Slovenija

'Ni prenesel stalnih očitkov, da ne zasluži za družino, da je lenuh'

Ljubljana, 04. 08. 2019 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anita Ogulin
Komentarji
135

Navsezgodaj preberem sporočilo: "Nujno moram do vas, nujno. Danes! Ker je moje življenje odvisno le še od vaše pomoči. Če me ne sprejmete, me ne bo več." Besede, ki nam jih v tem poletju praktično vsak dan namenjajo uporabniki, ki so v stiski. Vsakič me takšni stavki presunejo in tudi tokrat so me.

Tudi osebno vse težje sprejemam grožnje, ki jih dnevno dobivam. O tem sem se pogovarjala z našimi terapevti, kajti odgovornost za človeška življenja je za tole moje poslanstvo prav zares prevelika. Gospe takoj odpišem in poprosim za osebne podatke in jo povabim na pogovor. Hitro mi odgovori, da pride popoldne, saj nima prevoza. Pri strokovnih službah smo se pozanimali o njihovem stanju, saj gre, po sporočilu sodeč, za življenjsko ogroženost.

'Ni prenesel stalnih očitkov, da ne zasluži za družino, da je lenuh in podobno'

Ob tej grožnji se spomnim na še mnoge druge, ki sem jih doživela v vseh teh letih svoje aktivnosti na področju humanitarnosti. Tistega leta smo bili deležni več samomorov staršev, tudi otrok. Preprosto jih ne morem pozabiti. In vsakič se mi najprej utrne očka štirih otrok. Izgubil je delo in zaslužek. Da bi poskrbel za otroke, je hodil pomagat po kmetijah. Ne za denar, ampak za zelenjavo in meso. Vkuhaval je vrtnine in sadje in polnil zamrzovalnik. Z ženo že dolgo ni imel več dobrega odnosa. Da bo otrokom prizanesel prepire, je doma delal, ko je bila žena na delu, ko se je vrnila, pa je hodil sam prosit za delo. Ni prenesel stalnih očitkov, da ne zasluži za družino, da je lenuh in podobno.

Slika je simbolna.
Slika je simbolna. FOTO: Dreamstime

Tistega dne pa je prišel do nas, da so družini odklopili elektriko. Sedel je in sploh ni zmogel očesnega stika. Ker smo družino poznali skozi vse otroke in sledili prizadevanjem za delo in zaslužek očeta, mama pa je bila zaposlena za minimalno plačo, sem mu povedala, da razumem stanje, da bomo poskušali komunicirati z distributerjem elektrike in urgentno sklicali Komisijo za humanitarna vprašanja, ki bo zagotovo potrdila plačilo novega priklopa, da družini ne bi propadla hrana v zamrzovalniku. Čakal je, da mu plačamo takoj. Povedala sem, da je pozno, da plačila banka ne bi zmogla izpeljati še tisti dan. Ker pa je kar čakal na rešitev, sem pred njim poklicala distributerja elektrike, da bi jih poprosila za priklop z zagotovilom plačila, vendar se na telefone ni nihče javljal.

Gospod pa ni šel nikamor. Ko sem mu zagotovila, da bomo zagotovo pomagali in poravnali dolg, ki ga je tajil pred ženo, je odšel. Mi smo zares drugi dan poravnali njegove obveznosti do distributerja elektrike, njega pa ni bilo več. Družino smo spremljali v času žalovanja in takoj smo vzpostavili psihosocialno pomoč psihologov, psihiatrov terapevtov. Od tedaj čisto na vsak signal ali stisko naših uporabnikov, na katero opozarjajo z vedenjem, odreagiram tako, da takoj pokličem naše svetovalce in se nemudoma sestanejo z uporabniki ali pa se dogovorijo za datum obiska. Ob tem tragičnem dogodku sem se še dolgo časa počutila krivo za njegovo dejanje. Krivo, da je končal življenje, ker tisti trenutek ni dobil naše pomoči. In takšno breme je tudi na mojem zdravstvenem stanju pustilo posledice.

Anita Ogulin
Anita Ogulin FOTO: Miran Juršič

'Nobenega smisla življenja ne vidi več v vztrajanju'

Tudi ta dan sem znova soočena s klicem mlade mamice iz družine, ki ji že dlje časa pomagamo. Veliki premiki so se že zgodili v tej zgodbi, vendar mama pravi, da ne zmore več. Med klicem joče, da so jo vsi zapustili, počuti se osamljeno. Nobenega smisla življenja ne vidi več v vztrajanju. Tako zelo hiti s predstavitvijo novih problemov, ki so se nakopičili tudi s tem, da so dnevno šikanirani še od sorodstva. Vsak zase jim očita, da zaradi nespametnih odločitev nje in moža vsi trpijo, saj izgubljajo skupno premoženje. Preveliki dolgovi jim požirajo dom. Razumevanja tudi znotraj njene družine ni več.

Trije otroci pa v tej kalvariji izgubljajo še varnost, ki sta jo zmogla nuditi starša. V času reševanja stiske smo uspeli doseči marsikaj, tudi veliko razumevanje nastale stiske, ki so jo izrazile banke upnice. Lepo jih podpira tudi pristojni center za socialno delo ter mi z vsem, kar zmoremo. Ko sta se starša odločila, da bosta širila dejavnost, za kar sta se zares zadolžila, sta imela popolnoma razdelano vizijo razvoja. Do centa preračunano zmožnost odplačila dolgov. Pa se je zgodila huda nezgoda, ki bi lahko postala tudi tragedija in jim je skoraj za leto dni ohromila dejavnosti in sposobnost plačila dolgov. Zavedam se velike stiske mame. Večkrat je že napovedala umik iz življenja. Pogovor po telefonu ni dovolj, zato sklenem, da jo znova obiščem.

'Da bi vzdrževala otroka, je zapadla v dolgove'

Na vratih me čaka druga mama, ki smo ji pred nekaj leti zares izdatno pomagali. Tedaj so se v družini dogajale drastične stvari. Reševali in rešili smo jih. In družina je neko obdobje živela skromno, vendar je obvladovala stanje. Pa se je pojavila huda bolezen mame dveh osnovnošolcev. Povsem spremenjena sedi znova pred nami. Nemočna je. Duševno strta. V dolgovih. Jokajoče predstavi, kako ne obvladuje več stanja. Predstavi pot, ki jo je po več kot letu dni vrnitve v dostojno življenje znova porušila. Skrivala je, sama iskala rešitve in se povsem izgubila. 

Otroka sta izključena iz družbe vrstnikov, tudi sošolcev. Čeprav z močnimi področji in talenti, kljub velikim trudom, nista sprejeta niti v dejavnostih, ki so zanju predstavljale edino pot do uspeha. In mamica se je, da bi bila njena otroka enaka vrstnikom, močno zadolžila za televizor, ki ga prej niso imeli. Vrstniki so otroka zasmehovali zaradi tega, ker jim tehnološko nista mogla biti enaka. Nista imela dobrih telefonov, nista imela videoigric, tabličnih računalnikov in podobno. Da bi vzdrževala otroka, je zapadla v dolgove, ki so z izvršbami in obiski rubežnikov opustošili njihovo najemno prebivališče.

Bolezen se poglablja. Izhoda mama ne vidi več. Zato se je skupaj z otrokoma povsem zaprla v stanovanje. S sosedi nima več nikakršnih odnosov in stikov. In tako skupaj z otrokoma vse dni sedijo v stanovanju, tudi zvečer ne gredo niti na sprehod. Otroka vse počitnice nista šla niti iz stanovanja. Tudi ta dan jo čakata zaprta doma. Vzamemo si čas za temeljit pogovor. Za analizo stanja. Naredimo načrt reševanja, predvsem vključevanje obeh otrok v naše počitniške dejavnosti in letovanje. Razdelimo naloge tudi mamici. Jo oskrbimo s hrano in vsem potrebnim in se dogovorimo za ponovno srečanje pri njih doma.

Anita Ogulin je dolgoletna prostovoljka in človekoljubka, humanitarka, borka, ki živi za zgodbe, ki jih piše življenje. Je čutna, a hkrati energična ženska, ki svojo moč črpa iz svoje družine in narave, je mati dveh otrok in babica dvema vnukoma. Ni ji vseeno, v kakšni družbi živimo, in se za to, da se svet spreminja na bolje, goreče trudi vsakodnevno. Utrinke svojih dni zapisuje v dnevniku za našo spletno stran.

Še je bilo nujnih primerov. Nato pa s sodelavko, s katero sva ločeno sprejemali naše današnje starše, preletiva dan. K njej so prihajali starši, ki so bili leto ali več podpirani v njihovih zgodbah tudi skozi Verigo dobrih ljudi. Postali so del zgodbe o uspehu. Niso zmogli čakati dneva povabila na ponovno srečanje in pogovor o tem, kako danes obvladujejo stanje. Ne, niso zmogli počakati določenega datuma. Čeprav smo poleti vsi prostovoljci in zaposleni na ZPM vpeti v naše počitniške dejavnosti, letovanja in tabore, ki potekajo prav vsak dan počitnic, sprejemamo in rešujemo tudi nujne primere družin, ki potrebujejo takojšnjo obravnavo. Nekateri nas v tem času lahko obiščejo skupaj z otroki, ki imajo počitnice. Pridejo tudi zato, da povedo, da je njihova življenjska pot znova sestavljena. Da je pomoč, ki so jo prejeli, dosegla raven dostojnega življenja in da so na poti, ko bodo tudi sami delili lastno izkušnjo z ljudmi v stiski. Ko bodo zmogli podarjati vsaj delček tistega, kar so prejeli.

Zato se je za vsako zgodbo, ki ne kriva ne dolžna pristane v breznu revščine, bolezni, pomanjkanja ... zares vredno truditi ter darovati svoj čas. Ker prav vsaka od njih lahko sestavlja mozaik uspeha družbe kot celote. Zato hvala vsakemu, ki ljudem, potrebnim pomoči, na kakršenkoli način pomagate, ker jim skupaj le tako omogočamo uspešno nadaljevanje poti skozi življenje. In vzorčenje resnice – da je vse mogoče, če se hoče.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

walter54
08. 08. 2019 15.29
+1
Dobil sem S10, vendar ne verjamem, zato naprej ne bom dajal podatkov. Ker je lahko past.
Transformerji
05. 08. 2019 14.34
+6
Lepo vas prosim, pa ne, da je to zgodba iz Slovenije?? Nemogoče - kar poglejte Rome, nimajo samo štiri otroke, nihče še ni izgubil delo, ker nihče nikoli ni delal ! Je to zgodba naivne slovenske družine, ki ne ve, kako koristiti socialni sitem??? Naj jim pomagajo pri tem, pa bodo vsi zadovoljni! Šolanje, hrana v šoli, šolske potrebščine - vse zastonj, pa tudi oblačila.
Levcekk
05. 08. 2019 14.32
+5
Dokler boste podpirali razne lopivske elite ala Jankovic,Jansa,Kangler itd..in ugrabjeno drzavo in ta mafijski rezim bo tako..
srecnii
05. 08. 2019 08.50
+1
Če vam tok grejo v nos ljudje na socialni potem pa kar odpoved dajte pa pojdite na socialno, dobil boste 300 evrov in s tem boste težko preživel. Vse upoštevajo pri izračunih, prihranke, premoženje, pretekla nakazila in odštejejo od 400 evrov.
srecnii
05. 08. 2019 08.48
+2
Paketi Karitas s hrano so pa 3l olja, 4kg moke, testnine, kaka pločevnika paradižnika, pločevnike fižola, ...to človekd obi 2x al pa 3x mesec vrednost 3x takega paketa ne presega 30 evrov.
srecnii
05. 08. 2019 08.47
-3
Pod vsak člankom mešate ljudi k so na socialni pomoči, če vam pa tko v nos gre, da jim je 3x lepše kot enkdo k dela za 700 neto potem pa dajte odpoved in pejte na socialno, pa težko da vam dajo 400 evrov, prej vam bodo odbil pa boste dobil kakih 200-300 evrov in s tem boste mogl preživet, živet mesec. Pozabljate da tud ljudje an socialni si morajo kupit hrano, delavci pa dobijo plačano 8ur. Realno torej je socialna 300 evrov max.
puspan
05. 08. 2019 09.14
+1
Nekateri ste še vedno bolj srečni, če hodite na socialo po 300 + kot, če bi morali za 600 delat in si mazati roke.
lilihip
05. 08. 2019 08.40
+4
premala razlika v minimalni plači in sociali. valda je folk raje na sociali za naprimer 400eur če pa si fraj 24/7 kot pa da hodiš 40 ali več ur na šiht za 650 minimalca
Thinc25
05. 08. 2019 08.52
-2
Šarec si s tako socialno politiko nabira politične glasove, državo pa spravlja na kant. Nekateri so upravičeni do soc. pomoči, veliko pa je lenuhov, ki so doma, ker se jim ne "splača" delat.
SkokecPokec
05. 08. 2019 08.18
+1
Ljudem naj dajo spodobne plače, za spodobno življenje pa bo težav manj. Pri trenutnih cenah in izdatkih bi bila spodobna plača vsaj 1500 EUR. Za tiste ki hodijo v službo. Tisti ki pa so na socialni, dela pa so sposobni, pa naj imajo 200 EUR podpore.
pomlad14
05. 08. 2019 08.36
+8
Marsikdo je dela sposoben, a kaj ko raje koga drugega izberejo za delo, brihtnez.
puspan
05. 08. 2019 09.16
-7
Vzami s. p. in boš zaslužil še veliko več, kot 1.500.
puspan
05. 08. 2019 08.01
-3
Da je revščina v Sloveniji vedno bolj aktualna tema pogovorov, so krivi najbolj tisti, ki naj bi jo preprečevali, vključno z Anito Ogulin. Namesto, da se tem revežem od vsega začetka dopove, da je delo tista obvezna človeška dejavnost, ki je usmerjena pridobivanju dobrin, za zagotovitev človekovih potreb, jih vlačite po rokah, kot nedonošenčke, ki sami še niso sposobni hoditi. Takšne potuhe do lenuhov, ni na nobenem portalu tega sveta. To bolj podpisuje še večjo brezposelnost pri nas, kot pa preprečuje. Vprašanje, ali smo socialna država ali ne, je definitivno sledeči. Še mnogo premalo. Resnično bolnim, invalidnim in hendikepiranim, je treba še mnogo bolj pomagati, kot sicer. S tem napačno usmerjenim cirkus pa je bolj na udaru skrben in delaven državljan, kot vedno večja množica brezdelnezev, katerih edina sposobnost je izogibanje poštenemu delu in izkoriščanje socialne pomoči, ki je v osnovi namenjena res krvavo potrebnim.
tlunar
05. 08. 2019 08.23
+7
Ti si bolan!Že 5 leto sem na invalidskem nadomestilu.Ravnokar po drugi operaciji,čez leta še kaka.Za specialiste trajno nesposoben za zaposlitev,za državo lenuh.Na spizu premlad za upokojitev,za delo nesposoben,...in tako me vlačijo na spizu kot inv.3 kat.z nadomestilom 220e in s tem naj živimo?Vedno sem poprijev za vsako delo in tudi danes bi,če bi si bil zmožen zjutraj vsaj sam ubrisat tazadno po potrebi pa mnogokrat ne zmnorem niti tega.IN potem metati vse v isti koš kot lenuhe in izkoriščevalce,ko ti po 15 letih garanja odpove zdravje si pa pijavka.Ma mene mineva potrpljenje in bo dan ko bo nekdo plačal,samo na žalost nekdo nič kriv-res sramota za to politiko in ja kar pojdite volit komike in politike s polnimi usti obljub in še boste pomagali peljati to družbo v prepad!
pomlad14
05. 08. 2019 08.37
+4
Ja delo je res pošteno. Delavci nimajo za kruh, tam pa drugi zaslužijo toliko, da ne vedo kaj z denarjem.
puspan
05. 08. 2019 09.17
-1
Očitno si namesto mojega sporočila skozi okno ali pa porniče gledal.
Upornik999
05. 08. 2019 09.21
+0
Pušpan; kaj pa ti delaš drugega kot, da žališ in vspodbujaš negativizem?
puspan
05. 08. 2019 09.42
+1
Prvič slišim kaj takega. Torej naj še jaz grem v brezdelje, ker z delom širim ali vzpodbujam negativnem. Ta je pa dobra.
Upornik999
05. 08. 2019 09.46
-3
Ma dej ne da se mi ukvarjat s tabo k sm jaći od tebe in se ne spuščam na tvoj nizek nivo.
Transformerji
05. 08. 2019 15.28
+2
Nikar se kregat: za vse je kriv NWO, ki ga spoštujejo vsi, tudi naši.
crazy but true
05. 08. 2019 07.48
+5
Taki psihologi dobijo koncen rezultat vseh lazi, izkrivljanj resnic, unicevanja tradicij, politicnih igric.. politiki dobijo moc, drzavljani pa dobijo probleme..
puspan
05. 08. 2019 08.13
+9
Nekdo, ki reče, da za 600 € ni pripravljen delati, pove o sebi več, kot si misli.
pomlad14
05. 08. 2019 08.38
-2
pomlad14
05. 08. 2019 08.40
-1
Jaz sem včasih toliko zaslužil, pa sem bil na socialki, plus se nekaj aktivnosti zraven.
Upornik999
05. 08. 2019 09.03
-1
Pušpan; pojdi k psihijatru, po tvojih komentarjih sodeč si psihično neuravnovešen in potrebuješ pomoč
puspan
05. 08. 2019 09.21
+4
Hvala za pomoč, jo ne rabim. Samo zdravju se lahko zahvalim in mojim rokam, vse drugo me ne zanima. Sem pa pomagal mnogim res potrebnim in jim še vedno, če je treba. Tudi tebi lahko pomagam, ampak samo z nasvetom. Prodaj Laptop in si kupi kruha.
puspan
05. 08. 2019 09.23
+0
Ti si ravno ta pravi za delo v tujini pa povratno karto si obvezno kupi, da ne boš peš nazaj hodil.
Upornik999
05. 08. 2019 09.33
+2
Puspan; ne potrebujem tvojih neumnih nasvetov. Pametnejši sem od tebe in se mi ne da spuščat na tvoj nivo.
Upornik999
05. 08. 2019 09.33
-1
Puspan; ne potrebujem tvojih neumnih nasvetov. Pametnejši sem od tebe in se mi ne da spuščat na tvoj nivo
Upornik999
05. 08. 2019 09.37
+0
Pušpan; kar izvoli. Slišim te in te razumem.
Skunk Works
05. 08. 2019 07.44
+7
Najprej sem mislil da so to zgodbe iz ZDA, ker samo tam menda pohlepni kapitalisti držijo 40 milijonov ljudi v prikolicah, potem pa berem, da je to v Sloveniji, socialni državi, kjer socialno čuteči levičarji z vso oblastjo v rokah in borbo za malega človeka in delavca, gradijo pošteno in pravično socialno državo...A še ni zgrajena?...gdaj pa bo?....čez 70 let?..tu meni nekaaj ne štima......
crazy but true
05. 08. 2019 07.47
+12
puspan
05. 08. 2019 08.07
+3
Ne mešaj hrušk z jabolki. Ne eden, niti sto več tujcev v državi, nima prav nobenega vpliva na višino tvojega dohodka. To je samo izgovor tvoji nesposobnosti in izmikanje od dela.
Upornik999
05. 08. 2019 07.43
+11
Sramota od države, res. Raje dajo migrantom, kot pa ljudem ki pridno delajo vsak dan po 8 ur in več. Sploh bogi zidarji, delajo 12 ur na vročini, mrazu, dežju za male pare, pa še tih velikokrat ne dobijo, pa majo družine za preživet.
puspan
05. 08. 2019 08.10
-3
Zidarji so mnogo bolj ubogi zaradi takšnih, kot si ti, krokodilcek. Pomagat mu pojdi malto mešat. S tem mu boš najbolje pomagal.
Upornik999
05. 08. 2019 09.00
+4
Pušpan: svetujem ti obisk psihiatra ali strokovnega delavca. Pa ne bodi glasen, očitno nimaš drugega dela. Škoda besed zate.
tlunar
05. 08. 2019 07.27
+5
Ja zato tudi jaz pogosto opozarjam na ravnanje politike do resničnih problemov s revščino,medtem ko politiko skrbijo nepovabljeni turistnični migranti!Med prve spada tudi naša družina in medtem ko le obljubljajo,da bo bolje vidim iz dneva v dan da se stvari še posladšujejo.Zato stresam svoj bes nad obljubami politike,ko pa je očitno da jim ni mar za lastni narod.Mnogo nas je ki smo na tanki nitki,kolikim se ta nit strga državo sploh ne skrbi več in ne šteje,nismo vredni tega zato ves bes.Res nam lahko pomaga le še vera v boga saj vera v socialno pravično državo je že davno pošla saj od obljub človek nemora živeti.Res hvala politika zadnjih let za vsa nategovanja,.....
FaTa Albanka
04. 08. 2019 21.46
+2
@Kvargl , ja seveda , ilegalcem je , danes je v slo biznis bit ilegalec , dobis vse kar ti srce pozeli !
Bassettt
04. 08. 2019 21.43
+6
Enkrat je ze bil tak komentar z moje strani in bo ponovno isti — dela se na tem in s takimi pristopi PREDEN se takne dno, ne pa da se ostaja na dnu in se jim mesa v glavi, vsako sekundo, ko se jim je ze dolgo prej nabiralo in bilo prevec za emicionalno in kognitivno mejo se za njih zmoznega
NoLiesYesTruth1
04. 08. 2019 20.45
+8
Kaj predlagate za samomor? STARŠI se mi ločujejo, punce ne najdem ker sem očitno premala baraba ker sem napredoval v službi samo me ubija osamljenost iz vseh strani. Živim v delu ko se nobenmu za nič ni. Samoto že trpim več let...
Cisto na hitro
04. 08. 2019 20.51
+43
Pojdi na pir in bodi ponosen da napredujes v sluzbi. Vse ostalo se pride. Ostani vztrajen in sproscen. Samomor pa je brezveze.
Torpedo
04. 08. 2019 20.52
+20
kup karto za tajsko pa uživej, ko se pa naveličaš, pa od tam dol prpel sm eno in boš srečen do konca življenja
taft007
04. 08. 2019 20.57
+6
Pri meni obratno punce nočem, ker nočem da ima barabo raje trpim samoto.
NoLiesYesTruth1
04. 08. 2019 20.58
+8
Ravo sem na piru doma z polno banjo vode :]. Služba ne šteje če imaš občutek, da si na svetu sam. Samota ko jo prenašaš boli bol od vsega.
crazy but true
05. 08. 2019 07.52
+2
Glavo si popucaj od vsega kar te desetljetja ze filajo mediji. Ko bos razumel realnost in ko bos znal delovati v njej ne bos imel problemov z osamljenostjo..
pomlad14
05. 08. 2019 08.03
+3
Res je. Nekateri ste resno bolni. Denar imate, pa še vam nekaj manjka. In vi bi radi zaradi popolnoma ničesar delali samomore. Katastrofa. Samota ne obstaja, obstaja pa bolezen, ki se ji reče zdolgocasenost samega sebe in razvajenost. Nikoli ne boste svobodni, dokler ne boste spoznali samega sebe.
pomlad14
04. 08. 2019 20.43
+12
Folk je zloben in udriha po tistih, ki ne delajo. Skoda, da nekateri prej verjamejo drugim in ne sebi.
crazy but true
05. 08. 2019 07.54
+1
On je bil streniran da mora ubogati, zena ga pa je zanicevala ker je bil v njenih oceh manjvreden. Ce bi razumel, da je sposoben naresti vec kot samo pasivno upati na bolje in delati to kar vedno, bi hitreje nasel resitev.
Herba
04. 08. 2019 20.09
-20
Pa sem že mislil, da bo končno ena nedelja brez samopromotorke Gospe Ogulinove.
FIGEC
04. 08. 2019 19.51
+32
Ali se kdo spomni, da je država kdaj dobrodelno komu kaj darovala tako, kot to skoraj dnevno počnemo mi, mali ljudje, s srcem na levi strani prsi...?
crazy but true
05. 08. 2019 07.55
+4
Ja, poloznico za ekstra placevanje dohodnine..
haha lol
04. 08. 2019 19.27
-6
Psihologi so po tvojem mnenju krivi za to? Ma tako tvoje mislenje je krivo za velik stvari
crazy but true
05. 08. 2019 07.56
+1
Psihologi dobijo "posledice" disfunkcionalne druzbe.