Slovenija

Dirkačica ignorirala policista

Ljubljana, 29. 04. 2008 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
105

Ljubljanski policisti so ujeli 31-letnico, ki je na delu, kjer je omejitev 60, vozila 142 km/h. Že v sredo višje kazni za prekrškarje.

V sredo, 23. aprila zvečer so policisti na Dunajski cesti v Ljubljani, kjer je omejitev 60 kilometrov na uro, opravljali meritve hitrosti. Ko je mimo pridivjala 31-letnica v BMW-ju, niso mogli verjeti svojim očem. Voznica s težko nogo je vozila s hitrostjo 142 kilometrov na uro, na znak policista pa se ni ustavila. A ni prišla daleč, možje postave so jo izsledili še isti večer in zoper njo podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Globa za prekoračeno hitrost sicer znaša najmanj 500 evrov in 18 kazenskih točk, globa za neupoštevanje predpisanega znaka, s katerim policist ustavlja, pa najmanj 500 evrov in najmanj šest kazenskih točk.

Tudi zaseg vozila

Zgoraj omenjena voznica jo je sicer odnesla kar dobro. Že jutri začne namreč veljati novela Zakona o varnosti cestnega prometa, s katero se višajo globe za kršitve, ki so med glavnimi vzroki najhujših prometnih nesreč. Gre predvsem za vožnjo pod vplivom alkohola in drugih nevarnih substanc, velike prekoračitve hitrosti v naseljih, vožnjo v nasprotno smer na avtocestah, nepravilno prehitevanje in podobno.

Kazni za najhujše prekrške bodo znašale tudi 1.000 evrov in več.
Kazni za najhujše prekrške bodo znašale tudi 1.000 evrov in več. FOTO: Promet.si

Vozniki, ki bodo prekoračili najvišjo dovoljeno hitrost v naselju za več kot 30 kilometrov na uro, bodo tako po novem kaznovani z globo v višini najmanj 1.000 evrov, devetimi kazenskimi točkami in prepovedjo vožnje motornih vozil. Podobna kazen čaka voznike, ki bi imeli v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligrama alkohola. Kaznovani bodo z 800 evri globe, desetimi kazenskimi točkami in odvzemom vozniškega dovoljenja. Globa za neuporabo varnostnega pasu bo po novem znašala 120 evrov, prav toliko tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo.

Novela uvaja tudi dodatno možnost odvzema oziroma pridržanja voznika zaradi najhujših prometnih prekrškov, ki so storjeni pod vplivom nedovoljenih substanc, predvsem pod vplivom alkohola. Za najhujše prekrške je kot sankcija za kršitelja predviden tudi zaseg motornega vozila, ki bo doletela kršitelja, ki je bil v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za najhujše prekrške, ali denimo kršitelja, ki je kljub prepovedi nadaljeval vožnjo.

Večja varnost ali debelejša 'proračunska denarnica'?

Vprašanje, ali bodo višje globe prispevale k večji varnosti v prometu ali pa bodo zgolj povečale državni proračun, deli slovensko javnost. Tako laično kot strokovno. Nekateri so prepričani, da se bo tistim, ki so odgovorni za najhujše tragedije na slovenskih cestah, dokončno stopilo na prste. Obenem se zavedajo, da zakon ni dokončna in edina rešitev, saj se da na področju izboljšanja varnosti cestnega prometa veliko doseči z izboljšanjem javne cestne infrastrukture. Spet drugi so skeptični, ker se vozniki praviloma držijo pravil le kratek čas po zvišanju kazni. Pomisleki so tudi zaradi izjemno visokih kazni, ki niso nujno usklajene z življenjskim standardom večine državljanov. Zakaj kazen ne bi bila vezana na dohodek kršitelja, se sprašujejo. Tretji spet opozarjajo, da je bil poskus z zvišanjem kazni v tem mandatu že opravljen, pa je stanje v prometu še slabše.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gasilc1
30. 04. 2008 22.59
Important notice PRAVILNO !! Narodnjaki na ful !!
Important notice
30. 04. 2008 22.24
120€ kazni za uporabo mobilca med vožnjo, ali 120€ za inštalacijo prostoročnega sistema telefoniranja.... Kaj se bolj splača???? Tudi bluetooth je dovoljen in žična slušalka za eno uho. Res je, da potem nisi frajer s telefonom v roki v avtu in po možnosti še "vozački lakat" skozi odprto okno. Seveda ne smejo manjkati narodnjaki do fula..... :))))
alenpwnz
30. 04. 2008 17.21
ce ne smemo uporabljati mobilnih telefonov bomo pa bluetooth mogl nabavit =)
savonardin@volja.net
30. 04. 2008 17.00
Same laži s strani države. Preberite tale članek in videli boste, da je morija na naših cestah vedno manjša: http://www.avto-magazin.si/novice/promet... dobrimi 2 mesecimi sem kontaktiral ZAG - Zavod za gradbeništvo Slovenije, ki ima Laboratorij za asfalte, bitumne in bitumenske proizvode. Iskal sem podatke o tornosti asfalta v državah EU, ker sem nekje slišal, da imamo v Sloveniji zelo dolge zavorne razdalje v primerjavi z drugimi državami EU, s katerimi se radi primerjamo. O taki raziskavi niso vedeli nič, povedali pa so, da oni opravljajo testiranja za GRADBENIŠKO STROKO, od POLICIJE pa še niso prejeli zahteve o PREVERJANJU USTREZNOSTI ASFALTA! Naši posamezni glasovi ne vplivajo nič kaj dosti - AvtoMoto društva Slovenije in druge pravne osebe, ki imate večji vpliv od nas posameznikov, ORGANIZIRAJTE PROSTESTE. POLICIJA, tudi vi imate otroke in tudi vaš otrok se lahko ubije na SLABI CESTI, zato ukrepajte tudi v tej smeri in naj ne bo vedno vzrok NEPRILAGOJENA HITROST!
BB65836
30. 04. 2008 15.45
ceste slabe,cene evropske,kazni za prekrske daleč nad evropskimi,samo plače.....večinoma dovolj za en ne prehud prekršek na mesec...
nemejugat
30. 04. 2008 12.17
...za varnostni pas in mobi 130€, pozabili so še na kajenje voznika, tam tudi 130€...
joezzySLO
30. 04. 2008 09.35
Evo zj k je pa brez izpita se pa jest javim,, da jo okol vozim,,z njenim BMW
civitasstain@gmail.com
30. 04. 2008 08.37
Nemški avtoji so še zmeraj kvaliteta. Seveda drugi probajo kopirat. Original je le kvaliteta. Ostalo je proč zavržen denar.
snikrs
30. 04. 2008 07.36
še premalo so ji dali.. izkušnje kažejo da če mi kdo za mano trobi in utripa z lučmi, ker vozim 10km/h čez omejitev (za dotično osebo prepočasi se razume) je to sigurno en prepotenten ljubljančan v bmw-ju. verjetnost da se to zgodi v petek je pa sploh velika..
Ranunculus
30. 04. 2008 03.39
Hehe... cosmos Je že tako, da so vozniki BMW-jev in verjetno še Audi-jev in Porshe-jev najbolj prepotentni in radi divjajo (ne vsi seveda ampak lep procent pa). Pa ne samo to, tudi čez dva parkinga parkirajo in sploh ne kažejo neke kulture v prometu. V tem pogledu so mi bolj simpatični Mercedesarji, ki pa večinoma imajo nekaj kulture in kažejo malo več zrelosti in umirjenosti.
Ne vem gdo si verjetno tukaj zgoraj nonstop izmišlja take bedne članke.Vedno voznica ali voznik nekega BMW-ja kršila predpise.Ali obstajajo samo ti modeli avtomobilov ali pa se z drugimi kateri so močnejši in hitrejši ne more kršiti predpisov.? Potem bodo pač morali izdati tudi še zakon da na cestah ne bo več teh bmw-jev in se bodo razmere takoj popravile.Ne bo več nesreč ne prekoračitev hitrosti in tako dalje. Jebo vas bmw in tistega kateri sestavlja take članke kateri so sigurno tudi izmišljeni. Lastniki kateri imate pa bmw-je zamenjajte znamke avtomobilov pa bo mir in boste ustregli tudi državi.Hahahahaha
Simonx
30. 04. 2008 02.08
jebiga faušija dela svoje.... in rajši mam starega BMW ja 10 let pa ma več opreme, pa kvalitete ko pa kaka nova-novejša korejska plastična gara ko ni vredna pol kurca,ko itak vsi kopirajo BMW-jeve oblike pa še to slabo,za kar jim kaj drugega nikoli ne bo uspelo!!! lojbic ti si pa po mojem že prevečkrat od zadaj vohal BMW jeve izpušne pline,ko ti je keri prek strehe pelo da si tak jezn? :))))
svizecincokolada
30. 04. 2008 01.52
zato ker so najbolj prepotentni prav lastniki BMW-jev, mislijo da so boga za jajca prjel, ker sedijo v skret školki z močnim motorjem,... zihr si je ta 31 letnica sama s svojimi žulji prigarala ta avto, da se zdej tako obnaša v njem,... me prav zanima kdo jo bo iz tega dreka zvelu, očka, stric, fant, mož,... edn zihr,...
Simonx
30. 04. 2008 01.48
mateja30 29.04.2008, 21:19 mene lastnice ferrarija že ne bojo prehiteval BMW-ji!!hahaha! Če maš ti ferrarija mam jaz 3 kurce med nogami.. :) Sploh pa M5 turbo gre mimo ferrarija,mu take rore stisne da mu ni nič jasno :)
24uu
30. 04. 2008 00.24
Za vse k mate neki prot BMwjom bom rek sam tole : Freude am Fahren ;) drugač pa tole glede kazni...je zame čist preveč, zgolj način hitrega zaslužka. In zdaj mislijo ka bojo s tem naredl. nič! vse bo po starem. spremembe bojo ko se bo folk nauču vozit! Priznam da tudi sam bolj hitro vozim, vendar samo kadar sem sam v avtu , in kadar cesta to omogoča (beri lepa prazna ravnina, nobenga nasprot) skratka po pameti. Nisem še mel nobene nesreče. Razen 1x , vendar nebi bila moja krivda, ko me je edn skor zrinil s ceste ko sem ga čist po pravilih šel prehitevat. In ne..ni bil bmw ampak nek enoprostorc. Tako da... ne posloševat zadeve, ampak se raje zamislite kako sami vozite in ne jemlite vaše vožje kot edino idealno
24uu
30. 04. 2008 00.14
hanescu.cosmin@personal.ro
29. 04. 2008 23.45
superseb ti dam za prav sam dam roko v ogenj da je več takih primerov ki peljejo preveč kot premalo
Pesa26
29. 04. 2008 23.21
zakaj pa samo lastnike BMW-jev? ajd recmo tud audi pa vse avte kar jim z lahkoto presega 140 km/h!!
profil7
29. 04. 2008 22.52
sami pametnjakoviči..
ServerAUTOMATIC
29. 04. 2008 22.34
Baba je pohodila plin!