Slovenija

Računsko sodišče zahteva vrnitev preveč izplačanih sejnin. Makovec Brenčičeva: Ni podlage za vračilo

Ljubljana, 25. 01. 2016 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
821

Ministrica Maja Makovec Brenčič še vedno uživa Cerarjevo podporo in ne namerava odstopiti, čeprav nanjo letijo očitki, da so si na Nakvisu pod njenim vodstvom izplačevali previsoke sejnine oziroma plačilo za delo na sejah. Ministrica vztraja, da ni podlage za vračilo sredstev, a na računskem sodišču menijo drugače.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Vsaka etična napaka ni enako težka'
    02:52
    Iz 24UR: 'Vsaka etična napaka ni enako težka'
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrico Makovec Brenčič
    13:59
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrico Makovec Brenčič
  • Iz 24UR ZVEČER: Lubej in Brecelj o etiki, Cerarju in neizpolnjenih obljubah
    07:23
    Iz 24UR ZVEČER: Lubej in Brecelj o etiki, Cerarju in neizpolnjenih obljubah

Na ministrico za šolstvo Majo Makovec Brenčič zadnje dni letijo različni očitki zaradi dela, ko še ni bila ministrica. Po aferi z dodatki za stalno pripravljenost, ki jih je prejemala tudi ona kot zaposlena na ljubljanski ekonomski fakulteti, so v medijih spomnili tudi na revizijo računskega sodišča iz leta 2014, ki je pokazala nepravilnosti na Nacionalni agenciji RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) v času, ko je bila Makovec Brenčičeva predsednica sveta zavoda.

Računsko sodišče je pri pregledu poslovanja Nakvisa za leto 2011 ugotovilo, da je ta članom sveta Nakvisa in članom pritožbene komisije poleg sejnin v nasprotju s predpisi izplačeval tudi plačilo za delo na sejah. Vsi skupaj so v letu 2011 po ugotovitvah revizorjev v nasprotju s predpisi prejeli 39.978 evrov, od tega Makovec Brenčičeva kot predsednica sveta 5107 evrov. Makovec Brenčičeva je svet Nakvisa, sicer najvišji organ agencije, vodila od aprila 2010 do aprila 2013, v tem času pa naj bi za sejnine oziroma delo na sejah skupno prejela okoli 19.000 evrov. 

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je danes zatrdila, da v tem trenutku ni podlage za vračilo sredstev za plačilo dela na sejah sveta Nakvisa.
Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je danes zatrdila, da v tem trenutku ni podlage za vračilo sredstev za plačilo dela na sejah sveta Nakvisa. FOTO: POP TV
Premier Miro Cerar je moral danes poslankam in poslancem pojasnjevati, zakaj sta minister Mramor in ministrica Makovec Brenčičeva obdržala svoj položaj kljub spornim dodatkom za pripravljenost. Cerar je dejal, da je Mramor svojo napako obžaloval, prav tako ocenjuje, da je finančni minister eden najboljših ministrov sedanje vlade. Zato je presodil, da je prav, da Mramor ostane v vladi. Enaki razlogi veljajo tudi za Makovec Brenčičevo, je še dodal Cerar.

Računsko sodišče je tudi ugotovilo, da sta dve svetnici, med njima Makovec Brenčičeva, leta 2011 neupravičeno prejeli plačilo potnih stroškov za prihod na sejo v skupni višini 865 evrov. Potne stroške jima je namreč Nakvis izplačal kljub temu, da jima jih je že povrnil njun delodajalec. Makovec Benčičeva je na ta način prejela 315 evrov, ki jih je sicer že vrnila.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da Makovec Brenčičeva kljub temu uživa podporo predsednika vlade Mira Cerarja, glede vprašanja vračanja omenjenih sredstev pa pravijo, da se je treba obrniti na Nakvis.

Makovec Brenčičeva: Ni podlage za vračilo sredstev

Ministrica Makovec Brenčičeva je sicer danes zatrdila, da v tem trenutku ni podlage za vračilo sredstev za plačilo dela na sejah sveta Nakvisa, saj sta se tako opredelila svet in direktor Nakvisa. Dejala je še, da gre za nadomestilo za dejansko opravljeno delo, kar da je v skladu z zakonom o visokem šolstvu.

Računsko sodišče je svet Nakvisa konec leta 2014 pozvalo, naj izvede aktivnosti za izterjavo neupravičeno izplačanih sredstev v višini 39.978 evrov, česar pa svet Nakvisa ni naredil.

Ob robu današnje seje DZ je novinarjem dejala, da je računsko sodišče predlagalo nekaj popravljalnih ukrepov, o čemer se je odločal aktualni svet Nakvisa, katerega članica ni več, ter njegov direktor. Ta je po njenih besedah prvi pristojen za to, da so vsa izplačila v skladu z zakonodajo. Tako je ministrica prepričana, da v tem trenutku niti ni podlage za vračilo omenjenih sredstev, saj sta se tako opredelila svet in direktor Nakvisa.

Dejala je še, da težko komentira, ali so omenjene zakonske podlage etične ali neetične, a te trenutno po njenih besedah držijo. "Nakvis je posebna agencija, ki ne sodi v običajni zakon o javnih agencijah in ima zato podlago v zakonu o visokem šolstvu," je še pojasnila.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel opozarja, da še vedno obstaja obveznost vrnitve preveč izplačanih sejnin na Nakvisu. Na mnenje ministrice, da za vračilo ni podlage, pa je odgovoril, naj prebere argumentacijo računskega sodišča iz revizijskega poročila o poslovanju Nakvisa v letu 2011. Po njegovih besedah obveznost vračila preveč izplačanih sejnin - gre za nekaj manj kot 40.000 evrov - še vedno ostaja in jo je treba izpolniti.
Poslovnik je sicer svet Nakvisa sprejel v času, ko ga je vodila ministrica. Kot je danes poudarila, je svet kolektivni organ, ki mora dokumente potrditi z večino glasov. Tako ministrica za izobraževanje odstopa s funkcije ne ponuja, saj uživa tudi zaupanje premierja Cerarja.

Odziv direktorja Nakvisa: Če bi izterjal denar, bi svetnikom kršil ustavno pravico

Direktor Nakvisa Ivan Leban je v obsežnem odzivu na vsa novinarska vprašanja, ki so se mu nakopičila konec minulega tedna, med drugim razkril razloge, zakaj se Nakvis ni odzval na zahteve računskega sodišča, ki je svet Nakvisa konec leta 2014 pozvalo, naj izvede aktivnosti za izterjavo neupravičeno izplačanih sredstev v višini 39.978 evrov, česar pa svet ni naredil. Prav tako izterjave ni zahteval predsednik računskega sodišča. 

"Ker proti mnenju računskega sodišča ni pravnega sredstva, sem se kot direktor odločil, da ukrepa ne izvedem, ker bi tako kot direktor kršil svetnikom ustavno pravico – plačilo za opravljeno delo," pojasnuje Leban in dodaja, da če bi izvedel ukrep, bi imeli člani sveta in pritožbene komisije možnost pravnega sredstva in bi lahko tožili agencijo. "Računskega sodišča namreč ne morejo, ker proti mnenju računskega sodišča ni pravnega sredstva."

Računsko sodišče je ocenilo, da lahko izvedbo zahtevanega popravljalnega ukrepa v okviru svojih pristojnosti zagotovi zgolj samo svet agencije, ki je najvišji organ odločanja na agenciji, pojasnjuje Leban, zato je zahtevalo, da svet agencije v okviru svojih pristojnosti zagotovi izvedbo aktivnosti za izterjavo. Prav tako je sodišče določilo, da je v primeru, če tega ne storijo, predvideno, da predsednika sveta zaradi neodzivnosti sveta doleti kazen v višini 2.000 evrov. Svet je odgovoril računskemu sodišču 19. marca lani, pojasnjuje Leban, v odgovoru pa utemeljil, zakaj niso izvedli aktivnosti za izterjavo. Tudi svet Nakvisa se sklicuje na zakonske podlage. 

Svet Nakvisa je marca 2015 zapisal, da so sledili zakonski določbi in v svojem poslovniku o delu določili, da so člani sveta agencije in pritožbene komisije upravičeni do sejnin, plačila ter povračila stroškov za delo, kar da je popolnoma skladno z določbo 26. člena akta o ustanovitvi agencije, ki je bil sprejet na podlagi zakona o vladi in zakona o visokem šolstvu. Pri čemer je svet agencije odločil tudi o višini, za kar mu daje podlago zakon o visokem šolstvu, in določil, da se plačilo za opravljeno delo članom sveta in pritožbene komisije obračuna na podlagi pavšalnega zneska, v katerega je vključena tudi sejnina, obračunana skladno z uredbo o sejninah. Za urejanje neskladnosti med zakonom in podzakonskimi predpisi pa agencija ni pristojna.

V povprečju 65 evrov bruto na uro seje

Leban še pojasnjuje, da ne gre za dvojne sejnine, pač pa težko prislužen denar članov sveta agencije. Izračun namreč kaže, da se je svet agencije od ustanovitve 14. aprila 2010 do 10. aprila 2013, ko je potekel mandat Makovec Brenčičeve, sestal na 64 sejah, od katerih je bilo 42 rednih in 22 dopisnih. V januarju 2016 pa je potekala že 97. seja sveta agencije. "V povprečju so seje sveta trajale 5 ur in 20 minut. Če izračunamo poenostavljeno, je bila ena ura prisotnosti svetnika na seji plačana po 65 eur bruto, ob tem, da je doma študiral in prebiral vse dokumente še vsaj 10 ur ali več. Ob korupcijskih tveganjih je tudi ta vrednost odločno premajhna," pravi Leban in dodaja: "Maja Makovec Brenčič, ki je bila tri leta predsednica sveta, se je zaradi konflikta interesov 11 krat izločila iz razprav in odločanja sveta. Takrat je vodenje sej prevzel podpredsednik sveta."

Daljši odziv Nakvisa in njenega direktorja Ivana Lebana si lahko preberete na spletni strani agencije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (821)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
26. 01. 2016 18.38
+2
Bravo, novinar SLAK! Vrhunsko!
Multipratik
26. 01. 2016 18.21
+6
Čestitke Slaku, sezul jo je! Tako in edino tako se je potrebno pogovarjati s temi priučenimi gobezdači, ki mlatijo prazno slamo in se s PR-ovsko izobrazbo tako nonšalantno izogibajo jasnim odgovorom. Ne zanima nas drugega kot to, kdaj bodo odstopili tisti, ki odstopiti morajo. Če mene vprašate, je odstop premalo. V zapor bi morali, saj je to več, kot očitna kraja in utaja. Nakradeno in utajeno bi pa bilo treba zaseči in s tem vzpodbuditi gospodarstvo, ki je na račun teh priučenih gobezdačev tam, kjer pač je...
scar_face
26. 01. 2016 17.47
+4
Bravo Slak. Vsaj en, ki nič ne cinca in postavlja prava vprašanja.
glava2
26. 01. 2016 15.09
+3
imamo lopovsko vlado, seveda etično lopovsko! DA JIH NI SRAM!
RdecaZvezda
26. 01. 2016 16.30
+2
NA LEVO ni OK
26. 01. 2016 14.50
+5
Vsaka napaka še ni kaznivo dejanje , je pa vsaka svinja svinja..
mallonge
26. 01. 2016 15.50
+1
bubasvaba33
26. 01. 2016 14.48
+3
Osebki z visoko moralo in etiko!!! Kaj če bi jim podelili nagrado za lopove leta??
mallonge
26. 01. 2016 15.51
+0
bubasvaba33
26. 01. 2016 14.48
+1
Osebki z visoko moralo in etiko!!! Kaj če bi jim podelili nagrado za lopove leta??
mallonge
26. 01. 2016 15.52
+2
NA LEVO ni OK
26. 01. 2016 14.28
+2
Občutim jezo in veliko žalost, potem ti pa še komentarje brišejo, le kdo je še na njihovi strani , radirka in brisalec ne bosta rešila teh svinjarij.
mallonge
26. 01. 2016 15.53
+1
Psovanja in primitivizma nikoli ne brišejo.
wolfterier
26. 01. 2016 16.08
+1
RdecaZvezda
26. 01. 2016 16.31
-1
rde?kar
26. 01. 2016 14.24
+4
Maja ,daj ti mene vprašat .če je podlaga za vrnit. Nebi imela časa razmišljat .Verjetno bi še kakšen ewro več prinesla nazaj še za obresti.
NA LEVO ni OK
26. 01. 2016 14.26
+4
Izbrisan komentar: Edino kar je potrebno- fizično je potrebno odstranit to goljufivo gola zen iz pre-plačanih stolčkov. Sami ne bodo odšli. Narod Slovenski vse je na nas, le mi ki to nenasitno pokvarjeno gola zen hranimo, jo lahko tudi odstranimo. Kdo je za ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
RdecaZvezda
26. 01. 2016 16.32
+2
S56EM
26. 01. 2016 13.48
+6
Spremljal sem pogovor na POP TV med Slakom in ministrico Brenčičevo in se spomnil, ko je nekdo nekoč rekel, da če že morajo biti vojne je bolje da jih vodijo moški kot ženske.
S56EM
26. 01. 2016 13.44
+4
Če Brenčičeva uživa zaupanje predsednika vlade naj uživa dokler lahko. Usoda te vlade je že zapečatena kot vse rokohitrsko narejene vlade doslej.
S56EM
26. 01. 2016 13.51
+1
Misli sem rokohitrske narejen stranke SMC ne vlade.
bubasvaba33
26. 01. 2016 14.51
+2
Uživa ona kaj drugega! Usluge kot pri Jankoviču! Noge narazen in to je to! Pa še malo Tošičevega belega za sladico!
Frane Šajn
26. 01. 2016 13.16
+10
Kdor je včeraj na 24 ur spremljal pogovor z dotično ministrica je lahko videl kaj se pravi mojstrica sprenevedanja do onemoglosti in potrdilo zakaj je v politiki, na koncu pa potegnil zaklljuček zakaj je Slovenija tu kjer je!
Frane Šajn
26. 01. 2016 13.20
+3
Cmerar , se mi enostavno smili kdo ga ima v šahu. Je pa priznajmo popolnoma v nemilosti. Le kje naj še najde človeka , ki je pripravljen prijeti te limance in zamenjati za dobro službo seveda če jo ima. Qvo vadis Slovenia!?
SajNeMoreBitiRes
26. 01. 2016 12.37
+7
Mimogrede, pa se sploh kdo vpraša, kaj tile razni birokratski izumi- Agencija za..., Direktorat, Služba za..., Svet za...sploh delajo in za kaj jih potrebujemo? Žal je večina njih sama sebi namen in služijo le za parazitiranje enih in istih večkratnih funkcionarjev, ki se kar v nedogled množijo s svojimi privilegiji. Pa smo se pred slabim leto še čudili Grčiji in njenim javnim uslužbencem. Pa imamo takšno "grčijo" kar lepo doma...
Frane Šajn
26. 01. 2016 13.23
+5
To so naslovi lon služb , ko se zamenjao vlade za podpornike takšne ali drugaćne. Pa kaj bi to. Kaj je pa nam sploh mar ovčicam pokornim!
rde?kar
26. 01. 2016 12.37
+3
Brenčička .A je kakšna razlika med sto kil težko babo in sto kil težkim moškim
bubasvaba33
26. 01. 2016 14.52
+0
Je.Moški ima lulčka, sam ga ne vidi. :-) :-)
rde?kar
26. 01. 2016 12.28
+7
Še učenci morajo vrniti štipendijo ,če ne naredijo šole ta P. bi pa kar obdržala .
Frane Šajn
26. 01. 2016 13.32
+0
Dotični v Sloveniji in njim podobni v vseh barvah in niansah , ki se bavijo s politiko in se sučejo v njenih krogih, imajo kronične bolečine nevzdržne bolečine v komolcih in zapestjih ko je treba seči v zadnji žep , da bi kaj od odtujenega vrrnili ali podarili v denarnem smislu! Če ne gre drugače si pa priskrbijo ustrezna seveda verodostojna zdravniška potrdila, ki jim preprečijo prihod na sodišča kolikor jih lahko še tako imenujemo, ter seveda odhod na zasluženo prestajanje kazni. Nad vsem pa bedi seveda ustavno da , gre ja vse po barvi in črki zakona za vrhove!
bubasvaba33
26. 01. 2016 14.53
-1
Ana Sols
26. 01. 2016 12.20
+5
Ni vsaka etična napaka enako težka? Dol s tako vlado!!!! Sami lopovi, ki še odstopit nočejo, pa še tak lepo koruptivno zavezništvo so ustvarli. Kaj mislijo, da lahko z davkoplačevalskim denarjem delajo kar se jim zdi? Ne želimo lopovov še na oblasti! Nehajte smešiti Slovenijo in enkrat že zaboga odstopite, da bomo videli da je še upanje za Slovenijo.
askralj
26. 01. 2016 12.12
+4
A že stoji mini schengen ali se vlada še vedno spreneveda. Dobrodošli v novi Bosni če se nas brcne iz eu zaradi tega ker ne jamramo... Kmalu bo potreben novi plebiscit
bubasvaba33
26. 01. 2016 14.53
aojz
26. 01. 2016 11.57
+4
Cerar enostavno ne more zamenjati teh ministrov. Nihče več namreč noče skočiti v to politično greznico.
Ana Sols
26. 01. 2016 12.23
Noče ! Mislim da bi marsikdo od nas boljše in bolj pošteno deloval v politiki. In vsak pozna kakšnega primernega kandidata, le pomislite malo, kako samo takšne ljudi spravit v politiko in jih predlagati.
SajNeMoreBitiRes
26. 01. 2016 11.55
+2
Freh pa žleht- bi napisal resen komentar, pa verjetno ni potreben- itak najbolj žali sama sebe s svojim obnašanjem... aja, kako je nekoč dejala znana javna tožilka- ni vsaka velika svinjarija kaznivo dejanje...dandanes pa jo, prav tako tožilec, še nadgrajuje z nasvetom, da je treba krasti na veliko...res krasna sporočila naše "elite"...
mallonge
26. 01. 2016 11.59
+2
Vmes so pa razvili še človekove pravice, ki so tako kakor Cerarjeva etika prilagojene položaju v družbi.
Polly ß
26. 01. 2016 11.50
+8
NA TAKIH SVET STOJI!!!!!!!!!!!!!!!!!! LEP VZGLED ŠTUDENTOM IN OSTALIM DRŽAVLJANOM REPUBLIKE SLOVENIJE. HURA SMC!
Ana Sols
26. 01. 2016 12.25
+2
Najbolj žalostno je kakšno sporočilo javnosti s tem dajejo!!! In da so še nezamenljivi, torej kradejo, vsi so proti njim, oni pa še kar na oblasti, Jankovič, ministrica, minister, vsi dol z oblasti že enkrat in nehajte smešiti Slovenijo.