Slovenija

'Borili se bomo z vsemi sredstvi'

Ljubljana, 07. 12. 2010 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat delavcev energetike Slovenije je sprejel sklep o splošni stavki, če bo novi direktor TEŠ Tot odpustil sindikalista Sevčnikarja, ki je protestiral proti zamenjavam v TEŠ.

Stavkovni odbor Sindikata delavcev energetike Slovenije je na današnji izredni seji v Šoštanju sprejel sklep o začetku generalne stavke, če bo predsednik sindikata v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) v četrtek prejel izredno odpoved delovnega razmerja, je povedal predsednik sindikata Franc Dolar.

Sevčnikarju grozi odpoved delovnega razmerja.
Sevčnikarju grozi odpoved delovnega razmerja. FOTO: POP TV

Do četrtka se bodo po Dolarjevih besedah borili z vsemi pravnimi sredstvi, takrat pa naj bi direktor Teša Simon Tot prvemu sindikalistu v Tešu Branku Sevčnikarju sporočil, ali bo prejel izredno odpoved delovnega razmerja. "V tem trenutku doživljamo napad na sindikat, kar kaže tudi napovedana izredna odpoved službe. Branili se bomo z vsemi sredstvi in to pomeni revolucijo v energetiki ter generalno stavko," je poudaril Dolar.

Na vprašanje, ali je beseda tekla tudi o projektu Teš 6, je Dolar pojasnil, da se kljub napovedi o tem danes niso pogovarjali.

Za Sindikat delavcev energetike Slovenije je namreč nedopustno, da novi direktor Teša Tot izvaja neposredni pritisk na podjetniški sindikat. Sevčnikar upa, da bo prevladal zdrav razum in da mu ne bo treba zapustiti podjetja. Po njegovi oceni navedbe vodstva Teša, da je bila novembrska stavka nezakonita, ne držijo.

V ozadju interesi in politika

Dolar je danes za 24ur.com dejal, da gre v primeru grožnje z izredno odpovedjo delovnega razmerja Sevčnikarju za "pritisk na sindikate“. Upa še, da se bo zadeva uredila in da se bo zaustavilo "to enoumje“ v državi. Dodaja še, da je bila napoved stavke legitimna in dodaja, da je njihov pravnik potrdil, da so krivdni razlogi, ki jih očitajo Sevčnikarju, nesmiselni. "Odpustitev sindikalista pomeni, da je TEŠ in njen direktor nad zakonom“, še dodaja.

Stavka v Tešu - 7
Stavka v Tešu - 7 FOTO: Uroš Ladinek

Poudarja še, da v celotni Evropski uniji gradijo okoli 60 termoelektrarn, tudi v Nemčiji in v Franciji, in da se samo v Sloveniji zaustavlja njena gradnja. Investicija v TEŠ 6 je primerljiva po njegovem mnenju z gradnjo termoelektrarne v Srbiji, kjer naj bi celotna investicija podjetja RVE znašala 1,175 milijarde evrov.

Zanikal je očitke o netransparentnosti projekta in dodal, da so vsi dokumenti javni, v ozadju pa naj bi bil prav generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač, zaradi katerega je v odstopu tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Zaustavitev celotnega projekta?

V Sloveniji so se zadnje čase namreč pojavile govorice, da naj bi projekt Teš 6, ki je ocenjen na 1,2 milijarde evrov, zaradi nejasne finančne konstrukcije ustavili. V omenjenem sindikatu pa temu nasprotujejo, saj menijo, da je projekt Teš 6 dobro in rentabilno zastavljen. Sicer je stavkovni odbor sindikata z gospodarsko ministrico Darjo Radić oktobra podpisal dogovor, s katerim sta se oba socialna partnerja zavezala, da bosta o vseh stavkovnih zadevah takoj začela socialni dialog.

Kot je dejal Sevčnikar, je sicer nad postopki glede izredne odpovedi delovnega razmerja šokiran in jih pripisuje dogodkom, ki so sledili zamenjavi nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika. Ob novembrski zamenjavi direktorjev je namreč stavkovna straža Teša Totu preprečila vstop v podjetje. Po mnenju sedanjega direktorja Simona Tota pa ravnanje Sevčnikarja predstavlja hujšo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in ima znake kaznivega dejanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mjolnir
07. 12. 2010 22.55
manco-capac Ja, strinjam se da je nedopustno da direktor deli pravico, sam kot je rekel KRIZA8, dejstvo je tudi da je absurdno to kar so počel ob zamenjavi direktorja, saj tudi to ni neka reč za katero bi se sindikat naj boril. Od kdaj so sindikati zasebni lobi direktorjev?
manco-capac
07. 12. 2010 20.25
Takšni pritiski na sindikalne zaupnike so nedopustni! Direktor si jemlje pravico razsojati ali je sindikalni zaupnik kršil zakonodajo, direktorjem in drugim vodilnim se pa do razsodbe sodišča ne zgodi nič, kljub temu, da je podjetje pred stečajem, delavci brez plač. Naj si po novem sindikalisti pred vsako akcijo najamejo odvetniško pisarno Čeferin, da ne bi slučajno kršili kakšnega zakona? Minister Golobič je zadnjič v pop klubu govoril, kako je potrebno delovanje civilne družbe. Katero "civilno družbo" je imel v mislih? Ali niso sindikati pa recimo zveza potrošnikov in druge takšne organizacije del civilne družbe? Ali pa so le akcije civilne družbe politikom povšeči samo tedaj, ko ne motijo njihovih interesov?
KRIZA8
07. 12. 2010 20.23
Sindikat v Teš-u ima vso pravico, da se bori za uresničevanje določil delovnih pogodb in kolektivne pogodbe, nima pa prav nobene pravice in ne pristojnosti, da izbira, kdo bo njihov direktor. V tem primeru je bil sindikat zlorabljen in za nezakonito ravnanje predsednika normalno sledi sankcija. Osebno nisem za izredno odpoved delovnega razmerja, bi mu pa odmeril kazen odpoved delovnega razmerja pogojno na 2 leti. Bi že moral paziti, da vodi sindikat zakonito. To, kar so grozili in sedaj grozijo sindikalisti, da bodo izklopili elektriko slovencem, pa jim sporočam, da je elektrika javno dobro in naj se kar upajo to storiti. Lastnoročno bomo z njimi pometli in na njihova zelo dobro plačana delovna mesta postavili razumne ljudi.
alterego
07. 12. 2010 18.37
korintos, pa ti si resno moten! a po tvoje je Janša ugotavljal zaloge velenjskega premoga!?
korintos1
07. 12. 2010 17.05
Mednarodne komisije, da pregleda količine premoga, pa ne pustijo, ker je to strateškega pomena za državo. A to, da so napisali, koliko ga je, koliko ga bomo porabili, to pa ni. Smrdi,smrdi, morali bojo odpeljati to greznico.
korintos1
07. 12. 2010 17.02
faconi: Čudno da po vsem tem sračkanju še ljubiš angleški-amerski jezik. Jaz ljudi ne sovražim, pa potem ne sovražim tudi jezika, s katerim se sporazumevajo.
nikhrast
07. 12. 2010 16.55
Če se kdo kaznuje, je to sindikat, ne samo njihov vodja. Projekt se bo pa tako ukinil, kdo pa še gradi tako svinjarijo zdaj; potem se bodo pa zgražali v Cancunu zakaj ostali ne podpirajo Kyoto Protocol.
faconi
07. 12. 2010 16.54
KORINTOS ..... raj mi angleško povej kot pa južnaško ,....ta jezik sovražim !!
korintos1
07. 12. 2010 16.47
faconi: Ko ne skita, onaj SDS pita.
faconi
07. 12. 2010 16.37
ja madona ,.....kolkim so dajal odpovedi po vsej Sloveniji ,....pa nej še on gre mal na borzo dela ???! ----------- za mojega soseda ni noben štrajkal ????
Dolenjc3
07. 12. 2010 16.02
...z vsemi sredstvi. Saj ni treba drugega, kot oranžno Zahec mafijo odplavit skupaj z ostalimi pajdaši iz svete trojice, na oblast pa postavit koga? Paranoičnega Glanzkopfa, da bo spet domobranske kosti po Rogu iskal? Bognedaj. Slovenija rabi nekoga novega in upam,da tega ne bo spet ustrelil kakšen "neprišteven lovec" kot se to pri nas radi o dogaja.
Zdenka Slevec
07. 12. 2010 15.38
Mislim da je vsa politika usmerjena samo na določene stvari in to je :kje se da še kaj denarja ukrast, zato se razhajajo že posamezniki v istih strankah..... Denar je pa res sveta vladar! ! !
Madyy
07. 12. 2010 15.14
Zelo bo pa se naprezal in korastil, ko bo na prihodnjih volitvah znagal Janez Janša.
Madyy
07. 12. 2010 15.13
Verjetno bo Semulič v prvi vrsti na strani Turka, Golubiča, Pahorja in Kresalove. Saj še pisniti ne upa dokler ga ne naženejo iz Koče.
vetlan
07. 12. 2010 14.49
S kakšnimi sredstvi? S sindikalnim golažem? Že videno in slišano. Na koncu pa itak vse prodano, "privatizirano" in pokradeno.
bokor
07. 12. 2010 14.35
SlavojkoZuzek, saj ne podpiram nobene opcije, pa naj bodo črni, rdeči ali oranžni, meni je samo važno, da se obelodani, kdo stoji od zadaj, če pa jim je Zares stopil na žulj, pa to podpiram, čeprav bi podpiral tudi druge, trenutno pa jim je pač že omenjeni.
In_2_Something
07. 12. 2010 13.56
V Tešu se je kradlo in se še bo. Je pač ena od redkih vreč brez dna pri nas, ki so še ostale. Pa res je zanimivo, da se sindikalist tako vleče za bivšega direktorja.
bokor
07. 12. 2010 13.06
Kot laik gledam na to afero s svojega zornega kota: 1.Investicija za TEŠ je bila s strani Rotnika dobro zastavljena, finančna konstrukcija za njih zaključena. 2.Imeli so dobro ozadje in sicer določeni lobi, ki je iz samega vrha SD. 3.Lahovnik v njegovem času ni imel moči, da bi ta lobi presekal in zagovarjal program Zares, raje je odstopil. 4.Radičeva je prevzela vajeti v svoje roke in naredila čistko. 5.Sledila je afera, ki je prišla v javnost, kjer so vsi udrihali po njej in Zaresu, prišla je zadeva Ultra spet na dan, v glavnem kompletna destrukcija Zaresa, ampak zanimivo sedaj iz samega vrha SD. 6.Kompletnemu lobiju so ogrozili načrte, sedaj, kar pa je najbolj žalostno, se razkriva kako je to povezano celo med sindikati. 7.Kdorkoli že bo ugotovil, naj ugotovi, zakaj so tako močni pritiski na vlado in naj jim pokaže, da narod želi vedeti, kaj bo plačeval naslednja desetletja,kaj je pravzaprav v ozadju. Sliši pa se, da so bili posli že oddani prej, preden bi katerakoli vlada odločala o poroštvu te investiciji. Meni smrdi močno.
saintjozef
07. 12. 2010 13.00
@korintos SDS-ovci so izklopili kar precej delovnih mest. Še sebe lahko, pa se bo veliko lažje dihalo.
korintos1
07. 12. 2010 12.44
Pa kje dela ta sindikalist, da toliko ve. V upravi, ali je delavec-elektrikar. Pojasnite sodelujoči, bo slika bolj jasna.