Slovenija

Pahor: Moje izkušnje z Dimičevo so dobre

Ljubljana, 21. 10. 2010 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.D./Š.Z./U.Z.
Komentarji
965

"Dimičevi zaupam. Je izobražena, inteligentna in lojalna, kar je na tem položaju pomembno. Z njo imam dobre izkušnje. Nisem človek, ki bi žrtvoval svoje sodelavce samo zato, da bi ostal na položaju. Če jih odslovim, moram vedeti, zakaj," pravi Pahor.

Oči javnosti so te dni uprte v vodjo kabineta predsednika vlade Simono Dimic oziroma v obnovo njene hiše. S primerom Dimičeve se ukvarja protikorupcijska komisija, zadeve pa se je lotila tudi policija, ki pravi, da bo preučila vse sume nepravilnosti, ki imajo znake uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Simona Dimic
Simona Dimic FOTO: Kabinet predsednika vlade

Policija pa je sinoči dobila še eno prijavo, ki je vsaj posredno povezana s primerom Dimičeve. Neznanec naj bi namreč grozil televizijski ekipi, ki je pokrivala zgodbo o Dimičevi in njeni hiši. Ob ekipi TV Slovenija je med pospravljanjem televizijske opreme v Murglah ustavilo belo vozilo, ki je imelo dubajske registrske tablice, snemalca Mira Geča pa je nagovoril moški. Po besedah Geča ga je moški vprašal, kje imajo njihovo čedno novinarko, na kar je Geč v šali odgovoril, da je res čedna. Med pogovorom naj bi neznanec prekinjeno močno stopal po "gasu“, nato pa naj bi dejal, da je bolje, če bi ekipa delala kaj drugega, ne pa to temo. Novinarka Urša Srdič je dodala, da se je ekipa počutila ogroženo, zato so vse skupaj prijavili policiji.

Novinarka ni podala predloga za pregon kaznivega dejanja

Na vprašanje, kako je Dimičeva z 2000 evri plače dobila 350.000 evrov kredita, finančni minister Križanič odgovarja, da ne ve, a je bil kredit verjetno hipotekarno zavarovan.

Na PU Ljubljana so za 24ur.com potrdili, da so včeraj, okoli 20. ure, prejeli obvestilo oškodovanke o dogodku, v katerem naj bi neznanec grozil na območju Murgel. Oškodovanka do tega trenutka ni podala predloga za pregon kaznivega dejanja. Tako policija ne more začeti pregona, saj kazenski zakonik predpisuje, da se kaznivo dejanje ogrožanja varnosti preganja na predlog oškodovanca.

Srdičeva je za 24ur.com razložila, da je svojo odločitev sprejela po nasvetu policije. Policisti so ji namreč razložili, da ni bilo storjeno kaznivo dejanje. Pravi, da so ji razložili, da bi šlo za kaznivo dejanje, če bi televizijski ekipi grozili s smrtjo ali s telesno poškodbo oziroma konkretno ogrozili njihovo varnost. "Nihče ga ne bo iskal, ker ni storil kaznivega dejanja. To je bila v bistvu samo neka oblika pritiska. Da naj pač nehamo," je dodala Srdičeva.

Avto, iz katerega naj bi grozili novinarki.
Avto, iz katerega naj bi grozili novinarki. FOTO: Kanal A

Nekateri mediji sicer poročajo, da je bil neznanec v belem avtomobilu dober prijatelj partnerja Dimičeve Romana Horvata.

'Pravno slabo zasnovana pogodba'

Sicer je včeraj Dimičeva razkrila ime ''manjšega gradbenega podjetja", ki je njeno hišo obnavljalo. Pogodbo s podjetjem GP KERAS je sklenil že omenjeni partner Dimičeve Horvat.

Pogodba določa, da mora izvajalec izvesti vsa dela s svojim materialom. Roka za izvedbo del ni, prav tako ne roka za plačilo, čeprav piše, da bo naročnik zagotovil redno plačilo računov. Tudi vrednost del ni določena. V odzivu prav tako ni računov oziroma dokazil o plačilu.
Odvetnik, ki ni želel biti imenovan, je za 24ur.com ocenil, da je z vidika strokovnosti pogodba pravno slabo zasnovana. Pravice in obveznosti pogodbenih strank so namreč pomanjkljivo opredeljene. V pogodbi ni opredeljeno, katera dela se bodo izvedla, niti ni določena pogodbena vrednost del, kar sta po besedah odvetnika temeljna elementa pogodbe. "Lahko, da je obseg prepuščen sprotnim naročilom naročnika del, pri čemer se dela obračunajo po ceniku,“ je dodal.

Tudi iz predhodno poslane naročilnice ni razvidno, katera dela se naročajo, prav tako pa ni jasno, kdaj nastane obveznost za plačilo materiala in del. "Iz prakse pa lahko povem, da se takšne pogodbe o izvedbi gradbenih del dejansko sklepajo, ko izvajalci del uporabijo npr. tipske pogodbe, ki jih gradbena podjetja pripravijo kar sama. Izvajanje gradbenih del na podlagi takšnih pravno pomanjkljivih pogodb je večkrat značilno za manjše izvajalce gradbenih del,“ je dejal.

'Nič ne kaže, da bi bila pogodba sklenjena naknadno'

Pogodba je bila sklenjena 21. 12. 2009 in to ponavadi pomeni dejanski datum sklenitve pogodbe. "Ni pa seveda mogoče izključiti možnosti, da bi bila pogodba sestavljena tudi pozneje in antidatirana, vendar pa iz vsebine pogodbe ni mogoče razbrati nič takega, kar bi kazalo, da je bila pogodba sklenjena naknadno," je dejal odvetnik.

Vegradov delavec vztraja pri svoji zgodbi

Kot je znano, Dimičeva vse obtožbe glede nepravilnosti pri obnavljanju hiše zanika in svoje besede je podprla z računi za obnovo hiše, na katerih pa ni bilo imen družb, ki so jih izdale.

A Vegradov delavec, ki ne želi biti imenovan, vztraja pri tem, da je material za obnovo hiše Dimičeve prišel iz Celovških dvorov. Pravi, da ni le videl tega dogajanja, pač pa je material moral voziti tudi sam.

Hiša Simone Dimic v Murglah
Hiša Simone Dimic v Murglah FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor: Nisem človek, ki bi žrtvoval svoje sodelavce

Dimičeva se je odločila, da bo do odločitve protikorupcijske komisije molčala in zadeve ne bo več komentirala. Premier Borut Pahor pa pravi, da ji še vedno zaupa, za kakršno koli drugačno odločitev pa bo počakal na mnenje protikorupcijske komisije. "Simona Dimic je moja dolgoletna sodelavka in ji zaupam. Kar se tiče medijev, sem ji še enkrat povedal, da mora odgovarjati na vprašanja novinarjev, kolikor ji možnosti dopuščajo. A treba je razumeti, da ima tudi ona svoje delo in da se nekatera vprašanja ponavljajo," je dejal na današnji seji vlade. Kot pravi, bo pravnim institucijam, kot sta protikorupcijska komisija in policija, dal možnost, da povedo svoje, potem se bodo izrekli tudi oni.

Grožnje, zlasti novinarjem, ki delate v javnem interesu, so nedopustne in jih obsojam. premier Pahor

"Dimičeva je kakovosten sodelavec, nanjo sem se lahko zanesel, ko mi je bilo težko in v dobrih časih. Je izobražena, inteligentna in lojalna, kar je na tem položaju pomembno. Njene refrence in moje izkušnje z njo so dobre. Jaz pa nisem človek in politik, ki bi kar po vrsti žrtvoval svoje sodelavce samo zato, da bi ostal na položaju. Če jih odslovim, moram vedeti, zakaj,"  je pojasnil.

Dodal je, da razume občutljivost javnosti. "Smo v času krize, mnogi ljudje živijo v stiski. Ljudje pogosto pokažejo s prstom na bogate ljudi, kot da so oni krivi za njihov položaj. A včasih to ni upravičeno. Imamo institucije, ki o tem odločajo nepristransko, počakajmo nanje. Jaz sem ponosen na Simono. Če se bo izkazalo, da nimam prav ... tega zdaj ne morem vedeti. Sem pa izbral pot, ki jo izberem vedno – komuniciram. To je zame bolj primeren način, kot da ne bi rekel ničesar. Raje rečem kaj več, pa četudi kaj od tega narobe."

Zares: Pristojni naj čim prej ugotovijo, kaj je res

"Poročanje medijev o domnevno spornih ravnanjih vodje kabineta predsednika vlade Simone Dimic, s čimer se trenutno ukvarjajo tudi pristojni organi, razkriva razsežnosti, do katerih politiki ne moremo in ne smemo ostati indiferentni. Pričakujem, da bodo pristojni organi čim prej ugotovili, ali so obtožbe na račun vodje kabineta predsednika vlade utemeljene in tudi, da bo predsednik vlade proaktivno pomagal ustanovam, ki ugotavljajo dejstva in v tem smislu primerno ukrepal," pa je v imenu stranke Zares sporočil Franco Juri.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate hišo, ki je te dni v središču medijskih poročanj:

Pogodba za dela pri obnovi hiše Pod brezami
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (965)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin11
22. 10. 2010 18.44
+1
bilo kaj napisat je brez veze... imate 100 obrazov sam menjate jih,,po potrebi.. res te mafija...
opore?nik
22. 10. 2010 13.06
saj je lahko lojalna za stvari katere potem dela brez odgovornosti verjetno sta tudi tovariša z wolfove lojalna in se ne bosta našla,hildico pa je pustil toliko časa goljufati, da ja lojalistka dokončala obnovo BRAVO PRAVNA DRŽAVA
suhljotko
22. 10. 2010 10.17
kako te ni sram pahor?
Horst
22. 10. 2010 10.07
Naše s teboj Pahor pa take,da slabše ne bi mogle biti.
Franc Zabukovec
22. 10. 2010 08.57
Volodya22.10.2010, 08:310 Ko bi se za sebe brigali ....ne pa za druge.....rešujte svojo rit ....pustite drugim živeti .... Ker se brigam samo zase me salamensko zanima kdo vse in na kakšen način poizkuša svojo brigo plačati tudi z mojim računom. kakršno koli osebno okoriščanje na račun države je tudi na moj račun. toliko o tem
botjabotja
22. 10. 2010 08.43
extradeluxe 22.10.2010, 06:38 -25 dejte se mal za sebe brigat. a če pa ona nebi dobila kredita bi bli pa vsi vi bogati. Prosil bi te, da nehaš pisat tako neumne komentarje. Verjetno nebi bili mi bogati, mogoče pa zaradi takšnih stvari ne bi rabli banke dokapitalizirat. Upam, da veš, da tudi z tvojim denarjem. Če pa ti je vseeno, potem pa...
Volodya
22. 10. 2010 08.31
Ko bi se za sebe brigali ....ne pa za druge.....rešujte svojo rit ....pustite drugim živeti ....
Klemen Poljakovi?
22. 10. 2010 08.30
Saj Pahor pri vsaki aferi podpira sodelavce ali ministre, čez kakšen mesec pa vedno obžaluje izjave. Tako je bilo že velikokrat. Naj mu kdo svetuhje, da z izjavami malo počaka, da se ne smeši!!!
cirenij
22. 10. 2010 08.28
rudar1 praviš, da kdor povsod vidi gnilobo je sam gnil. Lahko je v sebi čist, ko je povsod okrog njega neprijeten vonj, ga sigurno zazna. Sem popravil komentar, ker je bil brisan.
rudra1
22. 10. 2010 08.26
vsak narod ima točno tako vlado kot si jo zasluži
Frane Šajn
22. 10. 2010 08.19
JA NORMALNO , DA NE ! ON BI PREJ ŽRTVOVAL VES SLOVENSKI NAROD. V VELIKI MERI GA JE ŽE, IN TO NAJBOLJ TISTE KI SO MU Z UŠIVIM PROCENTOM OMOGOČIL VSE TO KAR DANDANES POČNE. KAKO NAJ ČLOVEK IN S KAKŠNIM OBČUTKOM SPREJME TISTO PRIDUŠANJE ,DA NI V NOBENEM LOBIJU. VEČ KOT NEUMNO SPRENEVEDANJE OB TAKO BANALNIH ODKRITJIH. NA ZAHODU BI MINISTRI IN NE SKRETARJI LETELI ŽE ZA KAJ MANJ. KAJ NAJ ČLOVEK ŠE KARKOLI RAZGLABLJA SAJ JE ŽE TOTLNEMU IDIOTU VEČ KOT JASNO KAM NAS TA ELITA SALONSKIH LIDERJEV PELJE. PAHOR POVEJ NAM SKOM SE DRUŽIŠ POVEMO TI KDO SI. žE SAMA IZJAVA OB IZJAVI PRI NOVINARSKEM VPRAŠANJU GLEDE DIMIČEVE KOMENTAR O POŠTENEM BOGATENJU TE POSTAVI V PRAVO LUČ. DA SE NEBI NEKDO ŠEL OPORTUNISTA ,KO BO TEKLO V GRLO, NE BO PRIJELO VERJEMI.
rudra1
22. 10. 2010 08.16
se strinjam volodya kdor povsod vidi lopove, je sam lopov
bergfurer
22. 10. 2010 08.12
ima vse tajkunske vrline, ni pa poštena! Ali ni tako, da delavec v državni upravi stori oziroma je osumljen kaznivega dejanja za katerega se kazel lahko izreče več kot 6 mesecev zapora izreče suspenz oziroma začasno prekinitev delovnega razmerja? Sploh pa se vidi, da pred ustavo nismo vsi enaki!!!!
gripson
22. 10. 2010 08.10
Pogodba je pa en tak zmazek da sploh ne verjamem da je prava....je bolj taka za šalabajske...
rudra1
22. 10. 2010 08.09
dajmo cezarju kar je cezarjevega in Bogu, kar je božjega
cirenij
22. 10. 2010 08.03
In na odgovornost tiste, ki so ji tak poceni kredit odobrili. Saj so kreditne pogodbe podpisane? In od navadnih uslužbencev izsiljene.
sherum
22. 10. 2010 07.58
Komisije se ustanovijo zato, da se stvar ne razreši. Kar se pa tiče, gosp. Pahor , vaše spremjevalke pa ne bi bil tako prepričan , Matematični računi takoj pokažejo resnico , seveda će zna kdo to izračunat. Vse vrline ste našteli , poštenost pa nisem zasedil. In danes v Sloveniji so ljudje ko ne vejo kam z denarjem in so ljudje ki stradajo gospod predsednik PAHOR
Volodya
22. 10. 2010 07.56
Dobro jutro Slovenija .....kavica,jutranje novice,pa hajd na posel.......drugače ne bo nič .....z jamranjem ni bil še nihče sit....
ZeroGravity
22. 10. 2010 07.53
pahor je bogi
bkgoiztr
22. 10. 2010 07.51
Sem izrazil svoje mnenje in okrcal Pahorja. Pa so izbrisali moje mnenje. Vidim, da cenzura deluje. Vse za obrambo vsemogočnih vladarjev, ki so očitno nad zakoni. Bravo 24.ur