Slovenija

FOTO&VIDEO: Noč v prostorih ministrstva

Ljubljana, 09. 03. 2010 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stavkajoči delavci kočevske Prenove z ministrstvom za delo niso dosegli dogovora, zato so se odločili, da bodo v njihovi stavbi vztrajali toliko časa, kolikor bo potrebno.

Kočevski Rdeči križ je odprl račun, na katerem zbirajo denar za delavce: 02320-0019550743, sklic 112, pripis: gladovna stavka.

Delavci kočevske Prenove samostojnega podjetnika Zorana Perkovića, ki že zadnjih 15 mesecev niso dobili plač – Perković jim je po njihovih navedbah le nekajkrat na roko izplačal po nekaj deset evrov – so se odločili iti še korak naprej. Potem ko se jih je prejšnji ponedeljek od okoli 130 enajst odločilo gladovno stavkati, so danes prišli pred stavbo ministrstva za delo.

Delavci so od ministrstva zaenkrat dosegli to, da jim bo za tri leta podaljšalo vize, ki se jim v kratkem iztečejo, kar pomeni, da bodo lahko ostali v Sloveniji. Obljubili so jim tudi, da jim bodo skušali najti novega delodajalca, a o denarju, ki jim ga podjetje dolguje, niso dobili nikakršnih zagotovil. Kot je povedal njihov zastopnik Andrej Kurnik, gladovna stavka ostaja, saj ministrstvo ključni zahtevi ni ugodilo – ni se namreč zavezalo, da bo izterjalo ali iztožilo denar, ki ga Perković dolguje delavcem.

Prerivanje na ministrstvu za delo
Prerivanje na ministrstvu za delo FOTO: Blaž Garbajs

Podporniki, ki so se zbrali v podporo stavkajočim delavcem – teh je več deset – pa so ob tem zagrozili, da bodo zasedli stavbo ministrstva, če to v kratkem ne najde sprejemljive rešitve. Pred stavbo se je zbrala policija, ki je morala posredovati pri prerivanju. Okoli 20 mož v modrem je pred razjarjenimi ljudmi, ki so hoteli vdreti v stavbo, postavilo živi zid in jim tako preprečilo vstop. Sicer je v stavbi za red skrbelo okoli 35 policistov, med njimi tudi tisti v civilu. Delavci in njihovi podporniki so se odločili, da bodo v stavbi ostali vse dokler ne bodo prišli do konkretnega dogovora glede neizplačila plač. "S pogovori se ni premaknilo prav nič. Ničesar več nimamo za izgubiti, ostali bomo kar tu," je povedal eden od njih. Dogovorili so se, da bodo na ministrstvu prenočili.

Ministra na sestanku ni bilo

Glavna zahteva delavcev je sicer izplačilo zasluženega denarja, če ne drugače, s pritiskom ministra. Ker pa ministra tokrat zaradi drugih obveznosti ni bilo, jih je sprejel državni sekretar Miloš Pavlica. Država delavcem lahko ponudi, kar omogoča zakonodaja, je dejal po več kot triurnem sestanku. Kot je dodal, "vlada razume stisko teh ljudi, ki so se ne po svoji krivdi znašli v izjemno težkem socialnem položaju".

Kot da celotno dogajanje ni bilo dovolj, so podpornike delavcev napadli še neonacisti, pri čemer so morali prav tako posredovati policisti.

Delavci vztrajajo, da so prišli v to državo delat, zato bi radi dobili le to, kar jim delodajalec dolguje. "Prišli smo delat in ne krast," je povedal eden od njih. Obrnili so se tudi na veleposlaništvo BiH, da kakor koli pomaga izterjati denar.

Na pomoč so delavcem sicer priskočili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov (ZSSS). Delavcem Prenove bodo ponudili brezplačno pravno pomoč, čeprav niso njihovi člani.

Ministrstvo obljublja

Mislim, da smo storili, kar lahko storimo v okviru obstoječe zakonodaje. Težko je prenašati odgovornost samo na enega udeleženca v tem dogajanju. Vprašanje je, zakaj nekdo vztraja pri delodajalcu, ki mu ne izplača plače, in potem želi račun izstaviti državi. Takega načina reševanja nimate nikjer na svetu, verjetno ga tudi v Sloveniji ne bomo mogli uveljaviti. Ivan Svetlik

Inšpektorat za delo je sicer po navedbah ministrstva za delo pri podjetniku opravil nadzor in ugotovil nepravilnosti ter že sprožil ustrezne postopke. Inšpektor se je pogovoril s stavkajočimi delavci ter jim pojasnil njihove pravice in obveznosti. V stiku s stavkajočimi je tudi kočevski center za socialno delo.

Ministrstvo obljublja, da bodo prednostno obravnavali vlogi za izredno denarno socialno pomoč za dva delavca, ki imata osebno delovno dovoljenje za nedoločen čas in dovoljenje za stalno bivanje, kar je pogoj za pridobiterv te pomoči. Delavcem je pomoč ponudil Rdeči križ, ponudili pa so jim tudi pregled v zdravstvenem domu in opravljanje najnujnejših higienskih opravil v domu za brezdomce, vendar so po navedbah ministrstva stavkajoči pomoč odklanjali.

"Glede na to, da je podjetje že obiskala delovna inšpekcija in delavcem nudila tudi strokovno pomoč v zvezi z vprašanji s področja socialne varnosti, da se je povezala tudi z veleposlaništvoma Srbije in BiH ter glede na to, da je v stiku z njimi tudi center za socialno delo, na ministrstvu menimo, da smo storili vse, kar je v naši pristojnosti," so povedali na ministrstvu.

Protest delavcev Prenove-1
Protest delavcev Prenove-1 FOTO: Blaž Garbajs

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakac8
12. 03. 2010 01.18
pboris110.03.2010, 09:00 2 Banannen Rebublik Slowenien :), ljudje še vedno ne razumejo da glavne besede nimajo ljudje na polozajih, temvec ljudje, ki jih volijo, kar pomeni jamranje ne prinese ničesar, treba je tudi kaj postoriti da vam je boje in da vam bo bolje, se pa zgledujete zelo po Zdruzenih Drzavah Amerike, žalostno. ____________________________ Jaz nisem bil že 15 let na volitvah in še kar precej takih poznam..Me pa zanima, koga bi ti volil, da bi bilo kaj bolje?? Pravijo eni Jelinčiča...Saj res velikokrat pove zelo prav in se zelo strinjam..a se bojim, da če bi on vladal, pol bi bilo šele pijanih po cestah, pa zakoni bi veljali samo za nekatere itd...to bi bila po moje šele ena banana država. Lahko se je lep al pa pameten delat, dokler nisi na oblasti, ko pa prideš in imaš en kup skorumpiranih ljudi pod sabo in če začneš red delat, ti podtaknejo afero in letiš že po parih mesecih...Dokler ne bo komplet ta zasedba, ki je v parlamentu in okoli politike odfrčala nekam, ne bo nič...in se nimamo kaj pogovarjat, koga je bolje da volimo... dvomim pa, da bo odfrčala, ker so vsi preveč med seboj povezani..tudi mladi politiki so že v tem krdelu tako da..Zato nam ostane samo še strah v kosti jim pognat, da se malo ustrašijo za svoje riti in uvidijo, da z ljudstvom se ni za igrat...Večkrat na ulice it, pa pred ministrstva, uprave, sodišča, pa zapret dostop do ...itd. in ne se ustrašit groženj z izgubo delavnih mest, ampak jim nazaj zagrozit s čim drugim, kar jih ne bo pustilo hladne...
jakac8
12. 03. 2010 00.14
sprint09.03.2010, 20:01 -6 SAUC001 09.03.2010, 17:13 . Ta tvoja trditev je popolna bedarija. V naši državi nihče nima pravice trditi, da plačuje policijo, ker policaji plačujejo same sebe. Sem videl njihovo plačilno listo in lahko ti povem, da jim trgajo velike davke. Verjetno večje kot tebi. ___________________________ Ti si napisal šele traparijo... Ja kaj pa ustvarijo policaji?? Kaj takega delajo, da pol na tržnici prodajo in s tem kaj zaslužijo mogoče???:-)))...Al so si s svojimi žulji izgradili svoje policijske postaje, kot so to v preteklosti počeli delavci? Kdaj si še slišal, da policajem ne morejo dvignit plače, ker rabijo denar za razvoj podjetja in dobiček???. Pridelujejo mogoče zelenjavo? hehehe..ja, mogoče kako travco v lončkih...Zato, da država lahko da plačo svojim uslužbencem, mora laufat GOSPODARSTVO in v gospodarstvu delajo delavci, ne pa policaji pa kaki državni uslužbenci.....Da je to tako, je dovolj velik dokaz sedaj, ko je svetovna industrija v krizi in morajo države varčevat z denarjem, ker jim ga primankuje...žal spet najbolj tolčejo po delavcih in šparajo na njihov račun...Zato se naj vsak policaj, preden bo kakega delavca kresnil po glavi, vpraša, kdo je zaslužen, da ima on plačo...Tukaj se ni oglasila varuhinja človekovih pravic, a ko se policija postavi pred tiste ki kradejo, ubijajo, izvajajo nasilje, ustrahujejo se pa takoj oglasi...Da jo ni sram...Upam, da imate taki toliko jajc, da ko bodo kake demonstracije, štrajki, da se boste takrat oglasili in kričali, da delavci ne dajejo denar za policijske plače-ja, seveda, ga ne dajejo, saj jim ga država čedalje več kar sama vzame... Ja, država pobere od policajski plač..ampak to tako, kot, da bi jaz tebi dal 100€ in od tega bi ti jih v istem trenutku 50 vzel nazaj in dal v moj žep...a to je še vedno ves denar, ki ga je država delavcu vzela...To je navsezadnje čista kmečka logika, ki jo vsak kmet, ki dobro gospodari obvlada... Če kmet nima izdelkov, da jih proda naprej, pol je to polom za kmetijo kaj kmalu..to so že vedeli stari ljudje, ki niso imeli nobene izobrazbe, a vidim, da vi nekateri v današnjih časih tega ne kapirate...pha, pa taki izobraženci res..
Edina Golotic Hasic
11. 03. 2010 12.28
zzzzzn: Jih imam, a sem mnenja, da se najprej poštima svoje in potem ostale! In kot sem že tam napisal, ne podpiram tega, da jih ne plačujejo ali tega, da jih izkoriščajo. Govorim le, da je neumnost sprejemat zakone, ki bo tujce prijavil na naš zavod za zaposlovanje. Tega pa ne bom nikoli in nikdar podpiral.- SLOVENEC 88, Ja pol pa pejte vsi tisti ki ste oz so na zavodu delat pa bo problem resen , pa pac ne bodo novacil naroda iz drugih republik, ampak kje za nas je to ponizujoce, se spomnem enga konflikta ko je Slovene rekel bosancu, ce vas bosancev nebi bilo v Sloveniji bi vsak slovenec imel po 4 stanovanja- nato je bosanec odgovoril ja se strinjam ampak potem bi vsak slovenec imel po 4 krampa v vsaki roki!!!!! RESNICNO AMPAK ZALOSTNO!!!
angst
10. 03. 2010 21.29
evo tkole se za tujce vlecejo teli kvaziantifašisti kukr sami seb pravjo, k so pa slovenci sluzbe zgublal so se pa skrival. ccc ha ha ha antifa
kawboy
10. 03. 2010 12.46
Lepo se vidi kakšne nesposobneže imamo na ministrstvih. Ne pa kar pošiljati delavce k drugemu delodajalcu. Vprašati se morate kaj pa če bo tam ista situacija kot prej, pa se bo stvar ponovila, se pravi se bomo vrteli v začaranem krogu, rešitve pa ne bo. Ker ni nobene kontrole nad tistimi kateri razpolagajo z denarjem, tako kot so včasih bile SDK. ni bilo takšnih svinjarij. Zato se pa dogajajo razne zlorabe in izigravanje zakonov, na koncu pa plačamo mi oškodovani delavci. Ker smo brez pravic, denarja in dostojnega življenja ter nenazadnje brez dela. Za nameček pa še pravna država ne deluje.
NovaGarda
10. 03. 2010 10.38
mac4_m 09.03.2010, 22:51 Svoj glas ste že oddali 5 gospodje bojo morali še malo počakati brez hrane in brez pravice. Policija trenutno preganja zmagota, marjetico in ostale opozicijske poslance. Če bi bila naša dežela vsaj na 5% bližje kaki bolj razviti deželi, bi za te ljudi dostojno poskrbeli in poskrbeli za hitro kazen zlorabitelju osnovnih človeških norm. To kar trpijo ljudje je prava, velika sramota - šenkovanje državljanstev tistim, ki jih niso hoteli nima nikake primerjave z sodobnim suženjstvom... Tule ni blo videt paradirat gospe slovenke in obraza leta...---->jaz pravim naj dajo ta naziv petri majdič! TOTI MAC_4 JE RES CAR, ČUJ, PRAV SPOMNIM KO JE TOTA ČAROVNICA PARADIRALA Z AZILANTI PA KAK TO NI VRE DA JIH ZAVRAČAMO PA NEA VEM KAJ ŠE, ČLOVEKOVE PRAVICE IN TE BOLNE FORE EU-JA... TOTA GEJEVSKA AKTIVISTKA ZA PRAVICO VSEH PA NEA VEM KAKI BULŠIT ŠE, NI BILO SLIŠAT DA BI REKLA DA JE kaj s tem NAROBE DA SO ERJAVCA MENALI, PA DA NI KRIV, SAMO DA SO GOLOBIČA OBTOŽILI, JE JEBAČICA PSOV ŽE REKLA DA TOTA SDS zlorabja demokracijo, seveda da jo, SAJ JI DRUGEGA NE PREOSTANE, KO PA SO TOTI LOLEKI NA OBLASTI... osebno bi najraje zmagota vido na oblasti, me prav zanima kak bi on furo toto našo državo, meje ne bi prodajal kot je borči, to je ziher...
NovaGarda
10. 03. 2010 10.28
no vsi tisti ki jamrate čez državo, dobro veste koga ste volili, ko je bilo treba gospodu janezu polena metat pod noge(patria, slaba gospodarnost, avtoritarnost, strojani...) ste raje volili tote goljufe ki dajejo samo v svoj žep ala tako ko golobič pa žnidaršič.. pa nesposobneže kot je toti lepi borči pa nekateri drugi ministri ala pogačnik, križanič...edina svetla točka v toti koaliciji je GOSPOD LAHOVNIK, NJEMU PA SVAKA ČAST, to je pravi frajer! v glavnem, v taki krizi kot se je Slovenija znašla, bi se pod Janšo ziher ne bi znašli, al pa sploh ne bi imali recesije... res škoda, in toti delavci bi pri njemu dobli izplačila, pa kakega ministra bi šlo odstavit, kot je to bivšega ministra drobniča ne... TOTA LEVA VLADA SAMO ERJAVCA, pa še to sam za to ker je bil trn v peti nekomu(golobiču in teti kresalovi?)... Toti borči se rad pohvali da je tota SD liberalno socialistična stranka, pa da toti POLIZANI POTRČ rad ima da ga zovejo kot tovariš, kak to ni leva politična propaganda, pa toti geji da lahko posiljujejo otroke s posvojitvijo pa nea vem še kake obolelosti, OČITNO TOTI NAŠI LEVIČARJI NE IMAJO OTROK SVOJIH, ker jim je očitno vseeno, tak kot za vse delavce npr.-MURA, GORENJE, TAM, SCT,THV ter za OKOLJE-Lafarge Cement... še enkrat škoda da nea "GRDI" janša ostal na oblasti, pa sfural tote reforme do konca, pa toti Virant je IMO res vse pošlihtano, res škoda... DA NEA BO POMOTE, JANŠA je zahrbten človek, pa živi v preteklosti, pa rad se maščuje... ampak v taki GOSPODARSKI PIZDI KO SMO ZDAJ ZIHER NE BI BLI... (POGLEJTE POMURJE BREZ PRAVIC-NA DRUGI STRANI PA IZBRISANE OZ. TOTE JLA OFICIRJE BOJO PA NAGRADILI Z DENARJEM IN DRŽAVLJANSTVOM ) pa še nekaj, tote šolnine bi jaz bil pripravljen plačati, tistih 200 ali 300 evrov na leto al kolko je JANŠA HOTO, MA 600 PA VEČ BI BIL, vsaj državi bi pomago da se skup spravi, SAM OČITNO NEKATERI V SLOVENIJI NE IMAJO OBČUTEK SLOVENSKE SKUPNOSTI in teamske pomoči med sabo SAMO VIDIM NEKE RETARDRANE KO PIŠEJO DA JIH JE SRAM BITI SLOVENEC, ZAKAJ ŽE? JE krivo vaše/naše domoljubje da totim delavcem ne plačajo? sram NAJ BO bilo kogar koli da kaj takega reče, da ga je sram biti Slovenec, TOTI NEA BIO NIKDAR SLOVENEC, ker pravega slovenca ni nikoli sram, ampak se upre KRIVICAM in je PONOSEN NA SVOJE KORENINE IN OD KOD JE PRIŠO, TOTI KO TAKE, ki se ne zavedajo da se 2000 let bojujemo za naš OBSTOJ, je treba sam izgnati iz države, al pa naj kaj naredi da se totim delavcem pomaga, DA GA NEA BO SRAM DA JE SLOVENEC lahko na toto cifro OD RK pošleš denar, pa lahko ga še malo v muro vržeš, pa še kje... ORODJA SO ZA POMOČ, SAMO KO STE TAKO SLEPI IN NEVEDNI DA NE ZNATE POMAGATI SEBI, KAJ ŠELE DRUGIM... SAMO JAMRATE PA GLEDATE, NAREDITE KAJ!
pboris1@siol.net
10. 03. 2010 09.00
Banannen Rebublik Slowenien :), ljudje še vedno ne razumejo da glavne besede nimajo ljudje na polozajih, temvec ljudje, ki jih volijo, kar pomeni jamranje ne prinese ničesar, treba je tudi kaj postoriti da vam je boje in da vam bo bolje, se pa zgledujete zelo po Zdruzenih Drzavah Amerike, žalostno.
killi-123
10. 03. 2010 08.43
Nikakor ne razumem državnih organov pregona in davčne uprave. Na dlani je,da je Perkovič goljuf,izplačila na roko, brez plačilnih list,to je utaja davka. In potem inšpekcije in svetovalci na ministrstvu pravijo,da ne morejo ničesar ukreniti. Totalni absurd.
filipinc
10. 03. 2010 08.34
FOLK JE PRIŠEL IZ BOSNE SEM GARAT DA POL LAHKO SPI NA CESTI IN DA NIMA ZA KRUH!?!?! JST SM BREZ BESED....SRAMOTA IN TAKA DRŽAVA, PRI TAKIH ZADEVAH ME JE SRAM DA SEM SLOVENEC....ŽAL.
vetrolov
10. 03. 2010 08.12
VSE V SKLADU Z ZAKONI !!!!!!!!!!!! SEVEDA, SAJ SO JIH PISALI ZASE IN ZA SVOJO MREŽO !!!!!!!!
slovenc88
10. 03. 2010 08.11
zzzzzn: Jih imam, a sem mnenja, da se najprej poštima svoje in potem ostale! In kot sem že tam napisal, ne podpiram tega, da jih ne plačujejo ali tega, da jih izkoriščajo. Govorim le, da je neumnost sprejemat zakone, ki bo tujce prijavil na naš zavod za zaposlovanje. Tega pa ne bom nikoli in nikdar podpiral.
bhcd
10. 03. 2010 08.10
Prvo: Policisti so po plačilnem razredu na stopnji slovenskega delavca. Drugo: Čeprav jih je kar nekaj butastih med njimi, so še vedno nepogrešljivi v določenih situacijah, in so edini ki ločujejo to državo od totalnega kaosa. Je kdo pomislil kdaj, kaj bi bilo če bi tako drhal spustili da naredi to kar želi? Po mojem mnenju nebi sploh vedeli kaj narediti. Verjetno mislijo da je na ministrstvu neka velika blagajna kjer je spravljen ves ''naropani denar kapitalistov'', in katerega varujejo gorile z fašistično-kapitalističnimo-ameriškimi oznakami... Tretje: Ne vem kaj ta mularija in brezdelneži hočejo s tem povedati, ko se derejo "Hočemo to kar nam pripada!" Ker dvomim da delajo v kakšni firmi kjer jih tako izkoriščajo, kot so te delavce, saj če bi, potem jih na ta dan ob tej uri nebi bilo tu, ampak bi morali krepko delati in biti tiho, kot je večina v teh hudih časih... Če hočeš imeti službo in kruh, moraš v teh časih mariskaj "požret". Brez zamere, delal sem v podjetju ki je bil zelo uspešen, vendar zelo delavski. Delal sem s sezonskimi delavci VSAK DAN, tako da... Četrto: Je kdo kdaj pomislil kakšna je razlika med delom pri privatniku in delom za d.o.o. ali pač večjo (odgovornejšo) firmo? Tisti ki ste, veste o čem govorim. Pri privatniku se DELA, brez pardona po 10-12 ur, vikende, ko se mu pač zljubi da te pokliče... Neplačila pa niso šokantna... Peto: Kaj točno je ta anti-fa mularija počela na takem protestu drugega kot iskala medijsko pozornost, da lahko pošiljajo svojim somišljenikom po svetu svoje zamaskirane slike? Od kdaj pa oni vedo kaj je zatiranost, razen ko jim policaj pritisne zaušnico ko sesujejo pol kakšnega evropskega mesta ko so kakšna divjanja, kvazi protesti? Tole glasno drhal bi dal na kakšno fuzbal tekmo pa da se zaletijo v policijo in jim pametujejo :DDDD Poleg tega so pa policisti dostikrat tisti, ki jim "rešujejo riti"... Upam da se bo situacija delavcev rešila...
alkimistos
10. 03. 2010 08.08
bravo to kar je napisal mac 4 _m je vse kar je treba povedat še primerjava s civiliziranimi deželami, kjer ljudje v sodstvu dejansko razumejo kaj delajo: - kolegica je delala na črno v švici. Po nekaj mesecih dela jo je lastnik nagnal brez plačila. Obupana ni vedela kaj storiti. Švicarska prijateljica jo je napotila na policijo. Bila je skeptična saj je bila tudi sama kršila zakon. Stvar je expresno prišla na sodišče. - lastnik je moral takoj izplačati (TAKOJ!) vsa plačila za nazaj in to z dohodki kot bi jih prejel švicarski delavec - zaprl je podjetje - plačal visoko kazen Kolegica je prejela ves denar (stvar je bila zaključena v nekaj tednih) in dobila nekajletno prepoved vstopa v švico zaradi dela na črno. Seveda pa kaki g.roblekovi gotovo niso poznana pota švicarskega sodstva, ki je očitno za naše visokošolane veleume nekaj nedoumljivega...
oggy
10. 03. 2010 08.06
Mogli bi vsi na ulice da končno dojamejo kako resne so postale zadeve!
alkimistos
10. 03. 2010 08.04
cccar.. Glavno je da bo na volitvah levi blok dobil 5 % vseh glasov pa se napihuj kakor te je volja..
renib
10. 03. 2010 07.52
da jih sram ni te polcaje ...so stal tam ljudje pa lačni....
BUN8
10. 03. 2010 07.50
KJE PA SE SKRIVA PERKOVIĆ?ZAKAJ SE NIČ NE OGLASI ALI PA KJE POKAŽE
Morana7
10. 03. 2010 07.36
Kja bi oni radi dosegli od politike ? Na koncu pa bo spet država plačevala namesto enega požrešnega podjetnika. Treba se je spravit na kapitalce oni itak kontrolirajo politiko in sami sebi ustvarjajo s tem idealne pogoje mi smo samo kolateralna škoda.....
Manndy
10. 03. 2010 07.29
Banana država tujci izsiljujejo Slovenski narod že 45 let. Nalamat pa marš domov, zraven pa še Kresalovo, Turka ter vso pasjo druščino. To delajo po režiji LDS in njihove predsednice. Uničilimbodo vse kar je Slovensko.