Slovenija

DeSUS samostojno v referendumsko kampanjo o zakonu o zakonski zvezi

Ljubljana, 24. 11. 2015 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DeSUS bo sodelovala v referendumski kampanji o noveli zakona o zakonski zvezi, je potrdil predsednik DeSUS Karl Erjavec. Kako se bodo do novele opredelili, ni povedal, saj imajo v stranki "zelo demokratična stališča".

Svoja stališča glede novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bodo tako lahko predstavili tisti poslanci, ki so jo podprli, in tudi tisti, ki so bili do nje zadržani, je povedal prvak DeSUS Karl Erjavec.

Poslanci DeSUS so bili sicer ob glasovanju o noveli marca letos neenotnih stališč. Štirje poslanci so bili proti noveli, trije za, dva sta prijavila prisotnost, a nista glasovala, ena poslanka pa je bila odsotna.

Politični vrh - 27
Politični vrh - 27 FOTO: Miro Majcen

Neenotnost glede podpore noveli je Erjavec pospremil z besedami, da "tudi v Sloveniji nismo enotni glede tega vprašanja, stranka DeSUS je pa preslikava te neenotnosti tudi v slovenskem prostoru". "Prav je, da imajo poslanci možnost, da v okviru kampanje pojasnijo svoja stališča," je povedal. Odločitev za samostojno kampanjo sta danes potrdila tudi izvršni odbor in svet stranke.

Na organih stranke DeSUS so govorili tudi o aktualnih političnih razmerah ter politični opredelitvi stranke v EU. Opredelili pa so se tudi do predloga SDS, ki želi zakonsko prepovedati nošenje burke in nikaba na javnih mestih.

DVK se je do zdaj prijavilo 35 organizatorjev kampanje pred referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi. Odpreti so morali tudi posebne transakcijske račune. Rok za prijavo se sicer izteče opolnoči.

Erjavec je že ob robu današnje seje DZ ocenil, da nošenje burk v trenutnih razmerah ni glaven problem v Sloveniji. "Mislim, da je to sproženo iz političnih razlogov," je povedal. Se pa strinja, da bi bilo nošenje burke lahko prekršek v primeru, da se nekdo v identifikacijskem postopku s strani uradnih oseb ne bi želel identificirati. Obenem Erjavec dvomi, da bi problem lahko rešili s spremembo zakona o varstvu javnega reda in miru. Tako problema tudi niso rešili v Belgiji in Franciji, kjer so se razmere celo poslabšale, je poudaril.

Povedal je še, da je sprememba azilne zakonodaje vladi že predlagana in bo ta o njej razpravljala v petek. Vsebine sprememb Erjavec ni podrobneje pojasnjeval, saj gre po njegovih besedah za pristojnost ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar. Je pa dodal, da gre predlog gotovo v smeri zaostritve zakonodaje, pri čemer je izpostavil, da je naša azilna zakonodaja že tako ali tako stroga. "To smo lahko videli na primeru somalijske deklice," je ponazoril Erjavec. Povedal je še, da tudi v organih stranke podpirajo postavitev tehničnih ovir na slovensko-hrvaški meji.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3