Slovenija

Direktorica kranjske porodnišnice protestno odstopila, pristojni napovedujejo združitev z jeseniško bolnišnico

Kranj, 11. 04. 2017 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Direktorica kranjske porodnišnice Andreja Cerkvenik Škafar je protestno odstopila s svoje funkcije. Pravi, da ne more biti kriva za neustrezno zdravstveno politiko, ki vodi do finančnih težav bolnišnic, in dodaja, da je postala trn v peti, ki opozarja na finančne in kadrovske težave. Direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaž Glažar napoveduje pripojitev kranjske porodnišnice k jeseniški bolnišnici.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Direktorica porodnišnice: Ne dovolim, da me kdorkoli stiska za vrat
    02:20
    Iz SVETA: Direktorica porodnišnice: Ne dovolim, da me kdorkoli stiska za vrat
  • Iz 24UR: Združevanje bolnišnic
    02:36
    Iz 24UR: Združevanje bolnišnic
Direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj Andreja Cerkvenik Škafar je protestno odstopila s svoje funkcije.
Direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj Andreja Cerkvenik Škafar je protestno odstopila s svoje funkcije. FOTO: Kanal A

Direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj Andreja Cerkvenik Škafar je protestno odstopila s svoje funkcije. Svoje razloge je podala na današnji novinarski konferenci, medtem ko naj bi v svetu zavoda načrtovali njeno razrešitev zaradi malomarnosti. Meni, da je postala trn v peti, ker opozarja na finančne in kadrovske težave.

Direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaža Glažarja odstop Andreje Cerkvenik Škafar z mesta direktorice kranjske porodnišnice ne preseneča, saj je zavod pod njenim vodstvom že nekaj let posloval s primanjkljajem. Napovedal je organizacijsko pripojitev kranjske porodnišnice k jeseniški bolnišnici.

Kot je izpostavila Škafarjeva, je bila "seja sveta 27. februarja zame skrajno žaljiva, saj je bila predlagana moja razrešitev, ki sem jo razumela kot politični mobing, in sicer z iskanjem nerealiziranih sklepov in z očitkom o nestrokovnosti poročila". Dodala je, da ona ne more biti kriva za neustrezno zdravstveno politiko, ki vodi tudi do finančnih težav bolnišnic.

Ko sem spet postala glasna, sem postala neželena, začeli so se vršiti pritiski in grožnje. Andreja Cerkvenik Škafar

Skupna izguba kranjske porodnišnice trenutno znaša dva milijona evrov, za več kot 900.000 evrov pa je zapadlih obveznosti do dobaviteljev. Kumulativna izguba je narasla v zadnjih dveh letih, ker so začeli operirati s sodobnejšimi posegi, ki so izjemno slabo vrednoteni, a zelo pomembni za zdravje in hitro pooperativno okrevanje bolnic, je pojasnila.

V Kranju se je v 62 letih rodilo skoraj 110.000 otrok.
V Kranju se je v 62 letih rodilo skoraj 110.000 otrok. FOTO: Kanal A

"Ne bojim se naročene revizije sveta zavoda, saj sem v obdobju svojih treh mandatov delala pošteno in po svojih najboljših močeh," je dejala Škafarjeva, ki bi ji mandat potekel oktobra prihodnje leto. Kot je poudarila, z "mesta direktorice odhaja z dvignjeno glavo in občutkom, da je bilo v zadnjih 12 letih v času njenega vodenja v bolnišnici veliko narejenega".

Meni, da združevanje uprav bolnišnic v tem času ne bo prineslo nobene dobrobiti, ne nasprotuje pa skupni gorenjski bolnišnici. "Vendar pa je najprej treba poskrbeti za korektno financiranje programov, kadre in prostore, v katerih delujemo," je izpostavila in dodala, da je poskušala s številnimi pozivi na ministrstvo, a ni bila uspešna. "Ko sem spet postala glasna, sem postala neželena, začeli so se vršiti pritiski in grožnje," je dejala.

"Sramota je, da v tretjem največjem slovenskem mestu zapira in ruši samostojnost peti največji porodnišnici v državi, da ozki interesi v ozadju prevladajo nad širšim javnim interesom in da ni ustrezno poskrbljeno za korektno financiranje ginekologije in porodništva ter da oskrba zdravih novorojenčkov ni plačana," je poudarila Škafarjeva.

Verjame, da bodo njene besede pomagale ohraniti samostojnost kranjski porodnišnici, v kateri se je v 62 letih obstoja rodilo skoraj 110.000 otrok, operiranih pa je bilo več kot 134.000 žensk. "Verjamem tudi, da bo oskrba zdravih novorojenčkov povsod po naši državi nekoč korektno plačana," je sklenila.

"Ne dovolim, da bi me kdorkoli politično stiskal za vrat, me blatil in mi grozil," je dejala. Vprašala se je, "zakaj mora politika s svojimi lovkami obvladovati stroko in ji na umazan način narekovati odločitve, ki imajo v ozadju povsem drugačne interese in namene".

Škafarjeva, ki ostaja v kranjski bolnišnici kot zdravnica, je izjavo o odstopu podala v ponedeljek, danes popoldan pa naj bi se sestal svet zavoda.

Optimizacija poslovanja bolnišnic

Glažar je v izjavi za medije pojasnil, da se je ministrstvo v resoluciji o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025 zavezalo k optimizaciji poslovanja bolnišnic. Na Gorenjskem že imajo primer dobre prakse z organiziranjem osnovne zdravstvene dejavnosti v okviru enega zavoda, po tem vzoru nameravajo tudi organizirati vodenje gorenjskih bolnišnic.

"Urejamo samo vodenje in upravljanje javnih zdravstvenih zavodov, medtem ko zdravstvena dejavnost ostaja na isti lokaciji," je dejal. Prepričan je, da bodo z novo organizacijo zagotovili varna delovna mesta, finančno stabilnost ter razvoj kakovostnih zdravstvenih storitev za prebivalce.

Ministrstvo namerava isto storiti tudi v primeru bolnišnice Topolšica, kjer je zaradi likvidnostnih težav pod vprašanjem izplačevanje plač zaposlenim. To bolnišnico nameravajo poslovodno in organizacijsko pripojiti k celjski splošni bolnišnici. Aktivnosti za pripojitev po njegovih navedbah že tečejo in naj bi bile končane do konca junija.

Ali ima ministrstvo podobne načrte še s katero drugo bolnišnico, Glažar neposredno ni odgovoril. Je pa dejal, da razmišljajo o tem, da bi finančno najbolj prizadetim bolnišnicam sposobnejša in boljša vodstva ustvarila pogoje, da bi te bolnišnice nadaljevale s svojim delom.

Glažar se je odzval tudi na navedbe Cerkvenik Škafarjeve, da so se nanjo začeli vršiti pritiski in grožnje, ko je postala glasna. Dejal je, da ne ve za grožnje, zagotovo pa da ni prišlo do kakšnih pritiskov s strani ministrstva za zdravje.

Dejal je tudi, da se po vseh zavodih, kjer so končali s slabim poslovnim rezultatom, izvajajo revizije poslovanja. Ko bodo zaključene, bodo lahko tudi konkretno ukrepali. Ob tem pa je opozoril, da so direktorji zavodov tisti, ki morajo pravočasno reagirati ob poslovanju, ne pa ministrstvo.

Kranjsko porodnišnico bodo pripojili k jeseniški bolnišnici.
Kranjsko porodnišnico bodo pripojili k jeseniški bolnišnici. FOTO: Kanal A

Sveta zavoda bolnišnice zavrača očitke o političnih pritiskih 

Svet zavoda Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj se je na današnji seji seznanil z odstopno izjavo direktorice, o njeni dokončni razrešitvi in imenovanju vršilca dolžnosti pa bo svet razpravljal v torek. 

Kot je po seji povedala predsednica sveta zavoda  Alenka Bradač, je problem bolnišnice nedoseganje plana in zastavljene realizacije programa. Bolnišnica ima tako dva milijona evrov kumulativnih izgub, kar je privedlo zavod v težko finančno situacijo in le s težavo poravnava svoje obveznosti. Povprečen rok plačila dobaviteljem v lanskem letu je znašal osem mesecev.

Ogroženo je normalno poslovanje bolnišnice in izplačilo plač, je opozorila Bradačeva. "Zaradi te težke likvidnostne situacije smo člani sveta želeli od direktorice, da se usmeri v to, da bolnišnica realizira zadosti finančnih virov in racionalizira ter optimizira poslovanje, tudi s tesnejšim sodelovanjem s podobnimi ustanovami. Kljub večkratnim pozivom in opozorilom se to ni zgodilo," je povedala.

Zato so se, kot je dejala Bradačeva, v svetu zavoda morali pripraviti tudi na možnost, da bi direktorico odstavili iz poslovnih razlogov zaradi nedoseganja rezultata, čeprav to ni bil njihov prvenstven namen. "Smatrali smo, da odstavitev niti ne bi bila najboljša rešitev, ker bi se potem ukvarjali z iskanjem novega vodstva, medtem pa bi zavod tonil v še slabšo situacijo," je pojasnila.

Ob tem je Bradačeva, ki je vodenje sveta zavoda prevzela februarja lani, zagotovila, da na direktorico politično nikakor niso pritiskali. "Vsa naša prizadevanja, vsi naši predlogi so bili za izboljšanje poslovanja," je dejala in poudarila, da so vsi argumenti strogo ekonomski in se niso vtikali v njeno strokovno delo.

Bradačeva: Samo opozarjali smo jo 

"Samo opozarjali smo jo, naj poslovanje zavoda tako organizira, da bo realizirala dovolj prihodkov," je povedala Bradačeva in dodala, da so se bili člani sveta tudi maksimalno pripravljeni vključiti v to, da zavodu pomagajo, da bo normalno posloval.

"Moja želja je, da bi zopet zagotovili pogoje za normalno delovanje bolnišnice," je sklenila. Ob tem je poudarila, da nikoli niso razpravljali o možnosti zaprtja bolnišnice, niti bili o takšni nameri obveščeni s strani ustanovitelja, da pa bi bila morda rešitev povezava z jeseniško bolnišnico.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TNT4U
12. 04. 2017 12.35
Objestnost nima meja. Dokler ne bodo prišle tuje zavarovalnice v SLO in prevzele levji delež storitev, bo poraba samo rasla, odgovornosti nobene, plače za ne-delo pa bodo vedno prenizke.
ni_mi_vse_eno
11. 04. 2017 21.23
+5
To je dobro, da bolnišnice skrbijo za velik profit, ampak v takem duhu se hitro lahko zgodi, da makedonski delavec z bolečinami v prsih pošljejo domov, ker nima zavarovanja. Vir: 24ur, Nadzor zdravstvenega ministrstva po smrti makedonskega delavca je pokazal, da za smrt ni krivo neustrezno ravnanje zdravstvenega delavca, ampak neurejeno zdravstveno zavarovanje delavca. --- Mi nočemo bolnišnice z rdečimi številkami, ker imamo radi profit.
ROSINANT
11. 04. 2017 19.48
+0
Definitivno je v Sloveniji preveč bolnišnic in tudi porodnišnic. Premalo so specializirane in premalo opremljene. Kvaliteta dela je zaradi vsega zelo nizka. Podobno je tudi z "specializiranimi"ambulantami.
ROSINANT
11. 04. 2017 19.51
-4
Kot da smo v srednjem veku. Pozabljamo da je oseben transport od leta 1500 vsaj malo napredoval in da je priti iz Kranja na Jesenice mala malica.
johanca123
11. 04. 2017 18.06
-5
Stara babja taktika, - ko te zarad nesposobnosti hočejo zamenjat, pričneš javno pljuvat po državi. Najbrž je babnca v žlaht z Grimsom
mallonge
11. 04. 2017 18.05
+2
Prav ji je, Zakaj pa ni tekla jankovićića podpret? Tisti so vsi nepogrešljivi.
ni_mi_vse_eno
11. 04. 2017 21.25
+1
Še vedno ima možnost, da ji Jankovič zrihta novo službo. Seveda gre za majhno protiuslugo, kaj pa je to 3 min dela. :)
ni_mi_vse_eno
11. 04. 2017 21.26
+1
Farmacevtki je pomagal, zakaj ne bi zdravnici? :)
ecnarf
11. 04. 2017 15.49
+3
Koliko direktorjev in zdravnikov bi moralo odstopit iz te porodnišnice zaradi napak ki so jih storili v preteklosti,pa so nemoteno delali naprej, ker jim je nemogoče dokazovat napake.
LLORT
11. 04. 2017 16.28
+4
Toliko dokler ne pride nekdo iz Nemčije, kot povsod.
LLORT
11. 04. 2017 16.31
+1
Nemce se posluša, poštenih Slovencev pa žal ne oz. se jim takoj zapre usta
Tjaša Ogris
11. 04. 2017 15.46
+10
to je pa res ena redkih zdravnic z srcem...Škoda
1236
11. 04. 2017 15.19
+10
direktorca ali direktor bi moral biti finančnik ne pa dohtar to se vidi
izpolni polje vzdevek
11. 04. 2017 15.12
+3
Slovenija je premala za 25 bolni[nic. To je 25 direktorskih plač, 25 administracij, 25+ zgradb za vzdrževanje. 5 bolnišnic bi bilo dovolj, vse zdravnike razporedit in bo takoj boljše zdravstvo.
LLORT
11. 04. 2017 16.32
-3
LLORT
11. 04. 2017 16.32
+0
da ne govorimo o zlati uri pacientov... ti pa tvojih 5 bolnišnic. Toliko jih je da še vedno umirajo na hodnikih
Karantanija
11. 04. 2017 14.42
+11
Škoda, ker ni zdržala do konca in se je vdala. Sedaj bo verjetno zopet tako kot je bilo ... Katastrofalno.
LLORT
11. 04. 2017 16.34
+2
ne bi zdržala, ker bi jo odstavili in spljuvali, v tem primeru je najpametneje sam odstopiti.
Angelica007
11. 04. 2017 14.37
+12
ce v bolnisnici ne bi bilo hinavskih,zahrbtnih,mascevalnih sester, katere so vodile to umazano igro, se taksen upor ne bi zgodil!
Salamandros
11. 04. 2017 14.18
+9
Pa že ni bila všeč komunistični partiji Slovenije. :)
kam_to_pelje
11. 04. 2017 14.29
+9
komunistična partija Slovenije nima nič s tem brihta bolana. Politika pri nas je v vseh opcijah enaka po letu 91. Ne glede na barvo in kdo je bil na poziciji. če pa pogledava iz kod izhajajo vsi vidni člani parlamentarnih strank. Bova na koncu dobila resnično močno rdečo barvo ki je po letu 91 zbledela v modr rumeno zeleno in ne vem katero barvo s palete še. Politika je odpeljala življenje v svojo smer ne glede na to ali to državljanom oz. nam to odgovarja ali ne. Omejencem kot si ti pa je pomembno kdo lovke steguje na čelu vlade. Vse vlade do sedaj so omejevale pravice ki smo jih nekoč imeli. Veliko pravic je s prihodom kvazi demokracije bilo odvzetih ljudstvu. Če imaš predolg jezi. Ti pa itak ndenejo vislice po njihovem kroju. Kar pomeni lahko šs bolj kruto kazen. Toda ti kar verjemi v pravljice levih in desnih ter barvnih škratov s politične oblasti!!
Salamandros
11. 04. 2017 14.52
+12
Točno tako, vsi so isti. Od 91 leta se ni spremenilo popolnoma nič. Samo YU je razpadla na več držav v ozadju pa so isti komunistični strički.
kam_to_pelje
11. 04. 2017 15.13
+1
obožeobože
11. 04. 2017 15.15
+1
modelx
11. 04. 2017 14.17
-1
kranj je četrto messto po velikosti
1236
11. 04. 2017 14.16
-4
po hiši se vidi kakšn gospodar si.
mallonge
11. 04. 2017 13.19
-3
Prav ji je, Zakaj pa ni tekla jankovićića podpret? Tisti so vsi nepogrešljivi.