Slovenija

Direktorji bi imeli do 20 odstotkov višjo plačo

Ljubljana, 26. 01. 2012 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja vladi predlaga takojšnjo zamrznitev izvajanja sprememb pravilnika o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja dela, družine in socialnih zadev v plačne razrede.

Pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Drago Ščernjavič, vladi predlaga takojšnjo zamrznitev izvajanja sprememb pravilnika o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja dela, družine in socialnih zadev v plačne razrede.

Ščernjavič kot nesprejemljivo ocenjuje tudi, da sprememb pravilnika niso usklajevali s pogajalsko skupino.

"Predlagamo, da na seji vlade obravnavate predlog in zahtevo za zamrznitev izvajanja sprememb pravilnika glede na sprejeti zakon o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012," je v dopisu predsedniku vlade, ki opravlja tekoče posle, Borutu Pahorju zapisal Ščernjavič. S tem aktom se določa višje uvrstitve v plačno lestvico – praviloma gre za povišanje plač celo do 20 odstotkov, je dodal.

V sindikatih so po njegovih besedah ogorčeni nad takšnimi spremembami "v okoliščinah, ko se vsak dan govori o potrebi dodatnega varčevanja, ko tisoče javnih uslužbencev nima odpravljenih plačnih nesorazmerij, ko je zamrznjeno napredovanje v višji plačni razred in višji naziv".

Predlagamo, da obravnavate predlog in zahtevo za zamrznitev izvajanja sprememb pravilnika, je Pahorju sporočil Ščernjavič.
Predlagamo, da obravnavate predlog in zahtevo za zamrznitev izvajanja sprememb pravilnika, je Pahorju sporočil Ščernjavič. FOTO: Miro Majcen

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pa po drugi strani opozarjajo, da so direktorji domov za starejše "za svoje zahtevno in odgovorno delo v izjemno težkih časih za poslovanje nagrajeni skromno in tudi v številkah jih cela paleta strokovnih delavcev v javnem sektorju krepko prehiteva". Kot poudarjajo, se morajo direktorji soočati "z obsežnimi novimi nalogami, pomanjkanjem sredstev in vedno bolj zahtevnimi uporabniki".

MDDSZ: Spremenile so se okoliščine

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so pojasnili, da uredba o plačah direktorjev v javnem sektorju določa, da se sprememba uvrstitve zaradi drugačnega seštevka vrednosti posameznih podrobnejših kriterijev lahko za posamezno delovno mesto direktorja izvede z začetkom mandata direktorja.

"Po določitvi plačnega razreda direktorja v javnem zavodu so se spremenile okoliščine pri določitvi kriterijev, ki omogočajo drugačen seštevek vrednosti posameznih kriterijev, in sicer zaradi povečanja števila uporabnikov, povečanja obsega drugih storitev javnega zavoda, delovanja zavoda na več lokacijah v istem ali drugem kraju," so zapisali.

Pri centrih za socialno delo so se po njihovih navedbah spremenili seštevki podrobnejših kriterijev zaradi sprememb v številu zaposlenih. S širitvijo dejavnosti na centrih se je namreč povečalo število zaposlenih. Centri so na podlagi nove zakonodaje in potreb začeli izvajati tudi več tako enoletnih kot tudi večletnih programov socialnega varstva, nekateri pa so pristojni tudi za več občin, so dodali.

V postopku spreminjanja pravilnika so po njihovih navedbah pridobili soglasje ministrstev za javno upravo in za finance ter službe vlade za zakonodajo.

Višji plači bi dobivala direktorja Doma starejših občanov Preddvor in Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah.
Višji plači bi dobivala direktorja Doma starejših občanov Preddvor in Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. FOTO: Reuters

Spremembe pravilnika o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja dela, družine in socialnih zadev v plačne razrede znotraj razponov plačnih razredov, ki zvišujejo plače direktorjem nekaterih domov za starejše in centrov za socialno delo, so bile objavljene v uradnem listu 20. januarja.

Gre za Dom starejših občanov Preddvor in Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah ter za centre za socialno delo Domžale, Gornja Radgona, Lenart, Maribor, Ormož, Piran, Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec, Trebnje in Vrhnika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robberto
26. 01. 2012 20.49
+1
"Direktorji bi imeli do 20 odstotkov višjo plačo" SLABO!! SLABO!! KJER KOLI, KADER KOLI je to slabo za Slovenija in gospodarsko. Sploh nevem o čem gre članek ampak takoj ko sem prebral to sem takoj vedel, SLABO!! Kdor koli kjer koli, ki ima več kot 2000EUR plača je slabo za gospodarstvo, kjer koli. So pa le določeni poklici, ki so vredne take plače. Ampak le zaradi odgovornosti poklica, in to NOBEN vodilni ali direktorski poklic je tako odgovoren kot naketere poklice.
Honor, Virtus, Fidem
26. 01. 2012 20.20
+3
Vse čestitke g. Svetliku. Delavci v javni upravi so skoraj pred Rdečim Križem in Karitasom, g. Svetlik pa suvereno dvigne plačo diretorjem. Za primerjavo 51. plačni razred je 3.401,00 EUR, brez dodatkov. Vsa čast g. ministru.....
Buena Vita
26. 01. 2012 20.12
+4
PA JA,ŽULJE SO DOBILI NA RITEH,IN TO SI ZASLUŽIJO,ZRAVEN ŠE PLAVE KOVERTE'??? PA SE DA ŽIVET
matic cad
26. 01. 2012 18.32
+6
Če vidite, da je nekaj narobe z celotnim ekonomskim, političnim, socialnim sistemom in bi radi se uprli sistemu s tem, da ste samostojni psihično in fizično vam ta skupina video posnetkov lahko zelo pomaga: vtipkajte " truthnevertold " v youtube in začnite gledati kratke vendar izjemno poučne filmčke, vsi so označeni od (1. The Riddle)........ Ko boste začeli z prvim vam garantiram, da boste poslušali do konca. Ne mislim vas učiti, ravno nasprotno, če imate vi kakšne odlične poučne videoposnetke, ki učijo človeka kako se upreti pokvarjenemu sistemu vas prosim za link. " poslušaj vsakega" "sledi nobenemu" "hodi svojo pot s svojim razumom" -
vukobrat
26. 01. 2012 18.26
+4
Kaj bomo pa upokojeci rekli ? Po 40 letih dela kot KV delavec, ki se je leta in leta moral odpovedovati 100% plači , da je firma lahko gradila nove obrate v katerih je potem zaposlovala nove delavce in imamo sedaj MANJ kot 500 evrov ! Za ta denar naj probajo novodobni izkoriščevalci in g.Svetlik preživeti Čas je, da bo Karli kaj rekel ali pa naj se odpove DESUS-a .Mi ne moremo pozabiti ker se nam iz meseca v mesec dogaja socialna kriza !
odbogaposlan
26. 01. 2012 17.48
+6
periot22 26.01.2012 16:14:07 7 večina 7 Veliko direktorjev v Sloveniji si zasluži brco ne pa višjo plačo!!!!!!
drzavljan1
26. 01. 2012 17.34
+5
Verjetno je prislo v onem stavku leta 1990, da bomo druga svica do nesporazuma. Mislili so, da bomo cez deset let Svicali, da bomo preziveli...
liskub
26. 01. 2012 17.19
+6
Zamrznit je treba Svetlika ljudem ki imajo socijalno podporo pa da ima malo vrta bodo po smrti vzela državo tako da tisti ki ostane,ostane še brez tistega malo da si kaj pridela.A višji sloj pa še več nikoli nimajo dosti.Pa naj Hildo prosi in naj gre k njej delat zastonj.Neve pa ta Svtlik da denar,ki gre za socjalne pomoči neda država ampak vsi državljani l plačujemo nevem kako lahko vzame potem država.To lopovščino podpira tudi Kužuhčka ki pa ima toolikšno pokojnino da nebo rabila socjalne pomoči.
unja1.m
26. 01. 2012 17.13
+1
dajte jim 30..dre..kachem
janez Kovač 1
26. 01. 2012 16.46
+8
če mislijo direktorji da imajo preveč dela in slabo plačo naj odidejo in dajo mesto mlajšim ,ki bodo radi inboljše delali za isto ali manjšo plačo!
betboys
26. 01. 2012 16.40
+7
kaj ni v javnem sektorju napredovanje v plačilnem razredu in tako dvig plače zamrznjeno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????? Aja zamrznitev velja samo za policaje, medicinske sestre, vojake, učitelje, negovalce v zavodih...... Med tem ko bi direktorjem dvignili plače. Halo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Če so zamrznjene so zamrznjene za vse un ne samo za ene. Vlada bi varčevala samo na plečih ljudstva na eliti pa bi dala še več. Ukinte nadomestilo bivšim poslancem! ( tudi delavecc ki zgubi delo ga ne dobiva ), zakaj bi ga oni??????? In vi naj bi bili pošteni????? Kaj se malo šalite znami ????????????
dajno
26. 01. 2012 16.19
+2
Spremenile so se okoliščine? JA PRAVILNO UGOTAVLJATE! Samo si slabo razlagate, nismo Indija koromandija, pač pa v globokem dr.... tako da so spremembe nujne NAVZDOL!
periot22
26. 01. 2012 16.14
+10
Veliko direktorjev v Sloveniji si zasluži brco ne pa višjo plačo!!!!!!
konstruktor
26. 01. 2012 17.31
+1
resslovenka
26. 01. 2012 15.00
+6
A šparamo, al ne šparamo? Aja, spet samo eni. Pridige o tem, kako smo vsi v istem čolnu res ne držijo. Eni smo v tistem, ki se potaplja, pa druge drži nad vodo. Kaj nad vodo, med oblaki.
Maancy
26. 01. 2012 14.42
+9
To je čisti Kriminal.
wonn
26. 01. 2012 13.59
+8
direktorji pač imajo premale plače in skrite dodatke ,ki si nakazujejo,delavec pa naj crkne!!Še malo pa bo revolucija !!!
lordG
26. 01. 2012 13.39
+7
direktorji pač ne živijo v realnem svetu
Gunnar
26. 01. 2012 13.27
+4
sanje so dovoljene, sanjam o tem, da bi bilo pravično vsem državljanom dvignit plače, ne samo določenim... zdle je pa čas, da se zbudim in pogledam kruti realnosti v oči...
Gunnar
26. 01. 2012 13.31
jp, kruta realnost mi je prišepnila: V r*ti smo!
Jimi1
26. 01. 2012 13.24
+7
Plače bi morale biti po JU javne.... Od kar so vse povsod tajne se namreč dogajajo razne svinjerije, ko ovaduhi in podobni tički dobivajo več kot strokovnjaki po podjetjih.....
kockam
26. 01. 2012 13.23
+16
Vse plače v javni upravi (oziroma vseh, ki so plačani z davkoplačevalskim denarjem)bi morale viseti na oglasni deski. Garantiram da delavcev nebi motilo.