Slovenija

Sneg na Kredarici v začetku septembra ni nobena redkost, a se ne bo obdržal, ker bo te dni sončno in spet toplo

Ljubljana, 04. 09. 2017 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V četrtek nas čaka nova pošiljka dežja, do takrat pa trije sončni dnevi s kakšno ploho. Dobra novica je, da bo v sredo temperatura celo nad 25 stopinj Celzija. V naslednjih dneh bo skopnel tudi sneg v visokogorju, saj je v nedeljo na Kredarici zapadlo kar devet cm snega. Vremenoslovci so pobrskali po arhivu in ugotovili, da zgodnjeseptembrski sneg niti ni redkost.

Današnje jutro je bilo hladno in sveže, saj so bile temperature od 5 do 10 stopinj Celzija. Zaradi jasne in mirne noči se je temperatura v alpskih dolinah in v mraziščih Notranjske spustila blizu 0 stopinj Celzija.

Dogajanje na današnje sveže jesensko jutro je v svoj objektiv ujela vremenska kamera na Nanosu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sneg na Kredarici bo kmalu skopnel, bela odeja v septembru pa je precej pogosta

Septembra na Kredarici sploh ni snežilo štirikrat, in sicer v letih 1982, 1987, 2006 in 2016. Letos so snežno odejo zabeležili že 3. septembra, a počasi že zgineva.
Septembra na Kredarici sploh ni snežilo štirikrat, in sicer v letih 1982, 1987, 2006 in 2016. Letos so snežno odejo zabeležili že 3. septembra, a počasi že zgineva. FOTO: ARSO
Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) so se razpisali o snegu, ki je v nedeljo pobelil visokogorje. Kot so zapisali, je na Kredarici zapadlo devet cm snega, na Kaninu pa osem cm. Kot pravijo, ni to nič nenavadnega. Pregledali so podatke o sneženju za Kredarico za zadnjih 45 let, in sicer, kolikokrat je v začetku septembra (v prvih desetih dneh) na Kredarici v tem času snežilo, ter ugotovili, da je snežilo kar dvajsetkrat. To je skoraj v polovici vseh primerov.

Največ snega je v začetku septembra zapadlo leta 1989, ko ga je bilo 4. septembra zjutraj kar 30 cm, pravijo na Arsu in dodajajo, da je sneg skopnel že 8. septembra. Leta 1976 ga je bilo 25 cm, leta 1972 pa 15 cm. Sicer pa je bilo od teh dvajsetih let s sneženjem le šestkrat snega več kot letos. 

"Leta 1988 je sicer snežilo 'šele' 14. septembra, vendar je bilo snega dva dni kasneje kar 90 cm! In vendar je 26. že skopnel. To govori v prid dejstvu, da se septembra jesen šele začne in da se kljub včasih zgodnji ohladitvi tudi v visokogorju naših gora običajno do zime večkrat občutno ogreje," pravijo vremenoslovci. 

Do četrtka uživajte v soncu

Do četrtka bo sončno in toplo.
Do četrtka bo sončno in toplo. FOTO: 24ur.com

Jutri zjutraj bodo na Primorskem plohe in nevihte, drugod bo precej jasno, po nekaterih kotlinah bo megla ali nizka oblačnost. Popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastane lahko še kakšna kratkotrajna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem do 15, najvišje dnevne od 20 do 25 stopinj Celzija.

V sredo bo na jugozahodu pretežno oblačno, drugod bo delno jasno z zmerno oblačnostjo. Pihal bo jugozahodnik. Kot pravijo vremenoslovci Agencije RS za okolje, bo v sredo temperatura celo nad 25 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V četrtek bo preko naših krajev potovala hladna fronta, nad severnim Sredozemljem bo nastal plitev ciklon. Nato se bo nad Balkanom vzpostavilo območje visokega zračnega tlaka, naši kraji bodo na obrobju obsežnega ciklonskega območja s središčem nad zahodno Evropo. V četrtek bo tako oblačno in deževno, ohladilo se bo. V petek in soboto bo znova sončno in topleje. V nedeljo, ponedeljek in torek bo na zahodu oblačno z občasnim dežjem, drugod bo delno jasno, pihal bo jugozahodnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
04. 09. 2017 15.13
Jasno, da se ne bo obdržal - sem bil 5x na Kredalici, vedno septembra - pa vroče nam je bilo tako in tako.
Transformerji
04. 09. 2017 15.17
Od tega pa 3x na Triglavu - septembra. 2x smo se pa zaradi letu in temperatur pod 0 odpravili kar nazaj v dolino.
26277
04. 09. 2017 13.06
+5
celo nad 25 ? A smo decembra.... Kozara ?
Tretja Švica
04. 09. 2017 13.20
+3
saj nimajo drugaga za pisat kot o vremenu, iz vremena cirkus!