovem mnenju dobre predstavitve obeh kandidatk pred matičnimi odbori DZ, opozicija pa je opozarjala na prepogoste menjave ministrov.

Sedli na zaradi afer izpraznjeni mesti

Makovec Brenčičeva in Katičeva zasedata dve zaradi afer izpraznjeni ministrski mesti. Makovec Brenčičeva na funkcijo prihaja z ljubljanske univerze, Katičeva pa iz državnega zbora. To pomeni, da bodo poslanci dobili novega kolega, predvidoma naj bi v državnozborske klopi sedel Jan Škoberne.

Makovec Brenčičeva bo na ministrstvu nadaljevala delo predsednika vlade Mira Cerarja, ki je ta resor začasno vodil sam. Sicer je že tretja ministrica, ki prihaja na vrh tega ministrstva. Stanko Setnikar Cankar so odnesla razkritja o visokih honorarjih, Klavdijo Markež pa po le nekaj dneh dela očitki o plagiatorstvu v magistrski nalogi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

giovanni2
14. 05. 2015 23.33
Sedaj jim, prosim, preverite diplome, magisterije in podobno.
dule100
14. 05. 2015 13.29
-1
Draža Mihajlović rehabilitiran ! Kdaj lahko pričakujemo v Sloveniji !
srebrnibreg
14. 05. 2015 15.09
+0
Nikoli, ker uničevalce lastne države ne bomo rehabilitirali.
prašek
14. 05. 2015 16.08
+0
Pri nas izdajalci domovine ne bojo rehabilitirani !!!!
kosomak
14. 05. 2015 11.05
+1
še sto ministrov, pravnikov in profesorjev lahk navlečejo v DZ pa ne bo nič bolje...dokler ne bo zdrave kmečke logike in poguma ne bo ničesar...slovenci pa kar tiho...jaja zadovoljna raja, zgodaj zjutraj vstaja....
TheMafiaDon
14. 05. 2015 07.51
+2
ne, začela se bo nova runda burleske...zato bo poskrbel JJ z njegovo "paravomo" prisluškovalno enoto
botjabotja
14. 05. 2015 16.27
+1
Sreča,da se njegovi politični nasprotniki ne poslužujejo takšnih metod...
damjannoo
14. 05. 2015 07.12
+0
Dobra priložnost za stave. Ali bosta ostali več kot 6. mesecev?
HeyBrigadeHitite
14. 05. 2015 06.48
+7
Farse dolgo, zelo dolgo ne bo konec. Samo veliko je bilo slisati kokodakanja. Efekta pa dejanj pa spet ne bo. Tu spol sploh ne igra vloge, sistem je taksen da vsak misli samo na sebe in nihce od politikov nima kancka nacionalnega ponosa ali obcutka za dolznost in pravico. Vsi so ens sama pokvarjena banda.
slayer2
14. 05. 2015 06.57
+3
mayjjya
14. 05. 2015 06.37
+4
za kako dolgo smo ju dobili?
proletarec1
14. 05. 2015 06.34
+4
ŠE VEČ LJUDI V DRŽAVI, BO REVEŽEV.ŽE SEDAJ JIH 40% ŽIVI V BEDI!!!
repnik7
14. 05. 2015 07.15
+3
Janša pa milijone ne zna pojasniti ne živijo vsi slabo
Biofanatik
14. 05. 2015 05.14
+11
Tragikomedija raje se pa nadaljuje.
komunjara 1
14. 05. 2015 03.59
+8
glede na to koliko ta vladna ekipa ... razmislja... tehta .... premisljuje..... bi ze zdavno morali imeti rast bdp.ja vsaj 10% in minimalca tam okrog 1200€....
RožleX
14. 05. 2015 03.40
+6
Ja, ja... končala, pa kaj še...samo še stopnjuje se....!
srebrnibreg
14. 05. 2015 08.20
-1
Bruhalnica24
13. 05. 2015 23.47
+8
Profesionalno kadrovanje ni kaj... Da ne bo kdo reko, da je politično...
simple_mind
13. 05. 2015 23.44
+10
Očitno se burleska nadaljuje, tragikomičnost pa povečuje.
bukefal
13. 05. 2015 23.32
+9
Vsaka nova levaška vlada je slabša od prejšnje. Paho, šivilja, Cmerko!!!
Angela Franko
14. 05. 2015 06.36
-1
RDPESA
14. 05. 2015 06.58
+6
Rešite se kalimerota in boste morda kdaj desni zmagali na volitvah... Tisti lažljivi, pohlepen in aroganten osebek je za psihiatrijo ali zapor in ne v politiko. Dokler ga imate za vidjo ne boste dosegli nič..
slayer2
14. 05. 2015 06.59
+0
Točno to,on je pogrom desničarjev,pa se sploh ne zavedajo tega,pa to!!!
repnik7
14. 05. 2015 07.16
+0
bukefal
13. 05. 2015 23.30
+15
Kako naj bo politična burleska zaključena, če pa ga glavni burkež Cmerko še kar serje???
Angela Franko
14. 05. 2015 06.39
-1
Ja o burkežu pa res cel teden ni slišati nič ,čudno ,ka????' kaj sedaj pripravlja ????Predsednik ni burkež tako v vednost !!!!
JežekTekaTeka
13. 05. 2015 23.29
+3
207 + 2 ... ne vem kaj je slabš za Slovenijo, pa to ...
repnik7
14. 05. 2015 06.06
+4
ONniON
13. 05. 2015 23.13
+2
dobili ste kar ste izvolili
Diškor
13. 05. 2015 23.22
+0
repnik7
14. 05. 2015 06.07
+4
Diškor
13. 05. 2015 22.41
+10
Monty Python cirkus, sam, da so bli prvi smešni, te so pa tragikomični.
Angela Franko
14. 05. 2015 06.43
+3
Kdo pa prireja komedije ???? kdo nonstop ministre preiskuje ,kdo ovira vlado pri delu ??????
novinar69
15. 05. 2015 09.22
Kaj pa je naredila ta vlada do sedaj, džabe čakaš na lepše čase!!!!
SAF1
13. 05. 2015 22.25
-2
No ko že govorimo o Burleskah, mislim da lahko kar na parlament obesimo napis hiša burlesk.
Dakota 100
13. 05. 2015 22.01
+8
Dobili smo jih, samo za koliko časa? Naj vzdržijo vsaj pol leta, drugače jih bo zmanjkalo.