Slovenija

Dnevno iz tal izhlapi več kot tri litre vode na kvadratni meter

Ljubljana, 27. 03. 2012 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vremenska napoved ne kaže na izboljšanje razmer. Suša bo še strašila po Sloveniji, reke po državi upadajo, stanje podzemnih rek je zaskrbljujoče. Agencija za okolje spet poziva prebivalce, naj s svojim ravnanjem ne poslabšajo razmer.

V Agenciji RS za okolje (Arso) spet opozarjajo zaradi pomanjkanja vode. Kot poročajo danes, je v obdobju od oktobra 2011 do začetka tretje dekade marca 2012 v večjem delu Slovenije padlo med 50 in 60 odstotki običajne količine padavin. Padavinski primanjkljaj traja tako že skoraj pet mesecev. Začel se je že konec oktobra in se od takrat ni dvignil na mejo povprečnih vrednosti, poroča Arso. "Tudi v zadnjem marčevskem vikendu je v lokalnih plohah v osrednji in južni Sloveniji padlo le nekaj milimetrov dežja," so še zapisali v današnjem poročilu.

Zaskrbljujoče je stanje površinskih vod, ki ostaja nespremenjeno, opozarjajo. Reke po državi upadajo, na večjih rekah pa so v Arsu že zabeležili najnižje količine za mesec marec. "V zadnjem tednu se je malenkost povečal pretok Mure zaradi taljenja snega v Avstriji. Gladina Bohinjskega jezera se je zvišala za okoli 15 centimetrov, kar je posledica taljenja še zadnjih snežnih zalog v Julijcih. Trenutno se po rekah pretaka le okrog 35 odstotkov običajne količine vode za to obdobje. Izhodiščne razmere za začetek pomladi so še vedno slabe, zlasti zaradi pomanjkanja snega, ki bi s taljenjem v pomladnih mesecih obogatil vodotoke," opominjajo v Arso.

Razmere se v naslednjih tednih ne bodo izboljšale, zato je treba varčevati z vodo.
Razmere se v naslednjih tednih ne bodo izboljšale, zato je treba varčevati z vodo. FOTO: Thinkstock

Glede količinskega stanja podzemnih voda pa poročajo, da je to predvsem na ravninskih prodno-peščenih vodonosnikih zelo nizko, in sicer v spodnjih 10 odstotkih dolgoletnega razpona. Količinsko so zdaj najbolj ranljivi nekateri bolj plitvi vodonosniki, ko so Krška kotlina, Dravska kotlina, Apaško polje, kjer so gladine podzemne vode lokalno že med spodnjimi petimi odstotki, kar je pod mejno vrednostjo za sušo v vodonosnikih, še piše v poročilu. "Zlasti na teh območjih priporočamo racionalno rabo vodnih virov. Ob povprečni količini padavin se izboljšanje stanja lahko pričakuje šele po večmesečnem obdobju," svetuje Arso.

Zaradi opisanih razmer pozivamo vse prebivalce, da s svojim ravnanjem ne poslabšujejo količinskega in kakovostnega stanja voda, še zlasti na najbolj ranljivih območjih. Arso

Kmetijskim tlem slabo kaže, saj so še vedno suha. Ob toplih dneh se razmere poslabšujejo v večjem delu Slovenije. Dnevno namreč iz tal izhlapi več kot tri litre vode na kvadratni meter, pojasnjujejo v Arso. "Najbolj kritično je stanje v delu jugozahodne in severovzhodne Slovenije, kjer se suša odraža na vseh nenamakanih kmetijskih površinah. Začela so se intenzivna cvetenja prvih koščičarjev. Po končanem cvetenju bodo plodiči za normalen razvoj potrebovali vodo," poročajo, a vremenska napoved v prihodnjih dneh ne nakazuje bistvenega izboljšanja razmer.

Vodo je treba v čim večji meri ohraniti v tleh

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Kmetijske svetovalne službe so izdale navodila in ukrepe ob suši za posamezne kmetijske rastline, in sicer za delo na njivskih površinah, pri pripravi tal, setvi, presajanju in oskrbi zelenjadnic ter pri delu v trajnih nasadih, travnikih in vrtovih. V letošnji suhi pomladi je osnovna skrb obdelovalcev zemlje, da v čim večji meri ohranijo vodo v tleh. Letos bo v sušnem marcu namakanje ponekod potrebno kmalu po presajanju sadik zelenjadnic in tudi po direktni setvi vrtnin, če se bo sušno vreme še dalj časa nadaljevalo. Ob tem naj bo glavno vodilo racionalna raba vodnih virov (uporaba deževnice, shranjena sanitarna voda) in dosledno upoštevanje navodil pristojnih služb, svetujejo v Arso.

Najslabše so razmere v Prekmurju in ob obali.
Najslabše so razmere v Prekmurju in ob obali. FOTO: Reuters

Kako kaže?

Suho vreme se bo predvidoma nadaljevalo do vključno petka. Najvišje temperature bodo nad 20 stopinj C, kar bo še okrepilo izhlapevanje iz tal. V soboto popoldne ali v noči na nedeljo nas bo hitro prešla vremenska fronta. Ob fronti bo prehodno deževalo, že do nedelje zjutraj bo dež povsod ponehal. Verjetnost, da bi padlo več kot 10 milimetrov dežja je majhna, v južni Sloveniji bi lahko padlo okoli 5 milimetrov dežja, drugod manj. Naslednje padavine lahko pričakujemo ob še enem hitrem prehodu vremenske fronte in sicer sredi prihodnjega tedna, še poročajo v Arso in dodajajo, da je verjetnost, da bi padlo več kot 20 milimetrov dežja minimalna. Od nedelje naprej bodo temperature nižje. Ob koncu prihodnjega tedna obstaja možnost ugodnega razvoja vremena, vendar je zanesljivost napovedi nizka.

Več o vremenu.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alfa133
27. 03. 2012 21.49
+0
jesen2011 mravlje so zgradile visoka mravljišča ,kar kaže na hudo zimo listje je zelo pozno odpadlo kar pomeni hudo zimo in podobne bedarije od napovedi ssedaj pa vidimo kakšno zimo smo imeli. Na koncu ima vedno nekdo prav a ne.
Luka65
27. 03. 2012 18.26
+3
varčevalni ukrepi
minister
27. 03. 2012 17.51
+7
še vreme nas ne mara.....karšna država takšnoi vreme...sušaaaaaa tudi v denarnicah
zlobniCO2
27. 03. 2012 17.30
+8