Slovenija

Dijaki bodo obiskali fakultete

Ljubljana/Maribor, 09. 02. 2011 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Konec tedna, ki je pred nami, bodo po vsej Sloveniji potekali informativni dnevi za dijakinje in dijake ter za učence zadnjih razredov osnovnih šol.

V petek in v soboto bo zaradi informativnih dni večja gneča predvsem v Ljubljani in Mariboru.
V petek in v soboto bo zaradi informativnih dni večja gneča predvsem v Ljubljani in Mariboru. FOTO: Dare Čekeliš
Prav zato Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) v sodelovanju z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Avtobusno postajo Ljubljana, Ljubljanskim potniškim prometom (LPP) in Slovenskimi železnicami (SŽ) ob letošnjih informativnih dnevih pripravlja aktivnosti, ki bodo dijakinjam in dijakom zaključnih letnikov srednjih šol v pomoč pri obisku predstavitvenih predavanj na visokošolskih zavodih v Ljubljani. Dijakinje in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol v Sloveniji v teh dneh prejemajo knjižico Informativni dnevi 2011, v kateri so med drugim koristne informacije o visokošolskih zavodih v Ljubljani in opisi poti do njih, vozni redi avtobusov in vlakov ter kontaktne številke in naslovi, na katerih bodo dijaki dobili vse informacije o informativnih dnevih. V petek in v soboto, 11. in 12. februarja, bo dejavnosti za učence in učenke zadnjih razredov osnovnih šol pripravila tudi Dijaška skupnost Ljubljana.

V Ljubljani pričakujejo do 12.000 dijakov

"V obeh dneh v Ljubljani pričakujemo od 10.000 do 12.000 dijakinj in dijakov, zato pozivamo vse prebivalce glavnega mesta k potrpežljivosti in razumevanju. Še posebej v petek bo v Ljubljani precejšnja gneča, zato Ljubljančane in Ljubljančanke prosimo za strpnost in za pomoč mladim, ki bodo potrebovali veliko informacij,“ je Ljubljančane pozval predsednik ŠOU Marko Hozjan.

Največji naval dijakov in dijakinj oziroma učencev in učenk je na glavni železniški in avtobusni postaji pričakovati med 8.00 in 9.30, ko v Ljubljano prispejo vlaki iz Štajerske in Primorske.

Brošura Informativni dnevi 2011 je namenjena vnaprejšnji pripravi na predstavitvena predavanja na visokošolskih zavodih. V njej so osnovni podatki o visokošolskih ustanovah in opisi poti do njih, vozni redi vlakov in avtobusov ter kontaktne številke in naslovi, na katerih bodo dijaki dobili vse informacije o informativnih dnevih. Da se bodo bodoči bruci v Ljubljani bolje znašli, sta v brošuri tudi prilagojen zemljevid Ljubljane z označenimi fakultetami ter shema avtobusnih linij mestnega potniškega prometa. Bodoči študentje se lahko za kakršne koli dodatne informacije obrnejo tudi na brezplačni študentski telefon 080 98 67 ali pa se oglasijo v študentski hiši SRCe na Židovski stezi 6, ki bo v petek odprta od 9. do 18. ure, v soboto pa od 9. do 15. ure.

V Mariboru pričakujejo okoli 7000 dijakov

Na informativnih dnevih na Univerzi v Mariboru pa pričakujejo okoli 7000 dijakov. Bodočim študentom bodo pri iskanju želenih fakultet in drugih informacij o študiju v Mariboru tudi letos pomagali predstavniki Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), ki jih bodo pričakali že na železniški postaji.

ŠOUM je tudi poskrbel, da bo v petek za dijake do mariborskih fakultet organiziran brezplačen krožni avtobusni prevoz z odhodom izpred glavne železniške postaje. Obenem jim bo na voljo brezplačna informativna telefonska številka 080 1 SOUM oziroma 080 1 7686.

V času informativnih dni bodo pred fakultetami in železniško postajo v Mariboru stali informatorji, ki bodo bodočim brucem dajali informacije in jih usmerjali do želenih lokacij. Informatorje bo mogoče prepoznati po črnih kapah z napisom Mene vprašaj?, ti pa bodo zainteresiranim dijakom delili tudi priročne informativne mape, ki bodo med drugim vsebovale brošuro s koristnimi informacijami o študiju in obštudijskih dejavnostih na Univerzi v Mariboru in zemljevid mesta.

Dijaki si bodo lahko ogledali tudi študentske domove. Po besedah direktorice Študentskih domov Univerze v Mariboru Lidije Divjak Mirnik bodo v petek ob 13. uri organizirali dan odprtih vrat ter tako omogočili dijakom in njihovim staršem, da pobliže spoznajo bivalne pogoje pri njih.

Informativni dnevi 2011
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
09. 02. 2011 21.55
Samo obiskali ali se resno informirali o možnosti študija.
masej
09. 02. 2011 18.22
12000 na novo brezposelnih.
jurimuri1
09. 02. 2011 17.28
sam pejte študirat, kšno pravo al ekonomijo, sej boste na koncu itak delali za šankom ali vozili taksi
ak58745@yahoo.com
09. 02. 2011 14.47
V evidenci Zavoda za zaposlovanje RS imajo med brezposelnimi največ ekonomistov, vzgojiteljev, učiteljev in pravnikov. Folk pa še kar rine na te fakse. Pametni grejo študirat poklice, kjer se takoj dobi služba. Po podatkih ZZS so to fizioterpevt, gerontolog, medicinska sestra. Pa zeleni poklici (ekoremediacije, ekologija).
.eu.
09. 02. 2011 13.58
Najbol da greste kr delat . Ker ko končate fakulteto takih služb itak ne bo in boste vrjetno v kaki trgovini delali kot prodajalec. Obljube s strani države so težke ko končate fakulteto se boste pa zavedali kje ste
.eu.
09. 02. 2011 13.56
Če ste pametni je najbolj da greste kar delat. Ker ko končate fakulteto služb za vas itak ne bo al boste pa tok plačani kakor da greste sedaj po srednji šoli takoj v službo
.eu.
09. 02. 2011 13.56
Če ste pametni je najbolj da greste kar delat. Ker ko končate fakulteto služb za vas itak ne bo al boste pa tok plačani kakor da greste sedaj po srednji šoli takoj v službo
.eu.
09. 02. 2011 13.55
Če ste pametni je najbolj da greste kar delat. Ker ko končate fakulteto služb za vas itak ne bo al boste pa tok plačani kakor da greste sedaj po srednji šoli takoj v službo
Audy
09. 02. 2011 13.30
"V obeh dneh v Ljubljani pričakujemo od 10.000 do 12.000 dijakinj in dijakov" Prinesite transparente in molotovke, kocke najdete pred parlamentom.