Slovenija

Diskriminacija in nasilje

Ljubljana, 08. 03. 2007 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za enako delo ženske prejemajo več kot deset odstotkov nižje plačilo kot njihovi moški kolegi.

Ob 8. marcu - mednarodnem dnevu žensk so v slovenski javnosti v ospredju opozorila, da so ženske na trgu dela diskriminirane. V politiki so slabo zastopane, pri skrbi za družino in gospodinjstvo so bolj obremenjene od moških, pereč pa je tudi problem nasilja nad njimi, zato se pojavljajo pozivi k sprejetju zakona proti družinskemu nasilju.

Ženske so na številnih delovnih mestih in področjih diskriminirane
Ženske so na številnih delovnih mestih in področjih diskriminirane FOTO: POP TV
Največje razlike v prisotnosti spolov na trgu dela ostajajo na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, kjer je zaposlena le vsaka peta ženska. Tudi sicer med brezposelnimi po svetu še vedno prevladujejo ženske, ki jih je kar 81,8 milijonov. Problem predstavlja tudi dejstvo, da je veliko žensk zaposlenih na tako imenovanem sivem trgu, kjer ne uživajo pravnega varstva ali socialne zaščite, soočajo pa se tudi z negotovostjo, kako dolgo bodo lahko službo - kakršnakoli že je - sploh obdržale.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič opozarja, da so ženske na številnih področjih diskriminirane. Poklici, kjer se zaposlujejo ženske, so praviloma nižje vrednoteni. Najbolj ranljiva skupina pa so tiste delavke, ki so zaposlene za določen čas, pa zbolijo ali gredo na porodniški dopust.

Obeleževanju 8. marca z rožami se bo že deveto leto zapored pridružila tudi družba OMV Slovenija, ki bo na bencinskih servisih po celi državi voznicam in sovoznicam razdelila več kot 10.000 vrtnic in čokoladic. Akcija, ki je pred devetimi leti začela zgolj poskusno, je po oceni podjetja naletela na "izjemno pozitiven" odziv pri ženskah ter tako postala tradicionalna.

Urad vlade za enake možnosti pa je že v sredo priredil posvet Ženske v znanosti in raziskovanju, Amnesty International Slovenije je pripravila javno akcijo zbiranja podpisov pod apel slovenskim oblastem za ukrepanje proti nasilju nad ženskami, ZSSS pa je povabila na prvo podelitev priznanja ZSSS roža mogota za dosežek leta za enake možnosti žensk in moških.

Neekopravnost žensk

Na svetovnem trgu dela danes sodeluje rekordno število žensk, 1,2 milijarde od 2,9 milijard vseh svetovnih delavcev, a se te še vedno soočajo z diskriminacijo, neenakim statusom, slabšo varnostjo delovnega mesta in slabšim plačilom, ugotavlja poročilo Mednarodne organizacije dela (ILO), ki so ga pripravili ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk. Za enako delo ženske po vsem svetu prejemajo deset in več odstotkov nižje plačilo kot njihovi moški kolegi.

Pred 150 leti, 8. marca 1957, so ženske, zaposlene v tekstilni industriji, v New Yorku protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam. To je bil eden prvih zabeleženih primerov organizirane akcije delovnih žensk kjerkoli po svetu. Generalna skupščina ZN pa je pred 30 leti, leta 1977, sprejela resolucijo, s katero je razglasila dan ZN za pravice žensk in mednarodni mir.

Tudi dostop do izobrazbe in raven izobrazbe, ki jo lahko dosežejo, sta za ženske v večini svetovnih regij nižja kot za moške. Med tistimi, ki šolanje zapustijo predčasno, je 60 odstotkov deklic, ki morajo šolo opustiti, da bi pomagale pri delu doma ali da bi si našle službo. Čeprav je danes zaposlenih več žensk kot pred desetimi leti (47,9 odstotkov v primerjavi z 42,9 odstotkov), poročilo ILO ugotavlja, da se z naraščanjem revščine povečuje tudi tveganje, da bo ženska opravljala le neplačano delo v družini ali da bo delala za pičel prihodek. Med najrevnejšimi prebivalci sveta, ki živijo z manj kot enim dolarjem na dan, je tako opazno več žensk kot moških (60 odstotkov).

VS ZN o vlogi žensk pri promociji miru

Varnostni svet Združenih narodov je dan pred 8. marcem, mednarodnim dnevom žensk, sprejel predsedniško izjavo s pozivom državam članicam ZN, naj povečajo število žensk na položajih sprejemanja odločitev glede ohranjanja in promocije miru. VS je prav tako pozval generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, naj nadaljuje z imenovanjem žensk na visoke položaje v svetovni organizaciji.

Varnostni svet je poudaril pomen vloge žensk pri preprečevanju in razreševanju spopadov ter izgradnji miru
Varnostni svet je poudaril pomen vloge žensk pri preprečevanju in razreševanju spopadov ter izgradnji miru FOTO: Reuters
Varnostni svet je poudaril pomen vloge žensk pri preprečevanju in razreševanju spopadov ter izgradnji miru, prav tako pa tudi pomen enakopravne udeležbe žensk v vseh prizadevanjih za ohranjanje in promocijo miru in varnosti. VS se je zavzel za povečanje predstavništva žensk na vseh ravneh sprejemanja odločitev o miru in varnosti, tako na nacionalni, regionalni kot tudi mednarodni ravni. VS je izrazil globoko zaskrbljenost nad vztrajnostjo nasilja proti ženskam in dekletom v oboroženih spopadih ter obsodil pobijanje, posilstva in pohabljanja.

Številne kulturne prireditve v Sloveniji
Glasbeno dogajanje v prestolnici bosta zamajala turška glasbenika Aynur in Mercan Dede, ki bosta v sklopu Glasbe sveta nastopila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. V Grand hotelu Union bo večer obarvala glasba Boško Petrovič tria, v dvorani Slovenske filharmonije pa bo hrvaški kitarist Robert Belinič izvedel dela Johanna Sebastiana Bacha, Agustina Barriosa Mangore, Anteja Čagalja, Leota Brouwerja in Antonia Lauroja.


Ob dnevu žena bodo po Sloveniji organizirane številne kulturne prireditve, med katerimi velja izpostaviti predvsem gledališke predstave. V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo na Mali sceni na sporedu predstava Mira Gavrana Vse o ženskah, v Šentjakobskem gledališču bodo 8. marec zaznamovali s predstavo Ženske Clare Boothe Luce, v Kulturnem domu v Mengšu bo o svojih težavah spregovorila ekipa "5moških.com", njihova antiteza pa bo v Kulturnem domu Krško s predstavo "5žensk.com".


Pobudo za praznovanje mednarodnega dneva žensk je dala nemška komunistka Clara Zetkin (1857-1933), ki se je od leta 1889 javno borila za pravice žensk. Zetkinova je dan žensk predlagala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žena, ki je bila leta 1910 v Koebenhavnu.

Letos mineva 150 let od njenega rojstva. Mednarodni dan žensk so sicer prvič praznovali 19. marca 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, že istega leta pa tudi v Trbovljah v Sloveniji. Na prireditvah so zahtevali pravico žensk, da volijo in so izvoljene, pravico do zaposlitve in do poklicnega izobraževanja ter ukinitev diskriminacije na delovnem mestu. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
08. 03. 2007 15.47
No, praznujem ta praznik, ker gre za enakopravnost pravic. To pa mora bit! Vendar je pa res, da te enakopravnosti ni. Naj me nekdo popravi z argumentom če lahko, ko trdim, da so na podrocju starševskih pravic do skrbnistva otrok, v absoulutni prednosti matere? Ali se sistematicno po tekocem traku ne krsijo roditeljske pravice locenim očetom? Pa vedite, da to pocnejo sodisca, ki bi naj skrbele za zadoscenje pravici! Drugace pa vsem zenskam, ki si ta praznik zasluzijo, lep 8. marec !
tomi.passion@gmail.com
08. 03. 2007 15.37
Nekaj ne razumem. Kaj se dogaja z moškimi, da jih je vedno več poženščenih in popolnoma podrejenih ženskam. Tudi tvoja izjava malasutra gre v tej smeri. Pljuvaš v lastno skledo malasutra. Sicer pa je tvoja izjava popolnoma nevmesna. Če ima nekdo 10 doktoratov še ne pomeni, da je sposoben. Pa tudi sicer sem trdno prepričan, da imajo ženske danes več pravic kot moških. Samo poglejmo koliko organizacij, društev, podjetij, inštitucij obstaja, ki skrbijo za pomoč ženskam npr. v podjetništvu, ki skrbijo za enakopravnost in podobne neumnosti. Koliko prznikov ali pa primarno njim posvečenih dni imajo ženske 8.marec, 25 marec, teden boja proti raku na dojki itd.Vedno bolj se mi zdi, da je vse skupaj samo potuha in moti me to, da se vedno bolj pojavljajo nekakšne zahteve s strani AFŽjevk, da je ženskam nekaj potrebno dati. Zakaj bi moralo biti več žensk na odgovornih mestih? Zakaj bi jih moralo biti več v politiki? Toliko jih bo kot se bodo same potrudile in to želele. Tudi meni kot moškemu ni bilo nič podarjenega. Danes pa je vse tako feminizirano, da je joj. Saj ni čudno, da je toliko družinskega nasilja. Ženske postajajo vse bolj samostojne in samozavestne, ker se zavedajo, da imajo zaščito, vse več moških pa se počuti posatvljeno v kot, še posebno, če ima opravka z ločitvijo in CSD-ji. Moški smo pač moški in stvari držimo v sebi, dokler ne poči. Jasno vsi pokažejo na moškega, nihče pa na žensko. Obstaja pa še eno dejstvo, da je ženska sama sebi največja ovira. KAr dajte kup babnic v pisarno ali pa na vodilne položaje, boste videli kakšen kokošnjak bo nastal. Mislim, da bi moški morali biti bolj samozavetsni, ne pa, da po cestah leta vse več razneženih moških, ki ne upajo reči nič brez dovoljenja svoje partnerke, ali pa imajo tako ali tako svojega fanta. Ženske pač enakopravnost razumejo na svoj način, kar pomeni, da ima ona glavno besedo. Bolno.
malasutra@gmail.com
08. 03. 2007 13.09
tonček, a ni zanimivo, da ima več žensk kot moških visoko izobrazbo, magisterije, doktorate, na vodilnih mestih v delovnih organizacijah pa so večinoma moški? jaz bi temu rekel diskriminacija na osnovi spola. o politiki in zastopanosti žensk v njej pa nima niti smisla razpravljati. samo poglej delež žensk v parlamentu in vlogo žensk v strankah. rkc pa je itak katastrofa od katastrofe...
Tonček Balonček
08. 03. 2007 11.26
Če se omejimo na Slovenijo, so ti statistični prikazi izjemno varljivi, sploh pa interpretacije. Na gimnazijah ter fakultetah je precej več žensk, v nekaterih poklicih (kjer je delovnih mest z zahtevano visoko izobrazbo relativno izredno veliko) prevladujejo ženske, npr. v sodstvu, znansti, prosveti zdravstvu in še kje. V politiki, na policiji, v vojski itd. so pa več ali manj moški, pa kaj potem? Naj zdaj v rudnikih in na policiji, sodstvu in še kje zganjajo kampanjo za zaposlovanje nasprotnega spola? Naj setudi RKC vpraša, kako je z enakopravnostjo spolov pri njih!
dani.ca@email.si
08. 03. 2007 11.24
Sedanja politika v Sloveniji seveda ne sprejema praznika dneva žena ,pač pa le materinski dan,kar veliko pove.Rojevat otroke,delo v gospodinjstvu,odvisnost od moškega, to in še veliko drugega naj bi bila naloga žensk.Varnih hiš ne bi potrebovali, ker se v njih ne bi mogle skriti pred nasilnežem. Priznati bi morali, da si ženske utiramo poti v vse dejavnosti, so visoko izobražene, zato manj podložne.8. marec naj bo dan žena!
wejca@yahoo.com
08. 03. 2007 11.06
Tud moški so diskriminirani, ker ne morjo imet otrok. Nej bručan to končno uredi alpa nej vlada odstop.
mateja.novaki@siol.net
08. 03. 2007 09.45
Za vse pravice, ki jih imamo ženske danes in tudi marsikatero pravico si je moški prilastil, so umirale naše prababice, babice...! Mene ne more nihče več diskriminirati. Zapustila sem trg delovne sile, plačujejo mi otroci z ljubeznijo in neljubeznijo. Tu ne potebujem pravic, a sem ravno tako izpolnjena. In tudi praznujen dan žena in še kateri praznik. Če bomo pozabili na praznik, bodo prazniki pozabili nas!
tomi.passion@gmail.com
08. 03. 2007 09.05
AFŽ. Neumen, recimo temu, praznik.