Slovenija

Direktor ZD Velenje: Otrok je bil obravnavan korektno

Velenje, 05. 02. 2015 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Zdravstvenem domu Velenje zavračajo očitke o malomarnem zdravljenju otroka. Direktor opozarja, da je bila obravnava otroka opravljena kakovostno in v skladu s pravili stroke, sprašuje pa se, zakaj so starši otroka peljali v bolnišnico šele zvečer.

Po objavi novice, da celjski kriminalisti na podlagi prijave staršev zbirajo informacije in preverjajo razloge, ali obstaja sum storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja v Zdravstvenem domu Velenje, iz velenjskega zdravstvenega doma sporočajo, da je bil otrok v dežurni ambulanti korektno obravnavan in skladno s strokovnimi smernicami napoten na zdravljenje v bolnišnico.

V ZD Velenje zavračajo očitke o malomarnem zdravljenju.
V ZD Velenje zavračajo očitke o malomarnem zdravljenju. FOTO: Thinkstock

Direktor ZD Velenje Jože Zupančič pravi: "Otrok iz Šmartnega ob Paki je zbolel v petek, 29. januarja, z bruhanjem in drisko. V dežurno ambulanto je prišel v petek popoldne. V dežurni ambulanti ga je pregledal specialist urgentne medicine. Zdravnik se je po pregledu otroka zaradi začetnih znakov izsušitve in možnosti, da pri tako majhnem otroku ob bruhanju in driski lahko prišlo do poslabšanja stanja, skladno s strokovnimi smernicami odločil, da bo otroka napotil na zdravljenje v bolnišnico Slovenj Gradec. Izvid obravnave in napotnico za sprejem na pediatrični oddelek so starši prejeli ob 17.08 uri. Na otroški oddelek bolnišnice Slovenj Gradec je bil sprejet v petek zvečer ob 21.23 uri. Ob sprejemu ni bil prizadet, zaradi izsušitve je dobil ustrezno terapijo."

"Obravnava je bila opravljena kakovostno in v skladu s pravili stroke. Potrdili smo okužbo z rota- in adenovirusom. Dojenček je prejel terapijo v obliki hranjenja z adaptirano formulo, ki jo je že prejemal tudi doma. Po hranjenju je nastopila alergijska reakcija v smislu kožnih izpuščajev in pljučne simptomatike, ki je izzvenela po prejemu ustrezne terapije, stanje dojenčka pa je bilo ves čas stabilno. Zaradi otrokove starosti in v skladu s pediatrično doktrino smo se odločili za premestitev otroka na terciarni center z ustreznim in strokovnim spremstvom," izjavo slovengraške bolnišnice povzema Zupančič in dodaja, da so diagnozo in zdravljenje potrdili tudi na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Nekorektno je, da se v nekaterih medijih brez predhodnega preverjanja obtoži zdravstveno osebje, ki ob nenormalnih obremenitvah ob epidemiji gripe in gripi podobnih obolenj ter na robu svoje zdržljivosti korektno obravnava bolnike, ki iščejo pomoč v rednih ambulantah in v dežurni ambulanti. Direktor ZD Velenje, Jože Zupančič

Zupančič se sprašuje, zakaj starši otroka niso peljali k pediatrinji, ki je delala ta dan v Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki. "Res je, da so v dežurni ambulanti čakali približno eno uro in pol, saj sta bili obe dežurni ekipi zaradi nujnih primerov na terenu," pojasnjuje Zupančič in dodaja, da je bila v ambulanti ves čas prisotna medicinska sestra in občasno zdravnica, ki je ob svoji redni ambulanti kontrolirala stanje v dežurni ambulanti. "Otrok ob pregledu v dežurni ambulanti ni bil prizadet in ni potreboval prevoza z reševalnim vozilom," pravi direktor. "Ne vemo, zakaj so starši otroka peljali v bolnišnico šele zvečer, saj so vedeli, da se stanje pri dojenčku lahko poslabša, zato je tudi bil napoten v bolnišnico," se še sprašuje Zupančič.

V ponedeljek smo poročali, da celjski kriminalisti na podlagi prijave staršev zbirajo informacije in preverjajo razloge, ali obstaja sum storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja otroka v Zdravstvenem domu Velenje. Starši otroka naj bi dežurnega zdravnika prijavili policiji, ker naj ne bi pravilno obravnaval otroka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3