Slovenija

Zdravili se bomo lahko tudi v tujini

Ljubljana, 04. 07. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
10

Od oktobra dalje se bodo lahko Slovenci zdravili in obiskali specialista v drugi evropski članici. A sami si bodo morali plačati potne stroške, morebitnega spremljevalca, se pozanimati o ceni zdravljenja, poiskati tujega zdravnika in obvladati tuj jezik.

Morebitno nadaljnje zdravljenje lahko poteka v tujini ali v Sloveniji, saj mora lečeči zdravnik pripraviti ustrezno dokumentacijo, tako kot je tudi sicer v navadi v medicini.
Morebitno nadaljnje zdravljenje lahko poteka v tujini ali v Sloveniji, saj mora lečeči zdravnik pripraviti ustrezno dokumentacijo, tako kot je tudi sicer v navadi v medicini. FOTO: Thinkstock
Bi radi delili izkušnjo s pregledom ali z zdravljenjem v tujini? Javite se na 24ur.com@pop-tv.si.

Od oktobra dalje bo veljala evropska direktiva o prostem prometu bolnikov v Evropski uniji, po kateri bodo imeli bolniki izvajalca zdravstvenih storitev ne le v državi, kjer so zavarovani, temveč tudi v drugi državi evropski članici. Dobili bodo povrnjene stroške pregledov kliničnih specialistov v tujini do vrednosti priznane pri nas.

Potni stroški breme bolnika

Prost pretok bolnikov, ki bi želeli obiskati specialista v evropski državi, je možen že nekaj časa. Bolnik lahko obišče specialista v kateri koli drugi državi, pri čemer ni upravičen do povračila potnih stroškov. Po mnenju Tita Alberta z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) zato ni realno pričakovati, da bi bolniki v zelo oddaljenih državah obiskovali specialiste samo zaradi pregleda ali diagnostične preiskave.

Po uveljavitvi direktive lahko poiščejo zdravljenje v bolnišnici v tujini ob določenih pogojih, ob na primer nadpovprečni čakalni dobi, dragem zapletenem zdravljenju ali transplantaciji organov. A Albert hkrati opozarja, da velika večina bolnikov ne bo mogla niti založiti stroškov niti kriti razlike med stroški v lastni in drugi državi.

Čakalne dobe so dejansko v vsaj 70 odstotkih odraz pomanjkanja sredstev in ne slabe organizacije. Dejstvo je, da nikoli ni dovolj denarja za vse zdravstvene potrebe, obenem je naš bruto domači proizvod v zadnjih letih padal, tako da se je povečala razlika med nami in najbolj razvitimi državami. Tako mi dajemo na prebivalca okrog 1800 evrov za zdravstvo, medtem ko dajejo na Švedskem, v Nemčiji ali Franciji okrog 3600, 3800 evrov. Razlike pač ne moremo premostiti. Tit Albreht z Inštituta za varovanje zdravja

Po njegovih besedah je bistvo proste mobilnosti bolnikov, da se načeloma sami odločajo, kje bodo poiskali zdravnika, specialista v tujini pa mu lahko priporoči tudi domači zdravnik. Za bolnišnice bodo v vsaki državi vzpostavljene nacionalne kontaktne točke, ki bodo obveščale bolnike o možnostih zdravljenja v določeni državi. A možno je pričakovati, da na primer nemška ali francoska kontaktna točka zaradi velikosti bolnišničnega sektorja ne bo imela podatkov prav o vseh izvajalcih.

Ceniki so stvar izvajalcev in se bo moral o cenah prav tako pozanimati bolnik sam. Generalno objavljanje cenikov, spet posebno v velikih državah, je po mnenju Alberta nesmiselno in nepraktično. ''Podobno, kot se pozanimamo sami o ceni v posamezni trgovini ali spletišču, bo tudi tukaj. Poleg tega se je potrebno zavedati, da bo bolnik, ki bo šel v drugo državo, praviloma obravnavan kot samoplačnik, kar lahko pri nekaterih izvajalcih pomeni, da imajo drugačne cenike kot za tiste, ki so del pogodbenih razmerij z zavarovalnicami ali zdravstvenimi oblastmi,'' je poudaril.

Zdravljenje v tujini bo očitno dostopno vsem pod enakimi pogoji le na papirju. Bolnik, ki bo iskal podatke o zdravljenju v drugih državah, mora obvladati tuje jezike, saj bo drugače težko prišel do izčrpnih informacij. Albert je pojasnil, da so že danes bolnišnice, ki sprejemajo večje število tujih bolnikov in so se temu tudi jezikovno prilagodile, ''kar je že dejanska omejitev. Nato je seveda razlika med bolniki, ki lahko in enostavno uporabljajo internet in tako pridejo do informacij.''

Po njegovih besedah je veliko tudi vprašanj, povezanih z logistiko. ''Nekdo, ki mu ni težko organizirati potovanja v tujino ali z avtom ali z letalom, bo lahko odšel kamor koli. Nekdo, ki mu je težko ali ga je celo strah, bo imel težave.'' Pomembno je še, da potni stroški ne bodo povrnjeni, prav tako ne bodo povrnjeni stroški za osebo, ki bi bolnika morebiti spremljala.

Ključni problem vidi še v razliki v cenah. Večina držav, ki imajo odvečne in vrhunske zmogljivosti v zdravstvu, so namreč tudi najbolj razvite in najdražje države v Evropi. Zato bo bolnik ob koriščenju njihovih storitev vedno moral kriti del stroškov tudi sam.

Po njegovem mnenju imamo v Sloveniji trenutno malo možnosti, da bi prišlo do velikega priliva tujih pacientov, saj nimamo posebnih spodbud za izvajalce, posebno bolnišnice, da bi bili zainteresirani za njih. Zaposleni namreč za morebitni povečani obseg dela po plačnem sistemu ne morejo biti posebno nagrajeni.

Na ZZZS ne pričakujejo prevelikega odliva v tujino

ZZZS že vrsto let spremlja čakalne dobe v posameznih dejavnostih in pri izvajalcih in lahko ugotovimo, da se pogosto zelo razlikujejo. Za določeno storitev je čakalna doba pri enem izvajalcu lahko dve leti, pri drugem pa za isto storitev le nekaj mesecev.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZZS) ocenjujejo, da bo nova ureditev v marsičem vplivala na nacionalne zdravstvene sisteme. Katere so osnovne slabosti, je po njihovih besedah težko dovolj natančno predvideti, menijo pa, da se bodo morebitne težave ali slabosti pokazale predvsem v državah, ki na določenih področjih zaostajajo po dostopnosti ali kakovosti zdravljenja v bolnišnicah. Obenem se zavedajo, da morajo tudi v Sloveniji v prvi vrsti pozornost usmeriti na specialistične diagnostične dejavnosti in posege, kjer čakalne dobe presegajo dopustne.

Prevelikega odliva bolnikov v tujino ne pričakujejo, ker ga tudi doslej ni bilo. Že zdaj namreč zagotavljajo zavarovanim osebam povračilo stroškov načrtovanega zdravljenja v drugi državi članici v primeru specialistično ambulantnih storitev, in sicer na način, da jim zavarovana oseba po opravljenem posegu v tujini predloži račun za opravljene storitve in priloži napotnico slovenskega osebnega zdravnika oziroma specialista. Bolniku povrnejo stroške v višini kot stane zdravstvena storitev v Sloveniji, zavzemajo se, da bi bilo tako tudi v primeru bolnišničnega zdravljenja.

Težava je v denarju

Z direktivo želijo vsem omogočiti enako zdravljenje. Pa bo res tako?
Z direktivo želijo vsem omogočiti enako zdravljenje. Pa bo res tako? FOTO: Thinkstock
Dejansko bodo lahko bolniki, ki morajo zdaj čakati na ortopeda eno ali dve leti, do specialista prišli v tednu, dveh. Hitreje in bolje bodo oskrbljeni, kot so trenutno. Predsednik sindikata Praktik.um Igor Muževič

Po napovedih predsednika sindikata Praktik.um Igorja Muževiča bodo slovenski bolniki praktično brez čakalne dobe prišli na specialistični pregled v Avstrijo, na Hrvaško, na Madžarsko, v Italijo. ''Do ortopeda bodo lahko prišli v enem tednu, ZZZS pa bo dolžan povrniti del denarja,'' je poudaril. Po njegovih besedah na primer na Hrvaškem niso tako zelo dragi, zato bodo slovenski bolniki verjetno dobili povrnjene vse stroške. Ocenjuje, da se bodo tam borili za slovenske bolnike, ki bodo prinašali dodaten denar, zato ne bodo več prisiljeni čakati.

Pojasnil je še, da čakalne dobe v Sloveniji niso zaradi prevelikih obremenitev specialistov, ampak ker zavarovalnica krije določeno število pregledov dnevno, več denarja pa ne da. Specialist tako na primer opravi pet pregledov dnevno, ki jih ima tudi plačanih, čeprav bi jih lahko opravil 20, vendar jih zavarovalnica ne bi plačala. Zato je pri nekaterih čakalna doba kar dve leti, medtem ko ni čakalnih dob, če si samoplačnik.

Mazej Kukovičeva: Slovenija je lahko privlačna za bolnike iz tujine

Bolniki se lahko že danes zdravijo po drugih državah v primerih, ko gre za posege, ki jih v Sloveniji ni moč izvesti. Omejitve za širši pretok pacientov so v prvi fazi v neenotnih standardih, v zdravstvenih blagajnah, ki so z ozirom na krizo precej izpraznjene in tudi v nepoznavanju različnih jezikov. Znano je, da si bolniki v večini želijo biti blizu lastnega doma. Tudi zato je prekomejno prehajanje pacientov minimalno. Nekdanja zdravstvena ministrica in evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič

Nekdanja zdravstvena ministrica in evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je pojasnila, da bodo bolniki z direktivo pridobili večjo svobodo glede možnosti izbire države, kraja, institucije in specialista za zdravljenje. A vendar je prost pretok odvisen tudi od nacionalne zakonodaje, v smislu procedure, ki jo bo posamezna država članica izvajala, je poudarila. "Predvsem zato, da bo imela pod nadzorom višino stroškov, ki jih bo potrebno povrniti," je sporočila.

Po njenih besedah je priložnost čezmejnega zdravljenja za Slovence zanimiva, "enako pa je lahko zanimiva tudi priložnost za Slovenijo, da postane prepoznavna kot dežela zdravja. Z obzirom na to, da imamo mnogo uglednih strokovnjakov, da imamo zdravstveni sistem, ki je dobro razvit, a žal še vedno slabo organiziran, smo lahko tudi mi privlačni za paciente iz tujine." Meni, da lahko tako v slovensko zdravstveno blagajno priteče več denarja, kar bi bilo v krizi zelo dobrodošlo.

Obvezno zdravstveno zavarovanje naj se ne bi podražilo

Do uveljavitve direktive morajo na zdravstvenem ministrstvu pripraviti spremembe Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Na njihovo podrobnejšo razlago, kakšne bodo konkretne spremembe, še čakamo. So pa sprejeli smernice, po katerih se obvezno zavarovanje ne bi podražilo.

Direktiva o uveljavljanju pravic pacientov
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pars
04. 07. 2013 18.12
+2
to je tako, kot bi ti za potovanje na luno krili samo avtobusni prevoz do rakete.
Terezinka
04. 07. 2013 15.58
+3
Zofija, v zemljo se vdri. Slovenija bo zanimiva za tujce, mi bomo pa čakali mesece in leta. Sram bi te lahko bilo ko pogledaš sliko kako si se gugala z Zidarjem ob slabo opravljenem in dobro plačanem delu. Sram bi te moralo biti glede na vse kar si pomagala zakuhati našemu zdravstvu. Hvališ dejstvo kako super bo delovalo za tujce, za nas se bo pa sesulo, ker ste ga do konca skorumpirali
odpisan2x
04. 07. 2013 11.33
+1
bomo se zravl v tujini,če bomo kavcijo položl,žal te naše države nihče resno ne jemlje,podpred z vsemi možnostmi ukc,vaške zdravstvene domnove pa zapret,pa kdo potrebuje dispečarje.v piko usposobt mobilne enote,
klldmoll
04. 07. 2013 10.07
+1
SUPER !! :-) končno sem.si jih skinil sQrca pika press
Terezinka
04. 07. 2013 16.00
+2
Kaj je super, kaj ne vidiš, da je super za tujce mi pa bomo lahko šli v tujino, ker so nam doma zdravstvo zafurali z velikimi korupcijami. Misliš, da bodo našo kartico z zdravstveno blagajno, ki ne bo sposobna plačati res kje priznali?
anyssa
04. 07. 2013 08.48
+10
Dosegljivo samo tistim z veliko denarja, kot do sedaj, življenje in zdravje navadnih ljudi v SLO pač ni veliko vredno za oblastnike :(
zemljemerec
04. 07. 2013 08.44
+7
Lepo, da so državljani izenačeni v pravici do izbire. Kdaj boste pa denar za dodatno zdravstveno zavarovanje namenili ZZZS ? Zakaj moramo vsi državljani plačevati zasebnim Zavarovalnicam v žepe tajkunom ? Narod zbira sredstva za proteze, tajkuni v Zavaovalnici si delijo pa 50 milijonov dobička na leto ? Kriminal v sodelovanju z politiki.
NightWishFan
04. 07. 2013 08.13
+11
Vsepovsod se najde denar...NLB, Grčija, tajkuni, cerkev, patrije, falcona, preplačane avtoceste zdaj še teš.....samo pa ni denarja za zdravstvo, že junija julija te naročajo za naslednjo leto in ti rečejo lahko prej ja, samo če plačate in to se takim dogaja ki 5-10 let redno plačujejo brez da bi vsaj enkrat šli k zdravniku, potem pa naj čaka.
GAYPROPAGANDA
04. 07. 2013 08.08
+7
" sami si bodo morali plačati potne stroške, morebitnega spremljevalca, se pozanimati o ceni zdravljenja, poiskati tujega zdravnika in obvladati tuj jezik." Potem naj v tujino raje napotijo paciente, ki imajo denar, ne potrebujejo spremljevalca in obvladajo tuj jezik. Ostali predvsem starejši in tisti z manj sredstev pa naj se zdravijo tukaj.
kokojambo
04. 07. 2013 07.33
+2
Če bi izkoristili kapacite zdravstva bi še lahko vsi zdravili doma prej čakanja. Vsepovsod se pojavi težava, ker imajo določene kapacite katere lahko obdelajo letno in tako se zgodi oktobra porabijo te kapacitete in naročajo za naslednjo leto. Osebnih zdranikov pa res manjka, ko gre mate zdravnike, včasih čaka po vsaj 2 ali 3 ure...