Slovenija

Dež in veter povzročila težave: podrta drevesa, plazovi in zalite kleti

Ljubljana, 05. 03. 2016 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob intenzivnih padavinah in taljenju snega lahko narastejo manjši vodotoki v predalpskih porečjih zahodne Slovenije ter v porečjih Krke in Ljubljanice, opozarjajo vremenoslovci. Dež in veter sta po državi povzročila nekaj težav. Poročajo o podrtih drevesih, plazovih in zalitih kleteh.

Danes in jutri lahko ob intenzivnih padavinah in taljenju snega narastejo manjši vodotoki v predalpskih porečjih zahodne Slovenije ter v porečjih Krke in Ljubljanice, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Reka Krka se v srednjem in spodnjem toku razliva na območjih pogostih poplav. Naraščanje se je prehodno ustalilo, vendar bo danes in nedeljo še poplavljala na območjih pogostih poplav.

Površina Cerkniškega jezera je presegla območje običajne ojezeritve, zmerno se povečuje tudi površina ojezerjenega Planinskega polja. Vodostaja na obeh jezerih sta trenutno ustaljena, vendar bosta v prihodnjih dneh še naraščala. Prav tako se bodo predvidoma povečale tudi ojezerjene površine na območju reke Pivke.

Reka Ljubljanica ohranja velik pretok in se razliva na območjih vsakoletnih poplav na Ljubljanskem barju. Poplavljene površine se bodo ohranjale tudi v prihodnjih dneh.

hidrološko opozorilo
hidrološko opozorilo FOTO: ARSO

Stanje na cestah

Prometnoinformacijski center opozarja, da je regionalna cesta Trbovlje - Most čez Savo zaprta zaradi sanacije skalnega podora.

Na cesti Krško - Brestanica je v Krškem zaradi udora jaška promet urejen izmenično enosmerno.

Zaradi poplavljenega cestiča sta zaprti cesti Planina - Laze in Rakov Škocjan - Podskrajnik v Rakovem Škocjanu. Na cesti Čatež ob Savi - Mokrice v Prilipah pa promet poteka izmenično enosmerno.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, obstaja nevarnost snežnih plazov.

Podrta drevesa, plazovi in poplavljene kleti

Dež in veter sta po državi že povzročila nekaj težav, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Ob 6.55 se je premaknil plaz v naselju Dolenji Leskovec v občini Krško. Plaz si je ogledal svetovalec ZIR občine.

Ob 9.49 je v ulici Naselje Borisa Kidriča v Metliki meteorna voda zalila klet večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Metlika so iz prostorov izčrpali pet kubičnih metrov vode.

Ob 9.50 so v naselju Rdeči Breg v Lovrencu na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju s cestišča odstranili dve podrti drevesi.

Ob isti uri je v Kopališki ulici v Slovenski Bistrici padlo drevo in oviralo promet. Gasilci PGD Zgornja Bistrica so ga razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 11.11 se je na cesto Ožbalt-Kapla v občini Podvelka sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Kapla so cesto zaprli za promet, približno 50 kubičnih metrov zemlje pa bo odstranil koncesionar občine. Škoda na vozišču ni nastala.

Ob 12.03 je na cesto skozi gozd Grajevnik v občini Rače - Fram padlo šest dreves. Gasilci PGD Podova so jih razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 12.36 se je na lokalno cesto v Javniku v občini Podvelka podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Ožbalt.

Ob 12.41 je v naselju Pongrce v občini Kidričevo na dovozno pot stanovanjske hiše padlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Jablane. 

Ob 12.51 sta se na glavno cesto Brezno - HE Vuhred v občini Podvelka padli dve skali ter manjše drevo. Gasilci PGD Brezno so jih odstranili in pometli vozišče.

Ob 14.07 pa so v naselju Selnica ob Muri posredovali gasilci PGD Ceršak, ker se je sprožil zemeljski plaz velikosti okoli 15 x 12 metrov. Gasilci so ga prekrili s folijo, trenutno pa ne ogroža stanovanjskega objekta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petrovc
05. 03. 2016 18.35
+3
POSEBNI KAPSLNI SO VREMENARJI NA TVSLO1! tam je neka gospa, ki napoveduje takole: na Primorskem bo sonce, v osrednji Sloveniji bo....v oastalih delih bo..... Na Primorskem bo pihala burja, v zahodni Sloveniji bo.... v osrednji Sloveniji bo,.....Na primorskem pričakujemo,..... V Severni Sloveniji,........ Na Zahodu se bo jutri...... na vzhodu se bo nadaljevalo,.... Na Primorskem bo burja popustila,....... Takole VSAJ destkrat omeni SVOJO PRIMORSKO, OD KODER JE TAM LETA 1980 PRIŠLA v Ljubljano!
staridida
05. 03. 2016 17.15
+10
Će se kure obirajo, pride 100% slabo vreme-to ne more noben zanikat...
winetou1
05. 03. 2016 17.11
+5
Od kje te informacije - v Metliki do pred eno uro cel dan sonce a napisali, da je ob 10.uri meteorna voda zalila klet bloka. Nekdo je sanjal.
staridida
05. 03. 2016 17.13
+7
DaveKodryn
05. 03. 2016 17.10
+4
u Celju pa sonce sije že ceu dan :)
maajde
05. 03. 2016 16.31
+5
Ma, zdaj ne vem. Ali se vreme res lahko tako hitro spreminja ali pa vremenarji svoje delo opravljajo nezavzeto. Še zjutraj je pisalo, da bo sobota kisla, nedelja suha. Zdaj piše, da se bodo padavine v drugi polovici noči na nedeljo razširile nad vso Slovenijo. Povzemajo napovedi različnih vremenoslovcev ali kaj?
staridida
05. 03. 2016 16.14
+5
Res je grozno.....