Slovenija

Direktor UKC Maribor je zavrnil očitke glede doktorske disertacije

Maribor, 15. 02. 2012 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gregor Pivec pravi, da je popolnoma normalno, da je UKC Maribor kril stroške za njegovo izobraževanje. Tudi zaposlitev soproge njegovega somentorja po njegovem mnenju ni sporna, saj je ustrezala razpisnim pogojem.

Direktor UKC Maribor Gregor Pivec se je odvzal na očitke glede financiranja stroškov njegove doktorske disertacije z naslovom Razvoj bolnišnice Maribor od ustanovitve do druge svetovne vojne in sporne zaposlitve somentorjeve soproge. Pivec pravi, da je z bolnišnico leta 2005 sklenil pogodbo o izobraževanju, kakršne so bile sklenjene tudi z več kot 200 drugimi zaposlenimi v UKC Maribor. "Izobraževanje kadrov je nujno za razvoj in kakovostno delo. Normalno je, da našim sodelavcem poravnamo šolnino in druge stroške," je poudaril Pivec.

Gregor Pivec
Gregor Pivec FOTO: Jani Dolinšek

Dodal je, da je tudi sam zaprosil za povrnitev stroškov lektoriranja, oblikovanja in vezave doktorske naloge v višini 760 evrov. V zadnjih dveh letih je sicer UKC Maribor po njegovih besedah te stroške kril skupno štirim zaposlenim.

Očitki so leteli tudi na račun ustreznosti obravnavane teme v njegovi disertaciji. Pivec je pojasnil, da se ustreznost teme ugotavlja na univerzi, kandidat pa na to nima vpliva. Po njegovem mnenju je raziskovanje preteklega razvoja neke ustanove nujno za njen nadaljnji razvoj in zgodovino medicine se predava na vseh medicinskih fakultetah v svetu. Kakovost njegovega dela po njegovem potrjuje tudi dejstvo, da je dele disertacije objavil v treh mednarodnih revijah in da je bil januarja povabljen na konferenco o zdravstvenem menedžmentu v Hongkongu.

Dovoljene tudi disertacije s širšega področja zgodovine

Na Univerzi v Mariboru so pojasnili, da Pivčeva doktorska disertacija sicer res nima neposredne povezave s študijskim programom 3. stopnje biomedicinska tehnologija. Ker pa se v študijskem programu 2. stopnje splošna medicina v okviru predmeta uvod v medicino 1 poučuje tudi zgodovina medicine, zato se lahko pojavljajo doktorske disertacije tudi s širšega področja medicine.

Moje doktorsko delo je bilo opravljeno strokovno, transparentno in v skladu z vso zakonodajo in akti UKC Maribor. Gregor Pivec, direktor UKC Maribor

Glede sporne zaposlitve soproge njegovega somentorja Mateje Matjašič Friš pa je Pivec zatrdil, da je bila zaposlena v skladu z zakonodajo in statutom UKC Maribor. Marca 2011 so objavili razpis za to delovno mesto, a ker nobeden od prijavljenih kandidatov ni izpolnjeval pogojev, so ga morali aprila ponoviti. Nanj se je prijavila samo Matjašič Friševa, ki je izpolnjevala vse razpisne pogoje

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Staropramen
15. 02. 2012 23.39
+1
Kako je sploh možno delati doktorsko disertacijo na temo zgodovine neke podeželske bolnišnice? To bi lahko bil kvečjemu novinarski članek.
pkorosec
15. 02. 2012 20.13
+4
kako lahko zavrne očitke in hkrati prizna, da mu je UKC, ki venomer toži o pomankanju denarja, da mu je UKC hkrati plačal vso izobraževanje. Kje model živi?
major1
15. 02. 2012 19.57
+4
Glavno je, da imaš akademski naziv, potem te nihče ne vpraša, kaj veš, ker so prepričani , da si postal vseved.
galiot
15. 02. 2012 18.43
+2
Vse v skladu z zakoni in vemo kako so pri nas pisani zakoni...
dajno
15. 02. 2012 17.56
+5
Seveda je vse tako kot drži... v kateri stranki je že...?
pkorosec
15. 02. 2012 20.13
+3