Slovenija

DeSUS vztraja: Pokojnine ne smejo biti zamrznjene

Ptuj, 24. 11. 2012 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stranka DeSUS ne bo pristala na zamrznitev pokojnin, če pa bo vlada pri tem vztrajala, bo stranka verjetno zapustila koalicijo, napoveduje Erjavec. Sam je tudi prepričan, da alternativa Janševi vladi obstaja.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Reuters

Stranki DeSUS je popolnoma jasno, da se bo treba trdo pogajati za ohranitev določenih pridobitev socialne države, je po današnji klavzuri stranke na Ptuju dejal predsednik Karl Erjavec in ponovil jasno stališče, da na zamrznitev pokojnin ne pristajajo. Z usklajevanjem pokojnin ne želijo privilegijev, pač pa zgolj ohraniti sedanjo raven pokojnin.

"Tudi na današnji klavzuri je bilo zelo jasno povedano. Če bodo pokojnine zamrznjene, potem je malo možnosti, da bi lahko DeSUS še naprej tvorno sodeloval v koaliciji," je dejal Erjavec, ki kljub trditvam finančnega ministra Janeza Šušteršiča, da glede tega ni še ničesar dogovorjenega, vztraja pri tem, da bodo to dosegli, drugače bo ta vlada težko delovala naprej.

Spomnil je na koalicijsko pogodbo, v kateri je to zapisano, in zaradi česar so sploh šli v to koalicijo in zakaj so sploh odšli iz prejšnje koalicije. Če bodo pokojnine zamrznjene, to pomeni kršitev koalicijske pogodbe, v tem primeru pa bodo morali sprožiti razpravo znotraj organov stranke o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji.

Erjavec vidi alternativo trenutni vladi

Glede razmišljanj nekaterih, da v Sloveniji ta trenutek ni alternative, je prvak DeSUS dejal, da v demokraciji ta vselej je. Kot je dejal, tovrstnih diskusij sploh ne razume, in spomnil, da je po parlamentarnih volitvah alternativa že obstajala, če bi Zoran Janković sestavil vlado in bi ta danes delovala. Če bi vlada Janeza Janše padla, bi se pač vzpostavila neka drugačna koalicija, je prepričan Erjavec.

V okviru današnjega srečanja vrha stranke s predstavniki pokrajinskih in občinskih odborov so sicer govorili tudi o zaupanju članstva do vodstva in položaju stranke v slovenskem političnem prostoru. Kot je dejal prvak stranke, vodstvo uživa zaupanje, dogovorili pa so se, da bodo prihodnje leto, predvidoma marca, izpeljali volilni kongres, na katerem bo za predsednika zagotovo znova kandidiral.

Na kongresu se nameravajo dotakniti tudi vprašanja statuta, saj menijo, da je treba izpeljati določene organizacijske spremembe. Več možnosti za pogovore znotraj stranke naj bi tako dali ravni občinskih odborov DeSUS. Potreba za to se je pokazala tudi na današnji klavzuri, ki jo je Erjavec označil kot zanimivo in polemično, a je to po njegovem mnenju normalno, saj so demokratična stranka.

Razprava je bila tudi v smeri razmisleka o tem, ali je smotrno, da je stranka ta trenutek v koaliciji in ali je bil vstop v njo prava poteza. "Večinsko mnenje je, da lahko stranka v okviru koalicije več stori za uresničitev svojega programa in zaščito tistih, ki stranko podpirajo," je dejal Erjavec, ki trdi, da stranka z današnjega sestanka odhaja enotna, kongres pa bo po njegovem mnenju priložnost za soočenje različnih programov.

DeSUS bo razmislil o obstanku v vladi, če bodo pokojnine zamrznjene.
DeSUS bo razmislil o obstanku v vladi, če bodo pokojnine zamrznjene. FOTO: Aljoša Kravanja

Podpirajo pokojninsko reformo in zakon o slabi banki

Na klavzuri je beseda tekla tudi o drugih aktualnih dogajanjih v državi. Stranka podpira pokojninsko reformo, a pričakuje, da bo v njej tudi določilo o usklajevanju pokojnin v višini 50 milijonov evrov iz Kapitalske družbe (Kad), pri čemer pa, da je Kad treba dodatno kapitalsko okrepiti. Glede tega paradržavnega sklada je še dejal, da bi ob uveljavitvi slovenskega državnega holdinga ta moral ohraniti svojo avtonomnost.

Uveljavitev zakona o slabi banki je po mnenju vodstva DeSUS izjemnega pomena, saj brez sanacije bank ni mogoče okrepiti slovenskega gospodarstva.

Da stranka po današnjem dnevu ostaja enotna, je potrdil tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki je povedal, da je za njih ključnega pomena koalicijska pogodba. Doslej se je ta po njegovem mnenju relativno dobro uresničevala, res pa je, da se občasno odpirajo nekatera ideološka vprašanja, o čemer pa znotraj koalicijskih usklajevanj ne govorijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mužik
25. 11. 2012 17.55
adijo karlek !! kako veter piha tako se obračaš ti !! nesposobnež za vse !!
stric iz ozadja
25. 11. 2012 16.18
+5
Erjavec imaš priliko,da greš tvoj prijatelj Žerjav se že pakira./Nikoli več nazaj./
korintos1
25. 11. 2012 12.40
+6
Karln, nisi bog vedi kaj, zruši bando skorumpirano!
Uporabnik215111
25. 11. 2012 11.42
+6
Erjavec, odstrani se!!!!
papaaa!
25. 11. 2012 10.38
+19
mister bean slovenske politike.... zgleda kot klovn, obnaša se kot klovn, govori kot klovn, le kasira kot žid.....
6744d
25. 11. 2012 10.31
+10
Penzionerji zahtevajte svoje ker kahl misli le nase
illy2
25. 11. 2012 10.26
+9
DeSUS vztraja: Pokojnine ne smejo biti zamrznjene slovensko ljudstvo vztraja :pa daj spokajte se že enkrat, ker vas in vaših laži imamo pol kufer.... a ne rjavček si pač na tistem bregu, kjer je korito !!!! ajajaj kakšni ljudje nas vodijo, a se potem čudite zakaj je slovenija pristala tako nizko !!!!!
illy2
25. 11. 2012 10.32
+9
samo v vednost vsem upokojencem: "tile kekci naredijo najmanj za vaše penzije", oni poskrbijo le za svoje, za vaše jim pa lepo dol visi !!!!
sinhron
25. 11. 2012 09.18
+5
Erjavec se preveč ponavlja in retorični izstopi so postali njegova folklora , zato ga ne jemlje nihče več resno .
ježika21
25. 11. 2012 00.10
+13
sem govoril s parimi penzionisti pristanejo na zamrznitev pokojnin pod pogojem da zamrznejo še kahleka ...- vsaj za 2000 let
Netajkun
24. 11. 2012 23.42
+6
GOBARSKA STRANKA vztraja : naslednje leto mora biti gob vsaj toliko kot letos , lahko pa še več
POIVRE
24. 11. 2012 21.58
+3
Erjavec ne opazi dogajanj okrog sebe. Ne vidi politične kupčije med SDS in SD. Pahorja, člana SD, bo na volitvah podprla SDS. V zameno za Janševo podporo, bodo Lukšičevi demokrati stopili v vlado, če bo Erjavec preveč soliral. Torej, za upokojence bo fantastično če pokojnine ostanejo vsaj zamrznjene. Erjavec ne bo več veliko govoril. Tiho in udobno bo čakal konec ministrskega mandata.
24pšancov
24. 11. 2012 21.36
+5
No, saj bi bilo čudno, če bi se izneveril tradiciji, in ostal na ladji do konca. Človek bi pričakoval, da bi bil v situaciji, ko v gospodarstvu plače srečnežev, ki uspejo obdržati službo, realno padajo, zamrznitve zelo vesel. Se da čez kakšnih par mesecev narediti, da pokojnin sploh ne bo več.
emona123
24. 11. 2012 21.33
+7
Erjavec MESA LUFT ZE LEP CAJT
M_teorija
24. 11. 2012 21.06
+10
~Erjavec vidi alternativo trenutni vladi~ V tej alternativi vidi pravzaprav svoje preživetje na čelu stranke, ker če ne bo kmalu kaj ukrenil bo tista nitka na kateri visi že nekaj časa kot predsednik dokončno strgana. Kar pa sploh ne bi bilo katastrofa, celo več dobili bi predsednika, ki se bo res boril za svoje in ne zaradi umetniškega vtisa!?
korintos1
24. 11. 2012 21.16
+3
Korln, če odmrzneš penzije, potem še lahko kupiš eno garnituro Patrij!
lnterReflections
24. 11. 2012 20.57
+2
Naj se to zgodi, da gre Karel iz koalicije!
Bojan-F
24. 11. 2012 20.54
+3
Modra ugotovitev g. Erjavec Karlota ... "alternativa Janševi vladi obstaja." ... a brez DESUS-a.
tron3
24. 11. 2012 21.23
+6
Bojan-F to pa ne bo mogoče, se že vidi v novi Vladi
IvanL
24. 11. 2012 20.48
+1
Karl ima prav, pokojnine je treba odmrzniti in jih uskladiti z negativno rastjo plač. Če so v javnem sektorju te padle za 8 %, zakaj ne bi tudi pokojnine znižali vsaj pol toliko. Če je kriza in potrebno varčevanje, je pošteno, da varčujemo vsi, ne pa da se vsak po svoje vleče ven - na mojih plečih pa ne. Če je vojska, je vojska za vse.
Ost1234
24. 11. 2012 20.41
+7
Korl, če si pameten, pocukaj svoje za rokav in čimprej iz vladne koalicije !!
tron3
24. 11. 2012 20.04
+5
Kaj je sedaj Korl, je to tvoj labodji spev, dobro veš, da boš puhno, če bi prišlo do parlamentarnih volitev, Grega pa ne bo izdal ljubljenega vodjo, to je jasno, ga bo tast udbovc prijel za ušesa, če bo afne guncal, Spet se igrice svoje¨gre, ker rad izsiljuje, pa še strah ga je vedno bolj in bolj, sedaj ga varujejo kar trije varnostniki!
kawasakimen
24. 11. 2012 20.00
+13
Skidajte se mi vsi skup delat,ne pa tule narod zafrkavat.
Danica Krajnc
24. 11. 2012 20.27
+6
Cel dan sem delala, pekla kokosovo potico, kuhala kosilo, vmes bila na trgu, nahranila starše in otroke, , počistila, bila 1 uro na sprehodu, dala večerjo otrokom, pospravila, ja pa res, še nekaj moram oprati, no sem dovolj naredila za danes, pa še bi se kaj našlo. Ja prebrala sem dnevno časopisje, samo delno, jutri več, poslušala vmes poročila, gledala Tino Mazze, ob 21,15 jo bom spet, , potem pa spat, ... sem že kar utrujena, pa kot vidite še tule malo pametujem,...ja pa veste da so znanstveniki ugotovili, da ima voda spomin,....delajo razne poskuse /čistilne naprave,..../, pa pred sabo imam članek, ki parvi, da določena skupina odloča o prihodnosti civilizacije, druga pa študira samo o svojem že..... /to je o nas in naših zanamcih,.../ ja pa baje svetovni in naš kapital izginja v črno luknjo /zgleda, da so prišli že vesolci,.../,... Ko to pišem poslušam kako kuhajo na POP TV,...... KAJ PRAVITE SEM ZA DANES NAREDILA DOVOLJ, ALI JE TO PREMALO, KAJ PA STE VI NAREDILI !!!!!!!!!! Ja pa še par sosedom sem dala malo potice,.... baje je bila zelo dobra , posebna, ko si jo gledal si mislil, da je fila testo, testo pa fila,...ha, ha, JESTE KOKOSOVO, ......pa še bi se kaj našlo , ja vmes sem še raportirala otrokom, kaj se dogaja pri nas in v svetu , seveda na kratko, ker saj veste, nimajo časa dolgo poslušati, .... lep delovni pozdrav !
Ost1234
24. 11. 2012 20.39
+6
PRIDNA, PRIDNA .... sam sem bil v službi, opravil polovico tega, kar ti naštevaš pod streho pospravil 10 m3 drv, opravil zakonsko dolžnost, gledal Tino Maze , pa še zate bi našel čas :-)))!!
Danica Krajnc
24. 11. 2012 20.52
+2
ha, ha, ok, dobili bi kos potice, velja, ...
Danica Krajnc
24. 11. 2012 20.54
+1
ja pa veste kaj pomenijo vaše številke -igre 123 - mali otroci se z njimi igrajo, čejim starši seveda dovolijo, tudi mene kdaj zanese, ha, ha