Slovenija

Direktor jeseniške bolnišnice: Ne znam povedati, kako bomo izpeljali leto

Jesenice, 04. 03. 2012 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V jeseniški bolnišnici opozarjajo na finančne težave, s katerimi se srečujejo. Z začetkom tega meseca so se sredstva za zdravstvene ustanove še dodatno skrčila, že zdaj pa likvidnostne težave bolnišnice občutijo dobavitelji.

Igor Horvat
Igor Horvat FOTO: POP TV

Direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat že tri leta opozarja na oteženo poslovanje bolnišnice, vendar je položaj kljub vsemu iz leta v leto slabši in denarja za bolnišnice vse manj, medtem ko se število pacientov povečuje. Da lahko izpeljejo poslovno leto, so že poiskali vse rezerve v organizaciji, pri materialih in investicijah.

"Sredstva se zmanjšujejo vsako leto in vsako leto skušamo narediti več, da preživimo, ampak na dolgi rok je to slabo," je povedal Horvat. Pojasnil je, da so lani opravili pol manj vzdrževalnih oziroma investicijskih del od predvidenih, čeprav je stavba iz leta 1940 in potrebuje vsako leto več popravil. Skoraj vse investicije, ki jih je letno za okrog dva milijona evrov, mora bolnišnica financirati sama, saj je v zadnjih devetih letih od ministrstva za zdravje prejela skupaj 750.000 evrov.

Projekti stojijo

Tudi urgentnega bloka očitno ne bo, čeprav je bolnišnica od leta 2005 za pripravo dokumentacije porabila okrog 200.000 evrov, saj z ministrstva vse leto od zadnje dopolnitve dokumentov ni bilo nobenega odziva. Prav tako stoji projekt združitve urgentne službe. Ker so bila za urgentni center pridobljena evropska sredstva, sedaj bolnišnica znova na lastne stroške pripravlja projekt prizidka k obstoječi urgenci, s katerim bi ta sredstva lahko počrpala.

V jeseniški bolnišnici se srečujejo s finančnimi težavami.
V jeseniški bolnišnici se srečujejo s finančnimi težavami. FOTO: POP TV

Zaradi zmanjšanja sredstev v zdravstveni blagajni bolnišnicam že tri leta stalno znižujejo akontacije. S 1. marcem je moral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki se ne sme zadolževati, akontacije znižati še za sedem odstotkov. To za jeseniško bolnišnico pomeni več kot tri milijone evrov manj sredstev oziroma dve mesečni plači za 660 zaposlenih.

V prejšnjih letih so manko lahko nadoknadili s povečevanjem programa. Lani so tako za 20 odstotkov povečali prospektivni program, da so pokrili približno 70.000 evrov izgube iz rednega programa. Letos pa imajo možnost prospektivni program povečati zgolj za deset odstotkov, kar ne bo dovolj, da bi bolnišnica pokrila vse svoje stroške in leto zaključila pozitivno.

Kako naprej?

Ne znam povedati, kako bomo izpeljali leto. Že sedaj imamo velike probleme z dobavitelji, ker se nam je likvidnost poslabšala in so plačilni roki vsaj za dva meseca daljši. direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat

Direktor Horvat pravi, da v pravice pacientov in zaposlenih ne morejo posegati, lahko pa le še dokončno porežejo vzdrževanje, nakup opreme in izobraževanje zdravnikov.

Meni, da je ključni problem v tem, da se država noče zavedati, da danes zdravstveni sistem pač toliko stane. Če bi hoteli zmanjšati stroške, bi bilo treba odpreti kolektivno pogodbo, zdravnikom skrajšati dopuste in omogočiti nagrajevanje uspešnih. Javne zavode bi morali preoblikovati v podjetja in ukiniti zamudna ter draga javna naročila. Prav tako bi bilo treba prevetriti pravice iz zdravstvenega zavarovanja in verjetno povišati prispevno stopnjo, predlaga Horvat.

Za Gorenjsko pa Horvat vidi rešitev tudi v združitvi bolnišnic pod eno upravo. "Štiri gorenjske bolnišnice imamo skupaj dovolj opreme in kadra," je zagotovil in pojasnil, da bi zmanjšali število vodij in povečali učinkovitost, kar bi bilo bolje za zaposlene in predvsem za bolnike. Vendar za to po njegovih ugotovitvah na Gorenjskem ni dosti volje, saj vsak brani svoje interese.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drago Kurnik
05. 03. 2012 13.29
-1
Če bi bolnišnice in zdravstveni domovi malo bolj realne cene pošiljali zdravstveni zavarovalnici bi bilo denarja dovolj !!
flamengo
05. 03. 2012 10.32
V takih primerih je potrebno vse dati v Božje roke.
tigerbalm
05. 03. 2012 10.29
+2
...ne samo , da so si uredili nespametno trošenje denarja - zakoni jih ščitijo bolj kot Kočevske medvede in zato nihče ne odgovarja za strokovne napake ampak to ceno plačajo medicinske sestre in tehniki !!! ...samo primer : če zdravnik narobe prepiše temperaturni list in se zmoti pri zdravilu je to UPS ZMOTIL SEM SE !!!...če medicinska sestra ne opazi te napake (ker ji zdravnik ni povedal za spremembo) in ne opozori zdravnika je to huda strokovna napaka , ki lahko sestro ali tehnika stane službe ali še huje se znajde na sodišču !!!...
bdso1
05. 03. 2012 10.17
+3
Dragi Igor Horvat,kaj pa si po poklicu,delaj tisto kar znaš,ne more kar vsak bit direktor,pa čeprav si dr. al mag.!?? Kakšno umazano stanje pa je v zdravstvu,pa je javna tajna!? Nihče na kratki rok ne more uredit zdravstvenega stanja,ker ste si sami sebi dragi dr. uredili zakonodajo,ki vam omogoča nespametno trošenje našega denarja!?? Z denarjem se obnašate se kot ,da ste mali bogovi,tudi plače ste si dvignili nenormalno do neba!?? No, stopite malo na realna tla,pa se bo marsikaj samo odsebe uredilo!!?? Tudi VI v zdravstvu se morate prilagodit dejanskemu stanju,pa bo za vso zdravstvo veliko lažje in boljše!!?? Pa ne me sedaj basat,ko bom bolan pa bom prvo letel k dr.!? Noben,noben ne napravi popolnoma nič zastonj,še več, za to ,da pridem k dr. je zelo,zelo dobro plačan ta dr.. In če ne bi bilo bolnih ,tudi VI doktorji ne bi imeli služb,zato VAS prosim vse v mejah normale, pa bomo vsi zadovoljni!!??? Pa lep pozdrav!
bratec3
06. 03. 2012 02.20
G. Horvat ni zdravnik, sam to bi rad povedal.
Odpri..Oci
04. 03. 2012 21.07
+7
Za jeseniško bolnišnico sicer ne vem.... vem pa, da se v zdravstvu zmeče ogromno denarja dobesedno stran !!!!! V torek sem peljal mamo k "zdravniku" (UKC), kjer sva se najprej morala prebiti skozi 4 (štiri) nepotrebne "administratorke" (vsaka pogledala napotnico... nekaj vtipkala v računalnik... sprintala nov listek ... in naju poslala v "sosednjo" pisarno !!!!)..... Po štiriurnem čakanju in 10-minutnem "pregledu".... sva bila naročena za petek.... ob 17:00... pri ISTEM zdravniku !!!!! Zakaj ob 17:00 ???? Morda zato, ker "zdravniki" popoldne v "ambulantah lastne zaposlitve" popoldne opravljajo koncesijske dejavnosti ????? . Seveda sva potem v petek "zdravljenje" opravila v 15-ih minutah !!!!!! . Vprašanja : Zakaj je treba "zaposlovati" štiri "administratorke".... same sebi namen, če bi lahko vse opravila samo ena ????? Zaklaj "zdravniki" dopoldne... med delovnim časom samo "pregledujejo".... namesto, da bi "zdravili"..... in si s tem "rihtajo" stranke za svojo "popoldansko" obrt.... seveda ob ogromni "uradni" plači za čas, ko praktično ne naredijo NIČ ????? . Da ne omenjam, da so bili ob zunanji temperaturi 19 stopinj..... radiatorji VRELI (!!!) in je bilo po hodnikih huje kot v savni !!!!!
Huey
05. 03. 2012 06.00
+4
To ti je realna slika naše države in večine Javne uprave. Tako se dela z davkoplačevalskim denarjem ki ga služi delavec na traku s pozitivno vrednostjo. Administratorke pa so seveda same sebi namen, popolnoma nepotrebna birokracija, zabijanje časa in denarja. Ampak kravice na fejsbuku so pa vseeno nafutrane,ane?
tigerbalm
05. 03. 2012 10.34
+2
....če bi sistem deloval blizu ideale , potem se ne bi dalo manipulirati z denarjem za lastne interese,.....za logistiko pa verjetno še slišali niso,....administracija in birokracija je hujša , kot pa za časa bivše države - ...
Huey
05. 03. 2012 18.58
+1
crtomir2
04. 03. 2012 18.36
+3
Iz bolnic skoraj vsak vikend pošljejo ogromno število bolnikov domov, seveda na lastno odgovornost. Ne izdajo ti odpustnice, torej si praktično še vedno pri njih. s teboj nimajo nobenih stroškov, ker fizično nisi prisoten, račun zavarovalnici pa verjetno izdajo kot, da si bil v njihovi oskrbi. Kam gre ta denar
tantadruj1
04. 03. 2012 18.42
+2
jaz ne grem iz bolnice brez odpustnice, tud če me zbrcajo ne. kdo se s tem strinja. a ni ljudem čudno?
crtomir2
04. 03. 2012 18.45
+2
Ogromno jih gre, verjemi. vprašanje pa je kam gre potem ta denar, ki ga bolnica dobi za njih.
tantadruj1
04. 03. 2012 18.51
mah. ne vem zakaj gredo iz bolnice brez odpustnice. a bi ti šel na lastno odogovornost?
crtomir2
04. 03. 2012 18.56
Jaz ne, vem pa da gredo in vsakemu, ki ga poznam to odsvetujem, samo saj veš odloča se vsak po svoji volji.
tantadruj1
04. 03. 2012 20.17
ja ne vem no. plačevat, pol pa brez odpustnice ven na lastno odgovornost. sami sebi v škodo. ah.
pika.poka12
04. 03. 2012 18.04
+2
če oni mislijo prevetriti pravice za zdravstveno zavarovanje. Ne bom več plačevala dodatnega zavarovanja. Da grem enkrat na leto k zdravniku, ne mislim plačati okoli 288 evorv. Pa še tisto eno zdravilo, ki ga rabim, namesto da bi ga dobila na recep da bom, še plačevala. Pri obisku zdravnika, bom plačevala le tisti obisk storitev in zdravilo, ki ga bom rabila. Kot da plačujem 288 evrov. In se kdo od medicinskega osebja arogantno obnaša.
tantadruj1
04. 03. 2012 18.10
+2
kok časa jaz to že ne plačujem več. pri odjavi so me hoteli izsiliti, češ da če leto dni nisi zavarovan, potem plačuješ, če se spet zavaruješ 3% več. ja ok. pri zdravniku je bilo doplačilo pregleda brez dodatnega 1,80€ in doplačilo ibuprofena 2,60€. torej? je pa res, da če končaš v bolnici je mal drugače. sam vseeno. ta cajt mam plusa 288x5 let. pa itak se mi zdi, da bomo počas šli privat, ker bo javno tudi če bo zanič. kot je videt.
anonymous3
04. 03. 2012 18.40
+1
pa a bi se slovenic kaj naucili od drugih sam mal poglejte ameriko. JAAAA sigurno to deluje da majo vse privat inlobiji pol podkupujejo vso vlado ne pac to ne gre. tam bi vas za vsak cent vkradli. lahko ste hvalezni da imate javno zdravstveno oskrbo ampak se strijam da bi bilo sigurno treba odpreti en privatni odelk koker imajo v angliji. NHS hodijo pac vsi ampak tudi obstajajo privatne zavarovalnice ki imajo svoje bolnisnice naprimer BUPA. ta bogati si lahko privoscjo to oskrbo in se manj casa caka kar tudi pomeni da bo manj ljudi v javnem in manjse kolone v javnih bolisnicah kar bo znizal davke in cene vsega tega
tantadruj1
04. 03. 2012 18.46
+1
zame to, da daš 100€ na mesec za zdravstvo + 25€ zavarovalnici za dodatno, in ko plombiraš zob, če hočeš tisto plombo za prav doplačaš 70€, pri naših plačah ni javno zdravstvo. saj vse plačaš in še doplačaš.
DAEMONIUM
04. 03. 2012 17.30
+7
Zakaj je v tej državi skoraj vsak mesec med 10timi najbolje plačanimi (ne morem reči delavci) na prvih devetih mestih 9 zdravnikov s po 15.000 eur in deseti je predstojnik zdravstvenega doma? Potem pa se čudimo kam gre denar iz zdravstva?? Pa kako je to mogoče da so ti ljudje, ki so plačani iz državnega proračuna, med najbolje plačanimi ljudmi v Sloveniji? Ne bi rekel da je to Buskarol ali kdo od teh podjetnikov ne pa kar devet iz zdravstva?! Tega nihče ne more razumeti, vlada pa bo spet šparala na delavcu, da bruhaš od neumnosti ki se v tej državi dogajajo!
tantadruj1
04. 03. 2012 17.40
+5
zato,ker bi človek vse dal, ko zboli, da bi bil spet zdrav. in ker se vsi bojimo smrti. čeprav zdravniška etika narekuje pomoč v vsakem primeru in ne samo proti plačilu. tako da, kdor se odloči za poklic zdravnika bi moral to storiti iz želje pomagati in ne služiti. v nasprotnem primeru naj gre za podjetnika in menađerja. narobe svet pač.
masni
04. 03. 2012 15.50
+6
če ni denarja dovolj,znižati plače doktorjem za30%pa bo
tantadruj1
04. 03. 2012 16.32
+4
poklic zdravnika bi tako in tako moral temeljiti na vsem drugem samo na grabljenju dobička ne. pa ni tako. no ne vedno.
DSS
04. 03. 2012 14.31
+7
Plače nad Slovenskim povprečjem v javni upravi,zdrastvu, policiji in v vseh državnih ustanovah znižati za cca 20-30 %. Saj bodo preživel tudi z nekaj manj denarja. Vse drugo bo regeneracija revščine, ki trka že na vsaka druga slovenska vrata.
Tomaž Škof
04. 03. 2012 13.52
+8
REVEŠ BO MORAL NA CESTI UMRET !BREZ SLUŽB, BREZ E ZA PREŽIVETJEA DRUŽINE!BREZ DOMA! ŠE VSE BI POKRADLI! NEPRIMIČNINE!
Tomaž Škof
04. 03. 2012 13.41
+5
najvišja plača delavcem!4000 e,pokjnine vsem enake 2000 eštipendije 1000 e stem da solo plačajo 150e!VEŠ KAJ BI BILO !NAROD BI BIL ZADOVOLJEN,BANKE,DRŽAVA PA BI MELE DENARJA KOT BLAT! VSE BI BILO OK!
tantadruj1
04. 03. 2012 13.44
+6
ja no v vsakem primeru, če banka neodgovorno daje kredit, mora to biti njen problem. te dokapitalizacije so norost. če denar samo v sefu stoji je to nič vreden papir, tako da... o tem da lahko casino propade, ne bom niti besede, da ne bo jutri še loterija slovenije želela dokapitalizacijo. ;))))
tantadruj1
04. 03. 2012 13.45
+6
da maš denar na banki in daš več stroškov za vodenje računa kot obresti, pa ne vem zakaj sploh še prenašamo. da gre vse skozi bančni račun je dobro, v tem da ni utaj in kraje, samo hudič, ko gre spet samo za provizijo banke.
Tomaž Škof
04. 03. 2012 13.37
+4
pa še 2e za škatlo zdravi !go je bolnice zgradil!
Tomaž Škof
04. 03. 2012 13.31
+11
moja mama jdelala 37 let pa 10let bila v penziji ! halo lopovi z AMERIŠKIMI plačami kje je denar!
Ljubljanski Snob
04. 03. 2012 13.49
+7
Moja mama ima penzije 487 evrov, za 35 let delovne dobe...
Tomaž Škof
04. 03. 2012 13.29
+10
KAJ JE BANDA ! VDRLI VGOSPODARVO poktradli,vdrli vzdravstvo pokradli!! vdrli v pokkoninski sitm!vodilni samo kradejo! amen!
tantadruj1
04. 03. 2012 13.40
+7
jezektekateka30
04. 03. 2012 15.42
+4
Ljubljanski Snob
04. 03. 2012 13.02
+6
Večina bolnišnic izven Ljubljane, se že več kot dve leti srečuje s teškimi denarnimi težavami, že več kot dve leti, vendar se o tem v javnosti ni kaj dosti poročala. Dosti bolnic že zaprošča za odloge plačila, za robo, ki se jim jo dostavlja....
tantadruj1
04. 03. 2012 13.23
+6
super, (ironično) ko bodo zaprle vrata. naj ljudem vrnejo vplačani denar, tisim, ki ga za zdravstvo nikoli niso koristili. ali spet ne bo nihče odgovarjal za slabo potrošeno dobrino.
Aleš N.
04. 03. 2012 12.11
+2
Popravek 1500€ neto in plače in pokojnine.
Aleš N.
04. 03. 2012 12.11
+10
Rešitev za celo Slovenijo je zelo preporosta: takoj dvigniti minimalno plačo na1500€ netto, najnižja pokojnina 15000€ netto. Trgovine in gostilne bodo polne, pacijentov po bolnišnicah bo manj. Vsi bomo veseli.Seveda se bio nekdo pameten najdu in vprašal od kod denar in do kdaj? Pač denar iz državnih bank in podjetij, ko denarja ne bo več, oziroma ko ga zmanjka pa nas bo Evropa reševala, tako kot grke.Nekaj let pa bomo živeli tako kot se spodobi.
tantadruj1
04. 03. 2012 12.17
+2
prispevki bodo taki, da bo še tisto malo kar jih dela zaprlo. če denar kroži samo znotraj države, je to samo premeščanje s kupa na kup iste količine.
tantadruj1
04. 03. 2012 12.20
+12
dokler bo v slo najbolj priljubljena služba državna od 8h do 4h, šolstvo zaradi naziva, nobene kreative, možnosti zagnati karkoli v kar verjameš iz nič. ne bomo nikoli imeli primerke kot so jobs in uspešnih podjetij, ki so zrasla iz garaž. sposobne mlade pa imamo. o njih lahko vsak dan kaj slišite. iz tujine. o uradnikih, ki gospodarstvenika,gledajo z napisom na čelu: ti si nor, da si v gospodarstvu, niti nočem zgubljat besed.
BitterMan
04. 03. 2012 11.35
+7
Moj odgovor zdravstvu je*. Pobirajo ogromno denarja, vse podporne službe so zminimalizirane na minimum, samo direktno zdravstvo pa še vedno razmetava denar brez omejitev. Poleg tega nudijo v najboljšem primeru srednjo kvalitito storitev, ker procesno zdravstvo tako šepa, da to ni za govorit. Šele ko se resno zapleteš z njimi, ti je jasno zakaj se stari Bora borijo že toliko časa s sodnimi mlini. Sam jamrajo, denar jim pa skozi okno frči.
BitterMan
04. 03. 2012 14.01
+5
Ekonomsko gledano je notranjih rezerv še toliko, da bi tam moral najprej pričeti pucat. Najlažje je navijat za podražitev zdravstva.
tantadruj1
04. 03. 2012 11.33
+1
prehod na zasebno zdravstvo. tako kot v gospodarstu.
tantadruj1
04. 03. 2012 12.03
+2
ja, ja saj se tudi jaz ne strinjam, to pa še ne pomeni da se točno to ne dogaja.