Slovenija

Dober gospodar?

Bled, 30. 08. 2006 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanska nadškofija želi biti z odkupom delnic Gozdnega gospodarstva dober gospodar.

Nadškofija Ljubljana želi nadaljevati strokovno izvajanje gozdarskih dejavnosti v gozdovih, ki so ji bili vrnjeni v denacionaliazaciji.
Nadškofija Ljubljana želi nadaljevati strokovno izvajanje gozdarskih dejavnosti v gozdovih, ki so ji bili vrnjeni v denacionaliazaciji. FOTO: POP TV

Nadškofija Ljubljana, katere odvisna družba Metropolitana bo objavila javno ponudbo za odkup vseh delnic Gozdnega gospodarstva Bled, želi nadaljevati strokovno in kakovostno izvajanje gozdarskih dejavnosti v gozdovih, ki so ji bili vrnjeni v denacionalizaciji. S prevzemom družbe hoče napraviti korak pri strokovnem upravljanju pridobljenega premoženja z namenom nadaljnje skrbi za okolje in slovensko naravno dediščino, so sporočili s tiskovnega urada Slovenske škofovske konference.

Kot lastnik večjih površin gozdov na blejskem in bohinjskem ozemlju, želi nadškofija Ljubljana odgovorno gospodariti z lastnino, ki je bila že v preteklosti v lasti Cerkve, zagotavljajo v nadškofiji. Da bi lahko Cerkev svobodno in v polnosti opravljala svoje poslanstvo, se je nadškofija odločila za lastništvo podjetja, ki je lani ustvarilo 52 milijonov tolarjev dobička. Ob tem je nadškofija obljubila, da bo dosedanjim uslužbencem, gozdnim delavcem in sodelavcem podjetja zagotovila delo.

Za kaj bo Cerkev namenila sredstva?

S sredstvi, ki jih bo Cerkev dobila kot lastnik dobičkonosnega Gozdnega gospodarstva Bled, bo nadškofija lažje financirala številne dejavnosti, ki jih je razvila predvsem v zadnjih 15 letih. Tako bodo sredstva prvenstveno namenjena gradnji novih cerkva in drugih stavb, katoliškim šolam in vzgojnim ustanovam, vzdrževanju in obnavljanju cerkva in drugih spomenikov v lasti nadškofije ter karitativni ustanovi in projektom, so pojasnili v ljubljanski nadškofiji.

Gozdno gospodarstvo Bled
Gozdno gospodarstvo Bled FOTO: POP TV
Sedanja lastniška struktura Gozdnega gospodarstva Bled je razdrobljena. Po deset odstotkov v podjetju imata Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba, največji, 24,9-odstotni lastniki pa so zaposleni, ki so se povezali v podjetje Pokljuka.


Kaj meni Gozdno gospodarstvo Bled?

Za Gozdno gospodarstvo Bled je poteza ljubljanske nadškofije nepričakovana in presenetljiva. "Kako naprej pa se bomo odločili, ko bo nadškofija objavila ponudbo za odkup," je medijem pojasnil direktor podjetja Zvone Šolar. Ob tem tudi ni mogel reči, kaj bi bilo, če bi Cerkev z namero uspela in postala lastnik podjetja, upa pa, da bi gospodarjenje z gozdovi še naprej teklo normalno.

Gozdno gospodarstvo Bled na področju gozdarstva sicer deluje že od leta 1948. Delnice družbe so uvrščene na prosti trg Ljubljanske borze, njen osnovni kapital pa znaša 612 milijonov tolarjev. 128 zaposlenih je lani ustvarilo 1,5 milijarde tolarjev čistih prihodkov od prodaje in skoraj 52 milijonov tolarjev čistega dobička.


Nadškofija Ljubljana je že postala lastnik 2276 hektarov zemljišč na Pokljuki izven Triglavskega narodnega parka, ostali del zahtevka za 5000 hektarov pa je še v reševanju. Cerkvi je bilo tudi že vrnjenih 3410 hektarov znotraj Triglavskega narodnega parka, glede ostalega dela zahtevka za 12.590 hektarov zemljišč v zaščitenem območju, pa so se denacionalizacijski upravičenec in Upravna enota Radovljica dogovorili, da se z reševanjem počaka do odločitve ustavnega sodišča glede Blejskega otoka. V tem primeru gre namreč prav tako za kulturni spomenik ali naravno vrednoto, je pojasnila načelnica upravne enote Radovljica Irena Jan.

Za ljubljansko nadškofijo Gozdno gospodarstvo Bled trenutno izvaja dela na tistem delu gozdov, ki so bili lani z delno denacionalizacijsko odločbo vrnjeni Cerkvi. To za podjetje pomeni približno slabih deset odstotkov vsega obsega dela. Ko bo Cerkev dobila vrnjeno vse premoženje v gozdovih na tem območju, za katere je vložen denacionalizacijski zahtevek, pa bo državnih gozdov ostalo le še približno 15 odstotkov.
Kot je pojasnil direktor podjetja Pokljuka Marko Matjašič, je tudi za njih namera nadškofije prišla popolno nepričakovano. Ker iz prevzemne namere ni možno dobiti podrobnih informacij, zaenkrat poteze Cerkve ni mogel komentirati, dodal pa je, da prevzemno ponudbo pričakuje v relativno kratkem času. "In takrat se bomo nadalje odločali" je o morebitni prodaji deleža Metropolitani poudaril Matjašič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
30. 08. 2006 23.00
Cerkev se je infiltrirala v razne pore državnih institucij,šolskih in civilnih,povsod hoče biti zraven,da lažje nadzira aktualmo politiko.So težki sleparji.Delajo se ,da nimajo za socialne prispevke a imajo ogromno premoženje,ki je po njihovi zakonodaji itak last Vatikana! Naj začno plačevati davke tako kot vsi lojalni državljani te države.Zavedati se je treba,da cerkev ne priznava nobene druge zakonodaje kot cerkveno in so neposredno odgovorni Vatikanu. Kar se tiče premoženja,ki si ga lastijo se ve,da ni bilo pridobljeno na pošten način,zlasti ne gozdovi.... Sram naj jih bo,ker učijo eno delajo pa drugo....niti malo niso podobni Kristusu,na katerega se ves čas zgovarjajo! Katoliška cerkev je največja dogma vseh časov po Kristusu in se postavlaja iznad vsega.Take cerkve ne potrebujemo,pride pa čas ko se bo tudi sama sesula,čas,ko bodo ljudje verovali v Kristusov nauk,ne pa v eno institucijo,ki se redi na naš račun. Davčni organ bi moral javno objaviti,koliko so plačali davka iz premoženja in koliko od prodaje raznih plastičnih relikvij.Samo spomnite se koliko sovraštva je izžareval gospod Perko v oddaji Trenja pred nedavnim!I In to naj bi bil neki škof?Pa še nekaj ,kar se mi zdi zelo sramotno in plitko.Postavili so spomenik vojnemu zloćinci Stepincu v Triglavskem narodne parku!!!! Sram naj jih bo.Nekemu tujemu zločincu postaviti spomenik,je brez kakršnekoli etike. Daleč,zelo daleč so od Kristusa in njegovega nauka.Že davno so skrenili iz njegove poti! Čas bi že bil,da se vrnejo na njegovo pot,ne pa da se gredo nek materijalizem in gomilijo bogastvo in prmoženje,na način,ki jim ni dostojen! Vera je globok in intimen odnos do Boga,ne more biti prisiljena ali izsiljena,ali politično motivirana.Iskreno spoštujem ljudi,ki imajo to v sebi!Ti ne potrebujejo nobenih posrednikov!
gadni@email.si
30. 08. 2006 18.38
V letu 1939, ko je fašizem že dodobra obvladal politični prostor Evrope, je uspela dr. Rožmanu in dr. Korošcu ena krasna politična prevara. Pokljuške gozdove, ki so bili državni je Korošec prepisal na ljubljansko nadškofijo. Torej so ukradeni, tako kot vse premoženje RKC.
Zakon1
30. 08. 2006 17.10
Se je kdo kdaj resno vprašal, kako je pravzaprav cerkev pred letom 1945 prihajala do gozdov, zemlje, posestev??? Mislite, da je kupovala? Odkod pa ji denar? ... Prihajala je s prodajanjem odpustkov (nekdo je kradel, pretepal, goljufal (da ne rečem še kaj hujšega), potem pa se šel spovedat v cerkev in duhovnik ga je v imenu vere osvobodil vseh grehov. Proti plačilu. Toda ... kakšen larifari je to!!!), s psihično prisilo in zavajanjem ljudi (npr., naj po smrti vse zapustijo cerkvi, sicer bodo šli v pekel ...). In ta inkvizicija. Banda protičloveška, samozagledana in oblastniška, ne pa nekdo, ki naj bi zastopal pošten verski nauk. Kaj pa tisto, ne kradi, ne laži, .... Edino pravilno bi bilo, da Slovenija izžene vse Opus Dei-ovce in se ogradi od vseh verskih skrajnosti katerekoli vere, ter, da se ne pusti podrejati rimokatoliški cerkvi. Vera je eno, cerkvena organizacija pa drugo. Denacionalizacija gor ali dol, slaba ali ne, cerkvi je odvzela predvsem tisto, kar itak ni bilo v resnici nikoli njeno. Demo(S)kracija pa to vrača. Sramota! Pošteni ljudje, ne dajmo se, borimo se proti temu, borimo se proti vsem protičloveškim ideologijam in protičloveškim dejanjem!
nask
30. 08. 2006 16.21
cerkev bi lahko vladala državi, ker se itak vsepovsod meša, tako kot kaže ni ločena od države - svoje hočeta tuki uveljavljat svoje pravice le cerkev in muslimanska vera nobena pa ne more delovati le samo v svojem tihem in mirnem stilu - ampak pompozno
sumo
30. 08. 2006 16.13
ja pol bo pa treba pobirat cerkveni davek, da bodo lahko sofinanciral socilane prispevke ze duhovnike in cerkvene dostojanstvenike, s čem bodo pa plačal delnice? jih bo bog poplačal?
nask
30. 08. 2006 16.13
za to pa ima cerkev denar, da pa bi tudi oni plačevali davke in prispevke v tej državi pa jim ne pride na pamet - te pa jim naj plačujejo neumni verniki - bomo pa njim spet tolkli tlako