Slovenija

Direktorja iz afere Šuštar priznala sodelovanje s Šobo

Ljubljana, 05. 10. 2011 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Direktorja dveh podjetij, ki sta prejela sredstva z razpisa ministrstva za gospodarstvo in sta bila v tej zadevi tudi pogojno obsojena, sta priznala sodelovanje s Šobo, soobtoženim v primeru Šuštar.

V postopku, ki zoper Boštjana Šobo, soobtoženega v primeru Šuštar, poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču, so danes zaslišali direktorje podjetij, ki so prejela sredstva z razpisa ministrstva za gospodarstvo. Dva med njimi, Milan Roškarič in Iztok Vaukan, ki sta bila v tej zadevi tudi pogojno obsojena, sta sodelovanje s Šobo priznala.

Boštjan Šoba
Boštjan Šoba FOTO: POP TV

Roškarič, direktor podjetja Trgoprevoz, je pojasnil, da je podjetje leta 2000 na razpisu dobilo 21 milijonov nekdanjih tolarjev, in priznal, da je bil v zvezi z razpisom v stiku z več ljudmi z ministrstva. Ob tem ni izključil možnosti, da je stike navezal tudi z Borisom Šuštarjem, prvoobtoženim v tej zadevi, izpostavil pa je, da se s Šobo o razpisu ni pogovarjal.

A kot je pojasnil v nadaljevanju, Šobo pozna. Podjetje GSP, ki ga je vodil Šoba, je za Trgoprevoz pripravil idejni koncept prenosa tehnologije podjetja v BiH. Tožilstvo je sicer obtoženim v preteklih procesih pa tudi sedaj Šobi očitalo, da so podjetja, ki so pristala na vračilo dela sredstev z razpisa, denar nakazovala prav podjetju GSP, ki je izdajalo fiktivne račune za nikoli opravljene storitve. Prek tega podjetja naj bi se denar nato vračal Šuštarju.

Roškarič je moral med zaslišanjem pojasniti tudi zgovorne prepise prisluhov, najprej med njim in Šuštarjem, nato pa med Šuštarjem in Šobo. Okrožna državna tožilka Jožica Boljte Brus je prebrala Šuštarjeve besede Roškariču, ko je Šuštar dejal: "Vse vam naštimam, vi se pa še prijavit ne znate" in "kjer koli se boste prijavili, jaz vas bom porinil". Predsednico senata Dejano Fekonja je zanimalo, kaj pomeni, da je Šuštar "vse naštimal" in da jih "bo porinil".

Roškarič je ugotavljal, da se to verjetno nanaša na interes države, da pomaga njegovemu podjetju, saj so delovali na mednarodnem tržišču in so tudi drugim slovenskim podjetjem pomagali pri preboju v tujino. "Mogoče so videli, da obstaja perspektiva," je ocenil.

Boris Šuštar
Boris Šuštar FOTO: POP TV

Boljte Brusova je prebrala tudi pogovor med Šuštarjem in Šobo, v katerem je Šoba povedal: "Ne vem, kaj je naredil ta blesavi Roškarič. A nima milijona, da bi dal, recimo?"

Roškarič je dejal, da se Šoba nikdar ni omenjal, da bi moral Šuštarju dajati denar.

S podjetjem GSP je sodelovalo tudi koroško podjetje Kalkoprem. Direktor Vaukan se na današnjem zaslišanju veliko stvari ni spomnil, je pa razložil, da je GSP pripravil tržno raziskavo za prodajo tračnih žag na ameriškem tržišču. Dodal je še, da ne ve, ali mu je Šoba kdaj rekel, da ima njegovo podjetje možnost pridobitve sredstev z razpisa ministrstva.

Sojenje Šobi se bo nadaljevalo prihodnji ponedeljek, ko naj bi kot priča predvidoma nastopil Boris Šuštar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentator2000
06. 10. 2011 11.34
Slovenija je bila pravna država dokler se ni ustavno sodišče začelo vtikat v imena ulic.
Biofrutekk
05. 10. 2011 17.44
Popravek...v vsaki normalni pravni državi bi bil primer razrešen in akterji za zapahi!
Desktop.Messiah
05. 10. 2011 14.40
Več kot desetletje po domnevni nepravilnosti sodni mlini še vedno preganjajo akterje? Neverjetno, v vsaki normalni pravni državi bi primer že zdavnaj zastaral, pri nas pa...