Slovenija

Temperature blizu rekordnih: na Primorskem huda vročina in presežene koncentracije ozona

Ljubljana, 03. 08. 2017 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Napovedi o visokih temperaturah so se uresničile.Ob 15.30 so največ stopinj namerili v Podnanosu, in sicer 39. V Dolenjah pri Ajdovščini, Godnjah in Osilnici so termometri pokazali 38, v Ilirski Bistrici, Lendavi, Novi Gorici in Parku Škocjanske jame pa 37 stopinj Celzija. Vročina naj bi vztrajala še dva dneva.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Najbolj vroče je v Podnanosu
    02:00
    Iz SVETA: Najbolj vroče je v Podnanosu
  • Iz 24UR: Visoke temperature so težke tudi za bolnike
    01:57
    Iz 24UR: Visoke temperature so težke tudi za bolnike
  • Iz 24UR: Kje je bilo najbolj vroče?
    00:46
    Iz 24UR: Kje je bilo najbolj vroče?
  • Iz 24UR: Zaradi neurja evakuirali tabornike
    02:35
    Iz 24UR: Zaradi neurja evakuirali tabornike
  • Iz 24UR: V Škrlovici sami izdelali bazen
    02:36
    Iz 24UR: V Škrlovici sami izdelali bazen

Četrtek je prinesel nov zelo  vroč dan. Ponovno je bilo dopoldne in zgodaj popoldne najbolj vroče na Primorskem, so zapisali na Facebook profilu Arsa. Na Goriškem in v slovenski Istri se je ob 13. uri temperatura povzpela na 37 stopinj Celzija. Temperature v Beli krajini pa bi lahko danes dosegle tudi 38 stopinj Celzija. 

Sredi dneva je temperatura v Podnanosu dosegla 39 stopinj Celzija, pozno popoldne pa je bila na merilnem mestu Nova Gorica presežena še opozorilna koncentracija ozona. Kot so sporočili z agencije za okolje, je bila vrednost 180 mikrogramov na kubični meter presežena ob 18. uri, povprečna osemurna koncentracija pa je bila 164 mikrogramov na kubični meter.

Ob 19. uri je nato opozorilno vrednost presegla tudi koncentracija ozona na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu. Povprečna osemurna koncentracija ozona je bila ob tem času 162 mikrogramov na kubični meter.

Glede na vremensko napoved je ponovno preseganje opozorilne vrednosti pričakovati tudi v petek spet v popoldanskem času. Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico, pojasnjujejo na agenciji.

Najhujša vročina šele prihaja

Vročinski sicer val še ni dosegel vrhunca. Najbolj vroč dan bo jutrišnji petek, ko se bo najvišja temperatura povzpela v bližino 40 stopinj Celzija. Niso izključeni niti temperaturni rekordi.

V noči na soboto nas bo nato dosegla šibka hladna fronta, zato bo v soboto v notranjosti države za nekaj stopinj manj vroče. Se bo pa povečala vlažnost zraka, zato bo bolj soparno kot te dni.

Drugače bo zaradi šibke burje na Primorskem, kjer bo bolj suho in okrog 38 stopinj Celzija. Vročina bo v nedeljo počasi popuščala. Zaradi pregretosti ozračja in menjave zračne mase so konec tedna možna tudi neurja.

Zaradi izrazite vročine je agencija za okolje sicer izdala rdečo stopnjo vremenske ogroženosti za celotno Slovenijo, razen severozahodne.

Temperatura v vipavskem naselju Na Produ se je povzpela čez 40 stopinj.
Temperatura v vipavskem naselju Na Produ se je povzpela čez 40 stopinj. FOTO: Bralec Jože

Zaradi visokih temperatur in toplotne obremenitve na Arsu sredi dneva in popoldne svetujejo zadrževanje v senci. Prav tako odsvetujejo velike fizične napore na prostem. Priporočljivo je uživanje lahke hrane in pitje zadostne količine tekočine.

V vipavskem naselju Na Produ so namerili dobrih 40 stopinj Celzija.

Zelo visoke temperature pa bodo močno vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije.

Vreme bo danes sicer pretežno jasno. Proti večeru pa za hriboviti svet ni izključena kakšna nevihta. Tudi v petek in soboto bo sončno in zelo vroče.

V torek so imeli zaradi visokih temperatur, ki so se popoldne dvignile do največ 39 stopinj Celzija, kar nekaj dela tudi zdravstveni delavci. Presežene koncentracije ozona so bile v Ljubljani, Novi Gorici in na Otlici. Na Voglu pa so zjutraj prvič v zgodovini meritev postaje zabeležili tropsko noč.

Temperaturni rekordi morja in rek najverjetneje ne bodo preseženi, zaradi visokih temperatur imajo težave tudi ribe

V času vročinskega vala se segrevajo tudi morje in reke. Najvišja temperatura morja v Kopru danes ob 15. uri je bila 29,1 stopinje, reke Kolpe v Metliki pa 28,3 stopinje Celzija. A rekordne temperature letos predvidoma ne bodo presežene, pravijo na Agenciji za okolje. Visoke temperature so za rečne ribe muka, pravijo v ribiški družini Metlika.

"Temperature morja in rek so res visoke, a vročinski valovi letos niso tako dolgi, da bi dosegle rekordne vrednosti," je dejal dežurni hidrolog na Agenciji RS za okolje Andrej Golob.

Tako po njegovih besedah ni pričakovati, da bi temperatura morja tokrat presegla rekord iz leta 2010, ko so v Kopru izmerili 31,1 stopinje Celzija.

Prav tako tudi za reke ne pričakujejo, da se bodo ogrele do rekordnih temperatur. Najvišje temperature rek so po njegovih navedbah sicer izmerili v letih 2003 in 2013. Rekord je tedaj dosegla Kolpa s 30 stopinjami Celzija, je povedal.

Ribe v morju se lahko premikajo in prostorsko niso tako omejene kot v ribnikih, jezerih in manjših potokih, je dejala vodja Morske biološke postaje v Piranu Andreja Ramšak. Na visoke temperature se po njenem pojasnilu najprej odzovejo s selitvijo v vodo, ki je zanje bolj ugodna. Tako se tiste na slovenski obali premaknejo nižje v Jadran.

Zaradi višje temperature morja je običajno tudi nižja koncentracija kisika v vodi. Dihanje rib se po njenih besedah pospeši, kar povzroči stresen odgovor na ravni telesa in celic. Zaradi pospešenega dihanja se poveča tudi delovanje mitohondrijev in nastane več kisikovih radikalov, ki poškodujejo beljakovine.

Težave pa imajo po njenih besedah lahko tiste, ki so teritorialne in ne migrirajo na daljše razdalje. Te se morajo potem prilagajati. Če tega ne morejo, umrejo, je dejala.

Težave pa imajo lahko tudi zaradi posledic visokih temperatur v okolju. Tako bodisi ni na voljo dovolj plena bodisi jih napadejo paraziti in zbolevajo, je opozorila Ramšakova.

"Visoke temperature so za ribe muka," je povedal tajnik ribiške družine Metlika Davorin Šoštar. V topli vodi ni dovolj kisika, tako da se ribe po njegovih besedah zadržujejo v globljih tolmunih ali pod slapovi, kjer voda vsaj malo kroži.

Svoje aktivnosti čez dan upočasnijo in ne iščejo veliko hrane. "Premikajo se zelo zgodaj zjutraj ali zvečer," je opozoril. Ribič mora zato po njegovem pojasnilu ribo iskati drugače in se prilagoditi njenemu načinu življenja.

V Kolpi sicer lovijo belo ribo, kot so klen, mrena, platnica, ogrica in podust, je dodal.

Visoke temperature povzročajo ljudem in okolju kup težav.
Visoke temperature povzročajo ljudem in okolju kup težav. FOTO: iStock

Sinoči so se razbesnela neurja

Neurje je včeraj zvečer zajelo predvsem sever in severozahod države in ponekod povzročilo nevšečnosti. Veter je podrl več dreves, drogov, veter je odnesel nekaj strešnikov ...

V Dravogradu je voda zalila dva stanovanjska objekta, je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Tudi v Kamniku je meteorna voda vdrla v klet objekta na Cankarjevi cesti, Uprava RS za zaščito in reševanje poroča tudi o podrtih drevesih. Ob 21.45 se je na glavno cesto v Soteski v občini Kamnik podrlo drevo, ki je polovično zaprlo cesto. Posredovali so delavci CP Kranj.

O podrtih drevesih poročajo tudi iz Velenja in Dobrne, v Celju pa je močan veter odkril streho objekta. 

Okrog 21. ure je območje občine Velenje zajelo neurje z močnim vetrom. Posredovali so gasilci PGD Velenje, Bevče in Pesje ki so nudili pomoč pri odpravi posledic neurja, odstranili podrto drevo iz cestišča, preprečili nadaljnje vdiranje vode v stanovanje, prekrili streho poslovnega objekta ter posesali vodo iz njega, zavarovali poplavljen podvoz in odmašili odtočne jaške.

Gasilci PGD Vinska gora so zaradi neurja v gasilskem domu začasno namestili 102 tabornika, gasilci PGD Šentilj pri Velenju pa prav tako v svojem gasilskem domu 90 tabornikov.

Okoli 22. ure je zagorelo v Podlogu v Savinjski dolini, v občini Žalec, zaradi udara strele zagorele deske na podstrešju gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini, Gotovlje, Vrbje in Žalec so požar omejili in pogasili ter pregledali okolico požara.

Na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah je meteorna voda poplavila proizvodne
prostore podjetja Unior. Gasilci PGD Slovenske Konjice in PGD IC Konus so odpirali, odmašili in čistili meteorne jaške.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SKRIPT
03. 08. 2017 22.34
+2
Skunk Works
03. 08. 2017 21.53
+1
cel dan sem delala, kaj novega na portalu?
Skunk Works
03. 08. 2017 22.31
+1
Ana Sols
03. 08. 2017 22.59
+0
odkimasin
03. 08. 2017 20.40
-2
Men se že tamala pregreva!
Uporabnik215111
03. 08. 2017 20.52
+3
kokicas
03. 08. 2017 21.23
-2
A si ena tistih ki hodi v dolgih hlačah ??
Krepki 2
03. 08. 2017 19.54
-5
In spet ste kresnili v prazno,kot že cel teden tudi danes ni bilo vaših rekordnih temperatur temperature so bile enake kot včeraj 32-33 stopinj c
frako
03. 08. 2017 20.56
+2
al ma ceu svet isto vreme kot on vidi čez okno, če pr nemu lije ga tud na havajih.
LEMI4
03. 08. 2017 19.51
+2
Zakaj raje ne svetujete, da pijemo dovolj pive...Če bi voda bila dobra bi bila žaba kot krava.
Ciymbalta
03. 08. 2017 19.29
-13
Ma kaj se vsi jočete, saj je poletje. Nič vam ne paše, sploh ne vem kaj bi radi. Meni to vreme paše tako naj bo saj en mesec, pol pa naj bo deževno pol pa kar naj stisne mraz da bo vse pokalo
FesterAdams
03. 08. 2017 21.20
+2
Ekstremov nekako nimam rad. Pa tudi šesto rebro mi že poka. Nisem več tak, kak pred 40 leti, ko mi je bilo pač vseeno, kolika je bila temperatura.
maxsel
03. 08. 2017 19.23
+0
Malo si poglej spodnje komentarje bi jih tudi moral brisati pa jih ne ubošček
FesterAdams
03. 08. 2017 21.22
Krapa si je od vročinske marinade šla brisat, pa ni videla...
maxsel
03. 08. 2017 19.20
+1
Administrator ti kar brisi dol mi visi novinarcek ubogi
Frane Šajn
03. 08. 2017 18.32
-1
Pa grem stavit, da na teh terenih kljub rekordom veselo zalivajo vrtove.
flojdi
03. 08. 2017 19.13
+2
..pa obcestni lustri bodo tudi še naprej pržgani še ob svetlem in ugasnjeni še po svetlem
FesterAdams
03. 08. 2017 21.24
+1
Pa tisti s cestnimi lokomotivami jih bodo sedaj najbolj prali in frišali...
rolica
03. 08. 2017 17.40
+2
še prehitro bo zima
Valkoor
03. 08. 2017 18.12
+2
Frane Šajn
03. 08. 2017 18.33
-2
lepa tolažba, pa ste slišale kdaj za suhe zime vidve nimam izraza!?
Fafonizemjefashizem
03. 08. 2017 19.11
-7
Franc, ustavi konje. Si ze povedal. Susa je. In to pomeni, da ponekod manjka vode. Ponekod. Vcasih. Ne panicari.
Ciymbalta
03. 08. 2017 19.26
+0
staridida
03. 08. 2017 17.30
-14
Normalne poletne temperature-to je že tud bilo, ko ni bilo kur...
johanca123
03. 08. 2017 18.16
-4
Že od tega pretiranega pisanja na tem portalu je dovolj vroče. Bogi novinarčki, štiri leta se morajo po udbofaksu matrat, da potem pišejo nebuloze o vremenu in članke po naročilu!
Frane Šajn
03. 08. 2017 18.34
+4
Johanca bo že senčni zrihtal takoj ko pride na "ABLAST"! Kajnede.
neverminder
03. 08. 2017 17.10
-6
Ko bo začel folk merit temepraturo v senci, stran od vročih površin, ako kot v vremenski hišici, potem se pa lahko pogovarjamo o rekordih. Polsenca, pač ni senca.
Mamuth
03. 08. 2017 16.59
-1
Da me ne bo spet zeblo tako kot včeraj ... vročinski val press
truth28
03. 08. 2017 16.54
+0
Zanimivo.....Pri meni je trenutno 41.1 stopinj v senci.....Dokumentirano z slikami in loggerjem....Pa me kurjaki niso kontaktirali za svoje " udarne novice ".....Jah nič....Bomo pač te informacije dali drugi resni TV mreži.....
jankoslo
03. 08. 2017 17.04
+4
Ja tudi standardi obstajajo. Višina od tal, podlaga,...
BB0ss
03. 08. 2017 17.30
+4
bb5a
03. 08. 2017 16.26
+5
Senco sem že najdu, zdej mi sam še razjasnite kako sem lohk cel dan v senci če morm skoz okol skakat...
alenka.NN
03. 08. 2017 17.35
+5
dabra
03. 08. 2017 16.16
-3
Plaža otok Pag, mrzlo pivo...kaj bi si še človek želel. 😉
flojdi
03. 08. 2017 16.50
+8
.še en, ki cel svet vidi le skoz svoje lastne oči
periot22
03. 08. 2017 17.07
+10
maxsel
03. 08. 2017 15.54
-30
Pred desetimi leti ko sem še delal v železarni Štore smo na delovnem mestu v valjarni in jenklarni imeli 55 stopinj in več pa 24 ur niso nič poročale.
thetech
03. 08. 2017 16.02
+27
Pa koga to briga kje si ti delal in kiliko stopinj ste imeli?? Zaradi mene če ste jih imel 80... dol mi visi...
flojdi
03. 08. 2017 16.49
-29
thetech
03. 08. 2017 17.09
+16
Zakaj točno?? Načeloma tukaj res nobenega ne zanima kje je kdo delal pred 10 leti in kakšne izkušnje ima kdo z vročino.. To za širo množico ni zanimivo in je niti ne zanima, ker gre za osebno izkušnjo..
frako
03. 08. 2017 17.36
-20
Fafonizemjefashizem
03. 08. 2017 17.52
-42
The, načeloma še precej manj zanima široko množico to, kaj ti misliš, da koga zanima.
Valkoor
03. 08. 2017 18.15
+2
sLOVEnijavsrcu Čisto v redu je napisal. Če želi 5 minut slave naj napiše knjigo ne pa da o tem razpreda pod novico o vremenu in vročini. Glede na odziv bi rekla, da tukaj res ljudi ne zanima kje je on delal in pod kakimi pogoji.
thetech
03. 08. 2017 18.37
+3
@sLOVEnijavsrcu Predvidevam, da to sklepaš po mojih prejetih plusih in tvojih minusih... haha :)))))
jamajaka
03. 08. 2017 18.45
+5
ma prav je težko delat v takih pogojih pa še fajn oblečen moraš bit tisti ki nikoli niste nosili kombinezona očitno delate v klimatiziranih prostorih
thetech
03. 08. 2017 18.50
+1
Oja smo smo brez skrbi, ampak zaradi tega ne cmerimo po portalih.. No, vsaj večina ne..
Fafonizemjefashizem
03. 08. 2017 19.14
+0
Nisem clovek predvidevanj, pac pa dejstev. Ni to isto. P.S. Sem na mobilni aplikaciji m.24ur, kjer ne vidis ne plusov ne minusov, niti jih ne mores dajat. Pa nak ti ne pride na pamet misliti, da mi lulek ne visi do tal za pluske in minuske ;)
thetech
03. 08. 2017 21.30
+2
Se mi je zdelo, da boš to napisal kok ti za minuse in pluse dol visi, ampak dejansko si s tem uničil zgoraj napisano tezo, pri kateri si prejel preko 40 minusov.. Očitno široko množico še prekleto zanima kaj jaz mislim.. Pa sej si verjetno tok tup, da sploh ne štekaš .. Klasično za bebčke!
thetech
03. 08. 2017 21.39
-2
PS: Praviš, da si človek dejstev.. No tokrat si se prekleto uštel, zato si tvoja dejstva lahko nekam vtakneš!
sakatumi
03. 08. 2017 15.29
-4
Kaj nam svetujete 24ur???? Naj gremo v trgovske centre??? Si ponoci izkopamo bunker ter se zapremo za pol leta not???? Kaj naj???? Svetujte proossiiiiim!!!
murinar
03. 08. 2017 15.50
+3
scipio
03. 08. 2017 15.52
+8
ni čudno, da nekateri v Avstraliji živijo v zemunkah 3m pod površjem. A tam je takole ali še bolj vroče vsaj pol leta. in prostora imajo veliko več kot mi. no za nas je boljša kakšna češnja ali breza pred bajto na južni strani, da tale ica ne nabija v hišo. rolete dol 98% čez dan, ponoči pa dvignjene, če v soseski ni lopovov, in bajto vsaj v zgornjih nadstropjih odpret na prepih. Ali nažigat AC klimo. nič ne zavidam tistim, ki živijo v modernih hišah, ki se jim ne da odpret oken in jih hladi klima, ker me osvežujeta nočni in zgodnji jutranji vetrc iz bližnjih gozdov.
tedoVV2HCmedo
03. 08. 2017 15.54
+4
Ja, splača se biti v trgovinah, v njih je klima :)
flojdi
03. 08. 2017 16.48
-4
nik500
03. 08. 2017 15.12
+9
Podnanos ze ima 40 c. Mogoce bojo oni imeli nov temperaturni rekord.
jankoslo
03. 08. 2017 15.35
+9
nik500
03. 08. 2017 16.01
+1
BB0ss
03. 08. 2017 17.34
+6
Prklop vse radiatorje in fene pa centralno prkuri pa vam mogoče rata in boste Slovenski rekorderji... vsaj v nečem.
Sunshine73
03. 08. 2017 14.50
-32
Prm men u vili je 23C in mrzle pivičke za ostali folk me boli patak !!
gangsterist
03. 08. 2017 15.19
+31
brabusednet
03. 08. 2017 16.09
+11
Ti kar sanjaj v dobri vili,da ti željo ispolni-73.
BB0ss
03. 08. 2017 17.35
+6