Slovenija

Diskriminacija izbrisanih?

Ljubljana, 02. 11. 2007 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predlog ustavnega zakona, ki naj bi uredil položaj izbrisanih, po mnenju Amnesty International Slovenije krši njihove pravice.

Amnesty International Slovenije (AIS) in organizacije The Equal Rights Trust vlado pozivata, naj predlog za ureditev položaja izbrisanih umakne, ker le-ta krši človekove pravice, in poskrbi za celovito popravo krivic izbrisanih prebivalcev.

Organizacija Amnesty International verjame, da osnutek predvideva pravno podlago za več diskriminatornih dejanj oblasti.
Organizacija Amnesty International verjame, da osnutek predvideva pravno podlago za več diskriminatornih dejanj oblasti. FOTO: Reuters

Zakonski osnutek namreč po oceni obeh organizacij predstavlja nadaljevanje kršitev človekovih pravic izbrisanih in slabša njihov položaj. Osnutek predvideva pravno podlago za še več diskriminatornih dejanj oblasti, na primer tako, da se spremeni odločitev tudi za primere, ko so posamezniki že pridobili dovoljenje za stalno prebivanje. Osnutek prav tako ne zagotavlja retroaktivne povrnitve dovoljenja za stalno prebivanje vsem izbrisanim, zanika odgovornost državnih organov ter izrecno izključuje možnost odškodnin.

Vlada je predstavila predlog ustavnega zakona, s katerim si bodo lahko državljani drugih republik nekdanje SFRJ, ki so bili izbrisani iz registra prebivalstva, za nazaj uredili svoj status
Vlada je predstavila predlog ustavnega zakona, s katerim si bodo lahko državljani drugih republik nekdanje SFRJ, ki so bili izbrisani iz registra prebivalstva, za nazaj uredili svoj status FOTO: POP TV

Po besedah AIS so bili med več kot 18.000 prebivalci, ki so bili 1992 izbrisani iz registra prebivalstva, takšni, ki so jih iz Slovenije prisilno izgnali, številni so izgubili službe oziroma se niso mogli več zaposliti, izgubili pa so tudi pravice do zdravstvenega varstva. Po informacijah slovenske nevladne organizacije jih na tisoče ostaja brez slovenskega državljanstva ali dovoljenja za stalno bivanje.

Zato Amnesty International in The Equal Rights Trust - ta je že 15. oktobra predložila svoje pismo Evropskemu sodišču za človekove pravice v zvezi s primerom izbrisanih - pozivata slovenske oblasti, naj vsem izbrisanim retroaktivno podelijo status stalnega prebivalstva in vsem, ki jih je izbris kakorkoli prizadel, nudijo odškodnine oziroma rehabilitacije. Organizaciji pozivata še k ustanovitvi neodvisne preiskovalne komisije za ugotovitev okoliščin, ki so vodile do izbrisa.

Uredili si bodo status za nazaj...

V sporočilu za javnost so v AIS izrazili prepričanje, da bi morala Slovenija pred predsedovanjem EU "jasno in nedvomno pokazati svojo zavezo enakosti in nediskriminaciji kot temeljnemu načelu prava EU".

Vlada je v torek predstavila predlog ustavnega zakona, s katerim si bodo lahko državljani drugih republik nekdanje SFRJ, ki so bili izbrisani iz registra prebivalstva, za nazaj uredili svoj status. Pogoji za vložitev prošnje bodo, da so na dan 23. decembra 1990 imeli prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji in od tedaj v Sloveniji tudi dejansko živijo, vendar pod pogojem, da so že kdaj neuspešno zaprosili za stalno prebivališče.

Vloge naj bi obravnavali posamično, prosilci pa bodo lahko pridobili pravice za nazaj, vendar le od dneva, ko so prvič vložili takšno prošnjo. Zakonski osnutek poleg tega izključuje pravico do odškodnine, predvideva pa tudi zavrnitev prošnje za kandidate, ki so bili pravnomočno obsojeni zaradi hujših kaznivih dejanj ter v primeru, da so kot pripadniki JLA zavrnili poziv, naj prestopijo v teritorialno obrambo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
05. 11. 2007 10.49
cikular Albanci so sami zažigali dokumente takrat, ko je Nato prevzel oblast, pod izgovorm, da nimajo dokumentov, jih je na novo prišlo iz Albanije AJOJ.
anima1978@gmail.com
05. 11. 2007 10.32
IRONIJA IN ABSURD OBENEM: TV-prispevek o protestu izbrisanih; vprašanje novinarke in izjava enega od protestnikov, kako jim je gorje, da se bodo bojevali do konca, zakaj taka ignoranca Republike Slovenije do njih ... in vse to v prekrasnem SH jeziku! Nekaj ne štima!!! Le kaj je v zgoraj napisanem ni v redu?? HMmmmm???? Naj pomislim ...
Profet
05. 11. 2007 10.18
Državljanstvo ne sme biti vezano na stalno bivališče,če je izbrisani 20 let živel v sloveniji in je bil srb in ni hotel slovenskega državljanstva ima nato pravico ,ne sme se ga izbrisati iz centralnega registra in ukiniti stalno prebivališče.To je podobno samo bolj fino ko so srbi izgnali kosovarje in jim zežigali osebne dokumente.
Profet
05. 11. 2007 10.08
fmajcen JNA je bila tudi vojska in armada Slovenije. Veliko slovencev je bežalo iz JNA v TO leta 1991pred tem je pa je republika slovenija svoje fante nabornike(generacija89/9090/91) napotila na služenje vojaškega roka v JNA kar je dokaz da je bila to tudi slovenska vojska do 1991.
Profet
05. 11. 2007 10.02
Ne zagovarjam stališče izbrisanih pred vojno,vendar vsak človek ima pravico do svojega mišljenja in če so ti izbrisani menili da bi radi imeli Jugoslavijo ne Slovenijo je to njihova pravica čeprav za večino nepredstavljivo stališče. Če niso želeli imeti slovensko državljanstvo in so se počutili bolj jugoslovansko oziroma srbsko,bosansko,hrvaško ker so morebiti začeli tam delati svojo hišo in bi z sprejemom slovenskega državljanstva ogrožali to premoženje imajo pravico do odločitve-država pa nima pravice kaznovati te ljudje z izbrisom ampak jim omogočati normalno življenje kot so ga imeli prej kot tujci ali začasni delavci-izbris je bil nezakonit in ni bil demokratičen.
SlovenecA
04. 11. 2007 16.31
Kljub dejstvu, da je v obeh primerih Ustavno sodišče izdalo Odločbe v katerih zahteva popravo krivic ! ? levaki eno odločbo priznavajo in zahtevajo brezkompromisno izvršbo, v drugem primeru pa zavračajo vsako popravo krivic žrtvam, ki so jim partijski klavci pobili starše in ožje sorodnike. Dvojna morala levakov je prava sramota za demokratično državo še posebej, ko gre na eni strani za RESNIČNE žrtve, ki so strahotno trpele na drugi strani pa večinoma za špekulante! Ob dejstvu, da je vlada pripravila zakon, ki "moralno" popravlja kjrivice ŽRTVAM komunističnega nasilja v skladu z odločbo Ustavnega sodišča bi človek pričakoval, da bodo zakon podprli pa zakonu nasprotujejo. V isti sapi pa zahtevajo izpolnitev odločbe o izbrisanih, ki pa je nedorečena, saj NIKJER ne navaja kaj je treba narediti v zvezi z JA oficirji in njihovi sodelovalci (petokolonaši), ki kljub temu, da so v agresiji sodelovali na Slovenijo sedaj zahtevajo enake pravice kot vsi ostali. Kljub dejstvu, da je vlada pripravila Ustavni zakon, ki odpravlja vse nedorečenosti odločbe Ustavnega sodišča zakonu levaki nasprotujejo in zahtevajo breskompromisno priznanje pravic vsem, tudi JA oficirjem in njihovim petokolonašem! S kakšno moralo na eni strani žrtvam vojnega in povojnega komunističnega nasilja odrekajo pravice, zahtevajo pa jih za izbrisane špekulante, ki jih ni niti bilo v Sloveniji. V kateri državi lahko okupatorski vojaki po porazu zahtevajo odškodnine tako kot to zahtevajo to vojaki JA v Sloveniji ?
kosir_maks
04. 11. 2007 13.27
Le v čigavem interesu se AIS oglaša ? ! ? ! Oglaša se v interesu strank , ki prebrisane podpirajo !To so pa vse leve stranke,( Zares, SD, LDS, DESUS ), razen SNS , katere predhodnice , so še leta 91 lezle jugo komunajzerjem v rit !
theykilledKenny
04. 11. 2007 10.23
DarthRevan
04. 11. 2007 10.14
Retema, KOMENTIRA mislim da lahko in poda svoje mnenje. Ne sme pa poskusiti vplivati na zakonodajne postopke, to pa drži kot pribito.
K_K
04. 11. 2007 10.12
Po pravilih mednarodne organizacije Amnesty International se lokalne ali državne podružnice, v tem primeru Amnesty International Slovenije (AIS), NE SME vmešavati ali kakorkoli delovati in komentirati zadeve v Sloveniji. Le v čigavem interesu se AIS oglaša ? ! ? !
Biofrutekk
03. 11. 2007 18.31
Izbrisani niso nič drugega kot ljudje ki niso vrjeli v samostojno Slovenijo. Takrat so jih malodane prosili naj sprejmejo državljanstvo ampak ga niso. Žal. Sploh pa koliko od teh ti. "izbrisanih" zna tekoče slovensko??
Poirot
03. 11. 2007 14.40
Pa kaj ti ljudje sploh delajo v Sloveniji?????Blatijo,blatijo,blatijo Slovenijo iz dneva v dan...naj spokajo od koder so prišli,sm šklodo nam delajo!!!
DarthRevan
03. 11. 2007 12.42
Pustite izbrisane. Saj vidite da se oglašajo samo, če so v središču pozornosti - takoj ko se javnost obrne drugam, se pa med sabo skregajo...
m&k
03. 11. 2007 11.52
trip, še tebi odgovor...ja, vse, ki so kakorkoli delovali proti slovenski državi, bi jih izgnal, kadarkoli že !
doki007@email.si
03. 11. 2007 11.50
pa kaj se spet greste ,......izbrisani so tisti ki niso hotel državljanstva , ker so milsl da bo juga okupirala slovenijo ,.....med vojno so spizdili ,...pol pa nazaj pršl ,....!!!! DEJ PA HOČJO DOKUMENTE ,...NEJ SE V RIT KAUSNEJO IN SPOKAJO TAM KJER JIM JE BILO BOLJE ,......!!!!
m&k
03. 11. 2007 11.50
Tonček, preberi si malo zakonodajo in nekatera dejstva pa bo; eastmane, niti jaz nisem volil Janšo, ne sds...
Tonček Balonček
03. 11. 2007 11.12
Ljudje tipa temačni, Jelinčič itd. ne vidijo več kot pol metra naprej! Še par let in spet bomo združeni, ne le s fašisti in nacisti ampak tudi s Hrvati, Srbi,. Bosanci, Makedonci itd, z Romuni, Bolgari in drugim Balkanom smo pa že zdaj in te borbe z izbrisanimi, Kolpo, Savudrijo in ne vem še s čem bodo le še predmet gostilniških razprav, kajti Bruselj nas bo spet porinil na Balkan, lepše se bo slišalo, da smo vsi v družini narodov nam tako ljube Evrope! Zakaj niso nikoli zbrisali Avstrijcev in Italjanov? Ali izgubiš vs epravice, če se zavtzemaš npr. za enotno Jugoslavijo, združeno Evropo ali za odcepitev Primorske. Ali sploh veste, kaj je to demokracija? zakaj sploh referendum, a za to, da če vržeš svoj glas v "ta črna skrinjca" odtaneš brez osebnih dokumentov. Jasno je, da je to popolnoma politični problem,, kjer pravo deluje na stopnji tistega iz leta 1945 inn kasneje!
slosap@yahoo.de
03. 11. 2007 10.41
@temačni: ko ti človek karkoli pove, si ti že obrneš kot ti paše. Kdo pa je kaj kritziral EU? Jaz že ne. In še enkrat. Je čisto vseeno ali gre za zvezo nacionalnih držav ali ne, gre za ameriški model.Sicer pa v ZDA najbrž težko govoriš o enem narodu mar ne. Za tebe ljudje nič ne pomenijo, mar ne. Ti si branik Evrope, ti si tisti, ki s puško na Kolpi sedi. Kaj boš pa storil, ko bo tudi t.i. jugonesnaga v Evropi?Nič ti ne gledaš naprej. Ti gledaš nazaj. Nazaj v srednji vek. Tja bi nas rad spravil in potem ure in ure kot pravi diktator klamfal o tvojih idejah.
Eastman
03. 11. 2007 10.28
m&k po tvoji logiki, morajo vsem, ki niso volili za JJ vlado vzeti državljanstva?
bozicek_
03. 11. 2007 10.25
kurc gleda izbrisane, cajta so mel dost, ampak je blo drzavljanstvo Velike srbije vec vredno. nej grejo nazaj po smeteh praskat.