Slovenija

'Dim lahko predstavlja zdravstveno tveganje'

Maribor, 22. 07. 2013 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Vzdržujte zrak v zaprtih prostorih čim bolj čist. Ne odpirajte oken in vrat. Če imate klimatske naprave, jih lahko uporabljate, zaprite le dovod zunanjega zraka in vzdržujte čiste filtre," svetuje zdravnica prebivalcem v bližini podjetja Gorenje Surovina.

Dim, ki se še vedno vije s prizorišča požara v podjetju Gorenje Surovina, lahko po besedah predstojnice mariborskega centra za higieno in zdravstveno ekologijo, zdravnice Vesne Hrženjak, predstavlja zdravstveno tveganje.

Kot je pojasnila, so zdravstvena tveganja zaradi dima v glavnem posledica vdihavanja ogljikovega monoksida in finih trdnih delcev. Vdihavanje ogljikovega monoksida namreč zmanjšuje preskrbljenost telesa s kisikom, kar lahko povzroči glavobol, zaspanost in poslabšanje simptomov srčnih obolenj.

Po njenih besedah fini trdni delci dražijo oči in dihalni sistem, kar ima za posledico pekoče oči, izcedek iz nosu, nastanek bronhitisa. Vdihani delci prodrejo globoko v pljuča in povzročijo vrsto težav, kot so kašelj, kratka sapa, poslabšanje simptomov astme in obolenj srčno-žilnega sistema.

požar v mariborski Snagi
požar v mariborski Snagi FOTO: Saša V.

Kadar so količine dima dovolj velike, imajo lahko podobne težave tudi zdravi ljudje. Za škodljive zdravstvene učinke dima so, tako Hrženjakova, bolj občutljivi bolniki z obolenji srčno-žilnega sistema, bolniki z obolenji dihal ter starejši in otroci. Najboljša zaščita pred škodljivim delovanjem dima je zmanjšanje izpostavljenosti dimu.

Hrženjakova svetuje ljudem, naj se ne zadržujejo v neposredni bližini požara, omejijo vse dejavnosti na prostem in se zadržujejo v zaprtih prostorih. "Vzdržujte zrak v zaprtih prostorih čim bolj čist. Ne odpirajte oken in vrat. Če imate klimatske naprave, jih lahko uporabljate, zaprite le dovod zunanjega zraka in vzdržujte čiste filtre."

Bolnikom z astmo ali drugimi pljučnimi obolenji pa Hrženjakova svetuje, naj natančno sledijo navodilom svojega zdravnika o uporabi zdravil. "To velja tudi v primeru, da imate obolenja srčno-žilnega sistema, ste starejši ali imate dojenčke in male otroke. Posvetujte se s svojim zdravnikom o potrebnosti umika z ogroženega območja," je dodala.

Po zadnjih podatkih se gašenje požara v mariborskem podjetju Gorenje Surovina nadaljuje tudi danes.

Dim, ki nastane med gorenjem različnih vrst materialov, je mešanica plinov, trdnih delcev in različnih kemičnih snovi, ki nastanejo zaradi nepopolnega zgorevanja materialov z vsebnostjo ogljika. Vse vrste dima vsebujejo ogljikov monoksid, ogljikov dioksid in trdne delce ter zelo različne kemične snovi.

Trdni delci, ki so prisotni v dimu, se bodo sčasoma posedli in povzročili kopičenje nanje vezanih kemičnih snovi na oz. v tleh: "Prebivalci bodo tako lahko dodatno izpostavljeni preko uživanja sadja in zelenjave iz domačega vrta, majhni otroci pa med igro zaradi nošenja delcev tal v usta."

Hrženjakova še opozarja, da običajne dihalne maske ne zaščitijo pred finimi trdnimi delci. Po prenehanju izpostavljenosti dimu se simptomi zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida in finih trdnih delcev zmanjšajo, lahko pa vztrajajo nekaj dni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

davkoplacevalka
22. 07. 2013 23.20
+10
Pri nas v Trbovljah, se že nekaj let borimo z zavestnim sežiganjem plastike,gum in ostale rakotvorne svinjarije,pa nas pristojni republiški organi posmehljivo mirijo s trditvami,da vse to ne škoduje našemu zdravju,oziroma,da morajo prizadeti dokazati,da je strupeni dim vplival na poslabšanje našega zdravstvenega stanja! Namesto da bi nam MOP,ARSO pomagal,pa so predlagali prebivalstvu naj se izselimo! Volk sit LC cel!
lepota in zdravje
22. 07. 2013 18.55
+2
Ja zdravstveno, denarno pa narod že par let tvega
BMWmunja
22. 07. 2013 17.43
+5
SOSEDNJI ČLANEK S TRADICIONALNO ZAPRTIMI KOMENTARJI: \"55-letnica je utrpela tako hude telesne poškodbe, da je na kraju nesreče umrla. Zdravnica je na kraju lahko žal le potrdila smrt voznice in odredila sanitarno obdukcijo.\"----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Po moje je dovolj da pogledajo, če je v avtu bil kak telefon in zadeva bo jasna.
maksmarks
22. 07. 2013 16.43
+21
Monoksid in trdi delci? To je vse? Na kateri faks ste hodili ga.doktor? Kaj pa dioksini(rakotvorni),vinil kloridi (tudi), klor itd.? Za bruhat! Zdravstvena ekologija? Pa kje mi živimo?
RoSeR001
22. 07. 2013 16.30
+20
Vrtci niso dobili nobene direktive in so bili otroci danes cel dan zunaj.
askralj
22. 07. 2013 14.36
+12
Je zavarovano? Glavno da se bo lepo služlo pa še smeti so sčistli
xxdrgregoryhouse
22. 07. 2013 12.35
+4
to pa nism vedu
DrTrdina
22. 07. 2013 13.22
+0