Slovenija

Do sporazuma le še 'tehnični sestanek'

Ljubljana, 07. 10. 2009 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/P.J./D.L.
Komentarji
17

"Ocenjujemo, da je po osnutku sporazuma Drnovšek-Račan drugi predlog evropskega komisarja Ollija Rehna najboljše, kar je Slovenija imela na mizi v zadnjih 18 letih," je dejal uradni govorec MZZ Balažic.

Uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic
Uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic FOTO: POP TV

Kot je povedal uradni govorec MZZ Milan Balažic, se morata Slovenija in Hrvaška na zadnjem sestanku dogovoriti še o časovnici arbitražnega sporazuma o meji. Datumu sestanka naj bi bil že določen, a ga Balažic ni želel razkriti.

"Pričakujemo, da bo Hrvaška v najkrajšem času opravila svoj del naloge, torej da bodo hrvaški predstavniki pridobili mandat za parafiranje sporazuma," je še dejal. Balažic meni, da bo hrvaška stran postopek, ki vključuje hrvaško vlado, sabor in predsednika republike hitro opravila. To bo potem omogočilo švedskemu predsedstvu EU, da predlog arbitražnega sporazuma obema državama predloži v potrditev in podpis.

Balažic: Trenutni sporazum je za Slovenijo dober

Vsebine osnutka arbitražnega sporazuma Balažic ni želel javno komentirati. "Za nas velja, da je edini pravi sporazum tisti, ki ga imamo v rokah, in ne to, kar se fotokopira in pošilja naokrog," je poudaril in ni želel potrditi, ali so kopije, ki krožijo v javnosti, pravi dokumenti. Poudaril je še, da je po mnenju slovenske strani s sporazumom zaščiten slovenski nacionalni interes.

"Ocenjujemo, da je po osnutku sporazuma Drnovšek-Račan drugi predlog evropskega komisarja Ollija Rehna najboljše, kar je Slovenija imela na mizi v zadnjih 18 letih," je še dejal Balažic. Napovedal je še, da bosta Ljubljana in Zagreb spor glede meje reševala v duhu dobrososedskih odnosov in v smislu uresničevanja vitalnih interesov obeh držav.

Dvostranska vprašanja zavirajo širitev

Evropska komisija v poročilu o napredku držav na poti v EU ugotavlja, da dvostranska vprašanja, vključno z vprašanji meje, vse bolj vplivajo na širitveni proces. "Ta vprašanja bi morale rešiti vpletene strani in ne bi smela zavirati pristopnega procesa," piše v osnutku. Pri tem izpostavljajo konkreten primer Slovenije in Hrvaške.

Komisija v osnutku dokumenta tudi izpostavlja, da pogajalski okvir s Hrvaško in Turčijo, s katerim so se strinjale vse države članice EU, predvideva, naj kandidatke spore glede meje rešujejo po načelu miroljubnega reševanja sporov v skladu z Ustanovno listino ZN, vključno s haaškim Meddržavnim sodiščem, če je to potrebno.

Hrvaško pa izpostavlja tudi kot pozitiven primer. Omenjajo namreč načelni dogovor naše južne sosede in Črne gore o rešitvi vprašanja meje na Prevlaki z mednarodno arbitražo in ga označi kot spodbudnega.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sudja
08. 10. 2009 09.25
Komplet Istra je naša, poglejte stare zemljevide slovenije od leta 1940 nazaj.Ta vlada komunajzerska pa je popolnoma NESPOSOBNA.DOL Z VLADO
SDS-MAFIJA
07. 10. 2009 17.25
še malo pa bomo uradno dali Hrvatom zemljo,ki so jim jo že 1991 naši pomladniki dali pod mizo.....Hrvati so se naveliko razpisali,da naj bi bilo v Piranskem zalivu ogromno nafte in plina,pod nujno bi rabili Cekuto,Ridla,Wolfa in ostale naše mednarodno priznane lobiste,da bi nam prigarali ta košček bogate zemlje,čeprav potem tvegamo,da nas bo ZDA bombardirala in nam ponujala njihovo demokracijo..
vinadap
07. 10. 2009 16.38
Hrvatje zopet v ofenzivi z rdečo barvo. Kar dajte,saj ste to vajeni še iz Knina. Raje poiščite topniške dnevnike,da ne boste blokirani naprej še s strani drugih držav EU,pametnjakoviči,ki se sami sebe hvalite.
vinadap
07. 10. 2009 15.33
Hrvaška pravi,da ne da Sloveniji niti ped svojega teritorija,Slovenija zahteva tisto,kar je res naše. Potem pa pridejo do zaključka,da sta obe državi zmagovalki in,da nobena nič ne izgubi. To je res čudna formula,ki je verjetno še Einstein ne bi razvozlal.
Uporabnik113189
07. 10. 2009 14.47
Kar se mene tiče, sem prepričan, da morata tako Pahor kot Kosor stvar premakniti iz mrtve točke, ker ima EU svoje načrte. Širitev se mora dogajati po planu, ali pa bo še kdo moral odstopiti. Arbitraža je gotovo najhitrejši način verjetno tudi edini možni. V nasprotnem primeru bi obveljalo pravilo divjega zahoda, ker se balkanci še nikoli niso znali dogovoriti. Ne glede na vse, pa naj za naš narod in zanamce ostane resnica, da smo vstopili v prvo državo hrvatov srbov in slovencev skupaj s celotno istro, ki jo sicer kasnejši jugoslovani ne bi nikoli videli. Naši bratje so z močjo preglasovanja in raznimi diktaturami do danes to naše ozemlje zapravili. Dolg naših bratov do slovencev za mene še neprej ostaja in če ga ne bodo plačali danes, ga bodo nekoč v bodočnosti..Briga me, kaj se bodo danes ali jutri politiki dogovorili.
brado
07. 10. 2009 14.40
No....kmalu se bo videlo za kaj je bilo namenjeno tistih milijon kvadratnih metrov zemljišč ob obali in otokih !
Aljosa66
07. 10. 2009 14.33
Mislim, da bi bilo bolje, da gremo na referendum! Tu bomo videli koliko smo Slovenci še enotni in koliko nam je do nažega ozemlja, ki nikoli ni bil hrvaški.
8JASMIN
07. 10. 2009 14.31
PAHOR IZDAJALEC SLOVENSKE ZEMLJE, NISI VREDEN KOZARCA VODE, NESPOSOBEN PO DOLGEM IN POČEZ, PA VSI TVOJI "KUMPLNI", KI NEZNAJO ŠE ODGOVORA NA VPRAŠANJE NOVINARJEV DAT, SAMO JECLJANJE... NESPOSOBNEŽI, PAHOR SPOKAJ SE, KER SI ŽE DOVOLJ ŠKODE NAREDIL SLOVENIJI, NISI NITI MOŽ BESEDA, SRAMOTAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!
djdj
07. 10. 2009 14.20
izdajalec sem mislil
djdj
07. 10. 2009 14.19
IDAJALE Slovenskega naroda!
vinadap
07. 10. 2009 14.17
Če pogledamo sporazum Drnovšek - Račan,lahko opazimo,da se ne bo spremenilo čisto nič. Piranski zaliv se bodo še vedno lastili Hrvatje,nam bodo pa samo omogočili dimnik preko " njihovih " voda na odprto morje. In kaj smo pridobili ? Nič,že videno.
nai
07. 10. 2009 14.11
no pa da vidimo, kaj so Borut in kompanija skuhali...
HellWolf
07. 10. 2009 14.07
sam to bi rad vidu pisni dogovor o dostopu do mednarodnih vod... če nam ne bojo še to vzel. Pahor, sej ne veš ka se greš. Dol z odra!
bozjibic
07. 10. 2009 14.04
Iluzija je pričakovati, da bi opozicija podprla trenutno vlado pri bilo kateri zadevi. Opoziciji je samo do tega, da vlada naredi čim več napak in bo potem z lahkoto zmagala na naslednjih volitvah. Tudi jaz bi rad videl ta famozni sporazum in dvomim, da je tako dober kot ga vladna garnitura hvali.
Nad.oblaki
07. 10. 2009 14.02
Ubistvu se niso dogovoril čisto nič... enako, kot prej le da bodo sporna zemljišča nadzorovali obmejni organi obeh držav skupaj v policijskih patruljah, Hrvaški najbolj sporni mejni prehod se tudi ni premaknil in dostop do odprtega morja bo pa tudi verjetno bolj ali manj samo usten dogovor...tako, da vse skupaj eno veliko zapravljanje časa in to celih 18 let, namesto, da bi se posvetili domačim problemom- predvsem gospodarski krizi...
pzrk
07. 10. 2009 13.56
Rad bi vidu že enkrat ta sporazum, če je res tako dober kor ga hvalijo, samo se mi pa hecno zdi, da če je tako dober, da ga opozicija ni podprla :D čudno a ?
kvaka11
07. 10. 2009 13.51
"Trenutni sporazum je za Slovenijo dober" hvala dragome Bogu....napokon