Slovenija

FOTO: 'Do konca tedna sporočim svojo odločitev'

Ljubljana, 21. 04. 2009 21.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gospodarski minister Lahovnik se bo zaradi različnih pogledov na reševanje ključnih gospodarskih vprašanj v koaliciji do konca tedna odločil, ali bo odstopil s položaja.

Gospodarski minister Matej Lahovnik se bo zaradi različnih pogledov na reševanje ključnih gospodarskih vprašanj v koaliciji do konca tedna odločil, ali bo odstopil s položaja. Danes je namreč potrdil, da še vedno razmišlja o odstopu s položaja. Lahovnik vidi precej težav za svoje delovanje v vladi, ker v koaliciji očitno obstajajo precejšnja razhajanja v pogledih pri reševanju ključnih gospodarskih vprašanj. Opozoril je predvsem na razlike v vrednostnih izhodiščih, med katere spada tudi odnos do reprogramiranja spornih "tajkunskih" kreditov. Lahovnik je napovedal, da bo odločitev o morebitnem odstopu sprejel do petka.

Minister Matej Lahovnik
Minister Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

"Kot minister za gospodarstvo ne bom pristal na to, da poslušam očitke nekaterih, ki so očitno močno prepleteni z nekaterimi lobističnimi skupinami, da ne smem izreči svojega jasnega in nedvoumnega mnenja o določeni potezi največje finančne institucije v državi," pravi Lahovnik. Največji paradoks in vrhunec sprenevedanja pa se mu zdi, da argumenti o nevmeševanju politike v gospodarstvo "prihajajo od tiste gospe, ki je pomagala na čelo NLB spraviti svojega kandidata za poslanca".

Po Lahovnikovih besedah je več kot očitno, da so vrednote, stališča in programi, ki jih zastopajo znotraj vlade, precej različni. "Očitno so razlike tukaj prehude, zato bom sam zelo resno razmislil o svojem obstanku v tej vladi," je še napovedal. Dodal je, da ima stranka Zares "več kot dovolj kadrov, da nadomesti mene ali kogar koli drugega".

Izstop iz koalicije: Možnost, ki je vedno možna

Svet stranke Zares je danes sklenil, da bo od vlade zaradi podaljšanja posojila NLB Infond Holdingu zahteval ukrepanje ter prevzem odgovornosti. 

Sestanek sveta stranke Zares-8
Sestanek sveta stranke Zares-8 FOTO: Dare Čekeliš

Svet Zaresa je namreč na današnji seji sprejel sklepe, s katerimi vlado poziva k ukrepanju zaradi podaljšanja kredita Infond Holdingu s strani NLB. Te sklepe bo predsednik stranke Gregor Golobič, kot je pojasnil, v sredo predal predsedniku vlade Borutu Pahorju. Vlada naj bi jih sprejela v četrtek, saj Golobič meni, da so njihova opozorila dobro utemeljena. Če sklepi na vladi ne bi bili sprejeti, pa bi to po Golobičevih besedah pomenilo "zelo pomembno sporočilo stranki Zares, ki bo dalo misliti".

"Če nam ne bo omogočeno, da bi s polno odgovornostjo prispevali k temu, da bo verodostojna politika ponovno pridobila in ohranila domovinsko pravico, se bomo do tega jasno opredelili," je napovedal predsednik stranke. Na seji sveta je nekaj članov po njegovih besedah načelo tudi vprašanje morebitnega izstopa iz koalicije, ki pa je sam, kot je dejal, ni "razvijal naprej". "To je možnost, ki je vedno možna, koalicija je zveza strank, ki nikoli ni nepovratna," je dodal.

Zares zahteva od vlade ukrepanje in prevzem odgovornosti

V Zaresu so prepričani, da je nedavni primer podaljšanja posojila NLB Infond Holdingu vlado in koalicijo postavil pred preizkušnjo. "Gre za primer, ki razgalja samo jedro in osnovni mehanizem družbeno in gospodarno neodgovornega ravnanja poslovodnih, nadzornih in lastniških struktur, ki je v Sloveniji dobil neslutene razsežnosti v času vlade SDS in Janeza Janše," je svet stranke zapisal v danes sprejetem stališču.

Po njihovem mnenju gre za kredibilnost te vlade in koalicije, brez katere ni mogoče vzdrževati nikakršnega razvojnega družbenega dialoga, ki je edina pot iz krize. Zato menijo, da je vlada dolžna prevzeti odgovornost za javno premoženje in javni denar, ki se steka v NLB.

Od vlade v Zaresu pričakujejo ugotovitev, da je podaljšanje posojila Infond Holdingu v nasprotju s pogoji in merili, ki sta jih državni zbor in vlada v zakonih in podzakonskih aktih določila koristnikom državnih poroštev.

Poleg tega mora vlada ugotoviti, da delovanje nadzornega sveta in uprave NLB ni usklajeno z lastniško politiko države kot največjega lastnika NLB in zato ne uživa več njenega zaupanja, zahtevajo v Zaresu.

Vlada naj bi tudi za skupščino NLB pripravila zahtevo, da se na njej sprejme sklep o izvedbi revizije kreditiranja vseh menedžerskih prevzemov. S to revizijo naj bi se ugotovilo vsa potrebna dejstva za ugotovitev morebitne odškodninske in druge odgovornosti uprave in nadzornega sveta NLB.

Ministrstvu za finance pa bi morala vlada naložiti, naj oblikuje jasno in zavezujočo lastniško politiko, ki bo zagotovila racionalno upravljanje s tveganji, omejila izpostavljenost javnih poroštev ter odločilno vplivala na izvajanje protikriznih ukrepov, še predlagajo v stranki Zares.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

justinijan
23. 04. 2009 14.56
lahovnik ne bo odstopil,kenaj ne bi mogel udejaniti svojih zamisli,je že kakšno pošteno povedal v teh pa mesecih?prej ali slej bi odstopil,ker se zaveda ,da ni kos razmeram.enostavno povedano nesposoben, kjub nazivu dr.lahovnik!
FrancRozman
22. 04. 2009 17.22
Sem bral v Financah, da je bil Lahovnik glavni svetovalec pri managerskem prevzemu BTC leta 2003, itd ... Pa sprašujem vse spoštovane forumaše: Kdaj bomo spoznali, da nas vsi politiki vlečejo za jajca?
Buena Vita
22. 04. 2009 15.12
joj,joj,joj sej komunisom niso tuje fritl metode,,so vendar njihoizum, če pa kakšem slučajno misli da bo ta vlada kaj naredila za ljudi.slovenijo, ta se prekleto moti ta vlada podpira samo svoje lopove-se oproščam ,izmišljam kakšen lepši izraz,,,,žal ne morem nič pametnega najti,,,lopov je slovenska beseda,in lopov ostane lopov
M-teorija
22. 04. 2009 13.26
VENTO 22.04.2009, 13:14 Bolj kot to se bojim, da ima Lahovnik dovolj Slovenskih okvirjev, ki postajajo za njega pretesni in računa na izvolitev med Evropsko elito, kamor si po sposobnostih in znanju tudi zasluži.
M-teorija
22. 04. 2009 13.23
Klasik 22.04.2009, 12:38 Ko govoriš o odločanju o kreditu, verjetno misliš Lahovnika, kajti Golobič samo brani njegove izjave. Kar pa se tiče Lahovnika pa mislim, da ima kot minister te vlade pravico, še bolj pa odgovornost, da ponudi odstop, če ugotovi, da nekatere dogovorjene stvari v koaliciji gredo v nasprotno smer. Še toliko bolj, če to vpliva na delovanje njegovega resorja. Predvsem pa mislim in upam, da gre za jasno in dobronamerno opozorilo in nič več kot to. Bolj kot to mislim, da mediji dramatizirajo, da so bolj zanimivi. Mislim da je glede spora med Golobičem in Kresalovo najbolj zadel tisti komentator (Tajnikar ali Balažič, ne vem), ki je dejal , da imata oba prav. Prvi ker kritizira odločitev NLB, ker je v nasprotju z dogovori o kreditih, Druga, ker zagovarja predvolilno obljubo, da se politika ne sme vmešavati v gospodarstvo. Vendar mislim, da se lahko vpraša, kaj se dogaja z našim denarjem in zahteva določena pojasnila.
VENTO
22. 04. 2009 13.14
želim videti ali ima Lahovnik jajca in bo odstopil !
VENTO
22. 04. 2009 13.13
Če pa vlada dovoli tako svinjarijo, ki jo počenjajo z mojim dnarjem, naj odstopi vlada, vodstvo banke in še kdo.
Uporabnik113189
22. 04. 2009 12.38
brojjedan22.04.2009, 12:27, se strinjam, lahko zahtevajo pojasnilo. Lahko celo vplivajo preko nadzornikov. Ne more pa en politik odločati o posameznem kreditu.
M-teorija
22. 04. 2009 12.27
Ko gre za kredite, katere dejansko daje država in z določenim namenom , pa mislim , da ni nič narobe če zahtevajo vsaj pojasnilo. Saj verjamem, da je Draško dobro razmislil, kaj je manjše zlo in , da se je dobro odločil, vendar malo več pojasnil bi pa tudi lahko dal, pa ne bi prišlo do takšnega šmorna.
Uporabnik113189
22. 04. 2009 11.49
brojjedan22.04.2009, 11:07, vtikanje države in vlade v posamezen kredit je milo rečeno svinjarija. Jutri bom šel jaz ali kdo drug po kredit, pa se bo našel en politik, poklical v banko in glej glej, za mene ali nekoga drugega ga ne bo. kaj vem kako ga bodo imenovali takrat imenovali, ne glede na ime, pa nikjer ni zakonske podlage, da bi ga lahko en politik kar prepovedal. TO PA JE VMEŠAVANJE POLITIKE IN TO ŠE ZELO NESRAMNO. Pa ne me razumet narobe, podpiram to vlado, ne pa njenih napak..
laksi
22. 04. 2009 11.48
Zares je tak bivši LDS, LDS pa tak vemo, da so največji bogataši od nakradenega denarja, našega davkoplačevalskega denarja.
smeh-lol
22. 04. 2009 11.43
Odstop popolno nesposobnega tako ministra kot poslanca, zakaj tako pozno?
Prvo Borec
22. 04. 2009 11.15
En vodja, država stoji : Napoleon samo za primer !! Več babic, mrtev otrok !!
M-teorija
22. 04. 2009 11.07
Ko je sedanja vlada dala predvolilno obljubo, da se ne bo vmešavala v gospodarstvo je bilo mišljeno v primeru, akdar gre za normalne zadeve. Kadar pa gre za sumljive zadeve in za zadeve kjer je država solastnik, pa je še kako prav , da pogleda kako se dela z davkoplačevalskim denarjem. Tako da v primeru NLB in podaljšanja kreditov je čisto na mestu kar počnejo Zaresovci. Lahko da je veselinovič naredil malo manj slabo potezo od slabše, vendar naj to razloži.
Prvo Borec
22. 04. 2009 10.55
Ali mogoče kdo ve, kaj je koalicija ??
comment123
22. 04. 2009 10.46
ZAKAJ ZDAJ NAPOVEDUJETE SVOJ ODSTOP. BORITE SE IN IZPELJITE SVOJE PREDVOLILNE OBLJUBE.
M-teorija
22. 04. 2009 10.43
Ja težko bo zopet zapreti pandorino skrinjico, ki jo je odprla prejšna vlada s kravjo kupčijo pod mizo. Še dobro , da je prišla recesija, da bo stvari postavila na svoje mesto. Res, da smo pri tem najbolj tepeni navadni državljani, vendar če ne bi bilo recesije, bi bilo naše umiranje na obroke še dolgotrejnejše. Tako pa le lahko upamo na boljše čase.
M-teorija
22. 04. 2009 10.29
Od nekdaj sem imel komike za (za)RESNE ljudi, ki so vredni zaupanja.
s52lb@fpp.hamradio.si
22. 04. 2009 10.10
MINISTER ZA FINANCE BI MORAL TAKOJ ODSTOPITI,ČE NE MILO PA SILO.
Uporabnik113189
22. 04. 2009 10.06
NLB še vedno nima NOBENEGA DENARJA od poroštva države in zelo pametno so se odločili, da bodo sredstva od poroštev ter iz tega izhajajoče kredite ter investicije vodili na posebnem računu. Že vedo, da se bo vmešavala politika. In če bodo naložbe zaradi tega vmešavanja zavožene, bo to jasno iz posebnega računa, za katerega jasno bankirji ne bodo želeli prevzeti nobene odgovornosti. ODLIČEN NAČRT. Slovenci imamo še vedno nekaj pametnih. Za politike bo NLB odprla posben račun. potem naj ga pa kar svirajo, rezultat bo njihov in na daleč viden. Stavim da bo račun na koncu zgodbe v krepkem minusu. Stavim najmanj 10:1. Skratka, Lahovnik prehiteva z nekimi nepremišljenemi zahtevami in se ne zaveda da povzroča s tem banki (in celo državi) gospodarsko škodo. Minister za gospodarstvo? Mogoče bi bilo bilj pametno, da bi počakal, premislil, mogoče celo dvakrat preden dela vihar v kozarcu vode. Ni več v poslanski klopi. Kot minister je prevzel odgovornost. Vsak njegov ukrep bo nekoga prizadel, drugemu koristil zato naj bo najprej vsaj dobro premišljen..