Slovenija

'Prostora za diplomacijo je malo'

Bruselj/Ljubljana, 16. 06. 2010 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Slovenija nasprotuje terminalu na morju, Italija pa tretjemu pomolu v Kopru in drugemu bloku Nek. Pahor in Berlusconi iščeta rešitve 'v vzajemno korist obeh držav'.

Premier Borut Pahor je po današnji seji vlade dejal, da z italijanskim kolegom Silviom Berlusconijem glede vprašanja italijanskih plinskih terminalov pripravljata rešitve "v vzajemno korist" obeh držav. Slovenija namreč nasprotuje predvsem terminalu na morju, Italija pa na drugi strani tretjemu pomolu v Kopru in drugemu bloku Nuklearne elektrarne Krško (Nek).

Pahor in Berlusconi pripravljata rešitve "v vzajemno korist" obeh držav.
Pahor in Berlusconi pripravljata rešitve "v vzajemno korist" obeh držav. FOTO: Reuters

Z Berlusconijem sta se po njegovih besedah pogovarjala, kako rešiti zaplet, "ki je na vidiku". "To pa je, da se intenzivno pripravlja tožba Slovenije zaradi terminalov, zlasti zaradi terminala na morju," je dejal premier. Kot je pojasnil, je za Slovenijo plinski terminal na morju nesprejemljiv že v osnovi, v Žavljah pa pričakujemo takega, ki bo izpolnjeval okoljevarstvene kriterije. Po drugi strani pa Italija enako iz okoljevarstvenih razlogov nasprotuje širitvi koprskega pristanišča na tretji pomol, "hkrati pa so dali vedeti, da slovenske oblasti ne bodo mogle sprejeti odločitve o drugem bloku Nek brez njihovega privoljenja", je pojasnil Pahor.

Ministrstvo za gospodarstvo bo znova odločalo o energetskem dovoljenju za plinski terminal v Kopru družbi TGE Gas Engineering, saj je upravno sodišče odpravilo odločbo ministrstva, s katero dovoljenja niso izdali.

Pahor in  Berlusconi pripravljata rešitev tega zapleta, čeprav, kot je opozoril premir, je "v tem primeru prostora za diplomacijo malo, ker se je treba držati pravnih norm". Ne glede na to, pa bodo – ko in če bo rešitev pripravljena – o njej obveščeni tudi za to pristojni, je poudaril Pahor in s tem odgovoril na očitke iz vrst opozicije, češ da pristojni okoljski minister Roko Žarnić o vsej zadevi ni bil obveščen. "Mislim da to, da poskušava z Berlusconijem poiskati neko rešitev, kaže na željo, da se stvari uredijo v vzajemno korist," je še dejal.

Direktiva sama po sebi ne prepoveduje odobritve terminalov

Komisar za okolje Janez Potočnik je ob tem zagotovil, da bo Evropska komisija nedvomno zagotavljala, da se vprašanje plinskih terminalov rešuje v skladu s predpisi. Izpostavil je, da je "pomembno in prav", da Slovenija vprašanje temeljito analizira in "točno ve, kaj hoče, kaj želi in kaj lahko doseže".

Komisar za okolje Janez Potočnik želi, da je slovenska javnost dobro seznanjena s plinskimi terminali in da se vprašanje resno obravnava, ne pa da gre razprava v smeri nabiranja političnih točk. Sloveniji in Italiji pa toplo priporoča, naj nadaljujeta pogovore.
Komisar za okolje Janez Potočnik želi, da je slovenska javnost dobro seznanjena s plinskimi terminali in da se vprašanje resno obravnava, ne pa da gre razprava v smeri nabiranja političnih točk. Sloveniji in Italiji pa toplo priporoča, naj nadaljujeta pogovore. FOTO: Reuters

Vprašanja, kot so plinski terminali v Tržaškem zalivu, na evropski ravni ureja direktiva o okoljski presoji, ki po Potočnikovih besedah državam nalaga, da večji projekti ne morejo biti odobreni brez presoje njihovih okoljskih učinkov in da je v primeru čezmejnih projektov potrebno posvetovanje s prizadetimi državami. "Ne prepoveduje pa ta direktiva sama po sebi odobritve projekta v primeru, da takšni učinki so. Skratka, je postopkovne narave." Izpostavil je, da "teoretično do kršitve te direktive ne more priti pred izdajo končnega uporabnega dovoljenja, kar sicer seveda ne pomeni, da je tudi že začeta gradnja".

Evropska komisija mora po uradni dolžnosti presoditi, ali je šlo pri postopkih za kršitev evropskih predpisov, če bi bili projekti odobreni z dokončnim dovoljenjem, pa bi nevladne organizacije ali Slovenija dokazovale kršitve. "To pa je povsem neodvisno od tožbe." Potočnik sicer Sloveniji in Italiji toplo priporoča, naj nadaljujeta pogovore in najdeta sporazumni dogovor, saj po njegovem prepričanju "v nobenem primeru ne more biti slabši od pravnega minimuma, ki ga zahtevajo evropski in italijanski predpisi". Komisija jima bo še naprej nudila vso potrebno tehnično pomoč, če bosta tako želeli.

Poslanci na izredni seji o plinskih terminalih

Predvidoma septembra bo drugi tehnični sestanek meddržavne tehnične skupine, vlada bo oktobra naročila t.i. kritični pregled dokumentacije, ki jo bo pripravilo ministrstvo za predhodni postopek pri eni odvetniških pisarn z ustreznimi referencami, ta bo potem v roku treh mesecev podala mnenje o tem. Na osnovi tega mnenja bo vlada predvidoma januarja 2011 odločala o predhodnem postopku proti Italiji. Evropska komisija ima potem na voljo tri mesece za odgovor, ali bo proti Italiji vložila tožbo. Če se za to ne bo odločila, bo to morala storiti Slovenija sama. Roko Žarnić

O plinskih terminalih so na izredni seji razpravljali tudi slovenski poslanci. Sejo je zahtevala poslanska skupina SDS, ki ni zadovoljna z odzivom vlade na izjave italijanske okoljske ministrice Stefanie Prestigiacomo, da so za Italijo pogovori s Slovenijo o plinskem terminalu v Žavljah končani.

Poslanci so sprejeli sklep, s katerim DZ skladno z resolucijo o strategiji severnega Jadrana poziva vlado, da sprotno pisno poroča DZ o dogovorih in odzivih v zvezi z umeščanjem plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Obenem so podprli sklep, s katerim vladi predlagajo, da preuči možnost, da bi aktivnosti časovnice skrajšala. "Vlada in ministrstvo poslancev ne obvešča, to je glavni problem, ki ga želimo izpostaviti," je poudaril poslanec SDS Danijel Krivec in izpostavil, da je premier danes po seji vlade dejal, da pričakuje, da bo terminal v Žavljah okoljsko sprejemljiv. "Gradnja terminala v tem zalivu je v nasprotju s sprejeto resolucijo o strategiji severnega Jadrana," je poudaril in dodal, da zato očitno ne veljajo sklepi DZ, niti tisti, ki se sprejemajo na odboru.

"Ker nas je sram, da imamo takšnega komisarja za okolje in ker so sklepi, ki so predlagani, skopi, jih ne bomo sprejeli," je svoj glas proti sklepom obrazložil Jože Tanko (SDS).

Franco Juri (Zares) je poudaril, da je na začetku seje kazalo, da se bodo poslanci poenotili in prišli demokratično do enotnih stališč, navsezadnje se 'že leta pogovarjajo o terminalih'. "Kaj sta si premiera Italije in Slovenije povedala v Libiji, bi zanimalo tudi nas in to zelo, kajti vplivi niso za tiho diplomacijo, zato pričakujemo, da bomo z vsebino pogovora čim prej seznanjeni," je dejal.

Jakob Presečnik (SLS) meni, da se Italija na slovenska nasprotovanja ne zmeni. "Tako izgleda, kaj se resnično dogaja, pa ne vemo, vsebina pogovorov med Pahorjem in Berlusconijem pa ni znana niti okoljskemu ministru. Pričakujemo, da vlada v skladu z evropskimi predpisi vodi postopke, s katerimi bodo zavarovani slovenski interesi," je dodal.

V poslanski skupini DeSUS vladi predlagajo, da se na tožbo dobro pripravi in pozdravlja enotno delovanje vlade in DZ glede vprašanj. "Da Italijani niso zanesljiv sogovornik, pa je pokazala italijanska okoljska ministrica," je dejal Franc Jurša. Da lahko Slovenijo skrbijo besede Prestigiacomove, je ponovil tudi Silven Majhenič (SNS).

Žarnić je poslancem pojasnil, da sta se s Pahorjem pred sejo srečala in da mu je povedal, da se je na kratko neformalno sestal z Berlusconijem, da sta začela neke pogovore in ko bodo pripeljali do kakšnega konkretnega sklepa, bo takoj obvestil vlado ali DZ. "Šlo je za neformalni pogovor dveh premierov, kar je neka normalna diplomacija," je dodal minister. "Ugotavljam, da imate vtis o moji neodločnosti med pogovorom s Prestigiacomovo. Tisti, ki me poznajo, vedo, da sem odločen, ko je treba. Glede na to, da je Prestigiacomova konec maja že tretjič povedala, da so pogovori o terminalih končani in da je to rekla že 10 mesecev nazaj, sem presodil, da na tako "svežo" novico ne gre reagirati na tako oster način," je izpostavil Žarnić, ki meni, da nepotrebna agresivnost ni dobra diplomatska praksa.

Franci Kek (Zares) današnjo sejo razume kot podporo vladi, da ostaja neomajna in da ne trguje. Krivec in Radovan Žerjav (SLS) pa sta opozorila tudi na izpolnjevanje resolucije o strategiji za severni Jadran, kjer se je Slovenija zavezala nasprotovati namestitvi plinskim terminalom, ostalo pa pričakujemo tudi od drugih držav v tem območju. "Danes ugotavljamo, da je ta resolucija mrtva črka na papirju. Pričakovali bi, da bo v skladu z resolucijo minister protestiral z enako mero, kot si je to dovolila italijanska kolegica," je dejal Žerjav.

Zvonko Černač (SDS) je prepričan, da je že med Italijo in Slovenijo že sklenjen nek dogovor. Neka odločitev je v ozadju že sprejeta, je dejal. "Nedostojno je, da se premier ne oglasi v DZ in ne pove, kaj bo pri tej problematiki naredil v prihodnjih dneh in ne mesecih," je poudaril.

Breda Pečan (SD) pa je menila, da je treba razmisliti, kako bomo usklajeno razvijali tako koprsko kot tržaško pristanišče.

Spomnimo ...

Slovenska vlada je sicer minuli četrtek naložila ministrstvu za okolje in medresorski komisiji za plinske terminale, da nadaljujeta s tehničnimi sestanki za čezmejno presojo vplivov na okolje za načrtovane plinske terminale v Tržaškem zalivu. Obenem je naložila okoljskemu ministrstvu, da skupaj z drugimi pristojnimi ministrstvi in vladnimi službami do 30. septembra pripravi izhodišča za pogovore in pogajanja med Italijo in Slovenijo glede umeščanja vseh večjih projektov v Tržaškem zalivu in njegovem priobalnem območju, ki bi lahko imeli čezmejne učinke na okolje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
17. 06. 2010 10.18
Za ene in druge naj veljajo strokovni kriteriji in nikakor politika in še predvsem kapital ne smeta vplivati na odločitev. Ker pa tako radi eni in drugi trošijo davkoplačevalski denar jim naj ne bo odveč, da naredijo na državne stroške ekskurzijo v mehiški zaliv. Za to nam ne sme biti žal denarja, za tako poučno zadevo.
DodgeFan
17. 06. 2010 10.17
SDS na posnetku pa spet nekaj sitnari s svojim tonom in nekimi kavicami... ti so pa še najbolj sitni.
DodgeFan
17. 06. 2010 10.15
Italjani si mi še bolj sitni sosedi kot hrvati.
ksenak2
17. 06. 2010 10.01
Za zaustavitev vseh postopkov glede terminalov je dovolj, da Slovenija formalizira zahteve o vključitvi v vse legalne postopke prostorskih planov za širitev tržaškega pristanišča in nove prostorske plane tržaške občine in s tem AVTOMATIČNO vrne nastalo situacijo v legalno stanje, torej v nujnost po mednarodni presoji vseh projektov, ki so nevarni tako za slovensko kot za italijansko prebivalstvo. Predlog v Trstu pa bo padel, ker krši vse postopke EU Direktive Seveso, in je na tej podlagi projekt že TOŽEN z italijanske strani, na tej podlagi pa ga je treba tožit tudi s slovenske strani. Tržaška uprava ve, da je to najšibkejša točka, zato so leta 2004 izmaknili varnostno študijo iz občinskih dokumentov, ki govori o vseh teh ŽE OBSTOJEČIH nevarnostih, ki avtomatično izključijo kakršnokoli novo tako dejavnost v tej industrijski lokaciji. TO GOLJUFIJO JE ŽE ODKRILA ITALIJANSKA RAZSIKOVALNA POLICIJA!! Sloveniji je dostavljen ta dokument! Če ga ne bo izkoristila za tožbo, v TEJ GOLJUFIJI zavestno SODELUJE! Mogoče da bo policijo in sodnijo po domače utišal prijatelj Berluskoni, ne sme pa te GOLJUFIJE spregledati soseda SLOVENIJA. Prav tako bo zaradi EU direktive Seveso nemogoče izvesti terminal v Kopru, zato kar se tega tiče nič skrbi. Če bo treba, bomo v primeru načrta za terminal v Kopru bo tudi slovenija končala na evropskem sodišču
Osvald
17. 06. 2010 08.49
Zaradi plinskih terminalov bodo hrvati v Kopru morali postavit napise (zabranjeno pušenje) seveda po koncu arbitražnega procesa . To Borut !
loden
17. 06. 2010 00.50
'Prostora za diplomacijo je malo' Diplomacijo se greš, ko razlagaš ženi, zakaj si tako pozno prišel domov. Tukaj se pa igraš s človeškimi življenji in prihodnostjo ljudi.
mac4_m
17. 06. 2010 00.16
po domače 'velike' države lahko izsiljujejo male, male pa se ne smejo boriti niti za svoj kos zemlje pod okupacijo večjih sosed. Res lepo demokratična tale evropa... Le kaj je obstajalo pred eu? Samostojne dežel neodvisne od velikih... Hmmmm
mirjana.ck@siol.net
17. 06. 2010 00.11
ehehe, sd preko Like Jurija in Pečanke,..ponovno navijata za terminala (vsaj dva) prvenstveno v Luki Koper, kar posledično pomeni vsaj Žavlje. Bravo obema,..v ex opoziciji nasprotnikoma terminalov...predvsem Pečanova, Luka pa je nekaj rinil kao pristaš ci. Kakorkoli že, civilna družba (mednarodna) deluje samostojno, saj če bi čakala lutke v peskovniku imenovanem DZ, bi voz že zdavnaj (načrtno) odpeljal mimo, medtem, ko bi mi "diplomatsko" še kar čakali.
Peter Kralj 1
16. 06. 2010 21.54
Gospod predsednik, pa saj ste se z Berluskonijem že vse dogovorili! KAJ SE SPLOH GRESTE?
12345s
16. 06. 2010 19.58
Ne bojte se, ker "Berluskoni Pahorja, še nikoli ni peljal žejnega čez vodo". he he he
Buena Vita
16. 06. 2010 19.07
24 ur,,brišeš in kršiš človekove pravice,,, na kresalkin steklenjak prihaja človek s hrbtenico, bomo videli kako se bo odzval na protožbe
robba
16. 06. 2010 18.55
hehehe, en borat poti silviu, ma ne me hecat, ej,....in kaj bomo nardil, dvignli ceno bencina, da ne bodo pr nas tankal, a?pa saj tega itak ne počno, ker imajo cenej bencin, hahaha...
stanislav3
16. 06. 2010 18.34
borut! ponudite nam slo cro konfederacijo. vsi bomo ZA.
xolotl
16. 06. 2010 18.33
Mi ne bi terminala na morju, terminala na Krku, terminala ob meji ... nuklearko, TE, tretji terminal pa hkrati širimo. Nismo prav nič boljši in zelo mi je žal, da bomo morali kloniti pred enim izmed projektov naših sosedov in to za to "maslo" so zaslužne vse vlade doslej. Prav nič nismo "zeleni", da bi se lahko upravičeno zoperstavljali "nezelenim" projektom!
bnam 2707
16. 06. 2010 18.24
Vsekako premier ve kaj govori.Možnosti za diplomacijo ni.Torej terminali bodo. Vse pa kaž e,da tudi kot članica EU nimamo kaj dosti besede....
Xit
16. 06. 2010 18.17
Berlusconi naj postavi terminale, Pahor pa še 3 pomole (ne samo tretji pomol) in 3 nuklearke (namesto ene dodatne), pa bo dost energije, da jo bomo lahko vsi izvažal. Pa nuklearke naj postavi čisto ob Italijanski meji.
Garfield7497
16. 06. 2010 18.15
in italjani bojo dobil kar bojo hotl k
guna
16. 06. 2010 18.12
Ja gospod Pahor Borut, tako obnašanje pa ni primerno za dobrososedske odnose. Italija je naš sosed tako kot Hrvaška in Italija dela na svoji zemlji.Kaj bodo pa drugi v Evropi in po Svetu rekli o Vas, kakšni ste do sosedov..
Golosek
16. 06. 2010 18.08
Prosim, da nam na tem strežniku ne strežete več s citatom "v vzajemno korist obeh držav". Saj menda nismo beb.ci. Naj vlada s temi zobozdravstveno-reklamnimi nasmehi streže bedakom na svojem lastnem strežniku. Hvala.
puj
16. 06. 2010 17.47
Tretji pomol v Ankaranu! Bog daj da ne!