Slovenija

FOTO: Do Pohorske vzpenjače s hibridnim avtobusom

Maribor, 10. 02. 2011 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pilotni projekt integracije mariborskega mestnega avtobusnega prometa z žičniškim prometom na Mariborskem Pohorju, ki so ga poskusno izvedli januarja, je pokazal dobre rezultate.

Pilotni projekt je izvedla fakulteta za gradbeništvo med 3. in 31. januarjem v okviru evropskega projekta CO2 Nevtralni promet na območju Alp. Na progi 6, ki povezuje središče Maribora s spodnjo postajo Pohorske vzpenjače, je vozil hibridni avtobus, ki izkorišča zavorno energijo in je bil brezplačen za vse imetnike veljavne smučarske vozovnice za Mariborsko Pohorje.

Že delni rezultati kažejo, da je projekt uspel, je na novinarski konferenci v Mariboru povedal Sebastian Toplak. "Januarja je bilo na liniji 6 prepeljanih nekaj čez 42.000 potnikov. Od tega jih je to možnost uporabe smučarske vozovnice koristilo prek 2100, kar pomeni, da smo dosegli petodstotni delež in s tem smo zadovoljni," je dejal.

Koliko potnikov v tem petodstotnem deležu je takšnih, ki bi se na smučanje sicer odpeljali s svojim avtomobilom, še ugotavljajo. Eden glavnih namenov projekta je namreč spodbuditi ljudi, da se večkrat odločijo za javni potniški promet, s čimer bi se v mestu zmanjšali izpusti toplogrednih plinov. Toplak je lahko zaenkrat povedal samo to, da če bi na tej liniji vozili samo takšni hibridni avtobusi, bi lahko izpuste zmanjšali za 30 odstotkov.

Avtobus na plin - 8
Avtobus na plin - 8 FOTO: Mia Media

Promocija okolju prijaznih avtobusov v Mariboru se sicer nadaljuje. Na novinarski konferenci na Trgu svobode so predstavili avtobus na stisnjen zemeljski plin – metan, ki bo v prihodnjih desetih dneh na promocijski vožnji po Mariboru. Po besedah direktorice Energetske agencije za Podravje Vlaste Krmelj je glavna prednost takšnega vozila ta, da ga je mogoče brez sprememb polniti tudi z bioplinom. "S tem so na minimum zmanjšane emisije ogljikovega dioksida, prašnih delcev skoraj ni," je pojasnila.

Podžupan Tomaž Kancler je vse te pobude pozdravil. "Zelo pomembno je, in temu se bomo v prihodnjih štirih letih intenzivno posvečali, kako urediti promet, da bo učinkovit in okolju prijazen," je dejal.

Ali bodo v Mariboru v prihodnje lahko vozili samo okolju prijazni avtobusi, pa ni mogel povedati. Na občini namreč pripravljajo razpis za novo koncesijo za izvajanje mestnega potniškega prometa, saj se dosedanjemu koncesionarju Veolia Transport Štajerska julija izteče pogodba.

"Šele ko bomo izbrali novega koncesionarja, se bomo lahko pogovarjali o avtobusih," je pojasnil vodja občinskega sektorja za komunalo in promet Uroš Kosi. Zaenkrat visokim okoljevarstvenim standardom ustreza le pet od skupno 41 mestnih avtobusov v Mariboru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
11. 02. 2011 13.33
kardelj23, MOM je tudi zastonj parkirišče pod Pohorjem zaprla, razen če boš plačal 2€. Vse ti bodo zaračunali, samo da bo mariborska županska mafija imela lepe cote.
kardelj23
10. 02. 2011 23.41
dokler bo cena vozovnice,takšna kot je,za tistih nekaj postaj,ki jih premore maribor,se bo vsak raje vozil s svojim avtobomobil,ter stiščal nekam... Žal,tako je...
elgmark
10. 02. 2011 17.38
Kaj res ne znamo ločiti hibrida od plina??? Na slikah je avtobus na stisnjen zemeljski plin - CNG!! To je najboljša varianta mestnega prevoza. V tujini to že dolgo poznajo.
L3T4NC4
10. 02. 2011 16.27
pa zagrebška registracija.. torej je pri nas samo za kak teden ali dva :(