Slovenija

V DeSUS bi vrnili pokojnine na raven pred krizo, druge poslanske skupine jim očitajo, da gre za 'predvolilni bonbonček'

Ljubljana, 07. 12. 2017 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci DeSUS so sami vložili novelo za vrnitev pokojnin na raven pred krizo. S tem želijo odpraviti zaostanek pokojnin iz časa, ko se te zaradi varčevalnih ukrepov niso usklajevale. Menijo namreč, da je upokojencem treba vrniti, kar so jim vzeli. K podpisu predloga pred vložitvijo so povabili tudi druge poslanske skupine, a podpisa ni prispeval nihče.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Koliko je prejemnikov borčevskih pokojnin?
    01:14
    Iz SVETA: Koliko je prejemnikov borčevskih pokojnin?
  • Iz SVETA: Borčevskih pokojnin sploh ni, pravi Tit Turnšek
    03:29
    Iz SVETA: Borčevskih pokojnin sploh ni, pravi Tit Turnšek
  • Iz 24UR: Popoln napad na javne finance
    02:38
    Iz 24UR: Popoln napad na javne finance

Poslanci DeSUS so danes v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katero bi pokojnine vrnili na raven pred krizo.

V DeSUS želijo s predlagano novelo odpraviti zaostanek pokojnin iz časa, ko se te zaradi varčevalnih ukrepov niso usklajevale, zato jih želijo zvišati za toliko, kolikor je znašalo prikrajšanje v preteklih letih. Tako bi se poleg že dogovorjene izredne uskladitve leta 2018 v višini 1,1 odstotka pokojnine po predlogu novele izredno usklajevale še v letih 2019-2022, in sicer v prvih treh letih za po dva odstotka, leta 2022 pa za en odstotek.

Predlog novele zakona je odmeval tudi na vrhu koalicije pred sejo vlade. Tako iz opozicije kot iz koalicije je bilo slišati očitke o predvolilnem bonbončku.
Predlog novele zakona je odmeval tudi na vrhu koalicije pred sejo vlade. Tako iz opozicije kot iz koalicije je bilo slišati očitke o predvolilnem bonbončku. FOTO: iStockphoto

Kot je razvidno iz danes vloženega dokumenta, predlagatelji finančni učinek novele v štirih letih ocenjujejo na okoli 334 milijonov evrov, in ne na okoli milijardo, kot so navedli na sredini predstavitvi zakona.

Približno milijardo bi bili po navedbah iz dokumenta finančni učinki za pokojninsko blagajno v letih 2019-2022, če se upoštevajo tudi finančni načrti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki že vključujejo projekcije vseh rednih in izrednih uskladitev od leta 2018. Te obsegajo triodstotno uskladitev v letu 2018, 2,8-odstotno uskladitev v letu 2019 ter po triodstotno uskladitev v letih 2020, 2021 in 2022.

Skupaj z dodatnimi uskladitvami po predlogu novele bi tako finančni učinki v letu 2019 znašali okoli 95,6 milijona evrov, v letu 2020 okoli 199 milijonov evrov, v letu 2021 310,6 milijona evrov in v letu 2022 375,5 milijona evrov. Stroške za plačilo prispevkov za zdravstveno zavarovanje se za leta 2019-2022 ocenjuje na skupno 88 milijonov evrov.

K podpisu predloga povabili tudi druge poslanske skupine, a podpisa ni prispeval nihče

V DeSUS, kjer zaradi manj zahtevne dopolnitve zakona predlagajo obravnavo predloga po skrajšanem postopku, so k podpisu predloga pred vložitvijo povabili tudi druge poslanske skupine, a podpisa ni prispeval nihče.

V SMC in SD očitajo DeSUS, da gre za predvolilni bonbonček, v DeSUS pa menijo, da je upokojencem treba vrniti, kar so jim vzeli.

V DeSUS želijo s predlagano novelo odpraviti zaostanek pokojnin iz časa, ko se te zaradi varčevalnih ukrepov niso usklajevale.
V DeSUS želijo s predlagano novelo odpraviti zaostanek pokojnin iz časa, ko se te zaradi varčevalnih ukrepov niso usklajevale. FOTO: iStock

Po mnenju vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana so takšni predlogi, tudi če so za upokojence upravičeni, šest mesecev pred volitvami zelo nevarni, saj lahko vsaka stranka vsako minuto predlaga svoj predlog zakona, s čimer pa bi "finance v Sloveniji razbili". "Kar smo naredili dobrega v tem mandatu, lahko z eno potezo podremo," je opozoril v izjavi novinarjem.

Kot je navedeno v dokumentu, bo finančni učinek izrednega usklajevanja pokojnin v letih 2019-2022 okoli 334 milijonov evrov, in ne milijarda, kot so v DeSUS predstavili v sredo.

Han sicer, kot pravi, razume DeSUS, a poudarja, da gre za resen predlog, ki terja resen odgovor poslanske skupine in tudi pogovor o tem, kje bodo ta denar vzeli. V tem primeru v SD glede predloga nimajo težav, je dodal. Spomnil pa je, da bo zakonodajni predlog DeSUS DZ obravnaval čez nekaj mesecev, ko bo že volilna kampanja.

Z vidika tekmovanja strank razmere v koaliciji po Hanovih ocenah niso dobre. "Zato je treba konje ustaviti in narediti, kar je treba, ne pa več delati potez, ki bodo na dolgi rok škodovale prihodnji vladi, pa naj bo leva ali desna," je dejal Han. Glede sprejemanja pomembnih zakonov do volitev pa ni optimist, je priznal.

Simona Kustec Lipicer: Prežvečeni so ti politični bonbončki

V SMC in SD očitajo DeSUS, da gre za predvolilni bonbonček, v DeSUS pa menijo, da je upokojencem treba vrniti, kar so jim vzeli.
V SMC in SD očitajo DeSUS, da gre za predvolilni bonbonček, v DeSUS pa menijo, da je upokojencem treba vrniti, kar so jim vzeli. FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer predloga DeSUS ni želela vsebinsko komentirati, ker se z njim še niso seznanili. Je pa po njenih besedah ta predlog v "cunamiju predlogov", ki da jih vse politične stranke s kakšno izjemo, med njimi SMC, ta trenutek vlagajo glede upokojencev. "Prežvečeni so ti politični bonbončki, predvsem pa neodgovorni do upokojencev in do vseh skupin v državi. Za vse moramo poiskati najboljše sprejemljive in realne rešitve. Vse ostalo načenja dostojanstvo vsakega posameznika iz teh skupin," je prepričana.

Kustec Lipicerjeva je na vprašanje glede razmer v koaliciji odgovorila, da je bil današnji sestanek povsem običajen in so v dialogu odprli aktualne zadeve ter se dogovorili, kako naprej. Kar nekaj zadev imajo še na dnevnem redu in enotno ocenjujejo, da jih želijo uspešno izpeljati do konca, je zatrdila in dodala, da ni razloga za to, da koalicija ne bi delovala.

Franc Jurša: Tudi v SMC so pred kratkim "delili predvolilne bonbončke"

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je na očitke glede predvolilnih bonbončkov odvrnil, da so slednje v SMC delili pred kratkim, na primer, ko so se zunaj dogovora le s svojimi ministri odločili za uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju. Spomnil je še na nagrade za zdravstvo in sanacijske odbore za sanacijo poslovanja bolnišnic.

Po besedah Jurše so o tem predlogu govorili na koalicijskem vrhu. Kot je pojasnil, je predlagal, da pogovor opravijo takrat, ko bo prisoten tudi prvak DeSUS Karl Erjavec. Je pa pozval koalicijska partnerja, da podprejo DeSUS v teh prizadevanjih.

"Tokrat pa gre za drugo kategorijo ljudi, za upokojence. Mislim, da so oni dali svoj prispevek k stabilizaciji javnih financ in je prav, da se jim postopoma, v petih letih nadoknadi, kar jim je bilo v času gospodarske krize odvzeto," je pristavil. Spomnil je, da gre za milijardo evrov v obdobju skoraj petih let.

Glede očitka ministrstva za finance, ki je opozorilo na spoštovanje fiskalnega pravila, je odgovoril z vprašanjem, kdo pravi, da bomo trošili več. On meni, da bomo v proračunu ostali na istem nivoju kot zdaj, saj se bo v pokojninsko blagajno zaradi več zaposlenih stekalo bistveno več denarja.

Na vprašanje, kaj je DeSUS naredil za upokojence, je odgovoril z besedami, da če jih ne bi bilo, niti rednega niti izrednega usklajevanja pokojnin ne bi bilo. Zdaj bomo po njegovih besedah videli, ali so drugih, ko govorijo o upokojencih, le polna usta ali pa so za to, da se upokojencem z najnižjimi pokojninami da več. "Ali pa bomo skrbeli le za dobro plačane, zdravnike, direktorje in ostale kategorije," je pristavil.

Premier Miro Cerar je po Jurševih navedbah tudi ob tem predlogu DeSUS deloval relativno umirjeno. "Bolj nemirna pa je bila finančna ministrica. A tega smo pri njej že navajeni. Sčasoma se bo tudi ona umirila," je o Mateji Vraničar Erman prepričan Jurša.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
08. 12. 2017 17.31
+1
VRNITE UPOKOJENCEM TISTO, KAR STE JIM POKRADLI IN NENAKLADAJTE, Z NEKIMI USKLADITVAMI. ERJAVEC PA SE NIKOLI NI ZAVZEMAL ZA UPOKOJENCE.ZAVZEMA SE SAMO ZA SVOJ ŽEP.
Transformerji
08. 12. 2017 15.32
+3
Prednovoletna želja: ko bi iz vseh predvolilnih bonbončkov in malo večjih bonbonov nastala ogromna torta, s katero bi bili čisto vsi zadovoljni in tudi vsi bi jo jedli. Tako bodo pa vse stranke stare in nov obljubljale nekaj, kar ne morejo izpolniti, če pa denarja ni .... ga preveč požre država in javni sektor.
wolfterier
08. 12. 2017 16.08
+4
Korel ga pa pihne,leta 18 za 1.1%,pozneje pa več.Ko ne bo več v vladi,a ne.
nikhrast
08. 12. 2017 15.08
+1
Pa saj to ni pokojnina, ta se zasluži preko investicij, to je socialna podpora za starejše!!! Pokojnina iz proračuna, ste nori?
dipe
08. 12. 2017 13.48
+4
Karlito drži obljubo, ćez 92 let pokojnine res bodo 1000 evrov.
cool1
08. 12. 2017 12.26
+6
Prepozno ali prezgodaj, bonbonček gor ali bonbonček dol , prav je , da se zahteva uskladitev pokojnin. Večkrat bi se moralo to zahtevati, neprenehoma pravzaprav. Pokojnine so bedne, in oni poslanci , ki niso dali podpisa, bodo hitro prišli tako daleč, da jih bodo sami potrebovali
wolfterier
08. 12. 2017 16.09
+2
Ne skrbi za poslance,oni bodo imeli dovolj in preveč !
ROMELS
08. 12. 2017 11.14
+4
So primeri in teh je ogromno. ko so pred leti hodili v pokoj neKV delavci in imajo danes od 750-800 evrov pokojnine s polno delovno dobo Tisti, ki so jim bili nadrejeni in jih učili, pa so šli nekaj let pozneje v pokoj, pa imajo od njih tudi po 200 evrov in več, manjšo pokojnino. To je slovenski butalski pokojninski sistem.
Karantanija
08. 12. 2017 10.09
+9
Veliko grmenja, malo dežja! Tako kot pred desetimi leti, ko je obljubljal vsem 1.000 evrov pokojnine. Ja, volitve so pred vrati ....
cirenij
08. 12. 2017 10.00
+12
Je vseeno, če je predvolilna igra. S pokojninami je potrebno nekaj naredit. Je to DESUS, ZDUS, SMC, SDS-------------Ampak temle našim izvoljencem je predobro, da bi se zavzeli za malega človeka.Že s 500 EU lahko "crkneš". Tile s 3000 EU in več , pa jim tega ni mar. Kje so časi, ko je bila to iluzija? Taki naši "velepredstavniki",direktorji, vodilni, politiki..............so imeli 1:5. Pa so vsi preživeli.
cirenij
08. 12. 2017 10.04
+9
Pokojnine bi se pa morale zviševat v fiksnem znesku in ne procentualno. Pri 2% zvišanju je za 500 EU penzije 10EU, pri 2000 pa 40EU. Vedno večje socialne razlike. Lepa moja domovina............ponižanih in razžaljenih.
ROMELS
08. 12. 2017 08.45
+8
Največji dosežek DESUS-a bi bil, da dosežejo, da se pokojnine večajo v enakem znesku vsem upokojencem, ker bi na ta način še najbolj blažili revščino med upokojenci.
slovenija981
08. 12. 2017 08.14
+0
Prvo kredite in sposojeno vrnit nazaj,.......... potem pa naprej......., če bi podjetniki tako funkcioniral, kot tile smrkci v JU, bi propadli v kolikšnem času??????????
kapljač1
07. 12. 2017 21.51
+1
Pravilno Desus!
papi1
07. 12. 2017 21.49
+12
Desus, prepozno! Moj glas gre drugam!
kapljač1
07. 12. 2017 21.54
-3
To ne spremeni zahtev! Ti ,ki gredo drugam , vedno pridejo kdaj malo nazaj, da bi šli spet kam drugam.- To ne spremeni zahtev! Ti ,ki gredo drugam , , vedno pridejo kdaj malo nazaj, da bi šli spet kam drugam.- To ne spremeni zahtev! Ti ,ki gredo drugam , vedno pridejo kdaj malo nazaj, da bi šli spet kam drugam.- To ne spremeni zahtev! Ti ,ki gredo drugam , vedno pridejo kdaj malo nazaj, da bi šli spet kam drugam.- (nestanovitnost nikoli ni bila smernica, po kateri bi se politika morala ravnat)
slovenija981
07. 12. 2017 21.29
+0
Prvo kredite in sposojeno vrnit nazaj,.......... potem pa naprej......., če bi podjetniki tako funkcioniral, kot tile smrkci v JU, bi propadli v kolikšnem času??????????
LLLEPI
07. 12. 2017 21.10
+8
tele borcevske penzije so brez veze toliko nasi politiki dnevno pokradejo ker pa je ze pol slovenije politikov ni hudic da ne bomo propadli
wolfterier
08. 12. 2017 16.14
+2
Borec,ki je šel 41.v partizane star 18 let,ima danes 109 let.Čestitke ! Turenškov Tito je bil torej borec v plenicah,nje...
Principat
07. 12. 2017 20.57
+6
enim se dvigne za pol žemlje , drugim pa za 1 mesec hrustavca
LLLEPI
07. 12. 2017 20.39
+11
Ja tako to deluje dokler delas in placujes je vse ok ko pa je treba izplacat ni denarja in z raznimi lopovskimi zakoni zakonito okradejo upokojence.Edini pravicen nacin bi bil da so delvci placani 100% in sami razpolagajo z svojim denarjem za upokojitev in ga sami hranijo brez lopovskih posrednikov in politikov ki si vse to prisvojijo v imenu drzave
LLLEPI
07. 12. 2017 20.57
+5
Delavci zahtevajte referendum za izstop iz pokojninske sheme in zacnite sami varcevati za svojo starost drugace vas cakajo pokojnine 200 evrckov
dar66
07. 12. 2017 21.10
+3
LLLEPI
07. 12. 2017 21.12
+2
saj si se sam odlocil da bos delal za ta denar in sam volis za obstanek taksne drzave .Kdo ti je torej kriv da si lacen
helvecijaner
07. 12. 2017 21.13
+3
LLLepi.. Ali pa to kar so si izglasovali. In prav je tako vsakič ko greste na volitve po njih občutite kaj ste si izvolili.Do sedaj razen 2004-2008 samo socijalistično rejnino.Demokracijo ste hoteli a s podpiranjem LEVE anarhije nebo kruha premalo se jih rodi in preveč šolanih v tujino zbeži.
LLLEPI
07. 12. 2017 21.21
-3
Demokracije ni demokracija je pisana na kozo lopovom
wolfterier
08. 12. 2017 16.15
+2
Ni je v Sloveniji,to ti dam prav !Poglej Škobrnete,to je komunistični kapitalizem !
Principat
07. 12. 2017 20.19
+9
Demos je podtaknil USTAVO in spisal zakonodajo , kot švicarski sir ,, pa se še tolčejo po prsih in rosvitka jim hvalospevne knjige piše ,, demos je v začetku že zaštrikal to državo - napihnjenci
wolfterier
08. 12. 2017 16.20
+3
Takrat so bili v Demosu Bučar,Spomenka in Tine Hribar,Bavčar,Rupel,Zagožen,Podobniki...torej nič čudnega,da so zaštrikali...
ROMELS
07. 12. 2017 20.15
+7
Upokojenci se morajo boriti, da se pokojnine večajo vsem upokojencem enako, da se vsaj malo ublaži revščina med upokojenci. To se pričakuje tudi od DESUS-a.
ROMELS
07. 12. 2017 19.59
+2
2004-08 so se pokojnine dvignile za 25%. 2009-2015 pa padle za 30%. Nobeden karel vam ne bo zvišal pokojnin, če si jih sami upokojenci ne bodo, tako kot si plače "dvigajo" javni uslužbenci.
Principat
07. 12. 2017 20.14
+3
wolfterier
09. 12. 2017 10.24
+1
Supervillain
07. 12. 2017 19.49
+4
Vsem vrnit,vsem dati in vsem povišati pokojnino in plačo delavcim,da se bo lahko bolj normalno živelo in brez nasilja,umorov in samomorov.Lp
LLLEPI
07. 12. 2017 21.00
+5